Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1192/2011

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om insamling, transport och bortskaffande av animaliska biprodukter och därav framställda produkter

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Uppdaterad författning
1192/2011
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 12 § 2 mom. i lagen om djursjukdomar (55/1980), sådant det lyder i lag 303/2006:

1 §Tillämpningsområde

I denna förordning föreskrivs om de nationella förfarandena för insamling, transport och bortskaffande av vissa animaliska biprodukter och därav framställda produkter som avses i följande rättsakter:

1) 

om insamling, transport och bortskaffande av biprodukter och därav framställda produkter i enlighet med artikel 19 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (nedan förordningen om animaliska biprodukter)

2) 

om deponering av visst kategori 1- och kategori 3-material i enlighet med artikel 7 i kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om genomförande av rådets direktiv 97/78/EG vad gäller vissa prover och produkter som enligt det direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen (nedan genomförandeförordningen).

2 §Definitioner

I denna förordning avses med

1) 

material biprodukter som hör till en viss kategori biprodukter och därav framställda produkter,

2) 

hela kadaver av pälsdjur hela kadaver av pälsdjur och kadaver av pälsdjur, som skinnet och/eller svansen har avlägsnats från,

3) 

litet slakteri anläggning där det slaktas högst 20 djurenheter per vecka och 1 000 djurenheter per år, varvid nötkreatur och hovdjur motsvarar 1,0 enheter och svin 0,2 enheter samt får och getter 0,1 enheter; i ett litet fjäderfäslakteri får per år slaktas högst 150 000 fåglar som fjäderfä; i fråga om det högsta antalet djur som får slaktas i ett litet slakteri för hägnat vilt och hardjur tillämpas det högsta antal som fastställts för slakt av djur av motsvarande vikt eller närbesläktade djur i ett litet slakteri för andra djur,

4) 

liten styckningsanläggning en styckningsanläggning, vars produktion inte överskrider 5 000 kg benfritt kött per vecka.

3 §Tillsynsmyndigheter

Tillsynen över att denna förordning iakttas leds av Livsmedelssäkerhetsverket. Tillsynen över att denna förordning iakttas utövas av de myndigheter som avses i 5 § i lagen om djursjukdomar. Dessutom utövas tillsynen över aktörerna inom livsmedelsbranschen av tillsynsmyndigheterna enligt 6 § 6 punkten i livsmedelslagen (23/2006).

4 §Avlägsna områden vid bortskaffande av hela kadaver

Vid bortskaffande av hela kadaver är avlägsna områden:

1) 

i fråga om hela kadaver av nötkreatur, bison, getter, får och djurparksdjur ett område enligt bilaga 1,

2) 

i fråga om hela kadaver av tamsvin, inklusive minigris, samt vildsvin jämte dess korsningar, med undantag av det vilda djurbeståndet, samt fjäderfä ett område enligt bilaga 2,

3) 

i fråga om hela kadaver av pälsdjur som avses i förordningen om animaliska biprodukter och som hör till kategori 2 ett område enligt bilaga 3,

4) 

i fråga om hela kadaver av renar hela Finland,

5) 

i fråga om hela kadaver av alpackor och hela vattenbruksdjur hela Finland,

6) 

i fråga om dödfödda sådana djur som nämns i 1—3 punkten hela Finland,

7) 

i fråga om vilda djur som misstänks bära på någon sjukdom som är smittsam för människor eller djur hela Finland.

Med avvikelse från 1 mom. 2 punkten är hela Finland avlägset område vid bortskaffande av kadaver från djurhållningsplatser med färre än 20 fåglar.

5 §Avlägsna områden vid bortskaffande av andra än hela kadaver

Vid bortskaffande av biprodukter som härstammar från små slakterier och små styckningsanläggningar och som hör till kategori 2 och 3 enligt förordningen om animaliska biprodukter och vid bortskaffandet av biprodukter av kategori 1, 2 och 3 som fås från djur som slaktats inom det ursprungliga jordbruksföretaget är avlägsna områden:

1) 

i fråga om biprodukter från nötkreatur, getter och får ett område enligt bilaga 1,

2) 

i fråga om biprodukter från svin och fjäderfä ett område enligt bilaga 2.

Med avvikelse från 1 mom. 2 punkten är hela Finland avlägset område vid bortskaffande av biprodukter som fås från fåglar som slaktats inom det ursprungliga jordbruksföretaget.

Vid bortskaffande av biprodukter som fås vid slakt och styckning av ren och frilevande vilt är hela Finland avlägset område.

I fråga om sådana biprodukter från färska vattendjur som har fåtts från anläggningar som tillverkar livsmedel är hela Finland avlägset område. 

I fråga om sådant kategori 3-material som avses i artikel 10 f och 10 g i förordningen om animaliska biprodukter är ett område enligt bilaga 1 avlägset område.

I fråga om biprodukter från de djur som anges i 4 § 7 punkten är hela Finland avlägset område.

6 §Insamling, transport och bortskaffande av biprodukter och därav framställda produkter på avlägsna områden

Insamling och transport av biprodukter och därav framställda produkter på avlägsna områden ska utföras så, att spridning av djursjukdomar förhindras. Biprodukter som uppstår på sådana avlägsna områden som avses i 4 och 5 § och därav framställda produkter får med avvikelse från kraven i förordningen om animaliska biprodukter bortskaffas på avlägsna områden genom nedgrävning enligt bestämmelserna i denna förordning eller genom transport till en avstjälpningsplats som godkänts enligt statsrådets beslut om avstjälpningsplatser (861/1997). Livsmedelssäkerhetsverket kan dock vid sjukdomsfall ställa upp strängare krav för bortskaffande av de biprodukter som anges i 4 och 5 §.

Med avvikkelse från 1 mom. är nedgrävning av kategori 3-material enligt artikel 10 f och 10 g i förordningen om animaliska biprodukter förbjuden. Vid insamling, transport och bortskaffande av sådant material ska bestämmelserna i avfallslagen (646/2011) och miljöskyddslagen (86/2000) och bestämmelser som utfärdats med stöd av dessa lagar iakttas.

7 §Undantag som beviljas av regionförvaltningsverket och Livsmedelssäkerhetsverket

Regionförvaltningsverket kan bevilja tillstånd att avvika från kraven i förordningen om animaliska biprodukter i fråga om insamling och transport av sådant kategori 1-material som avses i artikel 8 b ii samt kategori 2 -och kategori 3-material och ge tillstånd att bortskaffa dem genom nedgrävning eller genom transport till en avstjälpningsplats som godkänts enligt statsrådets beslut om avstjälpningsplatser, om insamling, transport och bortskaffande på grund av naturkatastrofer, klimatorsaker, brand eller andra exceptionella orsaker skulle äventyra hälsan eller säkerheten för den personal som utför insamlingen, eller om dessa åtgärder skulle kräva oskälig anstränging.

Livsmedelssäkerhetsverket kan i undantagsfall bevilja tillstånd att bortskaffa andra biprodukter än sådant kategori 1-material som avses i artikel 8 a i i förordningen om animaliska biprodukter genom förbränning på öppen eld eller nedgrävning, om transport till närmaste behandlingsanläggning skulle öka faran för hälsorisker eller om behandlingsanläggningarnas kapacitet överskrids på grund av en djursjukdomsepidemi.

Att förstöra hela kadaver genom förbränning på öppen eld är under normala förhållanden förbjudet i hela Finland. Livsmedelssäkerhetsverket kan dock på grund av de särskilda skäl som anges i 2 mom. bevilja undantag från förbudet om förbränning på öppen eld.

8 §Undantag för små mängder

Anläggningar och livsmedelslokaler som behandlar under 50 kilo per vecka av sådant kategori 3-material som avses i artikel 10 f i förordningen om animaliska biprodukter, får föra materialet i fråga till förstöring på ett sätt som avviker från kraven i fråga om insamling, transport, behandling och bortskaffande i förordningen om animaliska biprodukter, förutsatt att bestämmelserna i avfallslagen och miljöskyddslagen och bestämmelser som utfärdats med stöd av dessa lagar iakttas.

9 §Bortskaffande av döda sällskapsdjur, bin, biodlingsprodukter och hästdjur

Döda sällskapsdjur och hästdjur får bortskaffas genom nedgrävning eller transport till en avstjälpningsplats som godkänts enligt statsrådets beslut om avstjälpningsplatser i hela Finland. Döda bin och biodlingsprodukter får bortskaffas genom nedgrävning eller förbränning i hela Finland.

10 §Transport av visst kategori 1- och kategori 3-material till en avstjälpningsplats

Mat för sällskapsdjur enligt artikel 8 c i förordningen om animaliska biprodukter som importerats från ett tredjeland och som hör till kategori 1 eller som tillverkats av material som importerats från tredjeländer och kategori 3-material enligt artikel 10 f och 10 g i förordningen om animaliska biprodukter får föras till en avstjälpningsplats som godkänts enligt statsrådets beslut om avstjälpningsplatser, förutsatt att de inte har varit i kontakt med material enligt artiklarna 8 och 9 eller artikel 10 a—e och 10 h—p i förordningen om animaliska biprodukter. Dessutom är en förutsättning att kategori 3-material enligt artikel 10 f i förordningen om animaliska biprodukter har behandlats i enlighet med artikel 2.1 m i förordning (EG) nr 852/2004 och att kategori 3-material enligt artikel 10 g har behandlats i enlighet med kraven i kapitel II i bilaga 10 eller kapitel II i bilaga XIII till genomförandeförordningen.

11 §Krav i fråga om nedgrävning och förbränning av biprodukter

Nedgrävning av biprodukter och förbränning på öppen eld vid sjukdomsfall får inte orsaka fara för människors eller djurs hälsa eller för miljön. Vid nedgrävning och förbränning ska kraven i kapitel III avsnitt 1 i bilaga VI till genomförandeförordningen följas.

Biprodukter får inte grävas ned på ett grundvattenområde, ett skyddsområde för vattentäkt, närmare än 250 meter från en brunn eller i en sluttning mot ett vattendrag eller på ett område som inom kort efter nedgrävningen ska plöjas eller grävas i. Biprodukterna ska grävas ned på minst en meters djup. Täckandet med jord ska ske direkt, så att rävar, råttor, måsar eller andra djur inte kan komma åt de nedgrävda biprodukterna.

I samband med nedgrävningen ska biprodukterna vid behov kalkas eller behandlas med desinfektionsmedel i syfte att utrota sjukdomsalstrare. Biprodukter får inte grävas ned i en förpackning som inte förmultnar.  Vid nedgrävning ska dessutom bestämmelserna i miljöskyddslagen och hälsoskyddslagen (763/1994) och bestämmelser som utfärdats med stöd av dessa lagar iakttas.

Bestämmelserna i 2 mom. tillämpas inte på nedgrävning av bin, biodlingsprodukter eller sällskapsdjur.

12 §Bokförings- och anmälningsskyldighet för den som bortskaffar biprodukter genom nedgrävning eller förbränning

Den som bortskaffar biprodukter genom nedgrävning eller förbränning ska föra bok i enlighet med kapitel IV avsnitt 6 i bilaga VIII till genomförandeförordningen. Bokföring krävs dock inte när det gäller nedgrävning av sällskapsdjur eller hela kadaver av hästdjur.

Vid sjukdomsfall ska en anmälan om nedgrävningen av biprodukter göras till regionförvaltningsverket innan nedgrävningen sker.

13 §Tillsynsmyndigheternas anmälningar

Kommunalveterinären ska utan dröjsmål anmäla till regionförvaltningsverket om väsentliga brister i efterlevnaden av denna förordning som kommer till kommunalveterinärens kännedom.

Regionförvaltningsverket ska utan dröjsmål anmäla till Livsmedelssäkerhetsverket om väsentliga brister i efterlevnaden av denna förordning som kommer till regionförvaltningsverkets kännedom.

14 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2012. Bestämmelserna i 5 § 1 mom. tillämpas från och med den 1 juli 2012. Förordningens 8 § är i kraft till och med den 31 december 2012.

Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets förordning om bortskaffande av animaliska biprodukter på avlägsna områden och bortskaffande av döda sällskapsdjur (1374/2004).

Rådets förordning (EG) nr 169/2009 (32009R1069); EUT Nr L 300, 14.11.2009, s. 1

Kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 (32011R0142); EUT Nr L 54, 26.2.2011, s. 1

  Helsingfors den 25 november 2011

Jord- och skogsbruksministerJari KoskinenBiträdande avdelningschefRiitta Heinonen

Bilaga 1

 Avlägset område i fråga om hela kadaver av nötkreatur, bison, får, getter och djurparksdjur samt material som avses i 5 § 1 mom. 1 punkten och 5 § 5 mom. i denna förordning

I fråga om hela kadaver av nötkreatur, bison, får och getter samt material som avses i 5 § 1 mom. 1 punkten och 5 § 5 mom. i denna förordning är Åland, landskapet Lappland och följande kommuner avlägset område:

Kuusamo

Taivalkoski

Hyrynsalmi

Kuhmo

Suomussalmi

Ristijärvi

Puolanka

Pudasjärvi

Ii

Yli-Ii

Avlägset område är dessutom svårframkomliga öar utanför de nämnda områdena.

Bilaga 2

Avlägset område i fråga om hela kadaver av svin och fjäderfä samt material som avses i 5 § 1 mom. 2 punkten i denna förordning

I fråga om hela kadaver av svin och fjäderfä som avses i förordningen om animaliska biprodukter och som hör till kategori 2 samt material enligt 5 § 1 mom. 2 punkten i denna förordning är hela Finland avlägset område med undantag av följande kommuner:

Ackas

Jämsä

Lovisa

Salo

Alajärvi

Kalajoki

Lundo

Sastamala

Alavo

Kangasala

Luumäki

Sastmola

Artjsjö

Kankaanpää

Luvia

Seinäjoki

Asikkala

Kannus

Malax

Sibbo

Askola

Karislojo

Marttila

Siikainen

Aura

Karleby

Masku

Sjundeå

Birkala

Karvia

Miehikkälä

Soini

Björneborg

Kaskö

Mynämäki

Somero

Borgnäs

Kauhajoki

Mäntsälä

Storkyro

Borgå

Kauhava

Mänttä-Vilppula

Storå

Buckila

Kaustby

Mörskom

Sysmä

Bötom

Kervo

Nakkila

Säkylä

Esbo

Kihniö

Nastola

Tammela

Etseri

Kiikois

Nokia

Tammerfors

Eura

Kimitoön

Nousis

Tarvasjoki

Euraåminne

Kjulo

Nummi-Pusula

Tavastehus

Evijärvi

Korsholm

Nurmijärvi

Tavastkyrö

Forssa

Korsnäs

Nykarleby

Toholampi

Fredriksham

Koski TL

Nystad

Träskända

Grankulla

Kotka

Nådendal

Tusby

Halsua

Kouvola

Närpes

Tövsala

Hangö

Kristinestad

Orimattila

Töysä

Harjavalta

Kronoby

Oripää

Ulvsby

Hattula

Kuhmoinen

Orivesi

Urjala

Hausjärvi

Kumo

Padasjoki

Valkeakoski

Helsingfors

Kuortane

Parkano

Vanda

Hollola

Kurikka

Pedersöre

Vasa

Honkajoki

Kyrkslätt

Pemar

Vehmaa

Huittinen

Kärkölä

Perho

Vesilax

Humppila

Lahtis

Punkalaidun

Vetil

Hyvinge

Laihela

Pyhäranta

Vichtis

Hämeenkoski

Laitila

Pyttis

Villmanstrand

Högfors

Lappajärvi

Påmark

Vindala

Ikalis

Lappo

Pälkäne

Virdois

Ilmajoki

Lappträsk

Pöytyä

Vederlax

Ingå

Larsmo

Raseborg

Väståboland

Itis

Lavia

Raumo

Vörå

Jakobstad

Lempäälä

Reso

Ylöjärvi

Jalasjärvi

Lestijärvi

Riihimäki

Ypäjä

Janakkala

Lillkyrö

Ruovesi

Åbo

Jockis

Loimaa

Rusko

Östermark

Juupajoki

Lojo

S:t Karins

Jämijärvi

Loppi

Sagu

Avlägset område är dock svårframkomliga öar inom de nämnda kommunerna.

Bilaga 3

Avlägset område i fråga om hela kadaver av pälsdjur

I fråga om hela kadaver av pälsdjur som avses i förordningen om animaliska biprodukter och som hör till kategori 2 är hela Finland avlägset område med undantag av följande kommuner:

Alajärvi

Lappo

Alavieska

Larsmo

Björneborg

Lestijärvi

Euraåminne

Lillkyrö

Evijärvi

Luvia

Halsua

Malax

Ilmajoki

Merjärvi

Jakobstad

Nykarleby

Kalajoki

Närpes

Kannus

Oulainen

Karleby

Pedersöre

Kaskö

Perho

Kaustby

Pyhäjoki

Kauhajoki

Sastmola

Kauhava

Seinäjoki

Korsholm

Storkyro

Korsnäs

Toholampi

Kristinestad

Vasa

Krnoby

Vetil

Kuortane

Vörå

Kurikka

Vimpeli

Laihela

Östermark

Lappajärvi

Till avlägset område hör dock svårframkomliga öar inom nämnda kommuner.

Till början av sidan