Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1050/2011

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om arbetarskydd vid lastning och lossning av fartyg

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut, fattat efter föredragning från social- och hälsovårdsministeriet,

ändras i statsrådets förordning om arbetarskydd vid lastning och lossning av fartyg ( 633/2004 ) 25, 26 och 28 §, av dem 28 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 405/2008, samt

fogas till 1 §, sådan den lyder delvis ändrad i förordning 405/2008 ett nytt 2 mom. i stället för det 2 mom. som upphävts genom förordning 405/2008, och till 9 § nya 2 mom. som följer:

1 §Tillämpningsområde


Bestämmelser om arbetarskydd i hamnar finns dessutom i statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning (403/2008) och i andra författningar som utfärdats med stöd av arbetarskyddslagen.

9 §Personlyft


Vad som i 25 c § 2 mom. i statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning föreskrivs om att en arbetskorgs upphängning ska säkras med ett separat lyftmaskineri eller en säkerhetsanordning när endast kranens lyftlina används för att bära upp korgen gäller inte sådana hamnkranar i vilka det på grund av krokblockets avsevärda vikt eller andra konstruktionsmässiga orsaker inte kan installeras ett separat lyftmaskineri eller en säkerhetsanordning. Vid personlyft krävs då att kranens lyft- och linmaskineri i övrigt bedöms vara så tillförlitligt att det inte finns någon risk för att arbetskorgen ska falla ned.

25 §Användning av lyftlinor och lyftstroppar

Lyftlinor och lyftstroppar som används för att lyfta eller fira laster ska vara lämpliga för ändamålet och felfria. Innan arbetet inleds ska arbetsgivaren genom ett intyg från tillverkaren eller på något annat tillförlitligt sätt säkerställa att anordningarna är lämpliga och säkra för det lyft som planeras.

När en lyftkran eller vinsch används ska minst tre varv av linan finnas kvar på trumman.

Rundsling av syntetfiber får användas enbart vid sådana speciallyft där lasten är försedd med lämpliga lyftöglor eller med schackel av den storlek som säkerheten kräver, eller där man på annat sätt har förhindrat att vassa hörn och skärande delar kommer i kontakt med rundslingen. Rundsling får inte användas till upprepade lyft där rundslinget dras från under lasten.

26 §Besiktningar av lyftanordningar

Lösa lyfthjälpmedel som används i hamnarna ska besiktas okulärt innan de tas i bruk och efter det minst var tredje månad, samt besiktas i detalj var 12 månad, med undantag för sådana lyftstroppar och andra i tekniskt avseende enkla lyfthjälpmedel vars säkerhet kan bedömas tillräckligt noggrant genom okulär besiktning. Lyfthjälpmedel som följer med lasten ska besiktas okulärt före varje användning.

Lyftkranar som används stadigvarande i hamnarna ska i samband med minst varannan återkommande besiktning testas med högsta tillåtna belastning.

Bestämmelser om lyftanordningsinspektörers kompetens finns i 28 §. Bestämmelser om certifikat och besiktningsprotokoll för besiktningen av lyftanordningar finns i 33 §.

28 §Lyftanordningsinspektörers kompetens

Idrifttagningsbesiktningar och återkommande besiktningar av hamnkranar och deras lastningsdon får utföras endast av sådana sakkunnigorgan som avses i 37 § 1 mom. i statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning.

Detaljerade besiktningar av lyftkranar med en lyftkapacitet på högst 1 000 kilogram och av lastkranar med ett lastmoment som understiger 25 tonmeter samt av lösa lyfthjälpmedel får även utföras av sådana sakkunniga som avses i det ovan nämnda momentet.

Lösa lyfthjälpmedel får besiktas okulärt av personer som har bemyndigats till detta av arbetsgivaren eller fartygets befälhavare och som är förtrogna med användningen och besiktningen av lyfthjälpmedlen och som känner till deras säkerhetsegenskaper och grunderna för när de ska underkännas.


Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2012.

Bestämmelsen i 28 § 2 mom. börjar dock inte tillämpas förrän den 1 januari 2014.

  Helsingfors den 22 september 2011

Social- och hälsovårdsministerPaula RisikkoKonsultativ tjänstemanAntti Posio

Till början av sidan