Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

920/2010

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av förordningen om verifiering av explosiva varors överensstämmelse med kraven

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 126/2010 (Publicerad 9.11.2010)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut, fattat efter föredragning från arbets- och näringsministeriet,

upphävs i förordningen om verifiering av explosiva varors överensstämmelse med kraven ( 1384/1994 ) 7 § 4 mom.,

ändras 1 och 9 §, 10 § 4 mom. och 11―13 § samt

fogas till förordningen en ny 13 a §, en ny bilaga V och en ny bilaga VI som följer:

1 §Förordningens syfte

Genom denna förordning verkställs de krav som i rådets direktiv 93/15/EEG om harmonisering av bestämmelserna om utsläppande på marknaden och övervakning av explosiva varor för civilt bruk uppställs angående konstaterande av explosiva varors överensstämmelse med kraven samt de krav som uppställs i kommissionens direktiv 2008/43/EG om inrättandet av ett system för identifiering och spårning av explosiva varor för civilt bruk i enlighet med rådets direktiv 93/15/EEG.

9 §Anmält kontrollorgan

Arbets- och näringsministeriet utser de finska kontrollorgan som har rätt att verka som anmälda kontrollorgan vid de certifieringsförfaranden som avses i 8 §.

Ett anmält kontrollorgan ska uppfylla de minimikrav som ställs i bilaga III till denna förordning. De kontrollorgan som uppfyller kraven i de harmoniserade standarder som gäller dylika organ anses uppfylla ovannämnda minimikrav.

Arbets- och näringsministeriet sörjer för att myndigheterna i de övriga staterna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och Europeiska kommissionen underrättas om utnämnanden till anmält kontrollorgan och om återkallanden av sådana utnämnanden.

10 §CE-märkning


Om CE-märkningen har fästs på en explosiv vara på ett felaktigt sätt är tillverkaren eller hans representant skyldig att göra märkningarna på den explosiva varan i enlighet med denna förordning.

11 §Unik identifiering

Tillverkaren eller importören av en explosiv vara ska se till att varan och varje förpackningsenhet märks med en unik identifiering enligt denna förordning. En explosiv vara som genomgår ytterligare steg i tillverkningsprocessen behöver inte märkas med en ny unik identifiering, om den ursprungliga identifieringen uppfyller kraven i denna förordning.

Bestämmelserna i 1 mom. ska inte tillämpas om den explosiva varan har tillverkats för export och märkts med en identifiering som möjliggör spårning av varan i enlighet med de krav som gäller i mållandet.

Den unika identifieringen består av de komponenter som beskrivs i bilaga V.

En finländsk tillverkare ska be Säkerhetsteknikcentralen ge ett nummer som identifierar tillverkaren av den explosiva varan. Detta krav gäller också en importör, om den explosiva varan har tillverkats utanför Europeiska unionen.

Den som packar om en explosiv vara ska säkerställa att den unika identifieringen har fästs vid den explosiva varan och på den minsta förpackningsenheten.

12 §Märkning

Den unika identifieringen ska anbringas eller fästas på den explosiva varan och förpackningen på ett fast och permanent sätt. Identifieringen ska vara fullt läslig. Märkningarna ska göras enligt bilaga VI.

Vidare kan en passiv elektronisk etikett användas i enlighet med bilaga VI.

13 §Uppgiftsinsamling

Systemet för uppgiftsinsamling ska göra det möjligt för företagen att spåra en explosiv vara på sådant sätt att det när som helst är möjligt att fastställa vem som innehar varan.

Ett företag i sektorn för explosiva varor ska arkivera uppgifterna om explosiva varor och unika identifieringar i 10 år från leverans och för slutanvändarens del från det att varans livscykel avslutats.

13 a §Företagens skyldigheter

Ett företag i sektorn för explosiva varor ska

1)

föra register över identifieringar av explosiva varor, tillsammans med annan relevant information, som typ av explosiv vara och det företag eller den person som varan levererats till,

2)

föra register över var en vara befinner sig, om varan innehas av företaget eller företaget ansvarar för den, till dess att varan överförs till ett annat företag eller används,

3)

regelbundet testa sitt uppgiftsinsamlingssystem,

4)

arkivera och uppdatera de uppgifter som samlas in, inbegripet identifieringsuppgifterna, i 10 år,

5)

skydda de uppgifter som samlas in mot oavsiktlig eller avsiktlig skada eller förstörelse,

6)

på begäran av de behöriga myndigheterna förse dessa med information om en explosiv varas ursprung och var varan befinner sig, under hela dess livscykel och genom hela distributionskedjan,

7)

förse medlemsstaternas ansvariga myndigheter med namnet på och kontaktuppgifterna till en person som kan ge den information som avses i 6 punkten utanför tjänstetid,

8)

när verksamheten upphör lämna in registret i läsbar form till den behöriga myndigheten.


Denna förordning träder i kraft den 5 april 2012.

Kommissionens direktiv 2008/43/EG (32008L0043); EGT nr L 94, 5.4.2008, s. 8

Helsingfors den 4 november 2010

ArbetsministerAnni SinnemäkiKonsultativ tjänstemanTapani Koivumäki

Bilaga V

UNIK IDENTIFIERING AV EN EXPLOSIV VARA

Den unika identifieringen består av följande:

1. En läsbar del av identifieringen som innehåller följande uppgifter:

a) tillverkarens namn,

b) en alfanumerisk kod som består av medlemsstatens kod FI, tre siffror som identifierar tillverkningsplatsen (denna kod tilldelas av de nationella myndigheterna) och den unika produktkod som tillverkaren ger produkten samt tillverkarens logistikinformation.

Exempel: FI 001 123456 B 23456 789111

2. En maskinläsbar del som streckkod och/eller matriskod som motsvarar den alfanumeriska id-koden.

3. För explosiva varor som är för små för att rymma både tillverkarens produktkod och logistikinformationen ska den alfanumeriska koden och id-koden som nämns under 1 b samt den information som avses under 2 anses tillräcklig.

Bilaga VI

MÄRKNING AV EXPLOSIVA VAROR

Explosiva varor i form av patroner och i säckar

För explosiva varor i form av patroner och i säckar ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på patronen eller säcken. Varje låda med patroner ska märkas på samma sätt.

Vidare kan företagen välja att märka varje patron eller säck med en passiv elektronisk etikett och på samma sätt märka varje låda med patroner.

Tvåkomponentssprängämnen

För förpackade tvåkomponentssprängämnen ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på varje minsta förpackningsenhet som innehåller de två komponenterna.

Tändtråd

Den unika identifieringen ska bestå av ett klistermärke eller direkt tryck eller stämpel på tändtråden. Varje låda med tändtråd ska märkas på samma sätt.

Vidare kan företagen välja att märka varje tändtråd med en passiv elektronisk etikett och på samma sätt märka varje låda med tändtråd.

Stubinsprängkapslar, elektriska sprängkapslar, icke-elektriska (Nonel) sprängkapslar och elektroniska sprängkapslar

För sprängkapslar ska den unika märkningen bestå av antingen ett klistermärke som fästs på ledarna eller slangen eller på sprängkapselns hylsa eller direkt tryck eller stämpel på hylsan. Varje låda med sprängkapslar ska märkas på samma sätt.

Vidare kan företagen välja att märka varje sprängkapsel med en passiv elektronisk etikett och på samma sätt märka varje låda med sprängkapslar.

Primär- och sekundärsprängämnen

Den unika identifieringen ska bestå av ett klistermärke eller direkt tryck eller stämpel på sprängämnet. Varje låda med ska märkas på samma sätt.

Vidare kan företagen välja att märka varje sprängämne med en passiv elektronisk etikett och på samma sätt märka varje låda med sprängämnen.

Detonerande stubiner och krutstubiner

Den unika märkningen ska bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på hylsan. Den unika märkningen ska finnas var femte meter antingen på det yttre höljet eller på det inre plasthöljet direkt under stubinens yttre fiber. Varje låda med stubiner ska märkas på motsvarande sätt.

Vidare kan företagen välja att märka varje detonerande stubin med en passiv elektronisk etikett och på samma sätt märka varje låda med stubiner.

Kärl och behållare som innehåller explosiva varor

För kärl och behållare som innehåller explosiva varor ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på kärlet eller behållaren.

Vidare kan företagen välja att märka varje kärl eller behållare med en passiv elektronisk etikett.

Kopior av originaletiketten

Företagen kan på varan fästa självhäftande och löstagbara kopior av originaletiketten som deras kunder kan använda. För att förhindra missbruk ska det tydligt framgå att det rör sig om kopior.

Till början av sidan