Statsrådets förordning om Skatteförvaltningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 562/2010
- Ursprunglig publikation
- Häfte 78/2010 (Publicerad 23.6.2010)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från finansministeriet, föreskrivs med stöd av 10 § 1 och 2 mom. i lagen om Skatteförvaltningen (503/2010) och 8 § 2 mom. i statstjänstemannalagen (750/1994), sådant det lyder i lag 281/2000:
1 §Generaldirektörens uppgifter och utövande av beslutanderätt
När generaldirektören leder Skatteförvaltningens verksamhet och ekonomi svarar han eller hon för att de ordnas på ett ändamålsenligt sätt och ger resultat samt särskilt för att resultatmålen nås liksom även för rapportering om verksamheten och ekonomin. Generaldirektören ska följa utvecklingen inom Skatteförvaltningens ansvarsområde och vidta åtgärder för att genomföra nödvändiga reformer och förbättringar.
Utöver det som föreskrivs någon annanstans i lagstiftningen beslutar generaldirektören
om Skatteförvaltningens allmänna riktlinjer för verksamheten och detaljerade resultatmål för Skatteförvaltningens verksamhet och ekonomi utifrån de resultatmål som finansministeriet fastställt,
om Skatteförvaltningens verksamhets- och ekonomiplan samt budgetförslag, och
om andra ärenden som är vittsyftande och av principiell betydelse för Skatteförvaltningen.
Generaldirektören undertecknar Skatteförvaltningens bokslut och de handlingar som hänför sig till det.
2 §Resultatansvar för enhetscheferna inom Skatteförvaltningen
Enhetscheferna svarar inför generaldirektören för att de resultatmål som ställts upp för enheten nås och för att den verksamhet och ekonomi som de leder sköts på ett ändamålsenligt sätt och ger resultat. Enhetscheferna ska följa den allmänna utvecklingen i den verksamhet som de leder och ta initiativ till att genomföra nödvändiga reformer och förbättringar.
3 §Skatteförvaltningens delegation
Inom Skatteförvaltningen finns en delegation som stöder ämbetsverkets strategiska planering och behandlar riktlinjerna för Skatteförvaltningens verksamhet och dess utveckling. Delegationen består av generaldirektören och högst sju andra medlemmar, av vilka en medlem är en person som Skatteförvaltningens personal har utsett inom sig. Finansministeriet utser på framställning av Skatteförvaltningen de övriga medlemmarna i delegationen för en viss tid, dock för högst fyra år.
4 §Samarbetsgruppen vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt
Vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt finns en samarbetsgrupp som stöder rättsbevakningen och som behandlar riktlinjerna för rättsbevakningen och dess utveckling samt samarbetet mellan olika skattetagare och enheten i samband med rättsbevakningen.
Samarbetsgruppen har en ordförande och högst sex andra medlemmar, som utses av finansministeriet på framställning av Skatteförvaltningen för en viss tid, dock högst fyra år. Av medlemmarna ska två vara utsedda av Finlands Kommunförbund rf.
5 §Utnämning av chefen för Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt
Innan chefen för Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt utnämns, ska Skatteförvaltningen inhämta utlåtande om sökandena av Finlands Kommunförbud rf.
6 §Resultatmål för bevakningen av skattetagarnas rätt
Som en del av Skatteförvaltningens resultatmål ställer finansministeriet årligen, efter att ha hört samarbetsgruppen vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt, upp resultatmål, anslag och andra resurser för Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt.
7 §Rapportering om bevakningen av skattetagarnas rätt
Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt ska för samarbetsgruppen vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt årligen utarbeta en berättelse över sin rättsbevakningsverksamhet.
Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt ska dessutom på begäran av en kommun, församling eller Folkpensionsanstalten lämna uppgifter om den rättsbevakningsverksamhet som gäller skattetagaren i fråga.
8 §Placering av tjänster och tjänstledighet
Skatteförvaltningen fattar, förutom i fråga om generaldirektörstjänsten, beslut om inrättande, överföring och indragning av tjänster inom Skatteförvaltningen.
Skatteförvaltningen fattar också de beslut som enligt statstjänstemannalagen (750/1994), statstjänstemannaförordningen (971/1994) och lagen om statens tjänstekollektivavtal (644/1970) ska fattas av behörigt ämbetsverk.
9 §Behörighetsvillkor
Behörighetsvillkor för en chef för en enhet inom Skatteförvaltningen är högre högskoleexamen och god förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde och i praktiken visad ledarförmåga.
Behörighetsvillkor för en chef för en verksamhetsenhet är högre högskoleexamen, förtrogenhet med tjänstens uppgiftsområde och i praktiken visad ledarförmåga.
10 §Utnämning
Statsrådet utnämner generaldirektören. Finansministeriet förordnar en ställföreträdare för generaldirektören på framställning av generaldirektören.
Generaldirektören utnämner enhetscheferna inom Skatteförvaltningen och förordnar en ställföreträdare för chefen på framställning av denne. Respektive enhetschef inom Skatteförvaltningen utnämner övriga tjänstemän och anställer personal i arbetsavtalsförhållande, om inte någon annan tjänsteman vid enheten har denna behörighet enligt arbetsordningen för enheten.
Generaldirektören utnämner den ledande ordföranden och de övriga ordförandena vid skatterättelsenämnden. Generaldirektören förordnar en ställföreträdare för den ledande ordföranden på framställning av den ledande ordföranden.
11 §Fastställande av lönerna för arbetsgivartjänstemän
Generaldirektören fastställer lönerna för de arbetsgivartjänstemän som avses i 10 § i förordningen om statens tjänstekollektivavtal (1203/1987).
12 §Arvoden
Skatteförvaltningen bestämmer grunderna för arvoden och resekostnadsersättningar till ordföranden, medlemmarna, sekreterarna, de sakkunniga och de tjänstemän som handhar föredragningen av beslutsförslaget i centralskattenämnden, skatterättelsenämnden, Skatteförvaltningens delegation och samarbetsgruppen vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt.
13 §Ikraftträdande och övergångsbestämmelse
Denna förordning träder i kraft den 1 september 2010.
Skattestyrelsens delegation och samarbetsgruppen vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt, i den sammansättning de har när förordningen träder i kraft, fortsätter som Skatteförvaltningens delegation och samarbetsgruppen vid Enheten för bevakning av skattetagarnas rätt till och med den 31 december 2010.
Den som när denna förordning träder i kraft innehar en tjänst vid Skatteförvaltningen är efter ikraftträdandet alltjämnt behörig för tjänsten och för andra motsvarande tjänster inom Skatteförvaltningen.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
Helsingfors den 17 juni 2010
Förvaltnings- och kommunministerMari KiviniemiSpecialsakkunnigIlkka Lahti