Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om stödjande av projektverksamhet på landsbygden
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 69/2010 (Publicerad 2.6.2010)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från jord- och skogsbruksministeriet,
upphävs i statsrådets förordning av den 29 augusti 2007 om stödjande av projektverksamhet på landsbygden ( 829/2007 ) 2 § 5 punkten,
ändras 1 § 3 mom., 5 § 1 mom., 7 § 1 mom. 8 punkten och 3 mom., 8 §, 11 § 1 mom. 5 punkten och 3 mom., 12 §, 13 § 1 mom. 1 punkten och 3 mom., 19 § 3 mom. 3 punkten, 20 § 1 mom. 6 punkten, 21 § 2 mom., 23 § 3 mom., 25 §, 26 § 3 mom., 27 och 29 §, 35 § 2 och 4 mom., 36 § 7 och 8 punkten, 37 och 38 §, 41 § 1 mom., 42 §, 42 a § 1 mom., 43 §, 45 § 2 och 3 mom., 50 § 1 mom., 51 §, 54 § 3 mom., 56 § 1 och 4 mom., 57 § och 59 § 2 mom., av dem 7 § 3 mom., 11 § 1 mom. 5 punkten och 3 mom., 12 §, 13 § 1 mom. 1 punkten och 3 mom., 21 § 2 mom., 25, 27 och 29 §, 35 § 2 och 4 mom., 38 §, 41 § 1 mom., 42 a § 1 mom., 43 §, 45 § 2 och 3 mom., 50 § 1 mom., 59 § 2 mom. sådana de lyder i förordning 617/2008 samt 37, 42, 51 och 57 § sådana de lyder delvis ändrade i nämnda förordning, samt
fogas till 2 §, sådan den lyder delvis ändrad i nämnda förordning 617/2008, en ny 9 punkt i stället för den 9 punkt som upphävts genom nämnda förordning, till 7 § 1 mom., sådan den lyder delvis ändrad i nämnda förordning 617/2008, en ny 9 punkt, till förordningen en ny 22 a §, till 49 § ett nytt 2 mom. och till förordningen en ny 55 a § och en bilaga som följer:
1 §Tillämpningsområde
Genom denna förordning kompletteras de bestämmelser om förutsättningar för beviljande och betalning av stöd i rådets förordning (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU), och i kommissionens förordningar utfärdade med stöd av den, som gäller åtgärder enligt artikel 16a.1 g och artiklarna 20 och 52 i nämnda förordning av rådet.
2 §Definitioner
I denna förordning avses med
omkostnader sådana indirekta kostnader som genomförandet av ett projekt har orsakat sökanden och som inte kan eller som det inte är ändamålsenligt att direkt hänföra till projektet.
5 §Projektets berättigande till stöd
Stöd kan beviljas för projekt vilkas genomförande anses effektivast främja insatsområdena i fråga om näringsverksamhet och målen i det program för vars genomförande den bevillningsfullmakt ur vilken stödet avses bli beviljat har anvisats. När en ansökan som har lämnats till en aktionsgrupp bedöms ska dessutom förverkligandet av den lokala planen beaktas samt när en ansökan som lämnats till närings-, trafik- och miljöcentralen bedöms ska förverkligandet av den regionala planen beaktas.
7 §Allmännyttig verksamhet som stöds
I fråga om allmännyttiga utvecklingsprojekt kan stöd beviljas
för andra åtgärder som kan jämföras med i 1–7 punkten avsedd verksamhet och som gagnar den allmänna välfärden för invånarna i en by eller i en del av en by,
för utbildning eller informationsförmedling som främjar projektets mål.
Stöd kan beviljas för verksamhet som avses i 1 mom. 9 punkten, om förutsättningarna enligt 14–18 och 19 § 1 mom. uppfylls. Utbildningen kan dock vara kortare än vad som föreskrivs i 16 § 1 mom. Stöd får inte beviljas till företag som ett riktat de minimis-stöd.
8 §Verksamhet som stöds som projekt för utveckling av näringarna
Stöd för utvecklingsprojekt som gäller näringsverksamhet kan beviljas
för planering, utveckling och produktion av tjänster inom näringsverksamheten på landsbygden,
för utveckling som allmänt tjänar näringsverksamheten på landsbygden,
för utbildning eller informationsförmedling som främjar projektets mål enligt vad som föreskrivs i 7 § 3 mom.
11 §Godtagbara kostnader för utvecklingsprojekt
Stöd kan beviljas för följande nödvändiga godtagbara kostnader som föranleds av ett utvecklingsprojekt:
andra kostnader som föranleds av genomförandet av utvecklingsprojektet och sedvanliga omkostnader, med undantag av anskaffning av anläggningstillgångar.
Naturaprestationer anses som godtagbara kostnader med undantag av verksamhet som avses i 7 § 1 mom. 9 punkten och 8 §.
12 §Naturaprestationer
Som privat finansiering för ett projekt kan godtas sådant arbete som utförts utan vederlag till förmån och som behövs för genomförandet av projektet. Andra naturaprestationer är inte godtagbara. En förutsättning är dessutom att den som utför arbete har fyllt 15 år.
Värdet på arbete som utförs utan vederlag anses vara 10 euro i timmen per arbetsutförare. Om det i arbete som utförs utan vederlag används traktor eller någon annan motsvarande arbetsmaskin, ska som värde på användningen av arbetsmaskin ytterligare räknas 20 euro i timmen.
Av den privata finansieringen kan högst 75 procent utgöras av arbete som utförs utan vederlag.
13 §Beloppet av stöd för utvecklingsprojekt
Stöd kan beviljas högst till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 100 procent av de godtagbara kostnaderna för projektet, om det är fråga om
förhandsutredning eller genomförande av eller undersökning av möjligheterna att genomföra ett sådant projekt som avser minst två närings-, trafik- och miljöcentralers område,
För de lokala, interregionala eller internationella projekt som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot kan stöd beviljas till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 150 000 euro. I internationella projekt kan Finlands andel av stödbeloppet med den övriga offentliga finansieringen inberäknad vara högst 150 000 euro per aktionsgrupp.
19 §Statligt stöd i ett utbildningsprojekt
Anordnandet av sådan för alla öppen utbildning som inbegriper handledning eller rådgivning som har anpassats till verksamheten vid ett företag som ägs av en företagare som deltar i utbildningen, eller som inbegriper företagsbesök, betraktas alltid som statligt stöd till den företagare som deltar i utbildningen eller dennas företag, om företaget bedriver annan företagsverksamhet än
första gradens förädling eller saluföring av jordbruksprodukter enligt 4 § 5 punkten i lagen om landbygdsutveckling.
20 §Godtagbara kostnader för utbildningsprojekt
Stöd kan beviljas för följande nödvändiga kostnader som föranleds av genomförandet av ett utbildningsprojekt:
andra kostnader som föranleds av genomförandet av utbildningsprojektet och sedvanliga omkostnader, med undantag av anskaffning av anläggningstillgångar.
21 §Beloppet av stöd för utbildningsprojekt
För de lokala, interregionala eller internationella projekt som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot kan stöd beviljas till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 150 000 euro. I internationella projekt kan Finlands andel av stödbeloppet med den övriga offentliga finansieringen inberäknad vara högst 150 000 euro per aktionsgrupp.
22 a §Verksamhet som stöds som bredbandsprojekt
Stöd för en allmännyttig investering kan beviljas för att bygga och utvidga ett annat telekommunikationsnät än ett sådant som avses i 22 § 1 mom. 3 punkten inom en kommun som nämns i bilagan.
För att stöd ska kunna beviljas ska minst 34 procent av projektets stödberättigande kostnader finansieras med stödmottagarens privata finansiering och högst 22 procent med kommunens finansiering.
På bredbandsprojekt tillämpas inte bestämmelserna i 22 § 3 mom. och 24 § 1 mom.
23 §Förutsättningar för stödjande av investeringsprojekt
Om den investering som stöds genomförs inom ett område som inte ägs eller innehas av stödmottagaren, eller i någon motsvarande byggnad eller på någon annan plats, är en förutsättning för beviljande av stöd att ägaren eller vid behov innehavaren av området har gett sitt samtycke till investeringen och till att det objekt som stöds står till förfogande för invånarna och aktörerna inom området med beaktande av investeringsprojektets natur och under en lämplig tid, dock minst den tid som avses i 24 § 4 mom. i lagen om landsbygdsutveckling. Nyttjanderätten ska säkerställas på ett ändamålsenligt sätt genom att arrenderätt eller någon annan särskild rätt registreras, servitut stiftas eller någon annan motsvarande åtgärd vidtas.
25 §Godtagbara kostnader för investeringsprojekt
Stöd kan beviljas för sådana skäliga och behövliga kostnader för genomförande av ett investeringsprojekt som följer av
anskaffning av material och tillbehör som behövs för uppförande, reparation eller utvidgning av en byggnad, anläggning eller konstruktion eller anskaffning av anordningar med nära anknytning till byggnader eller konstruktioner, eller planering, arbetslöner och ackord,
markförvärv i samband med anskaffning av en byggnad,
anskaffning av anläggningstillgångar,
planering och utförande av vatten- och avloppsåtgärder på det sätt som föreskrivs i 7 § i lagen om stödjande av vatten- och avloppsåtgärder (686/2004),
planering och byggande av mindre datanät och motsvarande nätverk och anskaffning av utrustning samt anskaffning av de nyttjanderätter som är nödvändiga för att bygga och använda nätverket,
byggande av telekommunikationsnät enligt 21 § 1 mom. i lagen om landsbygdsutveckling,
brand- och talkoförsäkringspremier.
Stöd kan dessutom beviljas för administreringskostnader såsom bokförings-, rese-, löne-, arvodes- och kontorskostnader för ett projekt som hänför sig till uppförande, reparation eller utvidgning av en byggnad, anläggning eller konstruktion, till den del kostnaderna inte överstiger tio procent av projektets totalkostnader.
Anskaffningspriset för en begagnad maskin eller anordning får inte överstiga maskinens eller anordningens gängse värde. Maskinens eller anordningens återstående brukstid ska vara tillräcklig med avseende på investeringens syfte och maskinen ska till sina tekniska egenskaper vara ändamålsenlig med tanke på den planerade användningen.
Naturaprestationer är godtagbara kostnader enligt bestämmelserna i 12 §, med undantag för investeringar som avses i 22 a §.
26 §Begränsningar som gäller byggande och förvärv av fastighet
Stöd kan beviljas för kostnaderna för förvärv av mark till den del kostnaden för marken inte överstiger tio procent av de stödberättigande kostnaderna för hela fastighetsförvärvet.
27 §Beloppet av stöd för investeringsprojekt
Stöd kan beviljas högst till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 75 procent eller, om den som ansöker om stöd är ett offentligrättsligt samfund, 100 procent av de godtagbara kostnaderna.
För investeringar som avses i 22 a § kan beviljas stöd högst till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 66 procent av de godtagbara kostnaderna.
För de lokala, interregionala eller internationella projekt som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot kan stöd beviljas till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 150 000 euro. I internationella projekt kan Finlands andel med den övriga offentliga finansieringen inberäknad vara högst 150 000 euro per aktionsgrupp.
29 §Verksamhet som stöds
Som samordning betraktas
skötsel av ansökningsannonser och mottagande av ansökningar,
val av underprojekt,
ingående av avtal med de sökande vars projekt har valts till underprojekt,
uppgörande av ansökningar om stöd för underprojekt och inlämnande av dem till närings-, trafik- och miljöcentralen,
medverkan i genomförandet av underprojekt och uppföljning av genomförandet av projekten,
uppföljning av hur underprojekten genomförs samt av de kostnader som följer av genomförandet och samordningen,
uppgörande av betalningsansökningar och inlämnande av dem till närings-, trafik- och miljöcentralen,
mottagande av stödutbetalningar och förmedling av dem till dem som genomför underprojekt.
35 §Beloppet av stöd för samordningsprojekt
För de lokala, interregionala eller internationella projekt som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot kan stöd beviljas till ett belopp som med den övriga offentliga finansieringen inberäknad är högst 150 000 euro. I internationella projekt kan Finlands andel av stödbeloppet med den övriga offentliga finansieringen inberäknad vara högst 150 000 euro per aktionsgrupp.
Närings-, trafik- och miljöcentralerna kan av grundad anledning godta att beloppet av kostnaderna för samordning av underprojekt är större än 30 procent av samordningsprojektets totala kostnader.
36 §Kostnader som inte omfattas av stöd
Stöd beviljas inte för följande kostnader:
kostnader som föranleds av sökandens annan regelbundna normala verksamhet eller därtill anknuten PR-verksamhet än projektets genomförande,
den kalkylmässiga andelen av sådana kostnader som annars hör till sökandens normala verksamhet, med undantag av omkostnaderna enligt bestämmelserna i 37 §,
37 §Fördelning av kostnader
Den andel av kostnaderna för sökandens verksamhet som de facto föranleds av genomförandet av projektet kan godkännas som projektkostnader.
Om det inte skäligen går att utreda hur de kostnader som projektets genomförande har orsakat sökanden riktar sig till projektet, kan närings-, trafik- och miljöcentralen godkänna en kalkylmässig andel av de stödberättigande omkostnaderna för sökandens verksamhet. Som kalkylmässig andel av omkostnaderna kan godkännas högst ett belopp som motsvarar tio procent av projektets godtagbara totalkostnader.
De kostnader som fördelar sig på projektet ska kunna verifieras och de ska rikta sig till projektet på ett motiverat, rättvist och jämlikt sätt. Sökanden ska i projektplanen eller den plan som gäller användningen av aktionsgruppens verksamhetspenning lämna en godtagbar redovisning för de fördelningsgrunder enligt vilka kostnaderna hänförs till projektet antingen direkt eller som kalkylmässig andel och enligt vilka kostnaderna hänförs till kostnaderna för den verksamhet som stöds och kostnaderna för annan verksamhet.
Om en kostnad fördelas som en kostnad för minst två projekt som stöds eller en kostnad som ersätts med aktionsgruppens verksamhetspenning och som en kostnad för ett eller flera projekt som stöds, får de understödda andelarna tillsammans inte överskrida den faktiska utgiften.
38 §Skäliga godtagbara kostnader
Om lagen om offentlig upphandling (348/2007) inte tillämpas på en anskaffning, ska referenskostnader användas då kostnadernas skälighet bedöms. Om referenskostnader inte används, ska den som ansöker om stöd på ett ändamålsenligt sätt begära ett tillräckligt antal anbud för att bedöma kostnadernas skälighet när det är fråga om anskaffningar som överstiger 10 000 euro. Med referenskostnader avses sådana allmänt använda enhetliga kostnader som företagen och myndigheterna inom branschen i fråga i regel använder när de bedömer kostnaderna för åtgärder.
Om kostnadernas skälighet inte har utretts i enlighet med 1 mom., ska den som ansöker om stöd ta reda på vilken prisnivå som är normal på orten när det är fråga om anskaffningar som överstiger 2 000 euro. Med normal prisnivå på orten avses de priser som tillämpas allmänt av sådana varu- och tjänsteleverantörer vilkas leveranser eller tjänster i allmänhet anlitas vid motsvarande upphandlingar på orten.
Om referenskostnader inte har använts, anbud inte begärts och den normala prisnivån på orten inte utretts, ska närings-, trafik- och miljöcentralen på annat sätt försäkra sig om att kostnaderna är skäliga.
41 §Ändring av projekt som har inletts
Om stödmottagaren efter projektstarten avsevärt avviker från den plan som har godkänts genom stödbeslutet, kan kostnaderna för det projekt som genomförs med avvikelse från planen godkännas som stödberättigande endast om en ansökan om ändring lämnas till närings-, trafik- och miljöcentralen eller, då det gäller sådant stöd som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot, till aktionsgruppen, innan kostnaderna för ändringen uppstår.
42 §Inledande av investeringsprojekt
Ett investeringsprojekt anses ha inletts när
det slutliga köpebrevet för en fastighet eller för en byggnad på ett arrendeområde har undertecknats,
grundläggningsarbetet för att uppföra eller utvidga en byggnad har påbörjats genom gjutning eller på något annat motsvarande beständigt sätt eller, i det fall att arbetet utförs av en entreprenör, det slutliga entreprenadavtalet har undertecknats,
utförandet av arbete har inletts i fråga om grundlig reparation av en byggnad eller någon annan investering i anslutning till markanvändning eller en investering som förutsätter utförande av annat arbete eller, om arbetet utförs av andra, när det slutliga avtalet om utförande av arbetet eller genomförande av investeringen har undertecknats,
beställningen har gjorts eller ett slutligt upphandlingskontrakt har undertecknats vid anskaffning av maskiner eller anordningar eller vid förvärv av andra föremål eller rättigheter som utgör anläggningstillgångar eller, om ingen beställning eller inget upphandlingskontrakt förutsätts, anskaffningspriset för föremålet eller rättigheten har betalats;
åtgärden har betalats vid genomförande av någon annan åtgärd än de som anges i 1–4 punkten, om inte åtgärden har förutsatt en tidigare gjord beställning eller ett tidigare ingånget avtal, varvid tidpunkten för uppgörande av dem anses vara startdatum.
Om anskaffningspriset betalas i flera poster, betraktas tidpunkten för den första betalningen som startdatum.
Ett investeringsprojekt anses dock inte ha blivit inlett, om det i den investering som stöds ingår flera anskaffningar och värdet på den anskaffning som avses i 1 mom. är ringa i förhållande till den godtagbara totalkostnaden för investeringen.
42 a §Inledande av annat projekt
Ett utvecklingsprojekt, ett utbildningsprojekt eller ett allmännyttigt utvecklingsprojekt som genomförs som underprojekt till ett samordningsprojekt anses ha blivit inlett när den som genomför projektet undertecknar ett arbetsavtal om genomförande av projektet, ingår ett upphandlingskontrakt eller något annat avtal gällande projektet eller, utan att ha ingått något avtal, betalar en kostnad i anslutning till projektet, eller ingår ett serviceavtal. Som startdatum betraktas tidpunkten för den åtgärd som genomförts först.
43 §Tiden för genomförande av projekt
Genom beslut av närings-, trafik- och miljöcentralen ska för det projekt som stöds fastställas en tid för genomförandet inom ramen för bestämmelserna i 21 § 2 mom. i lagen om landsbygdsutveckling.
Tiden för genomförande ska fastställas så att projektet kan genomföras och stödet betalas ut inom den tid som utsatts för programmets genomförande och utbetalningen av stöden.
45 §Godtagbara kostnader för användning av verksamhetspenning
Om aktionsgruppen avsevärt avviker från den plan som gäller användningen av verksamhetspenning, kan kostnaderna godkännas som stödberättigande endast om ansökan om ändring lämnas till närings-, trafik- och miljöcentralen innan kostnaderna för ändringen uppstår.
Om verksamhetspenningen har beviljats för en kortare tid än den maximitid för genomförandet som föreskrivs i 55 § i lagen om landsbygdsutveckling kan närings-, trafik- och miljöcentralen på ansökan förlänga tiden för genomförandet till den maximitid som anges i den nämnda paragrafen. Kostnaderna kan godkännas som stödberättigande endast om ansökan om förlängning av tiden för genomförandet görs hos närings-, trafik- och miljöcentralen innan den tid för genomförandet som bestämts genom stödbeslutet löper ut.
10 kap.Förutsättningar för utbetalning av stöd
49 §Verifierbara utgifter
Med avvikelse från 1 mom. kan de omkostnader som hänförs till projektet som kalkylmässig andel betalas enligt den godtagbara redovisning för grunderna för kostnadernas fördelning som visas upp i samband med stödets första utbetalningspost utan en specificerad faktura och ett specificerat verifikat eller kassakvitto. På begäran måste stödmottagaren kunna visa att kostnaderna är stödberättigande.
50 §Stödposter
Stöd för allmännyttiga investeringar som beviljats för anskaffning av fastigheter, maskiner eller anordningar eller för förvärv av andra materiella eller immateriella tillgångar som betraktas som anläggningstillgångar betalas i högst fyra poster.
51 §Ansökningstid för utbetalning av stöd
Utbetalning av den sista stödposten för ett projekt ska sökas inom fyra månader från att den tid som utsatts för genomförande av projektet har löpt ut. Till den del det ingår godtagbara lönekostnader i projektet ska den sista stödposten, när det gäller semesterpenning, semesterlön och semesterersättning som betalas efter slututbetalningen, sökas inom en månad från att semesterpenningen, semesterlönen eller semesterersättningen senast ska betalas på basis av anställningen.
Närings-, trafik- och miljöcentralen får besluta att stöd kan betalas på basis av en ansökan som gjorts efter utsatt tid, om sökanden anger vägande skäl till att ansökan försenats, om ansökan inte har försenats väsentligt, om den omständigheten att utbetalning söks efter utsatt tid inte har inverkat på genomförandet av projektet, om förseningen inte försvårar programmets genomförande och om en utbetalning som sker på basis av en försenad ansökan inte inverkar på kravet på likvärdig behandling av sökandena.
54 §Betalning av stöd som motsvarar kostnaderna
Närings-, trafik- och miljöcentralen kan som ett villkor för betalning av stödet förutsätta att sökanden redovisar för hur långt projektet har framskridit. Den sista posten av ett stöd som beviljats för en allmännyttig investering som gäller byggande betalas dock först när sökanden har visat att det projekt som gällt byggandet har slutförts enligt den godkända planen.
55 a §Betalning av stöd i vissa fall
Stöd för investering enligt 22 a § kan inte betalas ut om Europeiska kommissionen har fattat beslut om återkrav av stöd som avses i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och sökanden utifrån detta har meddelats ett beslut om återkrav enligt 1 § i lagen om tillämpning av vissa av Europeiska gemenskapernas bestämmelser om statligt stöd (300/2001) och sökanden inte har iakttagit beslutet.
56 §Tillsättande av styrgrupp
Närings-, trafik- och miljöcentralen kan i beslutet om beviljande av stöd kräva att för projektet tillsätts en styrgrupp.
Om sökanden i sin ansökan inte har föreslagit att en styrgrupp ska tillsättas och inte heller föreslagit medlemmar till en styrgrupp inklusive en representant för aktionsgruppen då stöd söks ur aktionsgruppens bevillningskvot, ska närings-, trafik- och miljöcentralen innan beslutet om beviljande av stöd meddelas be sökanden utse de övriga medlemmarna av styrgruppen med undantag av närings-, trafik- och miljöcentralens representant. Till medlem av styrgruppen får inte utses någon som inte har gett sitt skriftliga samtycke till uppdraget.
57 §Styrgruppens uppgifter
Styrgruppen ska
vid sitt första sammanträde välja en ordförande och en sekreterare för styrgruppen samt vid varje sammanträde två protokolljusterare,
föra protokoll över de ärenden som behandlats i styrgruppen och över styrgruppens synpunkter beträffande projektets genomförande,
sammanträda minst en gång per år för att följa upp projektets genomförande,
behandla ärenden som gäller genomförande av projektet i enlighet med den godkända projektplanen och tidpunkten för genomförandet, realisering av projektets finansiering, tidpunkten för när kostnaderna uppstår, deras storlek och godtagbarhet samt ändringar av planen,
behandla och ge ett sakkunnigutlåtande om ansökan om ändring av projektet innan sökanden lämnar den till närings-, trafik- och miljöcentralen eller, då det gäller sådant stöd som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot, till aktionsgruppen,
delge den närings-, trafik- och miljöcentral som beviljat stödet, och aktionsgruppen då det gäller sådant stöd som finansieras ur aktionsgruppens finansieringskvot, protokollet från styrgruppens sammanträde,
lämna ett utlåtande om projektets slutrapport till närings, trafik- och miljöcentralen, och till aktionsgruppen om stödet har beviljats ur aktionsgruppens finansieringskvot.
59 §Övervakningsuppgifter
För bedömning av stödets effekter ska stödmottagaren på begäran i efterhand, senast inom två år efter utbetalningen av den sista stödposten, lämna närings-, trafik- och miljöcentralen uppgifter om resultaten av den verksamhet som stöds.
Denna förordning träder i kraft den 2 juni 2010.
På ansökningar som har blivit anhängiga innan denna förordning har trätt i kraft tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.
Helsingfors den 27 maj 2010
Jord- och skogsbruksministerSirkka-Liisa AnttilaRegeringssekreterareMika Saari
Bilaga
De kommuner som avses i förordningens 22 a § 1 mom. är
Etseri
Gustavs
Heinävesi
Hirvensalmi
Honkajoki
Joutsa
Juuka
Juva
Kaavi
Kangasniemi
Karstula
Keitele
Kerimäki
Kesälahti
Kiuruvesi
Kuhmalahti
Kuusamo
Kyyjärvi
Kärsämäki
Lappajärvi
Lestijärvi
Lieksa
Mäntyharju
Nurmes
Padasjoki
Paltamo
Perho
Pertunmaa
Pihtipudas
Punkaharju
Pyhäjärvi
Pyhäntä
Påmark
Rantasalmi
Rautalampi
Ristiina
Rovaniemi
Ruokolahti
Ruovesi
Rääkkylä
Savitaipale
Sievi
Siikajoki
Simo
Soini
Sonkajärvi
Storå
Sulkava
Sysmä
Tervo
Tohmajärvi
Toholampi
Toivakka
Valtimo
Varpaisjärvi
Vesanto
Vetil
Vieremä
Viitasaari