Lag om Säkerhets- och kemikalieverket
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1261/2010
- Ursprunglig publikation
- Häfte 175/2010 (Publicerad 30.12.2010)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:
1 §Ansvarsområde
Säkerhets- och kemikalieverket förebygger skador på personer, egendom och miljön samt olägenheter för hälsan och miljön och säkerställer den fria rörligheten för varor och tjänster som överensstämmer med föreskrivna krav.
Säkerhets- och kemikalieverket är verksamt inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde.
2 §Uppgifter
Säkerhets- och kemikalieverket har till uppgift att övervaka och främja
teknisk säkerhet och överensstämmelse med kraven hos produkter, tjänster och produktionssystem,
konsumentsäkerhet,
kemikaliesäkerhet, samt
växtskyddsmedlens säkerhet och kvalitet.
Säkerhets- och kemikalieverket svarar också för myndighetsuppgifter som rör malmletning och gruvdrift.
Säkerhets- och kemikalieverket sköter dessutom de uppgifter som enligt särskilda bestämmelser ankommer på det.
Närmare bestämmelser om Säkerhets- och kemikalieverkets uppgifter kan utfärdas genom förordning av statsrådet.
3 §Styrande ministerier
Arbets- och näringsministeriet svarar för den allmänna administrativa styrningen och övervakningen av Säkerhets- och kemikalieverket.
Arbets- och näringsministeriet, kommunikationsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet samt miljöministeriet styr Säkerhets- och kemikalieverket i samverkan inom sina respektive ansvarsområden.
Närmare bestämmelser om styrningen av Säkerhets- och kemikalieverket kan utfärdas genom förordning av statsrådet.
4 §Ledning och beslutanderätt
Säkerhets- och kemikalieverket leds av en överdirektör, som utnämns av statsrådet. Överdirektören svarar för utvecklingen av verkets verksamhet och dess resultat och för att målen nås.
Överdirektören avgör de ärenden som ankommer på Säkerhets- och kemikalieverket, om det inte föreskrivs eller i arbetsordningen bestäms att de ska avgöras av någon annan tjänsteman.
Överdirektören fastställer Säkerhets- och kemikalieverkets arbetsordning.
Överdirektören kan i enskilda fall förbehålla sig rätten att avgöra ett ärende som annars ska avgöras av en underordnad.
Närmare bestämmelser om ledning och beslutanderätt kan utfärdas genom förordning av statsrådet.
5 §Delegation
Säkerhets- och kemikalieverket kan som rådgivande organ ha en delegation, som tillsätts av arbets- och näringsministeriet.
Bestämmelser om delegationens uppgifter och sammansättning utfärdas genom förordning av statsrådet.
6 §Avtal och med dem förknippad handlingssekretess
Säkerhets- och kemikalieverket kan anlita experter och ingå avtal med myndigheter, sammanslutningar och enskilda personer för utförande av undersökningar och utredningar och för fullgörande av andra uppgifter som hör till verkets ansvarsområde. På sekretessplikten för den som sköter dessa uppgifter tillämpas vad som föreskrivs i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999).
7 §Ikraftträdande
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2011.
Genom denna lag upphävs lagen om säkerhetsteknikcentralen (1071/1995).
Säkerhets- och kemikalieverket fortsätter Säkerhetsteknikcentralens verksamhet.
Om det i någon annan lag eller i bestämmelser som utfärdats med stöd av någon annan lag hänvisas till Säkerhetsteknikcentralen, ska hänvisningen anses avse Säkerhets- och kemikalieverket.
Åtgärder som krävs för verkställigheten av denna lag får vidtas innan lagen träder i kraft.
8 §Övergångsbestämmelser som gäller personalen
Den personal i arbetsavtals- och tjänsteförhållande vid Livsmedelssäkerhetsverket, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården och Finlands miljöcentral som sköter de uppgifter enligt kemikalielagen (744/1989), miljöskyddslagen (86/2000) och lagen om växtskyddsmedel (1259/2006) som överförs till Säkerhets- och kemikalieverket samt motsvarande tjänster och uppgifter överförs till Säkerhets- och kemikalieverket när denna lag träder i kraft. För överföringen av tjänsten och uppgiften behövs inte tjänstemannens eller arbetstagarens samtycke, om inte tjänsten eller uppgiften överförs till en annan pendlingsregion.
Den personal i arbetsavtals- och tjänsteförhållande som sköter visstidsuppgifter övergår i Säkerhets- och kemikalieverkets tjänst för den tid anställningsförhållandet på viss tid varar.
De anställda som överförs behåller de rättigheter och skyldigheter som vid överföringen gäller enligt villkoren i deras anställningsförhållande.
Löner som är högre än månadslönen enligt Säkerhets- och kemikalieverkets lönesystem garanteras under förutsättning att personens uppgifter vid Säkerhets- och kemikalieverket till sin kravnivå motsvarar minst uppgifterna vid Livsmedelssäkerhetsverket, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården eller Finlands miljöcentral. Personen är i så fall berättigad till ett lönetillägg motsvarande skillnaden mellan den månadslön som betalats vid Livsmedelssäkerhetsverket, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården eller Finlands miljöcentral och den månadslön som betalas av Säkerhets- och kemikalieverket.
Om de uppgifter som hör till en tjänst ändras väsentligt och en ny tjänst inrättas i stället för den tidigare, kan den nya tjänsten tillsättas utan att den förklaras ledig.
RP 132/2010
EkUB 26/2010
RSv 199/2010
Helsingfors den 17 december 2010
Republikens PresidentTARJA HALONENNäringsministerMauri Pekkarinen