Lag om ändring av lagen om offentlig arbetskraftsservice
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 74/2009 (Publicerad 29.6.2009)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 30 december 2002 om offentlig arbetskraftsservice ( 1295/2002 ) 5 a kap. 2 och 5 § samt 9 kap. 2 § 2 mom., sådana de lyder i lag 458/2005, som följer:
5 a kap.Omställningsskydd jämte sysselsättningsplan
2 §Rätt till sysselsättningsplan
Rätt till en sysselsättningsplan har en arbetssökande
som arbetsgivaren har sagt upp av sådana ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker som avses i 7 kap. 3, 7 eller 8 § i arbetsavtalslagen och som före uppsägningstidens utgång skulle ha en arbetshistoria på sammanlagt minst tre år hos samma arbetsgivare eller olika arbetsgivare,
som när anställningsförhållandet upphör har stått i anställningsförhållande för viss tid till samma arbetsgivare utan avbrott i minst tre år eller i anställningsförhållanden för viss tid till samma arbetsgivare i sammanlagt minst 36 månader under de senaste 42 månaderna,
vars anställningsförhållande har upphört på grund av att arbetsavtalet gällde för viss tid och som när anställningsförhållandet upphör har en arbetshistoria hos samma eller olika arbetsgivare på sammanlagt minst fem år under de sju år som föregår upphörandet,
som permitteras för minst 180 dagar och som när han eller hon får meddelandet om permittering har den arbetshistoria som avses i 1 punkten,
som har varit permitterad utan avbrott för minst 180 dagar och som då har den arbetshistoria som avses i 1 punkten,
som har sagt upp sitt arbetsavtal i enlighet med 5 kap. 7 § i arbetsavtalslagen sedan en oavbruten permittering har varat minst 200 dagar och som när anställningsförhållandet upphör har den arbetshistoria som avses i 1 punkten i detta moment.
Sysselsättningsplanen ska utarbetas utan dröjsmål när en arbetssökande som är berättigad till sysselsättningplan begär det. Arbetssökanden har inte rätt till en sysselsättningsplan om begäran framställs senare än 30 dagar efter det att anställningsförhållandet upphörde eller att det krav på permitteringens längd som avses i 1 mom. 4 eller 5 punkten uppfylldes, om inte det att begäran framställs senare beror på tid i arbete som räknas in i arbetsvillkoret, eller omständigheter som avses i 2 kap. 11 § 2 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa, eller om det inte av annan anledning är oskäligt att förvägra den arbetssökande rätten till en sysselsättningsplan.
Arbetssökandens tid i arbete beaktas enligt en tillförlitlig utredning från den arbetssökande eller arbetsgivaren.
5 §Sysselsättningsplanens giltighet
Sysselsättningsplanen är i kraft under den tid personen i fråga är arbetssökande. Arbets- och näringsbyrån och den arbetssökande reviderar och kompletterar sysselsättningsplanen vid behov.
Sysselsättningsplanen upphör att gälla när den arbetssökandes rätt till arbetslöshetsdagpenning upphör till följd av att maximitiden har gått ut.
9 kap.Utbildningsstöd
2 §Utbildningsstöd
Grundstödets fulla belopp är lika stort som grunddagpenningen enligt 6 kap. 1 § 1 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa, grunddagpenningen förhöjd med förhöjningsdel eller grunddagpenningen förhöjd med tillägg för sysselsättningsplan, enligt vad som föreskrivs i 6 kap. 1 § 1 mom., 3, 3 a, 3 b och 11 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Det fulla förtjänststödet består av en grunddel och en förtjänstdel eller av en grunddel och tillägg för sysselsättningsplan enligt vad som i 6 kap. 1 § 2 mom., 2, 3, 3 a, 3 b, 4, 5, 10 och 11 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa bestäms om inkomstrelaterad dagpenning. I fråga om utbildningsstödet tillämpas dock inte vad som i 6 kap. 3 § 3 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa bestäms om maximal varaktighet för den förhöjda förtjänstdelen och för grunddagpenningens förhöjningsdel. Förhöjt utbildningsstöd betalas i enlighet med 6 kap. 1 § 1 mom. och 2 § 2 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa även till sådana studerande som för 150 dagar har fått grunddagpenningens förhöjningsdel och den inkomstrelaterade dagpenningens förhöjda förtjänstdel enligt den lagen.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 2009.
Vid tillämpningen av 5 a kap. 2 § 1 mom. 4 punkten beaktas meddelanden om permittering som lämnats den 1 januari 2009 eller därefter. Vid tillämpningen av 5 a kap. 2 § 1 mom. 4 och 5 punkten beaktas permittering som ägt rum från och med den 1 januari 2009. Har meddelandet om permittering lämnats eller har den arbetssökande uppfyllt de krav som avses i 5 a kap. 2 § 1 mom. 4 eller 5 punkten före lagens ikraftträdande, förutsätter utarbetandet av en sysselsättningsplan också att den arbetssökande har framställt begäran om planen senast den 31 juli 2009, om det inte är oskäligt att den arbetssökande förvägras rätten till sysselsättningplan.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 38/2009
AjUB 6/2009
RSv 78/2009
Helsingfors den 26 juni 2009
Republikens President TARJA HALONENArbetsminister Tarja Cronberg