Lag om ändring av lagen om arbetsrådet och om vissa tillstånd till undantag inom arbetarskyddet
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 192/2009 (Publicerad 31.12.2009)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 19 maj 2004 om arbetsrådet och om vissa tillstånd till undantag inom arbetarskyddet ( 400/2004 ) 1, 8―11 och 17 §, av dem 8 § sådan den lyder i lag 336/2007, som följer:
1 §Arbetsrådets ställning
Arbetsrådet är en oberoende specialmyndighet som lyder under arbets- och näringsministeriet och som avger utlåtanden om tillämpningen och tolkningen av de lagar inom arbetslagstiftningen som avses i 7 §. Arbetsrådet behandlar och avgör även rättelseyrkanden som gäller beslut av regionförvaltningsverket i ärenden om tillstånd till undantag enligt 9 §.
8 §Den som begär utlåtande och begäran om utlåtande
Utlåtande av arbetsrådet kan begäras av
en domstol,
regionförvaltningsverket,
arbetsgivarnas eller arbetstagarnas centralorganisationer,
det ministerium som handhar statens arbetsmarknadspolitik,
kyrkans avtalsdelegation,
kommunala arbetsmarknadsverket,
Ålands landskapsregering eller kommunala avtalsdelegationen i landskapet Åland, eller
arbets- och näringsministeriet om huruvida lagen om samarbete inom företag eller lagen om samarbete inom finska företagsgrupper och grupper av gemenskapsföretag ska tillämpas på ett företag eller en företagsgrupp.
9 §Regionförvaltningsverkens dispensärenden
Regionförvaltningsverket kan på ansökan bevilja undantag på grundval av följande bestämmelser:
14 § 1 och 3 mom. i arbetstidslagen,
26 § 1 mom. 14 punkten i arbetstidslagen,
27 § 1 mom. i arbetstidslagen,
36 § 1 mom. i arbetstidslagen,
15 § i lagen om unga arbetstagare.
10 §Behandlingen av dispensärenden vid regionförvaltningsverket
Innan regionförvaltningsverket fattar ett beslut som avses i 9 §, ska arbetsgivaren ge den förtroendeman som har valts på grundval av det kollektivavtal som med stöd av lagen om kollektivavtal (436/1946) är bindande för arbetsgivaren eller det förtroendeombud som avses i 13 kap. 3 § i arbetsavtalslagen (55/2001) möjlighet att bli hörd i ärendet antingen muntligen eller skriftligen. Om det på en arbetsplats inte finns någon förtroendeman eller något förtroendeombud, ska arbetarskyddsfullmäktigen ges möjlighet att bli hörd och om det inte heller finns någon arbetarskyddsfullmäktig, ska varje arbetstagare som beslutet gäller ges möjlighet att bli hörd.
Om ett ärende som gäller tillstånd till undantag inte omedelbart kan avgöras slutligt vid regionförvaltningsverket, och om det är fråga om förlängning av ett gällande beslut om tillstånd till undantag, kan ett temporärt beslut fattas så att det gäller högst till dess ett slutligt beslut i saken kan fattas.
Ett tillstånd till undantag kan återkallas, om tillståndet har beviljats utifrån oriktiga uppgifter angående omständigheter som inverkar på saken eller om förhållandena efter det att beslutet meddelades har förändrats väsentligt. När ett tillstånd till undantag återkallas fastställs också den dag då tillståndet upphör att gälla. Beslutet ska följas trots ändringssökande.
11 §Sökande av ändring i regionförvaltningsverkets dispensbeslut
I ett beslut som regionförvaltningsverket har meddelat i ett ärende som gäller tillstånd till undantag kan rättelse yrkas skriftligen hos arbetsrådet. Beslutet får inte överklagas genom besvär. Den som ansöker om tillstånd till undantag ska framställa rättelseyrkandet inom 30 dagar från det att han har fått kännedom om beslutet, och andra som framställer rättelseyrkande från det att beslutet eller en kopia av det har lagts fram på arbetsplatsen. Rättelseyrkandet ska tillställas arbetsrådet.
Rätt att framställa rättelseyrkande har
den som ansökt om tillstånd till undantag,
de i 10 § 1 mom. avsedda företrädarna för arbetstagarna eller de arbetstagare som har hörts eller borde har hörts innan regionförvaltningsverket fattade beslutet, och
den vars rättigheter, skyldigheter eller intressen direkt påverkas av det beslut som regionförvaltningsverket fattat.
17 §Arbetsrådets handlingar och beslut om tillstånd till undantag
Arbetsrådets utlåtanden och beslut samt beslut av regionförvaltningsverket om tillstånd till undantag ges parterna avgiftsfritt.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 161/2009
FvUB 18/2009
RSv 205/2009
Helsingfors den 22 december 2009
Republikens President TARJA HALONENFörvaltnings- och kommunminister Mari Kiviniemi