Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1306/2009

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om säkerhet och utsläppskrav i fråga om vissa fritidsbåtar

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 185/2009 (Publicerad 31.12.2009)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen av den 5 augusti 2005 om säkerhet och utsläppskrav i fråga om vissa fritidsbåtar ( 621/2005 ) 15―19 §, 20 § 1 och 3 mom., 22―24 §, 25 § 1 mom., 26 §, 27 § 1 och 3 mom., 28―30 §, 31 § 1―3 mom., 32 §, 33 § 1 mom., 34 § 2 punkten, 35 § 2 mom., 36 §, 37 § 1 och 2 mom. samt 38 § som följer:

15 §Marknadstillsyn som utförs av Trafiksäkerhetsverket

Trafiksäkerhetsverket övervakar att produkterna överensstämmer med denna lag och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den när de första gången släpps ut på marknaden eller tas i bruk.

16 §Skyldighet att informera om risker

Om tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden får kännedom om eller utifrån de uppgifter som han förfogar över och med stöd av sin yrkesskicklighet borde kunna sluta sig till att en produkt kan äventyra säkerheten eller hälsan för människor eller medföra fara för egendom eller miljön, ska han omedelbart underrätta Trafiksäkerhetsverket om saken. Tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska samtidigt uppge vilka åtgärder som redan vidtagits med tanke på faran.

Tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska samarbeta med Trafiksäkerhetsverket för att avvärja faran när verket ber om det.

17 §Uppgifter som ska lämnas till konsumenterna

Tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska i sin marknadsföring lämna konsumenter och personer som är jämförbara med konsumenter de uppgifter som behövs för att dessa ska kunna bedöma de faror som är förenade med produkten. Tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska också säkerställa att uppgifterna lämnas till konsumenterna och personer som kan jämställas med konsumenter i en för dessa begriplig form. Trafiksäkerhetsverket kan kräva att tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden på ett lämpligt sätt förser konsumenterna med bruksanvisningar, instruktioner, varningar och andra uppgifter som behövs med tanke på avvärjande eller förebyggande av faror som är förenade med en produkt.

18 §Rätt till information

Tillverkaren, den auktoriserade representanten och den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska inom den tid som Trafiksäkerhetsverket bestämmer lämna verket de uppgifter som behövs för tillsynen över efterlevnaden av lagen, särskilt till den del uppgifterna är nödvändiga för att produkter ska kunna identifieras och vid behov spåras samt, i den utsträckning det behövs för tillsynen, på verkets yrkande visa upp sin bokföring och korrespondens och sitt lager för inspektion samt ge verket den hjälp det behöver för att utföra uppgiften.

19 §Inspektionsrätt

Trafiksäkerhetsverket har rätt att få tillträde till ett område eller till en lokal eller ett annat utrymme, om detta behövs med tanke på den övervakning som avses i denna lag, och att där utföra inspektioner och vidta andra åtgärder som övervakningen kräver. Inspektionsrätten utsträcker sig dock inte till utrymmen som omfattas av hemfriden.

20 §Rätt att ta produkter för undersökning och provning

Trafiksäkerhetsverket har rätt att ta produkter för undersökning och provning, om det behövs med tanke på tillsynen över efterlevnaden av denna lag eller de bestämmelser som utfärdats med stöd av den. Verket kan anlita en utomstående sakkunnig vid undersökning och provning samt vid riskbedömningen.


Om en produkt inte uppfyller kraven i denna lag eller i de bestämmelser som utfärdats med stöd av den, får Trafiksäkerhetsverket ålägga tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden att ersätta de nödvändiga och behövliga kostnaderna för anskaffning, undersökning och provning. De kostnader som ska ersättas ska dock stå i rimlig proportion till tillsynsåtgärderna och förseelsens art.


22 §Åläggande att korrigera brist

Om Trafiksäkerhetsverket vid tillsynen konstaterar att en produkt, de dokument som gäller den eller de uppgifter som ges om den inte överensstämmer med denna lag eller de bestämmelser som utfärdats med stöd av den, kan verket bestämma att tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska korrigera bristen inom en tid som verket sätter ut.

23 §Åläggande om åtgärder för avvärjande, förebyggande eller minskning av fara

Om den fara för människors säkerhet eller hälsa, egendom eller miljön som är förenad med en produkt på ett effektivt sätt kan avvärjas eller förebyggas eller farans omfattning avsevärt minskas genom korrigerings-, rättelse- eller informationsåtgärder, kan Trafiksäkerhetsverket bestämma att tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska vidta dylika åtgärder inom en tid som Trafiksäkerhetsverket utsätter och på det sätt som verket bestämmer.

Trafiksäkerhetsverket kan också bestämma att en försummad åtgärd vidtas på den försumliges bekostnad eller att verksamheten avbryts eller förbjuds för tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden.

24 §Förbud mot tillverkning, import, utsläppande på marknaden och ibruktagande

Om en produkt är farlig för människors säkerhet eller hälsa, egendom eller miljön eller produkten, de dokument som gäller den eller de uppgifter som ges om den inte överensstämmer med denna lag eller de bestämmelser som utfärdats med stöd av den, kan Trafiksäkerhetsverket förbjuda tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden att tillverka eller importera produkten eller att släppa ut den på marknaden eller ta den i bruk. Verket kan samtidigt ålägga tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden att effektivt och omedelbart från marknaden dra tillbaka de farliga produkterna eller de produkter som inte stämmer överens med bestämmelserna.

Tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden är skyldig att för Trafiksäkerhetsverket inom den tid som verket utsatt lägga fram en utredning om hur han har verkställt det åläggande, som ansluter sig till förbudet enligt denna paragraf, om att dra tillbaka produkterna från marknaden.

25 §Temporärt förbud mot tillverkning, import, utsläppande på marknaden och ibruktagande

Trafiksäkerhetsverket kan temporärt meddela ett förbud enligt 24 §, om det är uppenbart att produkten kan medföra fara för människors säkerhet eller hälsa, egendom eller miljön eller produkten, de dokument som gäller den eller de uppgifter som ges om den inte överensstämmer med denna lag eller de bestämmelser som utfärdats med stöd av den. Det temporära förbudet är i kraft till dess att slutgiltigt beslut i saken har fattats med stöd av nämnda paragraf. Trafiksäkerhetsverket kan meddela ett temporärt förbud samtidigt med ett åläggande om korrigerings- eller rättelseåtgärd enligt 22 eller 23 § eller bestämma att verksamheten ska avbrytas. Förbudet är då i kraft den tid som satts ut för korrigerings- eller rättelseåtgärden.


26 §Åläggande om att en produkt ska förstöras

Om de förbud och ålägganden som avses i 23-25 § inte kan anses tillräckliga, kan Trafiksäkerhetsverket bestämma att en produkt som tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden har i sin besittning eller en produkt som med stöd av 27 § lämnats tillbaka till tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska förstöras eller, om detta inte anses ändamålsenligt, besluta om andra åtgärder beträffande produkten.

27 §Åläggande om reparation eller byte av en produkt eller om hävning av köp

När Trafiksäkerhetsverket med stöd av 24 § har meddelat ett förbud beträffande en produkt, kan verket ålägga tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden att i fråga om sådana produkter som redan släppts ut på marknaden eller tagits i bruk vidta åtgärder genom vilka den fara som hänför sig till produkten kan avvärjas och produktinnehavarens rättsliga ställning tryggas.


Trafiksäkerhetsverket kan meddela ett åläggande enligt 1 mom. även när ett förbud som avses i 24 § inte kan meddelas på grund av att produkterna i fråga inte längre finns hos tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden och när det finns vägande skäl att meddela åläggandet.

28 §Åläggande att lämna information

Om Trafiksäkerhetsverket har meddelat ett förbud enligt 24 eller 25 § eller ett åläggande enligt 27 §, kan verket inom den tid och på det sätt som det bestämmer förelägga tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden att informera om förbudet eller åläggandet samt om den risk som är förenad med produkten eller användningen av den. Ett åläggande att lämna information kan meddelas även när ett förbud som avses i 24 § inte kan meddelas på grund av att produkterna i fråga inte längre finns hos tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden och när det finns vägande skäl att meddela ett åläggande att lämna information.

29 §Åtgärder som gäller med CE-märkning försedda farliga produkter eller produkter som inte överensstämmer med kraven

Om Trafiksäkerhetsverket konstaterar att en produkt som har försetts med CE-märkning, när den är korrekt konstruerad, tillverkad, i förekommande fall installerad, underhållen och används på avsett sätt, kan äventyra människors säkerhet eller hälsa, egendom eller miljön, ska verket vidta behövliga åtgärder som avses i 24 och 25 § för att dra tillbaka sådana produkter från marknaden eller för att förbjuda eller begränsa deras utsläppande på marknaden och ibruktagande. Verket ska omedelbart underrätta Europeiska gemenskapernas kommission om sina åtgärder och ange motiven till dem.

Om en produkt som har försetts med CE-märkning inte stämmer överens med kraven, ska Trafiksäkerhetsverket vidta åtgärder gentemot den tillverkare, auktoriserade representant eller för utsläppandet på marknaden ansvarige som har anbringat CE-märkningen. Trafiksäkerhetsverket ska omedelbart underrätta Europeiska gemenskapernas kommission samt övriga stater som hör till Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet om sina åtgärder och ange motiven till dem.

30 §Åtgärder som gäller felaktig CE-märkning

Om CE-märkningen har anbringats på ett felaktigt sätt är tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden skyldig att vidta åtgärder för att på det sätt som Trafiksäkerhetsverket ålägger få CE-märkningen att stämma överens med de bestämmelser som gäller märkningen.

Om den skyldighet som avses i 1 mom. inte fullgörs, ska Trafiksäkerhetsverket vidta behövliga åtgärder enligt 29 §.

31 §Vite

Ett förbud eller åläggande som Trafiksäkerhetsverket har meddelat med stöd av denna lag ska förenas med vite, om detta inte av särskilda skäl är onödigt.

Trafiksäkerhetsverket kan förena lämnandet av uppgifter enligt 17 § samt den skyldighet att lämna uppgifter och visa upp handlingar och lager som anges i 18 § med vite.

Vite som avses i 1 och 2 mom. döms ut av förvaltningsdomstolen på ansökan av Trafiksäkerhetsverket.


32 §Tillsynsavgifter

Trafiksäkerhetsverket kan bestämma att tillverkaren, den auktoriserade representanten eller den som ansvarar för utsläppandet på marknaden ska betala verket en avgift enligt det självkostnadsvärde som avses i lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992) för de inspektioner som har varit nödvändiga efter det att verket har vidtagit sådana tillsynsåtgärder som avses i 22―30 § i denna lag. Närmare bestämmelser om avgiften utfärdas genom förordning av kommunikationsministeriet.

33 §Erhållande av information av en annan myndighet och utlämnande av sekretessbelagda uppgifter

Trafiksäkerhetsverket och tullmyndigheten har trots bestämmelserna om sekretess i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet rätt att av andra myndigheter få sådana uppgifter som behövs för tillsynen enligt denna lag.


34 §Uppgifter som anmälda organ skall lämna ut

Anmälda organ ska trots bestämmelserna om sekretess i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet lämna


2)

Trafiksäkerhetsverket sådana uppgifter som behövs för tillsynen enligt denna lag.

35 §Allmän styrning och tillsyn


Trafiksäkerhetsverket övervakar efterlevnaden av denna lag och de bestämmelser, föreskrifter och beslut som utfärdats med stöd av den.


36 §Handräckning

Polisen ska lämna Trafiksäkerhetsverket och tullmyndigheten handräckning vid utförandet av uppgifter som föreskrivs i denna lag eller med stöd av den. För att handräckning ska lämnas förutsätts det att Trafiksäkerhetsverket eller tullmyndigheten hindras i sin tjänsteutövning.

37 §Ändringssökande

Ett beslut som Trafiksäkerhetsverket har fattat med stöd av 22-30 § ska iakttas trots att det överklagats, om inte besvärsmyndigheten beslutar något annat.

Ändring i ett avgiftsbeslut som Trafiksäkerhetsverket har fattat med stöd av 32 § får sökas på det sätt som föreskrivs i lagen om grunderna för avgifter till staten.


38 §Rättelseförfarande och ändringssökande i fråga om beslut av anmälda organ

I beslut som anmälda organ fattat om intyg över överensstämmelse, EG-typintyg eller bedömning av kvalitetssystem får ändring inte sökas genom besvär. Rättelse i beslut av ett organ får sökas hos Trafiksäkerhetsverket inom 30 dagar från delfåendet. Till beslutet ska fogas anvisning om rättelseyrkande.

I ett beslut som Trafiksäkerhetsverket har gett i ett rättelseförfarande får ändring sökas på det sätt som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 2010.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 208/2009

KoUB 23/2009

RSv 203/2009

Helsingfors den 22 december 2009

Republikens President TARJA HALONENTrafikminister Anu Vehviläinen

Till början av sidan