Inrikesministeriets förordning om ändring av inrikesministeriets förordning om hantering av skjutvapen och skjutförnödenheter som överförts i statens ägo
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 160/2009 (Publicerad 22.12.2009)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med inrikesministeriets beslut
ändras i inrikesministeriets förordning av den 17 december 2003 om hantering av skjutvapen och skjutförnödenheter som överförts i statens ägo ( 1100/2003 ) 2 §, 3 § 1―3 mom., och 4, 7 och 8 § som följer:
2 §Myndighet som hanterar, överlämnar och förstör föremål
Polisen skall sända skjutvapen, vapendelar, gassprayer, patroner och särskilt farliga projektiler som avses i 1 § till Polisstyrelsen, såvida vapendelarna, gassprayerna, patronerna eller de särskilt farliga projektilerna inte på grund av ringa värde förstörs med stöd av 63 § i skjutvapenförordnigen (145/1998). Polisstyrelsen hanterar, överlämnar och förstör föremålen.
3 §Arbetsgruppen för vapenhantering
I anslutning till Polisstyrelsen finns en arbetsgrupp för vapenhantering. Den gör framställningar till Polisstyrelsen om förstöring, användning för statens behov och överlåtelse av skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler som avses i 1 §.
Arbetsgruppen för vapenhantering har en ordförande, en sekreterare och tre övriga medlemmar. Polisstyrelsen utser ordföranden och sekreteraren samt utnämner de övriga medlemmarna för två år åt gången. Till ordförande och sekreterare skall utses tjänstemän som är anställda vid Polisstyrelsen.
Utöver dem som avses i 2 mom. skall centralkriminalpolisen, Krigsmuseet och Museiverket vara företrädda i arbetsgruppen. Om en medlem av arbetsgruppen avgår under mandatperioden, utser eller utnämner Polisstyrelsen en ny medlem i hans eller hennes ställe för den återstående mandatperioden.
4 §Användning för statens behov
Skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler enligt 1 § som har övergått i statens ägo skall i första hand överlåtas i Polisstyrelsens, centralkriminalpolisens eller Polisens teknikcentrals bruk.
Behöver de myndigheter som avses i 1 mom. inte föremålen för eget bruk, skall föremålen överlåtas till någon annan statlig myndighet som behöver dem och har rätt att inneha dem. Polisstyrelsen kan uppställa villkor som gäller vidareöverlåtelse av föremål.
7 §Beslutsförfarande
Beslut om förstöring, användning för statens behov eller överlåtelse av skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler som avses i 1 § fattas av chefen för vapenförvaltningen vid Polisstyrelsen på framställning av arbetsgruppen för vapenhantering.
Om chefen för vapenförvaltningen vid Polisstyrelsen fattar sitt beslut i strid med framställningen från arbetsgruppen för vapenhantering, skall beslutet underställas polisöverdirektören för fastställelse. Polisöverdirektören godkänner antingen det beslut som chefen för vapenförvaltningen vid Polisstyrelsen har fattat eller den framställning som arbetsgruppen för vapenhantering har gjort.
8 §Utredning
Polisstyrelsen skall varje år utarbeta en utredning av vilken framgår,
då föremålen överlåtits i statens bruk, antal, typ, funktionssätt och kaliber i fråga om skjutvapen, antal i fråga om gassprayer, antal och slag i fråga om vapendelar och antal och, om den är känd, kaliber i fråga om patroner och särskilt farliga projektiler samt mottagare av föremålen,
då föremålen överlåtits genom offentlig auktion eller genom någon annan offentlig försäljning, antal, typ, funktionssätt och kaliber i fråga om skjutvapen och antal och slag i fråga om vapendelar samt mottagare av föremålen,
då föremålen förstörts med stöd av 6 § 1 och 2 mom., antal, typ, funktionssätt och kaliber i fråga om skjutvapen, antal i fråga om gassprayer, antal och slag i fråga om vapendelar samt antal och, om den är känd, kaliber i fråga om patroner och särskilt farliga projektiler.
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2010.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
Helsingfors den 17 december 2009
Inrikesminister Anne HolmlundLagstiftningsråd Riitta Aulanko