Statsrådets förordning om Institutet för hälsa och välfärd
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 675/2008
- Ursprunglig publikation
- Häfte 116/2008 (Publicerad 5.11.2008)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från social- och hälsovårdsministeriet, föreskrivs med stöd av 9 § i lagen av den 31 oktober 2008 (668/2008) om Institutet för hälsa och välfärd:
1 §Institutets uppgifter
Institutet för hälsa och välfärd har utöver vad som bestäms i lagen om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008), till uppgift att
vara sakkunnigmyndighet i frågor som har samband med socialvård, specialomsorger om utvecklingsstörda, folkhälsoarbete, specialiserad sjukvård, mentalvårdsarbete, smittsamma sjukdomar, miljö- och hälsoskydd och genteknik och andra frågor i anslutning till institutets ansvarsområde
ansvara för frågor som gäller statliga sinnessjukhus och statliga socialvårdsenheter samt för beviljande av understöd enligt förordningen om de krigsförflyttades sociala omvårdnad (376/1942) så som det föreskrivs särskilt
ha hand om Finlands vaccinförsörjning och ha tillsyn över kvaliteten på de vacciner och motsvarande preparat som används i landet.
Institutet ska komma överens med den behöriga myndighet som ansvarar för läkemedelsövervakningen om hur den i 1 mom. 3 punkten föreskrivna kvalitetskontrollen av vacciner ska utföras och om arbetsfördelningen och samarbetet i anslutning till den, så att övervakningen av vaccinerna i sin helhet blir ordnad på det sätt som förutsätts i läkemedelslagen (395/1987).
2 §Institutets ledning och personal
Institutet leds av generaldirektören. Vid institutet finns dessutom överdirektörer, en förvaltningsdirektör, en strategidirektör samt annan personal i tjänste- och arbetsavtalsförhållande. Vid institutet kan finnas forskningsprofessorer.
Generaldirektören och överdirektören har professorstitel.
3 §Behörighetsvillkor
Behörighetsvillkoren för tjänsterna vid institutet är
för generaldirektören doktorsexamen, god förtrogenhet med institutets verksamhetsområde samt i praktiken visad ledarförmåga och ledarerfarenhet,
för överdirektören doktorsexamen, god förtrogenhet med sitt ansvarsområde samt i praktiken visad ledarförmåga och ledarerfarenhet,
för förvaltningsdirektören och strategidirektören högre högskoleexamen, god förtrogenhet med administrativa uppgifter och i praktiken visad ledarförmåga och ledarerfarenhet.
4 §Generaldirektörens uppgifter
Generaldirektören leder institutets verksamhet och ansvarar för att institutets resultatmål uppnås och för att institutets uppgifter sköts ekonomiskt och effektivt. Generaldirektören ska följa utvecklingen på institutets verksamhetsområde och sörja för den allmänna utvecklingen och förnyandet av institutets verksamhet.
5 §Överdirektörens uppgifter
Överdirektören leder sitt verksamhetsområde och ansvarar för uppfyllandet av de mål som uppställts för verksamhetsområdet i resultatavtalet mellan social- och hälsovårdsministeriet och institutet samt i institutets verksamhetsplan. Överdirektören ska följa utvecklingen på sitt verksamhetsområde och svara för om forsknings- och utvecklingsverksamheten i anslutning till det.
6 §Utnämning och anställning av personal
Generaldirektören utnämns av statsrådet.
Annan personal utses eller anställs av generaldirektören eller någon annan till personalen hörande så som föreskrivs i arbetsordningen.
En forskningsprofessorstjänst kan besättas genom kallelse.
7 §Forskare och praktikanter
Institutet kan med generaldirektörens samtycke ta emot utomstående forskare och praktikanter som utan arvode från institutet utför forskningsarbete eller deltar i arbetspraktik och då får använda institutets lokaler och förnödenheter.
I arbetsordningen föreskrivs det om villkoren för mottagande av forskare och praktikanter och om deras ställning.
8 §Företrädande av staten
Institutet kärar och svarar på statens vägnar samt bevakar statens rätt och fördel vid domstolar och andra myndigheter i ärenden som institutet ska sköta.
9 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2009.
Genom denna förordning upphävs förordningen om Folkhälsoinstitutet (374/1998) och förordningen om forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården (1120/1992) jämte ändringar.
När överdirektörernas tjänster är verksamhetsområdena följande tillsätts första gången:
välfärds- och hälsopolik,
främjande av välfärd och hälsa,
hälsoskydd, och
social- och hälsovårdsservice.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
Helsingfors den 31 oktober 2008
Omsorgsminister Paula RisikkoRegeringssekreterare Heidi Manns-Haatanen