Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

65/2008

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om nationell tilläggsdel i miljöstödet för 2008

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
65/2008
Ursprunglig publikation
Häfte 12/2008 (Publicerad 6.2.2008)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från jord- och skogsbruksministeriet, föreskrivs med stöd av 4 § 2 mom., 7 § 1 och 2 mom. samt 10 a § 4 mom. lagen den 28 december 2001 (1559/2001) om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen, av dem 10 a § 4 mom. sådant det lyder i lag 1446/2006, som följer:

1 §Tillämpningsområde

Till jordbruks- och trädgårdsproducenter betalas år 2008 som sådant stöd som avses i 6 § 3 punkten i lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen (1559/2001), nedan stödlagen , en nationell tilläggsdel till miljöstödet, nedan tilläggsdel , så som bestäms i denna förordning.

2 §Definitioner

I denna förordning avses med

1)

stödkoefficient den andel av det stödbelopp för tilläggsdelen som berättigar till stöd och som är föremål för stödansökan och för vilken stöd betalas,

2)

miljöstödsförbindelse en sådan femårig förbindelse gällande bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet för jordbruk vilken avses i statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket (644/2000),

3)

blandsäd ett växtbestånd som består enbart av stråsäd,

4)

rådets förordning om gårdsstöd rådets förordning (EG) nr 1782/2003 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare och om ändring av förordningarna (EEG) nr 2019/93, (EG) nr 1452/2001, (EG) nr 1453/2001, (EG) nr 1454/2001, (EG) nr 1868/94, (EG) nr 1251/1999, (EG) nr 1254/1999, (EG) nr 1673/2000, (EEG) nr 2358/71 och (EG) nr 2529/2001,

5)

blandat växtbestånd ett blandat växtbestånd som består av spannmål och i artikel 76 i rådets förordning om gårdsstöd avsedda proteingrödor, där jordbruksskiftet har besåtts med en utsädesblandning av proteingrödor och spannmål så att minst 50 procent räknat i kilogram av den sammanlagda mängden utsäde av proteingrödor och spannmål utgörs av utsäde av spannmålsväxter,

6)

grönfodersäd ett rent spannmålsbestånd som skördas innan spannmålsskörden mognat,

7)

foderspannmål foderkorn, havre, rågvete, blandsäd, blandat växtbestånd och grönfodersäd, samt

8)

naturängar och naturbeten arealer där det växer ängshö, vilka under växtperioden 2008 utnyttjas som betesmark eller används till produktion av foder för sökandens husdjur och på vilka inga andra årliga odlingsåtgärder vidtas.

3 §Grunderna för beviljande av tilläggsdel

På fasta Finland betalas tilläggsdelen i stödområdena A och B i enlighet med stödområdesindelningen i bilaga 1.

Tilläggsdelen kan beviljas högst för den med hjälp av stödkoefficienten angivna andelen av det belopp av tilläggsdelen som i övrigt beviljas. Stödkoefficienten är 1,00.

Tilläggsdelen kan betalas högst för den areal och motsvarande förbindelseperiod för vilken odlaren har en gällande miljöstödsförbindelse. En förutsättning för betalning av tilläggsdel är att odlaren ansöker om utbetalning av tilläggsdelen.

4 §Fastställande av tilläggsdelen

En förutsättning för beviljande av tilläggsdel är att odlaren under hela växtperioden 2008 har en gällande miljöstödsförbindelse och tilläggsdelsförbindelse. Vidare förutsätts att odlaren vid användningen av den areal som förbindelsen gäller iakttar villkoren i jord- och skogsbruksministeriets förordning om bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet samt utbildningsstöd i anslutning till miljöstödet för jordbruk (646/2000), nedan miljöstödsförordningen , samt andra villkor för miljöstödsförbindelsen, inklusive villkoren i fråga om odlarens ålder och andra villkor som gäller rätten till stöd, sådana de lyder i nämnda förbindelse.

Till tilläggsdel berättigar en i 1 mom. avsedd areal som år 2008 berättigar till miljöstöd för jordbruket och för vilken miljöstöd har betalats. Tilläggsdelen bestäms som en i 5 § 1 mom. föreskriven andel av det belopp för bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstöd som slutligen betalats för de i momentet angivna växterna.

5 §Om grunderna för fastställande av tilläggsdel

Den tilläggsdel som avses i denna förordning beviljas för åker som under växtperioden 2008 används till nedan avsedd produktion. Tilläggsdelen beviljas till högst följande procentandel av det belopp gällande bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstöd för jordbruket som betalats för grödans areal:procent

Vete

82

Maltkorn

68

Råg

92

Fodersäd

4

Sockerbeta

92

Stärkelsepotatis

92

Oljeväxter

92

Spånadsväxter

92

Proteingrödor

92

Vall

92

Frilandsgrönsaker, dill och persilja

96

Äpplen

30

Bär

8

Tilläggsdelen betalas till högst det belopp per hektar som fastställs i tabellen nedan på basis av den areal som används för odling av den i tabellen nämnda grödan:

euro/ha

Vete

105

Maltkorn

84

Råg

129

Fodersäd

6

Sockerbeta

129

Stärkelsepotatis

129

Oljeväxter

129

Spånadsväxter

129

Proteingrödor

129

Vall

129

Frilandsgrönsaker, dill och persilja

392

Äpplen

155

Bär

50

6 §Rätten till tilläggsdel i fråga om vissa växter

Areal som används till odling av speltvete berättigar till tilläggsdel för vete.

Tilläggsdelen för andra än i 5 § angivna jordbruksgrödor som avses i bilaga IX till rådets förordning om gårdsstöd motsvarar tilläggsdelen för proteingrödor.

Frilandsgrönsaker som berättigar till stöd är grönsaker som används som människoföda. Stödberättigade i fråga om ärter som odlas som frilandsgrönsaker är spritärter, spritmärgärter, sockerärter och brytärter vilka hör till trädgårdsärter och skördas omogna. Ett blandat växtbestånd med ärter och spannmål betraktas som stödberättigade proteingrödor, om jordbruksskiftet har besåtts med en utsädesblandning av ärter och spannmål så att mer än 50 procent räknat i kilogram av den sammanlagda mängden utsäde av ärter och spannmål utgörs av utsäde av ärter.

Tilläggsdel för vall betalas inte för naturängar och naturbeten.

7 §Tilläggsdel för maltkorn

Tilläggsdel för maltkorn kan betalas för högst den maltkornsareal som uppgetts i stödansökan för 2008 och som godkänts vid tillsyn.

För att stöd ska beviljas krävs det att

1)

ett odlingskontrakt för maltkorn har ingåtts mellan odlaren och mälteriet eller förmedlare som handlar direkt för mälteriets räkning senast den 16 juni 2008,

2)

en kopia av odlingskontraktet har lämnats in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet innan stödet beviljas och betalas,

3)

mälteriet har fått ett sådant godkänt förhandsprov av maltkornet som uppfyller mälteriernas kvalitetskrav och som har analyserats i enlighet med Analytica-EBC-standarden eller någon annan metod som uppfyller motsvarande kvalitetskrav, och

4)

mälteriet på basis av det godkända förhandsprovet har bekräftat det odlingskontrakt för maltkorn som ingåtts.

Tilläggsdel för maltkorn betalas inte om den areal som uppgetts för maltkorn i ansökan har uppgetts för utsädesodling.

Odlas maltkorn för mältning som sker någon annanstans än i Republiken Finland ska den som ansöker om tilläggsdel för maltkorn sända ett intyg över användningen av maltkornet till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Intyget ska innehålla uppgifter om att maltkornet används för mältning.

Tilläggsdel för maltkorn kan beviljas antingen på basis av kontraktsarealen för maltkorn enligt det bekräftade odlingskontraktet för maltkorn eller på basis av den maltkornsareal som uppgetts i ansökan och som godkänts vid eventuell tillsyn. Stödet beviljas på basis av den mindre av dessa arealer.

8 §Odlingskontrakt för maltkorn

Det odlingskontrakt för maltkorn som avses i 7 § 2 och 4 mom. ska innehålla uppgift om

1)

odlarens namn,

2)

odlarens FO-nummer,

3)

namn och adress på det mälteri som ingått kontraktet eller i fråga om förädling någon annanstans än i Republiken Finland på förmedlaren, samt

4)

den slutliga kontraktsarealen angiven i hektar.

Det mälteri som anges i odlingskontraktet för maltkorn eller den förmedlare som handlar direkt för mälteriets räkning ska vara en instans som erkänt bedriver kontraktsverksamhet. Om det finns oklarheter om den faktiska karaktären av den verksamhet som bedrivs av den som ingått odlingskontraktet för maltkorn, ska den som ansöker om tilläggsdel för maltkorn lämna närmare utredning om verksamhetsidkaren. En förutsättning för att tilläggsdel för maltkorn ska betalas ut är att utredningen kan anses vara tillförlitlig.

Av maltkorn som skördas på den kontraktsareal som nämns i odlingskontraktet ska det finnas åtminstone ett godkänt förhandsprov enligt 7 § 2 mom. 3 punkten per varje påbörjad 20 hektar av kontraktsarealen. Om antalet godkända förhandsprov är färre än detta, minskas den areal som utgör grund för betalningen av tilläggsdel för maltkorn i motsvarande mån.

9 §Frånträdelse eller förfall av miljöstödsförbindelse

Om odlaren före avtalsperiodens utgång frånträder den miljöstödsförbindelse som ligger till grund för betalningen av tilläggsdel, återkrävs den utbetalda tilläggsdelen. Tillläggsdel betalas inte till jordbrukare som har förbundit sig till miljöstödsprogrammet för jordbruket för programperioden 2007―2013.

Om odlarens miljöstödsförbindelse emellertid har varit i kraft tre år och odlaren lägger ner idkandet av jordbruk genom försäljning av hela lägenheten eller på något annat sätt, återkrävs inte tilläggsdelen. Med frånträdande av miljöstödsförbindelse avses också en situation där en odlare som ingått stödförbindelse inte ansöker om årlig utbetalning utan en sådan grund som avses i 3 mom. Odlaren skall höras innan beslut om eventuellt återkrav av tilläggsdelen fattas.

Om odlaren frånträder miljöstödsförbindelsen på grund av oöverstigligt hinder, återkrävs inte tilläggsdelen. Som oöverstigligt hinder betraktas de omständigheter som föreskrivs i statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket (644/2000).

Odlaren skall på det sätt som anges i 16 a § i stödlagen göra en anmälan om de ovan nämnda omständigheterna i fråga om den tilläggsdelsförbindelse som föreskrivs i denna förordning. När det gäller tilläggsdelsförbindelsen skall i det beslut som kommunens landsbygdsnäringsmyndighet fattar om befrielse av odlaren från iakttagande av förbindelsen konstateras att utbetalningen av tilläggsdelen upphör. I beslutet skall även eventuellt återkrav fastställas.

Om en miljöstödsförbindelse förfaller på det sätt som föreskrivs i statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket, återkrävs inte den utbetalda tilläggsdelen.

10 §Anmälan om ändringar

Upptagande av nya områden i miljöstödsförbindelsen, överföringar av miljöstödsförbindelser eller andra motsvarande ändringar berättigar till tilläggsdel till den del ändringarna berättigar till miljöstöd.

Om ändringarna föranleder frånträdande eller förfall av miljöstödsförbindelsen, tillämpas bestämmelserna i 9 §.

11 §Förvaring av dokument

Dokument, anteckningar och intyg som hänför sig till villkoren för tilläggsdelen skall förvaras på gården under hela förbindelse- och avtalsperioden samt tre år därefter.

12 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 6 februari 2008.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Helsingfors den 31 januari 2008

Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa AnttilaÖverinspektör Esa Hiiva

Bilaga 1

STÖDOMRÅDESINDELNINGEN PÅ FASTA FINLAND

Stödområde A

Alastaro, Askola, Aura, Bjärnå, Borgnäs, Elimäki, Esbo, Helsingfors, Grankulla, Karis, Kervo, Kiikala, Kimito, Koski, Kouvola, Kuusjoki, Kyrkslätt, Lappträsk, Liljendal, Lojo, Loimaa, Lovisa, Lundo, Marttila, Masku, Mellilä, Muurla, i Mynämäki kommun före detta Mietoinen kommun, Mörskom, Nurmijärvi, Oripää, Pemar, Pertteli, Pojo, Pukkila, Pöytyä, Reso, Rusko, Salo, Sibbo, Sjundeå, Somero, Strömfors, Tarvasjoki, Träskända, Tusby, Vanda, Vichtis och Västanfjärd samt, frånsett skärgårdsdelarna, Borgå, Dragsfjärd, Finby, Halikko, Ingå, Lemu, Nådendal, Pargas, Pernå, Pikis, Sagu, S:t Karins och Åbo.

Stödområde B

Akaa, Anjalankoski, Artsjö, Asikkala, Birkala, Björneborg, Ekenäs, Eura, Euraåminne, Forssa, Fredrikshamn, Gustavs, Hangö, Harjavalta, Hartola, Hattula, Hauho, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Houtskär, Huittinen, Humppila, Hyvinge, Hämeenkoski, Högfors, Itis, Ikalis, Imatra, Iniö, Jaala, Janakkala, Jockis, Joutseno, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä frånsett de delar som hör till region C1, Kalvola, Kangasala, Kankaanpää, Karislojo, Kiikoinen, Kisko, Kiukainen, Kjulo, Korpo, Kotka, Kuhmalahti, Kuhmoinen, Kumo, Kuusankoski, Kylmäkoski, Kärkölä, Lahtis, Laitila, Lammi, Lappi, Lavia, Lemi, Lempäälä, Loppi, Luumäki, Luvia, Merimasku, Miehikkälä, Mouhijärvi, Mynämäki med undantag av de områden som hör till region A, Mäntsälä, Mäntyharju, Nagu, Nakkila, Nastola, Nokia, Norrmark, Nousis, Nummi-Pusula, Nystad, Orimattila, Orivesi, Padasjoki, Punkalaidun, Pyttis, Pyhäranta, Påmark, Pälkäne, Raumo, Renko, Riihimäki, Rimito, Sammatti, Suomusjärvi, Sysmä, Säkylä, Tammela, Tammerfors, Tavastkyro, Tavastehus, Tuulos, Tövsala, Ulvsby, Urjala, Vahto, Valkeakoski, Valkeala, Vammala, Vampula, Vehmaa, Velkua, Vesilahti, Villmanstrand, Villnäs, Virolahti, Ylämaa, Yläne, Ylöjärvi, Ypäjä och Äetsä samt skärgårdsdelarna av Borgå, Dragsfjärd, Finby, Halikko, Ingå, Lemu, Nådendal, Pargas, Pernå, Pikis, Sagu, S:t Karins och Åbo.

Till början av sidan