Social- och hälsovårdsministeriets förordning om lämnande av uppgifter om kemikalier
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 91/2008 (Publicerad 2.9.2008)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 a § 3 mom. och 59 d § i kemikalielagen av den 14 augusti 1989 (744/1989), sådana de lyder, 48 a § 3 mom. i lag 368/1998 och 59 d § i lag 491/2008:
1 §Kemikalieanmälan
En sådan kemikalieanmälan som avses i 48 a § 2 mom. i kemikalielagen (744/1989) ska göras om kemikalier som är avsedda för yrkesmässigt bruk eller allmänt bruk. Anmälan ska innehålla ett exponeringsscenario, om ett sådant finns som bilaga till kemikaliens säkerhetsdatablad i enlighet med artikel 31.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (REACH), inrättande av en Europeisk kemikaliemyndighet, ändring av direktiv 1999/45/EG och upphävande av rådets förordning (EEG) nr 793/93 och kommissionens förordning (EG) nr 1488/94 samt rådets direktiv 76/769/EEG och kommissionens direktiv 91/155/EEG, 93/67/EEG, 93/105/EG och 2000/21/EG, nedan REACH-förordningen. I bilaga 1 till denna förordning anges vilka andra uppgifter som ska lämnas i anmälan än de uppgifter som krävs enligt bilaga II till REACH-förordningen.
De uppgifter som lämnas i kemikalieanmälan ska vara så detaljerade att man utifrån dem kan ge vårdanvisningar vid akuta förgiftningar och utarbeta anvisningar för att förebygga förgiftning samt utreda yrkessjukdomar och olycksfall.
Verksamhetsidkaren ska vid behov lämna Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral ytterligare upplysningar om sammansättningen av en beredning för det ändamål som anges i 2 mom.
Om sammansättningen av en beredning eller andra uppgifter om en beredning är sekretessbelagda ska dessa klart specificeras och antecknas i kemikalieanmälan.
2 §Undantag från anmälningsskyldigheten
Kemikalieanmälan behöver inte lämnas om
kemikalien används i sådan verksamhet i samband med produktutveckling under vilken kemikaliens lämplighet testas i produktionsförsök eller i en provningsanstalt,
kemikalien används för ett vetenskapligt experiment, en analys eller kemisk forskning eller om kemikalien används under kontrollerade förhållanden för att bestämma kemikaliens egenskaper, beteende eller effekt eller i vetenskaplig forskning i anslutning till produktutveckling, eller
en farlig kemikalie årligen levereras i så små mängder av varje verksamhetsidkare att kemikalien inte kan anses orsaka fara.
I fråga om kemikalier som används i normal laboratorieverksamhet gäller undantaget från anmälningsskyldigheten endast de fall som avses i 1 mom. 3 punkten.
3 §Anmälan om ändrade uppgifter
Om de uppgifter som lämnats i en kemikalieanmälan väsentligt ändras ska verksamhetsidkaren göra en ny kemikalieanmälan till Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral.
Uppgifterna anses vara väsentligt ändrade om det är fråga om
en ändring i beredningens handelsnamn,
ändrade uppgifter om verksamhetsidkaren,
en sådan ändring i beredningens sammansättning att beredningen enligt 6 § i social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för klassificering samt märkning av kemikalier (807/2001) ska klassificeras på nytt,
en ny uppgift om kemikaliens farliga egenskaper, klassificering eller märkning,
en sådan ny uppgift om kemikalien som kan påverka riskhanteringsåtgärderna,
en sådan ändring enligt bilaga II i REACH-förordningen i säkerhetsdatabladets innehåll som följer av registrering av ett ämne i enlighet med REACH-förordningen,
beviljande eller vägran av tillstånd enligt REACH-förordningen;
en ny begränsning eller ett nytt förbud som gäller kemikalien enligt REACH-förordningen, eller
en annan omständighet som väsentligt påverkar innehållet i anmälan eller registreringen av uppgifterna.
4 §Betraktande av det exakta kemiska namnet på ett ämne ingående i en beredning som affärs- och yrkeshemlighet
Verksamhetsidkaren kan hos Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral ansöka om att det exakta kemiska namnet på ett ämne ingående i en beredning som klassificeras som farlig ska få betraktas som affärs- och yrkeshemlighet vad beträffar påskrifter på emballaget och säkerhetsdatablad, om ämnet klassificeras enbart som hälsoskadligt (Xn, R20, R21, R22) eller irriterande (Xi, R36, R37, R38) eller som hälsoskadligt eller irriterande med någon av egenskaperna explosiv, oxiderande, extremt brandfarlig, mycket brandfarlig, brandfarlig eller miljöfarlig. Om det för ämnet har fastställts ett yrkeshygieniskt gränsvärde, får det kemiska namnet inte hemlighållas.
Verksamhetsidkaren kan av grundad anledning betrakta det exakta kemiska namnet på ett ämne ingående i en oklassifierad beredning som affärs- och yrkeshemlighet vad beträffar påskrifter på emballaget och säkerhetsdatablad, om ämnet klassificeras enbart som hälsoskadligt (Xn, R20, R21, R22) eller irriterande (Xi, R36, R37, R38) eller som hälsoskadligt eller irriterande med någon av egenskaperna explosiv, oxiderande, extremt brandfarlig, mycket brandfarlig, brandfarlig eller miljöfarlig.
Ämnets exakta kemiska namn i påskrifterna på emballaget och i säkerhetsdatabladet ersätts med ämnets generiska namn i de fall som avses i 1 och 2 mom. på det sätt som bestäms i bilaga 2.
5 §Förfarandet vid betraktande av det exakta kemiska namnet på ett ämne som affärs- och yrkeshemlighet
Ansökan om att namnet på ett ämne ingående i en beredning som klassificeras som farlig ska betraktas som affärs- och yrkeshemlighet ska i de fall som avses i 4 § 1 mom. göras till Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral i enlighet med del A.I i bilaga 2 om beredningen första gången släpps ut på Europeiska gemenskapens marknad i Finland.
Om beredningen släpps ut på marknaden även i andra medlemsstater inom Europeiska gemenskapen ska verksamhetsidkaren skicka den behöriga myndighetens beslut om betraktande av ett ämnes namn som affärs- och yrkeshemlighet till de behöriga myndigheterna i de andra medlemsstaterna för kännedom.
En verksamhetsidkare som i Finland på marknaden släpper ut en beredning som innehåller ett ämne vars exakta kemiska namn kan betraktas som affärs- och yrkeshemlighet på basis av ett beslut fattat i någon annan av Europeiska gemenskapens medlemsstater ska tillställa Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral uppgifter i enlighet med del A.II.1 i bilaga 2.
Det exakta namnet på ett ämne ingående i en oklassificerad beredning ska i de fall som avses i 4 § 2 mom. anmälas till Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral i enlighet med del A.II.2 i bilaga 2.
6 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 september 2008.
Genom denna förordning upphävs social- och hälsovårdsministeriets förordning av den 13 maj 2002 om lämnande av uppgifter om kemikalier (374/2002) jämte ändringar.
I fråga om en kemikalie som före ikraftträdandet av denna förordning har anmälts enligt de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet ska det göras en kemikalieanmälan enligt denna förordning i samband med en anmälan enligt 3 §. Kemikalieanmälan enligt denna förordning ska dock göras senast den 1 december 2010.
Helsingfors den 26 augusti 2008
Social- och hälsovårdsminister Liisa HyssäläKonsultativ tjänsteman Matti Kajantie
Bilaga 1
ANVISNINGAR FÖR LÄMNANDE AV UPPGIFTER
Lämnandet av uppgifter om kemikalier till Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral är ett nationellt förfarande, genom vilket man på samma gång uppfyller förpliktelsen i enlighet med artikel 17 i Europeiska gemenskapens direktiv 1999/45/EG om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat att utse ett nationellt organ vilket tillställs uppgifter om beredningen som finns på marknaden. Skyldigheten att lämna uppgifter om kemikalier gäller den finländska tillverkaren, importören och distributören av en kemikalie och annan verksamhetsidkare som svarar för att kemikalien släpps ut på marknaden eller överlåts för ibruktagande i Finland. Skyldigheten gäller de kemikalier som klassificeras som farliga eller innehåller ett farligt ämne på det sätt som definieras i artikel 31 i REACH-förordningen (EG Nr 1907/2006).
Uppgifterna används för att ge anvisningar för behandling vid akuta förgiftningar, för att ge förebyggande anvisningar samt för att utreda yrkessjukdomar och olycksfall. Uppgifterna finns till förfogande för Giftinformationscentralen via kemikalieproduktregistret. Dessutom används uppgifterna i myndighetsverksamhet.
Uppgifter om de kemikalier som avses i 1 § i denna förordning lämnas till produktregisterenheten i Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral, där uppgifterna registreras i kemikalieproduktregistret.
Uppgifter om kemikalier som inte klassificeras som farliga och som inte innehåller ämnen som klassificeras som farliga kan också lämnas för registrering. Det är särskilt viktigt att lämna uppgifter om kemikalier som kan orsaka olycksfall eller förgiftningar för barn. Uppgifter om kemikalier som anses vara ofarliga men som i samband med förutsebar användning kan bilda farliga ämnen eller reaktioner kan också lämnas till produktregisterenheten.
Uppgifterna om kemikalier avsedda för yrkesmässigt bruk anges på basis av informationen i kemikaliernas säkerhetsdatablad i enlighet med bilaga II till REACH-förordningen. Uppgifterna om kemikalier avsedda för allmänt bruk lämnas genom att använda säkerhetsdatabladets form men en del av informationen som vanligtvis ingår i bladet kan utelämnas (se anvisning nedan). Säkerhetsdatabladets uppgifter preciseras för registrering på det sätt som beskrivs nedan.
Huvudrubrikerna enligt säkerhetsdatabladet ska alltid antecknas i anmälan. Under varje rubrik ska man ange ifrågavarande uppgifter. Om dessa uppgifter inte finns till förfogande eller om uppgiften baserar sig på testresultat som inte visar att ämnet är farligt, ska detta tydligt anges under ifrågavarande rubrik.
Utöver uppgifterna i säkerhetsdatabladet lämnas följande uppgifter till kemikalieproduktregistret:
1) Punkt 1 i anmälan; Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget:
1.2.2 Kod för näringsgren
Ange näringsgren inom vilken kemikalien används med kod enligt bilaga 3 A till denna förordning.
1.2.3 Kod för användningsändamål
Ange användningsändamål med kod enligt bilaga 3 B till denna förordning.
1.2.4 Kemikalien kan användas för allmän förbrukning
Ange om kemikalien överlåts också för allmän förbrukning.
1.2.5 Kemikalien används endast för allmän förbrukning
Ange om kemikalien överlåts endast för allmän förbrukning.
1.3 Bolagets/företagets identifieringsuppgifter
Ange uppgifterna om den finländska verksamhetsidkare som svarar för att kemikalien släpps ut på marknaden eller överlåts för ibruktagande i Finland. Bolaget/företaget identifieras med FO-nummer.
Punkt 3 i anmälan; Sammansättning/information om beståndsdelar:
Ange identifieringskod genom vilken ämnet (beståndsdelen) kan identifieras. I första hand bör man använda det Chemical Abstracts Service (CAS) -nummer som fastställts för ämnet. Om CAS-numret inte är känt eller det inte kan bestämmas för ämnet, anges det för det existerande ämnet fastställda numret, dvs. EINECS-numret (European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances) eller numret för ett nytt ämne, dvs. ELINCS-numret (European List of Notified Chemical Substances).
Allmänna anvisningar:
Om kemikalien överlåts för användning endast för allmänt bruk kan man fylla i enbart punkterna 1, 2, 3, 9, 11, 12, 15 och 16.
Uppgifterna lämnas på finska eller svenska.
Blanketten på produkttillsynscentralens webbplats www.sttv.fi kan användas för lämnande av uppgifter och utarbetande av säkerhetsdatablad. Under samma adress finns också ifyllnadsanvisningen för blanketten.
Uppgifterna om kemikalier lämnas som papperskopior eller i elektronisk form som Word- eller PDF-filer. Uppgifterna lämnas till Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral, Produktregisterenheten, PB 686, 33101 Tammerfors. Uppgifterna kan också skickas per e-post till adressen tuote.rekisteri@sttv.fi.
Bilaga 2
NAMNET PÅ ETT ÄMNE SOM AFFÄRS- OCH YRKESHEMLIGHET SAMT BILDANDE AV GENERISKA NAMN
DEL A
BETRAKTANDE AV NAMNET PÅ ETT ÄMNE INGÅENDE I EN beredning SOM AFFÄRS- OCH YRKESHEMLIGHET
1. I 4 § i förordningen ovan föreskrivs om de förutsättningar under vilka den verksamhetsidkare som svarar för att en beredning släpps ut på marknaden kan föreslå att namnet på ett ämne ingående i en klassificerad beredning ska betraktas som affärs- och yrkeshemlighet vad beträffar påskrifter på emballaget och säkerhetsdatablad. Likaså föreskrivs i 4 § om de förutsättningar under vilka den verksamhetsidkare som svarar för att av en beredning släpps ut på marknaden kan betrakta namnet på ett ämne ingående i en oklassificerad beredning som affärs- och yrkeshemlighet.
2. Då det i olika beredningar används ett och samma ämne, kan man göra en enda ansökan eller anmälan som gäller hemlighållande av ämnet om de enskilda beredningarna har
- samma farliga beståndsdelar som förekommer inom samma koncentrationsintervaller
- samma klassificering och samma märkning
- samma användningsändamål.
Ämnets exakta kemiska namn ska i alla dessa beredningar ersättas med samma generiska namn för ämnet. Dessutom ska det i ansökan om hemlighållande av ämnets exakta namn framföras alla de uppgifter som erfordras i ansökan samt benämningen och handelsnamnet på varje beredning.
3. Det generiska namn som används i påskrifterna på beredningens emballage ska vara detsamma som används i punkt 3 i säkerhetsdatabladet (se REACH-förordningen (1907/2006), bilaga 2, punkt 3 ´Sammansättning/information om beståndsdelar´). Det generiska namn som används för ämnet ska ge tillräckligt med information om ämnet för att kemikalien kan användas utan risker vid hanteringen.
4. Då verksamhetsidkaren gör en ansökan eller en anmälan om användande av ett generiskt namn ska man beakta att man på arbetsplatserna behöver tillräckliga uppgifter om ämnet för att skydda hälsan och vidta skyddsåtgärder och att riskerna vid hanteringen av beredningarna ska kunna minimeras.
I. Ansökan om konfidentialitet
En ansökan om konfidentialitet enligt 4 § 1 mom. i denna förordning ska ha följande uppgifter:
1. Namn, fullständig adress, telefonnummer och FO-nummer för verksamhetsidkaren som svarar för att beredningen släpps ut på marknaden.
2. Exakta identifieringsuppgifter om ämnet eller ämnena för vilka man föreslår att det exakta namnet ska hållas hemligt samt det generiska namnet som ersätter det exakta namnet.
Chemical AbstractService (CAS-)nummer | Einecs-nummer | Ämnets kemiska namn enligt internationell nomenklatur och ämnets klassificering (enligt ämnesförteckningen eller verksamhetsidkarens klassificering) | Generiskt namn |
a) | |||
b) | |||
c) | |||
Anmärkning. Om ämnets klassificering anges enligt verksamhetsidkarens klassificering ska uppgifter bifogas (källhänvisningar) som visar att verksamhetsidkaren vid självklassificeringen har beaktat alla till buds stående relevanta uppgifter som finns om ämnets egenskaper. |
3. Motivering för hemlighållande (sannolikhet - trovärdighet)
4. Beredningens/beredningarnas benämning/benämningar eller handelsnamn
5. Är benämningen/benämningarna eller handelsnamnet/handelsnamnen detsamma/desamma som används inom hela området av Europeiska gemenskapen.
□ JA | □ NEJ |
I nekande fall ska anges benämningen/benämningarna eller handelsnamnet/handelsnamnen som används i de olika medlemsstaterna:
Belgien | Italien | Polen |
Tjeckien | Cypern | Portugal |
Danmark | Lettland | Slovenien |
Tyskland | Litauen | Slovakien |
Estland | Luxemburg | Finland |
Grekland | Ungern | Sverige |
Spanien | Malta | Förenade kungariket |
Frankrike | Nederländerna | Bulgarien |
Irland | Österrike | Rumänien |
6. Beredningens/beredningarnas sammansättning enligt punkt 3 i säkerhetsdatabladet
7. Beredningens/beredningarnas klassificering i fråga om hälsorisker
8. Beredningens/beredningarnas märkning enligt förordningen om grunderna för klassificering
9. Beredningens/beredningarnas användningsändamål
10. Säkerhetsdatablad enligt REACH-förordningen
II. Anmälan om konfidentialitet
Om den behöriga myndigheten i någon annan av Europeiska unionens medlemsstater har utfärdat ett beslut i sådant fall som avses i punkt I ovan som gäller användande av ett ämnes generiska namn, ska den som verkar i ifrågavarande medlemsstat och har fått beslutet eller den verksamhetsidkare som släpper ut beredningen på marknaden eller överlåter för ibruktagande i Finland tillställa Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral en kopia av den behöriga myndighetens beslut. Dessutom är den som släpper ut beredningen på marknaden eller överlåter för ibruktagande i Finland skyldig att tillställa Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral följande uppgifter, om de inte framgår av ovan nämnda beslut:
1) uppgifter om handelsnamnet (handelsnamnen) eller andra benämningar på den beredning som släpps ut på marknaden i Finland
2) uppgifter om det exakta kemiska namnet och identifieringskoder (CAS-nummer, EINECS-nummer) för ämnet som ingår i beredningen och om det generiska namn som ersätter det exakta kemiska namnet
3) namn, FO-nummer, fullständig adress och telefonnummer för verksamhetsidkaren som svarar för att beredningen släpps ut på marknaden eller överlåts för ibruktagande i Finland.
2. En anmälan enligt 4 § 2 mom. i denna förordning om användande av det generiska namnet i stället för det exakta kemiska namnet på ett ämne som ingår i en oklassificerad beredning samt om övriga uppgifter enligt 5 § som skall hållas konfidentiella görs vid lämnandet av uppgifter om kemikalier till Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral i enlighet med 1 och 2 § i denna förordning. Anmälan kan göras genom att använda uppgifterna i punkt I.1 i denna bilaga och genom att i kemikalieanmälan för de konfidentiella ämnesnamnen ange de generiska namnen. De uppgifter som ska hållas hemliga ska tydligt specificeras och antecknas.
Användandet av generiskt namn i stället för exakt kemiskt namn ska på begäran motiveras.
DEL B
1. Anvisningar för bildande av trivialnamn (generiskt namn)
1. Inledning
Dessa anvisningar baserar sig på den gruppering av farliga ämnen (indelning i grupper enligt liknande kemiska egenskaper) som finns i bilaga 1 till social- och hälsovårdsministeriets förordning om en förteckning över farliga ämnen (509/2005). Även alternativa andra benämningar förutom de som avses i anvisningarna kan användas. I alla fall ska man i de valda namnen ange tillräckliga uppgifter för att beredningen kan hanteras utan risk och att man på arbetsplatsen kan vidta nödvändiga åtgärder för att skydda hälsan och garantera säkerheten.
Grupperna har definierats på följande sätt:
- oorganiska och organiska ämnen vilkas egenskaper identifieras genom ett gemensamt kemiskt grundämne som bestämmer deras huvudsakliga egenskap. Gruppnamnet avleds från det kemiska grundämnets namn. Dessa grupper (001 - 013) identifieras genom det kemiska grundämnets ordningsnummer i grundämnenas periodiska system såsom det framförs i ovan nämnda förordning av social- och hälsovårdsministeriet.
- organiska ämnen vilkas egenskaper identifieras på basis av den gemensamma funktionella gruppen som bestämmer deras huvudsakliga egenskap.
Gruppnamnet avleds från den funktionella gruppens namn. Dessa grupper är angivna med siffrorna 601 - 650 i ovan nämnda förordning av social- och hälsovårdsministeriet. I vissa fall används även subgrupper som har gemensamma specialegenskaper.
2. Bildande av trivialnamn (generiskt namn)
Ämnets generiska namn kan användas i stället för det exakta kemiska namnet under de förutsättningar som definieras i 3 § i denna förordning.
Allmänna principer
Vid bildande av trivialnamn (generiska namn) förfars på följande sätt:
(i) de funktionella grupperna och kemiska grundämnena i molekylen identifieras
(ii) de funktionella grupper och kemiska grundämnen som beaktas vid bildandet av
namnet identifieras.
De identifierade funktionella grupperna och grundämnena utgör gruppnamn och subgruppnamn på det sätt som framförs i förteckningen i punkt 3.
3. Indelning av ämnen i grupper och subgrupper
Gruppering av ämnen i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets förordning om en förteckning över farliga ämnen (509/2005)
Gruppnummer enligt social- och hälsovårdsministerietsförordning (509/2005) | Grupper / Subgrupper |
1 | Väteföreningar |
Hydriber | |
2 | Heliumföreningar |
3 | Litiumföreningar |
4 | Berylliumföreningar |
5 | Borföreningar |
Boraner | |
Borater | |
6 | Kolföreningar |
Karbamater | |
Oorganiska kolföreningar | |
Cyanvätets salter | |
Urea och dess derivat | |
7 | Kväveföreningar |
Kvaternära ammoniumföreningar | |
Sura kväveföreningar | |
Nitrater | |
Nitriter | |
8 | Syreföreningar |
9 | Fluorföreningar |
Oorganiska fluorider | |
10 | Neonföreningar |
11 | Natriumföreningar |
12 | Magnesiumföreningar |
Organometalliska magnesiumderivat | |
13 | Aluminiumföreningar |
Organometalliska aluminiumderivat | |
14 | Kiselföreningar |
Silikoner | |
Silikater | |
15 | Fosforföreningar |
Sura fosforföreningar | |
Fosfoniumföreningar | |
Fosforestrar | |
Fosfater | |
Fosfiter | |
Fosforamider och deras derivat | |
16 | Svavelföreningar |
Sura svavelföreningar | |
Merkaptaner | |
Sulfater | |
Sulfiter | |
17 | Klorföreningar |
Klorater | |
Perklorater | |
18 | Argonföreningar |
19 | Kaliumföreningar |
20 | Kalciumföreningar |
21 | Skandiumföreningar |
22 | Titanföreningar |
23 | Vanadinföreningar |
24 | Kromföreningar |
Krom(VI)föreningar | |
25 | Manganföreningar |
26 | Järnföreningar |
27 | Koboltföreningar |
28 | Nickelföreningar |
29 | Kopparföreningar |
30 | Zinkföreningar |
Organometalliska zinkföreningar | |
31 | Galliumföreningar |
32 | Germaniumföreningar |
33 | Arsenikföreningar |
34 | Selenföreningar |
35 | Bromföreningar |
36 | Kryptonföreningar |
37 | Rubidiumföreningar |
38 | Strontiumföreningar |
39 | Yttriumföreningar |
40 | Zirkoniumföreningar |
41 | Niobföreningar |
42 | Molybdenföreningar |
43 | Teknetiumföreningar |
44 | Ruteniumföreningar |
45 | Rodiumföreningar |
46 | Palladiumföreningar |
47 | Silverföreningar |
48 | Kadmiumföreningar |
49 | Indiumföreningar |
50 | Tennföreningar |
Organometalliska tennderivat | |
51 | Antimonföreningar |
52 | Tellurföreningar |
53 | Jodföreningar |
54 | Xenonföreningar |
55 | Cesiumföreningar |
56 | Bariumföreningar |
57 | Lantanföreningar |
58 | Ceriumföreningar |
59 | Praseodymföreningar |
60 | Neodymföreningar |
61 | Prometiumföreningar |
62 | Samariumföreningar |
63 | Europiumföreningar |
64 | Gadoliniumföreningar |
65 | Terbiumföreningar |
66 | Dysprosiumföreningar |
67 | Holmiumföreningar |
68 | Erbiumföreningar |
69 | Tuliumföreningar |
70 | Ytterbiumföreningar |
71 | Lutetiumföreningar |
72 | Hafniumföreningar |
73 | Tantalföreningar |
74 | Volframföreningar |
75 | Rheniumföreningar |
76 | Osmiumföreningar |
77 | Iridiumföreningar |
78 | Platinaföreningar |
79 | Guldföreningar |
80 | Kvicksilverföreningar |
Organometalliska kvicksilverderivat | |
81 | Talliumföreningar |
82 | Blyföreningar |
Organometalliska blyföreningar | |
83 | Vismutföreningar |
84 | Poloniumföreningar |
85 | Astatföreningar |
86 | Radonföreningar |
87 | Franciumföreningar |
88 | Radiumföreningar |
89 | Aktiniumföreningar |
90 | Toriumföreningar |
91 | Protaktiniumföreningar |
92 | Uranföreningar |
93 | Neptuniumföreningar |
94 | Plutoniumföreningar |
95 | Americiumföreningar |
96 | Curiumföreningar |
97 | Berkeliumföreningar |
98 | Californiumföreningar |
99 | Einsteiniumföreningar |
100 | Fermiumföreningar |
101 | Mendeleviumföreningar |
102 | Nobeliumföreningar |
103 | Lawrenciumföreningar |
601 | Kolväten |
Alifatiska kolväten | |
Aromatiska kolväten | |
Alicykliska kolväten | |
Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) | |
602 | Halogenkolväten (*) |
Alifatiska halogenkolväten (*) | |
Aromatiska halogenkolväten (*) | |
Alicykliska halogenkolväten (*) | |
(*) Specificeras enligt halogengruppen | |
603 | Alkoholer och deras derivat |
Alifatiska alkoholer | |
Aromatiska alkoholer | |
Alicykliska alkoholer | |
Alkanolaminer | |
Epoxiderivat | |
Etrar | |
Glykoletrar | |
Glykoler och polyoler | |
604 | Fenoler och deras derivat |
Halogenfenolderivat (*) | |
(*) Specificeras enligt halogengruppen | |
605 | Aldehyder och deras derivat |
Alifatiska aldehyder | |
Aromatiska aldehyder | |
Alicykliska aldehyder | |
Alifatiska acetaler | |
Aromatiska acetaler | |
Alicykliska acetaler | |
606 | Ketoner och deras derivat |
Alifatiska ketoner | |
Aromatiska ketoner (*) | |
Alicykliska ketoner | |
(*) Inklusive kinoner | |
607 | Organiska syror och deras derivat |
Alifatiska syror | |
Alifatiska halogensyror (*) | |
Aromatiska syror | |
Aromatiska halogensyror (*) | |
Alicykliska syror | |
Alicykliska halogensyror (*) | |
Alifatiska syraanhydrider | |
Alifatiska halogensyraanhydrider (*) | |
Aromatiska syraanhydrider | |
Aromatiska halogensyraanhydrider (*) | |
Alicykliska syraanhydrider | |
Alicykliska halogensyraanhydrider (*) | |
Alifatiska syrors salter | |
Alifatiska halogensyrors salter (*) | |
607 (fortsätter) | Aromatiska syrors salter |
Aromatiska halongensyrors salter (*) | |
Alicykliska syrors salter | |
Alicykliska halongensyrors salter (*) | |
Alifatiska syrors estrar | |
Alifatiska halogensyrors estrar (*) | |
Aromatiska syrors estrar | |
Aromatiska halogensyrors estrar (*) | |
Alicykliska syrors estrar | |
Alicykliska halongensyrors estrar (*) | |
Glykoletrars estrar | |
Akrylater | |
Metakrylater | |
Laktoner | |
Acylhalogenider | |
(*) Specificeras enligt halogengruppen. | |
608 | Nitriler och deras derivat |
609 | Nitroföreningar |
610 | Klornitroföreningar |
611 | Azoxi- och azoföreningar |
612 | Aminoderivat |
Alifatiska aminer och deras derivat | |
Alicykliska aminer och deras derivat | |
Aromatiska aminer och deras derivat | |
Anilin och dess derivat | |
Bensidin och dess derivat | |
613 | Heterocykliska alkalier och deras derivat |
Bensimidazol och dess derivat | |
Imidazol och dess derivat | |
Pyretrinoider | |
Kinolin och dess derivat | |
Triazin och dess derivat | |
Triazol och dess derivat | |
614 | Glykosider och alkaloider |
Alkaloider och deras derivat | |
Glykosider och deras derivat | |
615 | Cyanater och isocyanater |
Cyanater | |
Isocyanater | |
616 | Amider och deras derivat |
Acetamid och dess derivat | |
Anilider | |
617 | Organiska peroxider |
647 | Enzymer |
648 | Komplexa kolderivat |
Syraextrakt | |
Alkaliska extrakt | |
648 (fortsätter) | Antracenolja |
Antracenoljeextraktåterstoder | |
Antracenoljefraktion | |
Karbololja | |
Karbololjeextraktionsåterstoder | |
Kolvätskor, extraktion med flytande lösningsmedel | |
Stenkolsolja | |
Stenkolstjära | |
Stenkolstjäraextrakt | |
Koltjäreåterstoder, fastaBeck (koltjära), lågtemperatursbeck,högtemperatursbeck | |
Beck (koltjära), högtemperatursbeck | |
Beck (koltjära), blandat med högtemperatursbeck | |
Råbenzol | |
Råfenoler | |
Råtjärbaser | |
Tjärbaser, destillerade | |
Fenoler, destillerade | |
Destillat | |
Destillat (kol), extraktion med flytande lösningsmedel, primärDestillat (kol), lösningsmedelsextraktion, hydrokrackat | |
Destillat (kol), lösningsmedelsextraktion, hydrokrackat, hydrerat, mellanfraktion | |
Destillat (kol), lösningsmedelsextraktion, hydrokrackat, mellanfraktion | |
Extraktionsåterstoder (kol), lågtemperaturstenkolstjära, alkalisk | |
Färskolja | |
Bränsle, dieselbränsle, lösningsmedelsextraktion av kol, hydrokrackat, hydrerat | |
Fotogen, lösningsmedelsextraktion av kol, hydrokrackad, hydrerad | |
Bensin, lösningsmedelsextraktion av kol, hydrokrackad nafta | |
Produkter, värmebehandlade | |
Tung antracenolja | |
Tung antracenolja, omdestillerad | |
Lättolja | |
Lättoljeextraktionsåterstoder, högkokande | |
Lättoljeextraktionsåterstoder, mellanfraktion | |
Lättoljeextraktionsåterstoder, lågkokande | |
Lättolja, omdestillerad, högkokande | |
Lättolja, omdestillerad, mellanfraktion | |
Lättolja, omdestillerad, lågkokande | |
648 (fortsätter) | Metylnaftalenolja |
Metylnaftalenoljeextraktionsåterstoder | |
Bensin (kol), lösningsmedelsextraktion, hydrokrackad | |
Naftalenolja | |
Naftalenoljeextraktåterstoder | |
Naftalenolja, omdestillerad | |
Beck | |
Beck, omdestillerat | |
Återstodsbeck | |
Återstodsbeck, värmebehandlat | |
Återstodsbeck, oxiderat | |
Pyrolysprodukter | |
Omdestillat | |
Återstoder (kol), extraktion med flytande lösningsmedel | |
Brunkolstjära | |
Brunkolstjära, lågtemperatur | |
Tjärolja, högkokande | |
Tjärolja, mellanfraktion | |
Tvättolja | |
Tvättoljeextraktionsåterstoder | |
Tvättolja, omdestillerad | |
649 | Komplexa oljederivat |
Råolja | |
Petroleumgas | |
Nafta, lågkokande | |
Nafta, lågkokande, modifierad | |
Nafta, lågkokande, katalytiskt krackad | |
Nafta, lågkokande, katalytiskt reformerad | |
Nafta, lågkokande, termiskt krackad | |
Nafta, lågkokande, vätebehandlad | |
Nafta, lågkokande, ospecificerad | |
Fotogen, straight-run | |
Fotogen, ospecificerad | |
Gasolja, krackad | |
Gasolja, ospecificerad | |
Eldningsolja, tjock | |
Mineralfett | |
Basolja, oraffinerad eller lättraffinerad | |
Basolja, ospecificerad | |
Aromatiskt extrakt av destillat | |
Aromatiskt extrakt av destillat, behandlat | |
Paraffinolja | |
Råparaffin | |
Vaselin | |
650 | Diverse ämnen |
Denna grupp ska inte användas. I stället ska ovan nämnda gruppnamn och subgruppnamn användas. |
4. Tillämpning i praktiken
När det har utretts om ämnet hör till en eller flera av i förteckningen nämnda grupper eller subgrupper, bildas trivialnamnet (det generiska namnet) på följande sätt:
4.1 Om gruppnamnet eller subgruppnamnet tillräckligt beskriver kemiska grundämnen eller viktiga funktionella grupper, väljs detta namn till trivialnamn (generiskt namn).
Exempel:
- 1,4-dihydroxibensen
grupp 604: fenoler och derivat
trivialnamn (generiskt namn): fenolderivat
butanol
- grupp 603: alkoholer och derivat
subgrupp: alifatiska alkoholer
trivialnamn (generiskt namn): alifatisk alkohol
- 2-isopropoxietanol
grupp 603: alkoholer och derivat
subgrupp: glykoletrar
trivialnamn (generiskt namn): glykoleter
- metakrylat
grupp 607: organiska syror och derivat
subgrupp: akrylater
trivialnamn (generiskt namn): akrylat
4.2 Om gruppnamnet eller subgruppnamnet inte tillräckligt beskriver kemiska grundämnen eller funktionella grupper, bildas trivialnamnet (det generiska namnet) genom att kombinera olika motsvarande gruppers eller subgruppers namn:
Exempel:
- klorbensen
grupp 602: halogenkolväten
subgrupp: aromatiska halogenkolväten
grupp 017: klorföreningar
trivialnamn (generiskt namn): klorerat aromatiskt kolväte
- 2,3,6-triklorfenylättiksyra
grupp 607: organiska syror
subgrupp: aromatiska halogensyror
grupp 017: klorföreningar
trivialnamn (generiskt namn): klorerad aromatisk syra
- 1-klor-1-nitropropan
grupp 610: klorerade och nitrerade derivat
grupp 601: kolväten
subgrupp: alifatiska kolväten
trivialnamn (generiskt namn): klorerat alifatiskt kolväte
- tetrapropylditiopyrofosfat
grupp 015: fosforföreningar
subgrupp: fosforestrar
grupp 016: svavelföreningar
trivialnamn (generiskt namn): tiofosforester
Obs!
Gruppnamnen och subgruppnamnen på vissa grundämnen, i synnerhet metaller, kan preciseras genom definitionerna ’organisk’ eller ’oorganisk’.
Exempel:
- dikvicksilverklorid
grupp 080: kvicksilverföreningar
trivialnamn (generiskt namn): oorganisk kvicksilverförening
- bariumacetat
grupp 056: bariumföreningar
trivialnamn (generiskt namn): organisk bariumförening
- etylnitrit
grupp 007: kväveföreningar
subgrupp: nitriter
trivialnamn (generiskt namn): organisk nitrit
- natriumvätesulfit
grupp 016: svavelföreningar
trivialnamn (generiskt namn): oorganisk svavelförening
Bilaga 3 A
Näringsgrensindelningen 2008
A Jordbruk, skogsbruk och fiske
01 Jordbruk och jakt samt service i anslutning härtill
011 Odling av ett- och tvååriga växter
012 Odling av fleråriga växter
013 Odling av plantskoleväxter
014 Husdjursskötsel
015 Blandat jordbruk
016 Service till jordbruk och bearbetning av skördade växter
017 Jakt och service i anslutning härtill
02 Skogsbruk
021 Skogshushållning och skogsskötsel
022 Drivning
023 Insamling av annat vilt växande skogsmaterial än trä
024 Service till skogsbruk
03 Fiske och vattenbruk
031 Fiske
032 Vattenbruk
B Utvinning av mineral
05 Kolutvinning
051 Stenkolsutvinning
052 Brunkolsutvinning
06 Utvinning av råpetroleum och naturgas
061 Utvinning av råpetroleum
062 Utvinning av naturgas
07 Utvinning av metallmalmer
071 Järnmalmsutvinning
072 Utvinning av andra metallmalmer än järnmalm
08 Annan utvinning av mineral
081 Utvinning av sand, grus, sten och lera
089 Diverse övrig utvinning av mineral
09 Service till utvinning
091 Stödtjänster till råpetroleum- och naturgasutvinning
099 Stödtjänster till annan utvinning
C Tillverkning
10 Livsmedelsframställning
101 Beredning och hållbarhetsbehandling av kött och köttvaror
102 Beredning och hållbarhetsbehandling av fisk samt skal- och blötdjur
103 Beredning och hållbarhetsbehandling av frukt, bär och grönsaker
104 Framställning av vegetabiliska och animaliska oljor och fetter
105 Mejerivaru- och glasstillverkning
106 Tillverkning av kvarnprodukter och stärkelse
107 Tillverkning av bakeri- och mjölprodukter
108 Annan livsmedelsframställning
109 Framställning av beredda djurfoder
11 Framställning av drycker
110 Framställning av drycker
12 Tobaksvarutillverkning
120 Tobaksvarutillverkning
13 Textilvarutillverkning
131 Garntillverkning
132 Vävnadstillverkning
133 Blekning, färgning och annan textilberedning
139 Annan textilietillverkning
14 Tillverkning av kläder
141 Tillverkning av kläder, utom pälsvaror
142 Tillverkning av pälsvaror
143 Tillverkning av trikåvaror
15 Tillverkning av läder, läder- och skinnvaror m.m.
151 Garvning och annan läderberedning; tillverkning av reseffekter, handväskor, sadel- och seldon; pälsberedning
152 Tillverkning av skodon
16 Tillverkning av trä och varor av trä, kork, rotting o.d. utom möbler
161 Sågning och hyvling av trä
162 Tillverkning av varor av trä, kork, halm, rotting o.d.
17 Pappers- och pappersvarutillverkning
171 Massa-, pappers- och papptillverkning
172 Tillverkning av pappers- och pappvaror
18 Grafisk produktion och reproduktion av inspelningar
181 Grafisk produktion
182 Reproduktion av inspelningar
19 Tillverkning av stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter
191 Tillverkning av stenkolsprodukter
192 Petroleumraffinering
20 Tillverkning av kemikalier och kemiska produkter
201 Tillverkning av baskemikalier, gödselmedel och kväveprodukter, plaster och syntetgummi i obearbetad form
202 Tillverkning av bekämpningsmedel och andra lantbrukskemiska produkter
203 Tillverkning av färg, lack, tryckfärg m.m.
204 Tillverkning av rengöringsmedel, parfym och toalettartiklar
205 Tillverkning av andra kemiska produkter
206 Konstfibertillverkning
21 Tillverkning av farmaceutiska basprodukter och läkemedel
211 Tillverkning av farmaceutiska basprodukter
212 Tillverkning av läkemedel
22 Tillverkning av gummi- och plastvaror
221 Tillverkning av gummivaror
222 Plastvarutillverkning
23 Tillverkning av andra icke-metalliska mineraliska produkter
231 Glas- och glasvarutillverkning
232 Tillverkning av eldfasta produkter
233 Tillverkning av byggmaterial av lergods
234 Tillverkning av andra porslinsprodukter och keramiska produkter
235 Tillverkning av cement, kalk och gips
236 Tillverkning av varor av betong, cement och gips
237 Huggning, formning och slutlig bearbetning av sten
239 Tillverkning av slipmedel och övriga icke-metalliska mineraliska produkter
24 Stål- och metallframställning
241 Framställning av järn och stål samt ferrolegeringar
242 Tillverkning av rör, ledningar, ihåliga profiler och tillbehör av stål
243 Annan primärbearbetning av stål
244 Framställning av andra metaller än järn
245 Gjutning av metall
25 Tillverkning av metallvaror utom maskiner och apparater
251 Byggnadsmetallvarutillverkning
252 Tillverkning av cisterner, tankar, kar och andra behållare av metall
253 Tillverkning av ånggeneratorer utom varmvattenpannor för centraluppvärmning
254 Tillverkning av vapen och ammunition
255 Smidning, pressning, prägling och valsning av metall; pulvermetallurgi
256 Beläggning och överdragning av metall; metallegoarbeten
257 Tillverkning av bestick, verktyg och andra järnhandelsvaror
259 Annan metallvarutillverkning
26 Tillverkning av datorer, elektronikvaror och optik
261 Tillverkning av elektroniska komponenter och kretskort
262 Tillverkning av datorer och kringutrustning
263 Tillverkning av kommunikationsutrustning
264 Tillverkning av hemelektronik
265 Tillverkning av instrument för mätning, provning, navigering och styrning samt ur
266 Tillverkning av strålningsutrustning samt elektromedicinsk och elektroterapeutisk utrustning
267 Tillverkning av optiska instrument och fotoutrustning
268 Tillverkning av magnetiska och optiska medier
27 Tillverkning av elapparatur
271 Tillverkning av elmotorer, generatorer och transformatorer samt eldistributions- och elkontrollapparater
272 Batteri- och ackumulatortillverkning
273 Tillverkning av ledningar och kablar och kabeltillbehör
274 Tillverkning av belysningsarmatur
275 Tillverkning av hushållsmaskiner och hushållsapparater
279 Tillverkning av annan elapparatur
28 Tillverkning av övriga maskiner
281 Tillverkning av maskiner för allmänt ändamål
282 Tillverkning av andra maskiner för allmänt ändamål
283 Tillverkning av jord- och skogsbruksmaskiner
284 Tillverkning av maskiner för metallbearbetning och verktygsmaskiner
289 Tillverkning av andra specialmaskiner
29 Tillverkning av motorfordon, släpfordon och påhängsvagnar
291 Motorfordonstillverkning
292 Tillverkning av karosserier för motorfordon; tillverkning av släpfordon och påhängsvagnar
293 Tillverkning av delar och tillbehör till motorfordon och motorer
30 Tillverkning av andra transportmedel
301 Skepps- och båtbyggeri
302 Tillverkning av rälsfordon
303 Tillverkning av luftfartyg, rymdfarkoster o.d.
304 Tillverkning av militära stridsfordon
309 Övrig tillverkning av transportmedel
31 Tillverkning av möbler
310 Tillverkning av möbler
32 Annan tillverkning
321 Tillverkning av smycken, guld- och silversmedsvaror samt bijouterier
322 Tillverkning av musikinstrument
323 Tillverkning av sportartiklar
324 Tillverkning av spel och leksaker
325 Tillverkning av medicinsk och dental utrustning
329 Övrig tillverkning
33 Reparation och installation av maskiner och apparater
331 Reparation av metallvaror, maskiner och apparater
332 Installation av industrimaskiner och -utrustning
D Försörjning av el, gas, värme och kyla
35 Försörjning av el, gas, värme och kyla
351 Generering, överföring och distribution av elkraft
352 Gasförsörjning; distribution av gasformiga bränslen via rörnät
353 Försörjning av värme och kyla
E Vattenförsörjning; avloppsrening, avfallshantering och sanering
36 Vattenförsörjning
360 Vattenförsörjning
37 Avloppsrening
370 Avloppsrening
38 Avfallshantering; återvinning
381 Insamling av avfall
382 Behandling och bortskaffande av avfall
383 Återvinning
39 Sanering, efterbehandling av jord och vatten samt annan verksamhet för föroreningsbekämpning
390 Sanering, efterbehandling av jord och vatten samt annan verksamhet för föroreningsbekämpning
F Byggverksamhet
41 Byggande av hus
411 Utformning av byggprojekt
412 Byggande av bostadshus och andra byggnader
42 Anläggningsarbeten
421 Anläggning av vägar och järnvägar
422 Allmännyttiga anläggningsarbeten
429 Andra anläggningsarbeten
43 Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet
431 Rivning av hus samt mark- och grundarbeten
432 Elinstallationer, VVS-arbeten och andra bygginstallationer
433 Slutbehandling av byggnader
439 Annan specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet
G Handel; reparation av motorfordon och motorcyklar
45 Handel samt reparation av motorfordon och motorcyklar
451 Handel med motorfordon utom motorcyklar
452 Underhåll och reparation av motorfordon utom motorcyklar
453 Handel med reservdelar och tillbehör till motorfordon utom motorcyklar
454 Handel med och service av motorcyklar inklusive reservdelar och tillbehör
46 Parti- och provisionshandel utom med motorfordon
461 Provisionshandel utom med motorfordon
462 Partihandel med jordbruksvaror och levande djur
463 Partihandel med livsmedel, drycker och tobak
464 Partihandel med hushållsvaror
465 Partihandel med IT-utrustning
466 Partihandel med övriga maskiner och utrustning
467 Annan specialiserad partihandel
469 Övrig partihandel
47 Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar
471 Detaljhandel med brett sortiment
472 Specialiserad butikshandel med livsmedel, drycker och tobak
473 Specialiserad detaljhandel med drivmedel
474 Specialiserad butikshandel med datorer, ljud-, bild- och telekommunikationsutrustning
475 Specialiserad butikshandel med heminredningsartiklar och husgeråd
476 Specialiserad butikshandel med kultur- och fritidsartiklar
477 Övrig specialiserad butikshandel med hushållsvaror
478 Torg- och marknadshandel
479 Detaljhandel, ej i butik, på torg eller marknad
H Transport och magasinering
49 Landtransport; transport i rörsystem
491 Järnvägstransport, passagerartrafik
492 Järnvägstransport, godstrafik
493 Annan landtransport, passagerartrafik
494 Vägtransport, godstrafik och flyttjänster
495 Transporter i rörsystem
50 Sjötransport
501 Havs- och kustsjöfart, passagerartrafik
502 Havs- och kustsjöfart, godstrafik
503 Sjöfart på inre vattenvägar, passagerartrafik
504 Sjöfart på inre vattenvägar, godstrafik
51 Lufttransport
511 Lufttransport, passagerartrafik
512 Lufttransport, godstrafik och rymdfart
52 Magasinering och stödtjänster till transport
521 Magasinering och varulagring
522 Stödtjänster till transport
53 Post- och kurirverksamhet
531 Postbefordran via nationella posten
532 Annan postbefordran samt kurirverksamhet
I Hotell och restaurangverksamhet
55 Hotell- och logiverksamhet
551 Hotellverksamhet
552 Semesterbostäder och annan korttidsinkvartering
553 Campingplatsverksamhet
559 Annan logiverksamhet
56 Restaurang-, catering och barverksamhet
561 Restaurangverksamhet
562 Cateringverksamhet
563 Barverksamhet
J Informations- och kommunikationsverksamhet
58 Förlagsverksamhet
581 Utgivning av böcker och tidskrifter och annan förlagsverksamhet
582 Utgivning av programvara
59 Film-, video- och tv-programverksamhet, ljudinspelningar och fonogramutgivning
591 Film-, video- och TV-programverksamhet
592 Ljudinspelning och fonogramutgivning
60 Planering och sändning av program
601 Sändning av radioprogram
602 Planering av TV-program och sändningsverksamhet
61 Telekommunikation
611 Trådbunden telekommunikation
612 Trådlös telekommunikation
613 Telekommunikation via satellit
619 Annan telekommunikation
62 IT-tjänster
620 IT-tjänster
63 Informationstjänster
631 Databehandling, hosting o.d.; webbportaler
639 Andra informationstjänster
K Finans- och försäkringsverksamhet
64 Finansförmedling utom försäkring och pensionsfondsverksamhet
641 Monetär finansförmedling
642 Holdingverksamhet
643 Fonder och liknande finansiella institut
649 Andra finansiella tjänster utom försäkring och pensionsverksamhet
65 Försäkring, återförsäkring och pensionsfondsverksamhet utom obligatorisk socialförsäkring
651 Försäkring
652 Återförsäkring
653 Pensionsfondsverksamhet
66 Stödtjänster till finansiella tjänster och försäkring
661 Stödtjänster till finansförmedling utom försäkrings- och pensionsfondsverksamhet
662 Stödtjänster till försäkrings- och pensionsfondsverksamhet
663 Fondförvaltning
L Fastighetsverksamhet
68 Fastighetsverksamhet
681 Handel med egna fastigheter
682 Uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade fastigheter
683 Fastighetsförmedling och fastighetsförvaltning på uppdrag
M Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik
69 Juridisk och ekonomisk konsultverksamhet
691 Juridisk verksamhet
692 Redovisning och bokföring, revision, skatterådgivning
70 Verksamheter som utövas av huvudkontor; konsulttjänster till företag
701 Verksamheter som utövas av huvudkontor
702 Konsulttjänster till företag
71 Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet; teknisk provning och analys
711 Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet o.d.
712 Teknisk provning och analys
72 Vetenskaplig forskning och utveckling
721 Naturvetenskaplig och teknisk forskning och utveckling
722 Samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning och utveckling
73 Reklam och marknadsundersökning
731 Reklamverksamhet
732 Marknads- och opinionsundersökning
74 Annan verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik
741 Specialiserad designverksamhet
742 Fotoverksamhet
743 Översättning och tolkning
749 Övrig verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik
75 Veterinärverksamhet
750 Veterinärverksamhet
N Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster
77 Uthyrning och leasing
771 Uthyrning och leasing av motorfordon
772 Uthyrning och leasing av hushållsartiklar och varor för personligt bruk
773 Uthyrning och leasing av annan utrustning och andra maskiner och materiella tillgångar
774 Leasing av immateriell egendom och liknande produkter, med undantag för upphovsrättsskyddade verk
78 Arbetsförmedling, bemanning och andra personalrelaterade tjänster
781 Arbetsförmedling och rekrytering
782 Personaluthyrning
783 Övrigt tillhandahållande av personalfunktioner
79 Resebyrå- och researrangörsverksamhet och andra resetjänster och relaterade tjänster
791 Resetjänster
799 Turist- och bokningsservice
80 Säkerhets- och bevakningsverksamhet
801 Säkerhetsverksamhet
802 Säkerhetssystemtjänster
803 Spanings- och detektivverksamhet
81 Fastighetsservice samt skötsel och underhåll av grönytor
811 Fastighetsrelaterade stödtjänster
812 Rengöring och lokalvård
813 Skötsel och underhåll av grönytor
82 Kontorstjänster och andra företagstjänster
821 Kontorstjänster
822 Callcenterverksamhet
823 Arrangemang av kongresser och mässor
829 Andra företagstjänster
O Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring
84 Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring
841 Offentlig förvaltning
842 Offentliga tjänster
843 Obligatorisk socialförsäkring
P Utbildning
85 Utbildning
851 Utbildning på förskolenivå
852 Utbildning på lägre grundnivå
853 Utbildning på högre grundnivå och på mellannivå
854 Utbildning på högre nivå
855 Vuxenutbildning och övrig utbildning
856 Stödverksamhet för utbildningsväsendet
Q Vård och omsorg; sociala tjänster
86 Hälso- och sjukvård
861 Sluten sjukvård
862 Öppen hälso- och sjukvård, tandvård
869 Annan hälso- och sjukvård
87 Vård och omsorg med boende
871 Boende med sjuksköterskevård
872 Boende med särskild service för personer med utvecklingsstörning, psykiska funktionshinder eller missbruksproblem
873 Vård och omsorg i särskilda boendeformer för äldre och funktionshindrade personer
879 Annan vård och omsorg med boende
88 Öppna sociala insatser
881 Öppna sociala insatser för äldre och funktionshindrade personer
889 Andra öppna sociala insatser
R Kultur, nöje och fritid
90 Konstnärlig och kulturell verksamhet samt nöjesverksamhet
900 Konstnärlig och kulturell verksamhet samt nöjesverksamhet
91 Biblioteks-, arkiv- och museiverksamhet m.m.
910 Biblioteks-, arkiv- och museiverksamhet m.m.
92 Spel- och vadhållningsverksamhet
920 Spel- och vadhållningsverksamhet
93 Sport-, fritids- och nöjesverksamhet
931 Sportverksamhet
932 Fritids- och nöjesverksamhet
S Annan serviceverksamhet
94 Intressebevakning; religiös verksamhet
941 Intressebevakning inom bransch-, arbetsgivar- och yrkesorganisationer
942 Intressebevakning inom arbetstagarorganisationer
949 Verksamhet i religiösa samfund och i andra intresseorganisationer
95 Reparation av datorer, hushållsartiklar och personliga artiklar
951 Reparation av datorer och kommunikationsutrustning
952 Reparation av hushållsartiklar och personliga artiklar
96 Andra konsumenttjänster
960 Andra konsumenttjänster
T Förvärvsarbete i hushåll; hushållens produktion av diverse varor och tjänster för eget bruk
97 Förvärvsarbete i hushåll
970 Förvärvsarbete i hushåll
98 Hushållens produktion av diverse varor och tjänster för eget bruk
981 Hushållens produktion av diverse varor för eget bruk
982 Hushållens produktion av diverse tjänster för eget bruk
U Verksamhet vid internationella organisationer, utländska ambassader o.d.
99 Verksamhet vid internationella organisationer, utländska ambassader o.d.
990 Verksamhet vid internationella organisationer, utländska ambassader o.d.
X Näringsgrenen okänd
00 Näringsgrenen okänd
000 Näringsgrenen okänd
Bilaga 3 B
Koder för användningsändamål (UC62)
1. Absorptions- och adsorptionsmedel | Fasta ämnen och material som används för absorption och adsorption av gaser och vätskor: filtermaterial, molekylsikt, silikagel osv. |
2. Lim och bindemedel | Material som applicerade på ytor fäster ytorna ihop: dispersionsbaserade bindemedel, smältlim, polymerbaserade härdande limharts, lösningsmedelsbaserade lim. |
3. Drivgaser för aerosol | Kondenserade gaser i vilka ämnen har upplösts eller suspenderats och som tränger ut ur behållaren på grund av tryckökning som beror på utvidgning av gaserna. |
4. Kondensationshindrande medel | Kemikalier som hindrar kondensation på ytor och i luften: dimhindrande medel, kondensationsborttagare. |
5. Avisningsmedel | Kemikalier som används för hindrande av isbildning och avisning. Frostskyddsvätskor, avisningsmedel. |
6. Antikakninsmedel och antiklibbmedel | Kemikalier som hindrar kakning och klibbning: spraypulver och tillsatsmedel för hindrande av kakning vid tryckning, oljor och vax som används vid svetsning och gjutning, oljor för gjutformar osv. |
7. Antistatmedel | Kemikalier som används för hindrande eller minskning av ackumulering av elektrostatisk belastning: antistatmedel och medel som applicerade på ytor hindrar statisk elektricitet. |
8. Blekmedel | Ämnen och material som används för blekning och avfärgning. Dock inte kosmetik, fotokemikalier eller optiska vitmedel. |
9. Rengörings- och tvättmedel | Ämnen och material som används för att avlägsna smuts och föroreningar från ytor. Tvättmedel, tvålar, kemtvättmedel och optiska vitmedel. |
10 Färgämnen | Kemikalier som färgar material. Färgämnen, pigment, ämnen som bildar färg, fluorescerande vitmedel. Dock inte fotokemikalier, optiska vitmedel som används speciellt i tvättmedel och inte ämnen som används vid kopiering. |
11. Komplexbildare | Ämnen som tillsammans med andra ämnen bildar komplex (huvudsakligen metalljoner). |
12. Elledande ämnen | Kemikalier som används för att leda elektricitet. Elektrolyter, elektrodmaterial, halvledare undantagna. |
13. Byggnadsmaterial | Kemikalier och material som används som byggnadsmaterial. Dock inte isolering som används vid byggande. |
14. Korrosionsinhibitorer | Kemikalier som hindrar uppkomsten av korrosion: tillsatsämnen som hindrar korrosion, rostskyddsmedel. |
15. Kosmetik | Kosmetiska preparat. |
16. Dammbekämpningsmedel | Kemikalier med vilka man hindrar pulverformiga partiklar eller jord att frige damm i luften. |
17. Metallytbehandlingsmedel | Kemikalier som används som källa vid metallytbeläggning eller för att underlätta uppkomsten av en metallhinna på ytan. |
18. Explosivämnen | Kemikalier som är kemiskt stabila men som momentant kan producera en stor mängd energi och gas genom att flamma upp och utvidgas: sprängämnen, detonatorer, brandbomber. |
19. Gödselmedel | Ämnen som växterna behöver och som tillförs jorden. |
20. Fyllmedel | Kemikalier med vilka man fyller ut håligheter eller fogar eller relativt inerta och vanligtvis ickefiberaktiga finmalda ämnen som tillförs elastomerer, plast, keramik osv. för att öka volymen och ibland även förbättra önskade egenskaper som vithet, smörjbarhet, täthet eller draghållfasthet. |
21. Fixermedel | Kemikalier som tillsammans med färgämnet ökar färgens fixering och stabilitet på fibern. Inte fotokemikalier. |
22. Brandskydds- och släckningsmaterial | Kemikalier som ingår i materialet eller är på materialets yta för fördröja eller hindra eldens framfart: brandskyddsämnen, brandsläckningsämnen. |
23. Flotationsmedel | Kemikalier som används för att avskilja och koncentrera mineral från malm. |
24. Flussmedel i gjutning och fogning | Kemikalier som främjar material att fästa vid varandra eller hindrar bildningen av oxider. |
25. Skumbildningsmedel | Kemikalier som bildar skum eller en cellaktig konstruktion i plast- eller gummimaterial: kemiska och fysikaliska expansionsämnen, skumbildningsmedel. |
26. Livsmedelstillsatser | Kemikalier som används vid tillverkning av mat eller foder. Även kemikalier som används vid utfodring av djur. |
27. Bränslen | Kemikalier som används för att utveckla energi vid kontrollerade förbränningsreaktioner: bensin, fotogen, gasol, dieselolja, icke-mineraloljor. |
28. Bränsleadditiv | Medel som förhindrar sotning, antiknackningsmedel, medel som hindrar avlagring, bränsleoxidationsmedel. |
29. Värmeöverföringsmedium | Kemikalier som används för värmeöverföring från ett material till ett annat: kylmedel, uppvärmningsmedel. |
30. Hydraulmedium | Vätskor och tillsatsämnen som används i hydrauliken. |
31. Impregneringsmedel | Ämnen och material som blandade med fasta material bibehåller deras ursprungliga form: impregnering för läder, papper och textilier. Dock inte brandskyddsmedel, konserveringsmedel, biocider. |
32. Isoleringsmaterial | Kemikalier som hindrar eller fördröjer elektricitet, värme och ljud att förflyttas. |
33. Råvara | Ämnen som används för syntes av andra ämnen: monomerer, prepolymerer. |
34. Laboratoriekemikalier | Kemikalier som används i laboratorier för analytiska ändamål. |
35. Smörjmedel och tillsatsmedel | Kemikalier som används mellan två ytor för att minska friktionen: oljor, fett, vax och tillsatsmedel som minskar friktionen. |
36. Parfym | Kemikalier som producerar, ökar eller döljer lukter. |
37. Oxidationsmedel | Ämnen som lätt friger syre, tar bort väte från andra föreningar eller tar emot elektroner i kemiska reaktioner och används för dylika ändamål. |
38. Växtskyddsmedel | Ämnen eller preparat som skyddar växter eller växtprodukter mot skadliga organismer eller skyddar mot verkningarna av sådana organismer, påverkar växternas levnadsfunktioner, skyddar växtprodukter, förstör oönskade växter eller delar av dessa. Dock inte gödsel, näringsmedel eller biocider. |
39. Biocidpreparat | Ett kemiskt eller biologiskt preparat som är avsett för att förstöra, bekämpa eller oskadliggöra skadliga organismer, förhindra deras verkan eller begränsa på annat sätt deras förekomst.39.1 Desinfektionsmedel och allmänna biocidpreparat39.2 Konserveringsmedel39.2 Skadedjursbekämpning39.3 Övriga biocidpreparat |
40. pH-reglerande medel | Ämnen med vilka man ändrar eller stabiliserar vätejonkoncentrationen (pH): syror, baser, buffertar. |
41. Läkemedel och deras råvaror | Råvaror för medicinska preparat. Medicinska preparat och aktiva ämnen: läkemedel, veterinärmedicinska läkemedel, hormoner, ämnen som används vid diagnostik, dietpreparat och andra terapeutiska preparat. |
42. Fotokemikalier | Kemikalier som används för att framställa en permanent fotografisk bild: framkallare, fixermedel, sensibiliserande medel, ljuskänsliga ämnen, stabiliseringsmedel. |
43. Processreglerande medel | Ämnen som används för att reglera kemiska processer: acceleratorer, aktivatorer, katalysatorer, inhibitorer torkmedel. |
44. Reduktionsmedel | Ämnen som används för att avlägsna syre, tillföra väte eller allmänt som elektrondonatorer i kemiska reaktioner. |
45. Reprografiska medel | Kemikalier som används för kopiering av bestående bilder: färgämnen för kopieringsmaskiner, tillsatsämnen för kopieringsfärger, trycksvärta. Inte fotokemikalier eller fixermedel. |
46. Halvledare | Ämnen vars elektriska ledningsförmåga än mindre än metallernas men större än isoleringsmaterialens och ledningsförmågan är reglerbar med ljus, värme, elektriska och magnetiska fält. |
47. Mjukningsmedel | Kemikalier som används som mjukningsmedel i material för att förbättra ytans behandlingsbarhet, underlätta appreteringen eller förbättra elasticiteten och bearbetbarheten: flussmedel, betningsmedel (läderframställning), devulkaniseringsmedel, mjukningsmedel, mjukgörare för vatten. |
48. Lösningsmedel | Kemikalier som används för att upplösa, utspäda eller extrahera: extraktionsmedel, lösningsmedel och förtunningsmedel för målarfärger, lack, lim och andra material. |
49. Stabilisatorer | Kemikalier som hindrar eller fördröjer förändringar som sker i material: antioxidanter och sköljmedel. |
50. Ytaktiva ämnen | Kemikalier som används för att minska utspänningen hos vätskor och främja rengöring och fuktning. |
51. Garvningsmedel | Kemikalier som används för behandling av läder och skinn. |
Nr 553
52. Viskositetsreglerare | Kemikalier som används för att modifiera viskositeten hos andra ämnen och blandningar: förtjockningsmedel, tixotropiska ämnen, ämnen som förbättrar viskositetsindex. |
53. Vulkningsmedel | Kemikalier som sätts till gummi för att underlätta och påskynda vulkanisering. |
54. Svets- och lödningsmedel | Kemikalier som används vid svetsning och lödning: elektroder, flussmedel, metallpulver osv. |
56. Skärvätskor | Kemikalier som används vid skärning och annan bearbetning av metall: skärvätskor, borrvätskor och andra vätskor som används vid skärning, borrning, slipning, fräsning, stansning, valsning eller prägling. |
57. Friktionsmedel | Kemikalier som ökar friktion. |
58. Slipmedel | Kemikalier som används vid slipning. |
59. Färg, lack och fernissa | Kemikalier som används för färgbehandling av ytor: täckande och skyddande lack, färg och pigment torra och i lösningsmedel, primers, anti-fouling, rostskyddsmedel, skyddsmedel mot fukt, brandskyddsfärger osv. |
60. Radioaktiva ämnen | Radioaktiva ämnen och preparat. |
61. Ytbehandlingsmedel | Kemikalier som används vid ytbehandling och som inte är nämnda på annat ställe i denna lista: härdningsmedel för metall, förkromningsmedel, rostborttagningsmedel, gummi, glasetsmedel, ämnen som används vid polering av papper, textilier, läder och keramik, ämnen som används för att minska ytglansen, ytbehandlingsmedel för textilier, polermedel och vax (bilar, möbler, golv, metall osv.) Dock inte antikakningsmedel, antistatmedel, blekmedel, rengörings- och färgämnen, korrosionsinhibitorer, dammbekämpningsmedel, brandskyddsmaterial, flussmedel, impregneringsmedel, färg och lack. |
62. Elektromekaniska komponenter | Används inte. |
55. Övriga kemikalier | Kemikalier vars användningsändamål inte beskrivits på annat ställe i denna lista. |