Lag om ändring av lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 54/2008 (Publicerad 29.5.2008)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 16 juni 2004 om dataskydd vid elektronisk kommunikation ( 516/2004 ) 8 § 3 mom., 19 § 2 och 3 mom., 35 § 1, 3 och 4 mom. samt 36 § 1 mom., av dem 36 § 1 mom. sådant det lyder i lag 599/2005, samt
fogas till 2 §, sådan den lyder delvis ändrad i lag 198/2006, nya 14 a- och 14 b-punkter, till lagen nya 14 a―14 c §, till 19 § ett nytt 2 mom., varvid de ändrade 2 och 3 mom. blir 3 och 4 mom., till 31 § ett nytt 2 mom. samt till 36 §, sådan den lyder delvis ändrad i nämnda lag 599/2005, ett nytt 2 mom., varvid de nuvarande 2 och 3 mom. blir 3 och 4 mom., som följer:
2 §Definitioner
I denna lag avses med
tjänsteföretag företag enligt 2 § 19 punkten i kommunikationsmarknadslagen,
Internettelefonitjänst en tjänst som ett teleföretag tillhandahåller och som ända till slutkunderna baserar sig på Internetprotokoll och möjliggör samtal,
8 §Allmänna bestämmelser om behandlingen
Behandling enligt detta kapitel är tillåten endast i den omfattning som behandlingens ändamål kräver och behandlingen får inte begränsa skyddet av konfidentiella meddelanden eller integritetsskyddet mer än nödvändigt. Identifieringsuppgifter får endast utlämnas till den som har rätt att behandla uppgifterna i förekommande fall. Efter behandlingen ska meddelandena och identifieringsuppgifterna förstöras eller göras sådana att de inte kan förknippas med abonnenten eller användaren, om inte något annat bestäms i lag.
14 a §Skyldighet att lagra uppgifter för myndigheternas behov
Utan hinder av vad som i detta kapitel bestäms om behandling av identifieringsuppgifter, ska ett tjänsteföretag som är skyldigt att göra televerksamhetsanmälan, på de villkor som anges nedan, se till att de uppgifter som nämns i artikel 5 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät och om ändring av direktiv 2002/58/EG lagras i tolv månader från det datum kommunikationen ägde rum. Uppgifterna får bara användas för att undersöka, utreda och lagföra brott som avses i 5 a kap. 3 § 1 mom. i tvångsmedelslagen (450/1987).
Lagringsskyldigheten gäller uppgifter i anslutning till
sådana telefonitjänster eller tilläggstjänster i fasta nät eller sådana telefonitjänster, tilläggstjänster, textmeddelandetjänster, EMS-tjänster eller multimedietjänster i mobiltelenät som tillhandahålls av ett tjänsteföretag,
Internetåtkomsttjänster som tillhandahålls av ett tjänsteföretag,
elektroniska posttjänster som tillhandahålls av ett tjänsteföretag,
Internettelefonitjänster som tillhandahålls av ett tjänsteföretag,
samtal som har kopplats men som inte besvarats eller samtal som har förhindrats till följd av en driftsåtgärd i nätet.
Lagringsskyldigheten gäller inte innehållet i meddelandena eller identifieringsuppgifter som samlats vid bläddring av webbsidor.
För lagringsskyldighet krävs att uppgifterna är tillgängliga och har genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av tjänsteföretagets allmänt tillgängliga kommunikationstjänster med stöd av detta kapitel eller personuppgiftslagen.
De uppgifter som omfattas av skyldigheten att lagra uppgifter kan definieras närmare genom förordning av statsrådet.
Kommunikationsverket utfärdar föreskrifter om de tekniska detaljerna kring de uppgifter som omfattas av lagringsskyldigheten.
14 b §Skyldigheter och förfaringssätt vid behandling av uppgifter som lagras för myndigheternas behov
Ett tjänsteföretag som är skyldigt att lagra uppgifter ska innan lagringsskyldigheten fullgörs förhandla om genomförandet av lagringen med inrikesministeriet i syfte att säkerställa att uppgifterna lagras enligt myndigheternas behov. Tjänsteföretaget ska besluta om det tekniska genomförandet, om parterna inte når enighet i frågan. Genomförandet ska vara kostnadseffektivt och ta hänsyn till behoven inom tjänsteföretagets rörelse, systemens tekniska egenskaper och den myndighets behov som står för lagringskostnaderna. Det bör undvikas att flera tjänsteföretag lagrar samma uppgifter. De uppgifter som lagras ska utan onödigt dröjsmål kunna lämnas till de myndigheter som har rätt att få uppgifterna. Ett tjänsteföretag som är skyldigt att lagra uppgifter ska vid behov sörja för fullgörandet av skyldigheten i samråd med ett nätföretag, så att även de tillgängliga uppgifter enligt 14 a § som nätföretaget behandlar för tillhandahållande av tjänsteföretagets tjänster lagras. Ett tjänsteföretag som är skyldigt att lagra uppgifter ska se till att abonnenten har tillgång till information om att uppgifter lagras och om syftet med lagringen.
På ersättning för de kostnader som orsakas av lagringsskyldigheten och av motsvarande beredskap tillämpas 98 § i kommunikationsmarknadslagen. I 4 kap. 4 b och 4 c § i tvångsmedelslagen föreskrivs om föreläggande att säkra data för utredningen av ett brott som undersöks.
Närmare bestämmelser om hur skyldigheten att lagra uppgifter ska genomföras får utfärdas genom förordning av statsrådet.
Kommunikationsverket kan utfärda närmare föreskrifter om hur lagringsskyldigheten ska genomföras tekniskt.
14 c §Statistikföring av användningen av uppgifter som lagras för myndigheternas behov
Inrikesministeriet ska varje år lämna Europeiska gemenskapernas kommission statistik över utnyttjande av de uppgifter som lagras med stöd av denna lag. Av statistiken ska framgå
de fall där uppgifter som lagrats har skickats till myndigheter,
de fall där en myndighets begäran om uppgifter som lagrats inte kunde tillgodoses,
uppgift om den tid som gått från det att uppgifterna lagrades till det att myndigheten begärde att uppgifterna överförs.
Inrikesministeriet ska särskilt beakta de statistikuppgifter som avses i 1 mom. i de berättelser om användningen av teleövervakning och teleavlyssning som ministeriet med stöd av polislagen (493/1995), tvångsmedelslagen eller någon annan lag ska avge till riksdagens justitieombudsman.
19 §Skyldighet att handha dataskyddet
Den skyldighet att handha dataskyddet för tjänster som föreskrivs i 1 mom. gäller också i 14 a § avsedd behandling av uppgifter som behövs för fullgörandet av lagringsskyldigheten. Ett tjänsteföretag ska dessutom utse de personer som har rätt att behandla uppgifter som lagras.
Ett teleföretag och den som tillhandahåller mervärdestjänster är gentemot abonnenterna och användarna ansvariga för det dataskydd som avses i 1 och 2 mom. också i fråga om sådan tredje part som helt eller delvis utför nättjänsten, kommunikationstjänsten, lagringen av uppgifter eller mervärdestjänsten. Ansvaret gäller en sammanslutningsabonnent i fråga om den behandling av användarnas identifierings- och lokaliseringsuppgifter som utförs av tredje part.
Kommunikationsverket kan ge ett teleföretag närmare föreskrifter om ovan i 1―3 mom. avsett dataskydd för tjänster eller lagring av uppgifter.
31 §Kommunikationsverkets uppgifter
När Kommunikationsverket bereder föreskrifter som utfärdas med stöd av denna lag ska verket höra och samarbeta med kommunikationsministeriet.
35 §Utlämnande av uppgifter till myndigheter som mottar nödmeddelanden
Ett teleföretag är skyldigt att till en nödcentral, sjöräddningscentral, sjöräddningsundercentral och polisen för behandling lämna ut
identifierings- och lokaliseringsuppgifter om den anslutning och den terminalutrustning från vilken nödmeddelandet har sänts, samt uppgifter om anslutningens abonnent, användare och installeringsadress, samt
identifierings- och lokaliseringsuppgifter som anger läget för den terminalutrustning och anslutning som innehas av den användare som är föremål för nödmeddelandet, om den myndighet som mottagit nödmeddelandet har grundad anledning att anta att användaren befinner sig i uppenbar nöd eller i omedelbar fara.
Den som tillhandahåller mervärdestjänster har rätt att lämna ut de uppgifter som avses i 1 mom. till en nödcentral, sjöräddningscentral, sjöräddningsundercentral och polisen.
Teleföretagen ska utan dröjsmål till en nödcentral, sjöräddningscentral, sjöräddningsundercentral och polisen anmäla sådana fel och störningar i kommunikationsnätet, nättjänsterna och kommunikationstjänsterna som är av betydelse för förmedlingen av nödsamtal.
36 §Rätt för vissa andra myndigheter att få uppgifter
I fråga om myndigheternas rätt att få identifieringsuppgifter för att förhindra, avslöja eller utreda brott bestäms i polislagen, gränsbevakningslagen (578/2005), lagen om behandling av personuppgifter vid gränsbevakningsväsendet (579/2005), tullagen (1466/1994) och tvångsmedelslagen.
Endast de myndigheter som med stöd av lag har rätt att få uppgifter av ett tjänsteföretag kan av tjänsteföretagen få sådana uppgifter som ska lagras med stöd av 14 a §.
Denna lag träder i kraft den 1 juni 2008.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
Tjänsteföretagen ska senast från den 15 mars 2009 lagra uppgifter om elektroniska posttjänster och Internettelefonitjänster med stöd av denna lag.
RP 158/2007
KoUB 6/2008
RSv 43/2008
Europa parlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG (32006L0024); EGT nr L 105, 13.4.2006, s. 54
Helsingfors den 23 maj 2008
Republikens President TARJA HALONENKommunikationsminister Suvi Lindén