Lag om ändring av lagen om ordningsbotsförfarande
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 10/2006 (Publicerad 27.1.2006)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 21 januari 1983 om ordningsbotsförfarande ( 66/1983 ) 10 § 1 mom. samt
fogas till 8 §, sådan den lyder i lag 699/1997, ett nytt 2 mom. och till lagen ett nytt 2 a kap. som följer:
2 kap.Föreläggande av ordningsbot
8 §
Om det är fråga om en trafikförseelse som har begåtts med ett motordrivet fordon och identiteten på den som gjort sig skyldig till förseelsen omedelbart har kunnat fastställas, får ordningsbotsföreläggandet utan hinder av 1 mom. sändas per post till den skyldige, antingen på den adress som denne har uppgett eller på den adress som framgår av fordonstrafikregistret. Ordningsbotsföreläggandet skall då sändas utan dröjsmål och senast inom två veckor från dagen för förseelsen. Delfåendet anses ha skett den sjunde dagen efter det att ordningsbotsföreläggandet postades. Postningsdagen skall antecknas på föreläggandet.
10 §
En ordningsbot förfaller, om inte föreläggande har delgivits inom ett år från dagen för förseelsen.
2 a kap.Förfarandet vid föreläggande av ordningsbot för trafikförseelser som observerats utan att fordonet stoppats
13 a §
Bestämmelserna i detta kapitel kan tillämpas på behandlingen av en ordningsbotsförseelse som har begåtts med ett motordrivet fordon och som har observerats vid automatisk trafikövervakning eller annars utan att fordonet har stoppats, när förseelsen gäller
överskridande av den högsta tillåtna hastigheten med högst 20 kilometer i timmen, eller
körning på ett busskörfält eller spårvagnsfält i strid med vägmärken.
13 b §
Förfarandet inleds genom att ett ordningsbotsföreläggande utfärdas för den fysiska person som vid tidpunkten för förseelsen var registrerad som ägare, innehavare eller tillfällig användare av det fordon som användes vid förseelsen, utan att det utreds vem som körde fordonet.
Ordningsbotsföreläggandet utfärdas för den som enligt 3 § 23 punkten i fordonslagen (1090/2002) ansvarar för användningen av bilen, om det med beaktande av alla omständigheter kring förseelsen kan anses vara utrett att han eller hon vid tidpunkten för förseelsen körde den bil som användes vid förseelsen. I annat fall skall polisen höra sig för med personen om vem som körde bilen vid tidpunkten.
Polisdistriktet skall föra en förteckning över när ett brev med en förfrågan till den som ansvarar för användningen av bilen har postats eller när en förfrågan enligt 2 mom. i övrigt har gjorts. Om personen inte svarar på förfrågningen inom två veckor skall bestämmelserna i 2, 3 och 4 kap. tillämpas på den fortsatta behandlingen.
13 c §
Ett ordningsbotsföreläggande utfärdas av en polisman. Ett ordningsbotsföreläggande skall utfärdas skriftligen och undertecknas av utfärdaren. Föreläggandet kan också undertecknas maskinellt.
Av ett ordningsbotsföreläggande skall framgå
personuppgifter om den som fått föreläggandet,
tiden och platsen för förseelsen, förseelsens art och de lagrum som tillämpas,
ordningsbotens belopp och det datum när ordningsboten senast skall betalas,
de eventuella övriga påföljder som förseelsen kan medföra för den som fått föreläggandet, såsom körförbud, och
vilket förfarande som skall tillämpas om den som fått föreläggandet motsätter sig ordningsboten och hur ärendet då handläggs.
13 d §
Ordningsbotsföreläggandet sänds till mottagaren per post på den adress som framgår av fordonstrafikregistret. Föreläggandet skall sändas utan dröjsmål och senast inom två veckor från dagen för förseelsen. När den som ansvarar för användningen av bilen i enlighet med 13 b § 2 mom. uppger den skyldiges identitet får föreläggandet likväl sändas två veckor efter att polisen har fått uppgiften. Delfåendet anses ha skett den sjunde dagen efter det att föreläggandet postades. Postningsdagen skall antecknas på föreläggandet.
13 e §
En ordningsbot skall betalas inom 30 dagar från delfåendet av ordningsbotsföreläggandet, om inte mottagaren motsätter sig föreläggandet.
13 f §
En mottagare av ett ordningsbotsföreläggande som bestrider att han eller hon är skyldig till den förseelse som avses i föreläggandet eller annars anser att föreläggandet saknar grund skall motsätta sig föreläggandet. Motsättandet behöver inte motiveras.
Den som motsätter sig ett ordningsbotsföreläggande skall inom 30 dagar från delfåendet lämna meddelande om detta till kansliet vid polisinrättningen i det härad där förseelsen begicks. Ordningsbotsföreläggandet skall bifogas meddelandet. Meddelandet kan ges på en blankett som finns för detta ändamål.
Meddelandet får även sändas till polisinrättningen per post, med telefax eller med bud.
13 g §
På ett ordningsbotsföreläggande som har utfärdats i det förfarande som avses i detta kapitel tillämpas 11 § 1 och 2 mom. samt 4 kap.
Ett ordningsbotsföreläggande som har utfärdats i det förfarande som avses i detta kapitel kan inte föras till tingsrätten så som föreskrivs i 12 §.
13 h §
Chefen för polisdistriktet skall till verkställighet överlämna ett ordningsbotsföreläggande som mottagaren inte har motsatt sig eller som inte har undanröjts.
Chefen för polisdistriktet skall undanröja ett ordningsbotsföreläggande som mottagaren har motsatt sig. Förfarandet enligt detta kapitel förfaller då, och angående den fortsatta behandlingen av saken gäller vad som föreskrivs i 2, 3 och 4 kap, om inte något annat följer av 3 mom.
När mottagaren har motsatt sig ordningsbotsföreläggandet kan ett nytt föreläggande för samma gärning sändas per post på den adress som den som har gjort sig skyldig till förseelsen har uppgett, om den skyldiges identitet har kunnat fastställas genom ett erkännande som det inte finns anledning att betvivla. Delfåendet anses ha skett den sjunde dagen efter det att föreläggandet postades. Postningsdagen skall antecknas på föreläggandet.
13 i §
Den som inte inom föreskriven tid har kunnat motsätta sig ett ordningsbotsföreläggande som delgivits enligt 13 d § skall på ansökan återställas försutten fatalietid. I ansökan om återställande av försutten fatalietid skall personen i fråga uppge varför han eller hon inte har kunnat motsätta sig föreläggandet inom föreskriven tid, och ansökan skall ges in till den tingsrätt inom vars domkrets förseelsen har begåtts senast inom nio månader från dagen för förseelsen. Ordningsbotsföreläggandet eller betalningsuppmaningen skall bifogas ansökan.
13 j §
Om en förseelse som avses i 13 a § 1 eller 2 punkten med hänsyn till omständigheterna är ringa, kan den som registrerats som ägare, innehavare eller tillfällig användare av det fordon som använts vid förseelsen ges en skriftlig anmärkning, utan att några andra åtgärder vidtas. Anmärkningen ges av en polisman och sänds till personen i fråga på den adress som framgår av fordonstrafikregistret.
Denna lag träder i kraft den 1 april 2006.
Lagens 2 a kap. 13 b § 2 och 3 mom. träder dock i kraft den 1 januari 2008.
Lagen tillämpas på förseelser som har begåtts efter dess ikraftträdande.
RP 16/2005
LaUB 14/2005
RSv 164/2005
Helsingfors den 20 januari 2006
Republikens President TARJA HALONENJustitieminister Leena Luhtanen