Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

318/2006

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets beslut om asbestarbete

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 53/2006 (Publicerad 5.5.2006)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från social- och hälsovårdsministeriet,

upphävs i statsrådets beslut av den 28 juni 1994 om asbestarbete ( 1380/1994 ) 3 § samt

ändras 2 § 2 mom., 4 § 4 mom., 5 § 3 mom., 6, 9―14 §, 18 § 2 mom. och 20 § som följer:

2 §Tillämpningsområde


Om förbud gällande asbest och asbesthaltiga produkter bestäms i statsrådets förordning om begränsningar gällande asbest (975/2004).


4 §Definitioner


Vid bedömning av om arbetstagarna exponeras för asbest beaktas endast fibrösa asbestpartiklar med en längd av minst fem mikrometer och en diameter av högst tre mikrometer.

5 §Bedömning av exponering


Om den bedömning som avses i 1 mom. visar att koncentrationen av asbest i luften på arbetsområdet inte är större än 0,1 fibrer per kubikcentimeter, tillämpas inte 7―9 §.

6 §Reducering av exponeringen

Arbeten där arbetstagarna exponeras för asbestfibrer vid brytning av asbest i anrikningssyfte eller vid tillverkning eller hantering av asbesthaltiga produkter är förbjudna.

Annat asbestarbete skall utföras så att arbetstagarnas exponering för asbest i arbetet minimeras och alltid underskrider det gränsvärde som anges i 10 §.

För reducering av exponeringen skall följande åtgärder vidtas:

1)

den asbest som används begränsas till minsta möjliga mängd,

2)

antalet arbetstagare som exponeras eller kan bli exponerade för asbestdamm skall vara så lågt som möjligt,

3)

arbetsmetoderna utformas så att spridning av asbestdamm i luften undviks och, om detta inte rimligen är möjligt, dammet elimineras så nära källan som möjligt,

4)

spridning av asbest från arbetsplatsen via arbetstagarna eller i deras kläder eller på annat sätt förhindras,

5)

maskiner, apparater för behandling av luften, personlig skyddsutrustning och övriga anordningar som tillräckligt väl förhindrar exponering används, deras skick övervakas regelbundet och deras funktion kontrolleras vid behov,

6)

skadade anordningar repareras eller byts ut innan användningen fortsätter,

7)

asbesthaltigt material förvaras och transporteras i lämpliga förpackningar,

8)

alla byggnader och anordningar där asbest hanteras skall kunna rengöras och underhållas regelbundet och effektivt, samt

9)

asbestavfall skall avlägsnas så snabbt och effektivt som möjligt i slutna förpackningar med etiketter som anger att förpackningen innehåller asbest.

Vad som sägs i 3 mom. 9 punkten tillämpas inte på gruvor.

9 §Kontroll av exponering för asbest

Om den bedömning som avses i 5 § visar att asbesthalten i luften på arbetsområdet kan överskrida 0,1 fibrer per kubikcentimeter, skall arbetsgivaren genom planmässiga och regelbundna mätningar kontrollera att gränsvärdet enligt 10 § för asbestexponering iakttas.

Asbesthalten i luften på arbetsplatsen skall i allmänhet mätas minst var tredje månad och alltid när tekniska förändringar som inverkar på exponeringen genomförs.

Mätningarna skall genomföras så att proverna representerar arbetstagarnas personliga exponering för asbestdamm.

10 §Gränsvärdet för exponering för asbest

Gränsvärdet för arbetstagarens dagliga exponering för asbest är 0,1 fibrer per kubikcentimeter i andningsluften som medelvärde under åtta timmar.

11 §Ökad asbesthalt i luften inom arbetsområdet

Om asbesthalten i luften på arbetsområdet överstiger 0,1 fibrer per kubikcentimeter, skall arbetsgivaren utreda orsakerna till överskridningen och omedelbart vidta de åtgärder som anges i 6 § för att rätta till situationen.

På det arbetsområde där den i 1 mom. avsedda överskridningen har konstaterats skall vistelse förbjudas för andra än sådana arbetstagare som behövs för minskande av asbesthalten i luften. Arbetsgivaren skall för dessa arbetstagare reservera skyddsutrustning som är lämplig för asbestarbete samt övervaka att den används på behörigt sätt.

För säkerställande av att exponeringen minskar skall asbesthalten i luften utan dröjsmål mätas genast efter att åtgärderna för avhjälpande av situationen vidtagits.

12 §Förutsebar ökning av asbesthalten i luften på arbetsområdet

Om det i arbete som gäller rivning av en byggnad eller en konstruktion, avlägsnande av asbest och servicearbeten, reparation eller underhåll av en byggnad eller i annat arbete kan förutses att asbesthalten i luften på arbetsområdet kan överskrida 0,1 fibrer per kubikcentimeter och detta inte kan förebyggas genom åtgärder som gäller arbetet eller arbetsmiljön, skall arbetsgivaren för att trygga arbetstagarnas säkerhet vidta följande åtgärder:

1)

arbetstagarna förses med lämpliga och tillräckligt effektiva andningsskydd och annan personlig skyddsutrustning,

2)

det område inom vilket skydd som nämns i 2 mom. skall användas anges,

3)

synliga varningsskyltar, av vilka det framgår att asbesthalten i luften på arbetsområdet kan överskrida 0,1 fibrer per kubikcentimeter sätts upp, och

4)

spridning av damm från asbest eller asbesthaltiga material i omgivningen runt lokalerna eller platsen där arbetet utförs förhindras.

Arbetstagarna skall i situationer som anses i 1 mom. använda sådan skyddsutrustning som arbetsgivaren bestämmer.

13 §Hälsokontroll för personer som exponerats för asbest

I lagen om företagshälsovård (1383/2001) och förordningar som utfärdats med stöd av den föreskrivs om hälsokontroll för personer som exponerats för asbest.

14 §Undervisning och handledning

Arbetsgivaren skall ordna lämplig utbildning och ge regelbunden handledning för arbetstagare som exponeras eller kan komma att exponeras för asbesthaltigt damm.

Utbildningen och handledningen skall vara lättförståelig för arbetstagarna. Den skall ge dem möjlighet att på den information och de färdigheter som behövs i fråga om förebyggande åtgärder och skydd i synnerhet när det gäller

1)

asbestens egenskaper och dess effekter på hälsan, även samverkan av rökning och asbestarbete,

2)

det gränsvärde för exponering för asbest som angetts i 10 § och de krav som gäller kontroll av exponering för asbest som angetts i 9 §,

3)

de typer av produkter och material som sannolikt innehåller asbest,

4)

verksamhet som kan medföra exponering för asbest och vikten av förebyggande kontroller för att minimera exponeringen,

5)

säkra arbetsmetoder, kontrollåtgärder och skyddsutrustning,

6)

syftet med och valet samt urvalet av andningsskydd, deras begränsningar och riktiga användning,

7)

nödfallsåtgärder,

8)

rengöring av arbetstagarna och deras kläder från asbestdamm,

9)

hantering av asbestavfall och

10)

hälsokontroll.

18 §Asbestkartläggning


Byggherren eller någon annan som leder eller övervakar ett byggnadsprojekt skall se till att resultaten av asbestkartläggningen antecknas i det dokument som avses i 5 § i statsrådets beslut om säkerheten vid byggnadsarbeten (629/1994).

20 §Rivningsarbete på byggnader och konstruktioner

En byggherre eller någon annan som leder eller övervakar ett byggnadsprojekt skall innan rivningsarbeten på byggnader eller konstruktioner inleds försäkra sig om att de konstruktioner som skall rivas inte innehåller asbest eller se till att rivningsarbetet utförs som asbestrivningsarbete.

Rivningen av byggnader och konstruktioner som innehåller asbest skall utföras som asbestrivningsarbete så att asbesten och asbesthaltiga material avlägsnas innan konstruktionerna rivs, om detta inte förorsakar större exponering för arbetstagarna än om asbesten lämnas i konstruktionerna.

Asbestrivningsarbetet skall utföras enligt den arbetsplan som avses i 19 §.

Asbestrivningsarbete får ledas och utföras endast av personer som fått utbildning enligt 17 § och som i fråga om hälsotillståndet är lämpade för asbestrivningsarbete.

Arbetsgivaren skall med beaktande av hur tungt arbetet är och temperaturen på arbetsområdet bestämma om lämpliga pauser i arbetet då personlig skyddsutrustning används.

Sedan asbestrivningsarbetet utförts skall det organoleptiskt eller vid behov genom mätningar fastställas att det i luften eller på ytorna på arbetsområdet inte finns damm som innehåller asbest. Det anses inte finnas någon risk för exponering för asbest förorsakad av asbesthalt i luften, om den asbesthalt i luften som beskriver normala användningsförhållanden inte överskrider värdet 0,01 fibrer per kubikcentimeter.


Denna förordning träder i kraft den 15 maj 2006.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/18//EG av den 27 mars 2003 om ändring av rådets direktiv 83/477/EEG om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet (Text av betydelse för EES)

Helsingfors den 27 april 2006

Omsorgsminister Liisa HyssäläÖverinspektör Matti Kajantie

Till början av sidan