Jord- och skogsbruksministeriets förordning om försiktighetsåtgärder för förebyggande av överföringen av aviär influensa mellan vilda fåglar och fjäderfä
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 157/2006
- Ursprunglig publikation
- Häfte 25/2006 (Publicerad 3.3.2006)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut
föreskrivs med stöd av 12 § 1 mom. 1 och 2 punkten i lagen av den 18 januari 1980 om djursjukdomar (55/1980) och 5 § i lagen av den 16 december 1960 om bekämpande av djursjukdomar som med lätthet sprida sig (488/1960), av dem 12 § 1 mom. 1 och 2 punkten sådana de lyder i lag 809/1992, som följer:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Syfte och tillämpningsområde
I denna förordning bestäms om åtgärder som skall vidtas på djurhållningsplatser för fjäderfä och som syftar till att förebygga överföringen av eventuell aviär influensa från vilda fåglar till fjäderfä och fåglar som föds upp i hägn samt att gagna tidig upptäckt av smitta.
2 §Definitioner
I denna förordning avses med
fjäderfä höns, kalkoner, pärlhöns, ankor, änder, gäss, vaktlar, duvor, fasaner, rapphöns, tjädrar, orrar, påfåglar, ratiter (struts, emu, nandu, kasuar och kiwifågel) och andra fåglar som föds upp i hägn,
vattenfåglar som föds upp i hägn ankor, änder och gäss,
djurhållningsplats ett eller flera hägn eller en eller flera anläggningar, byggnader eller andra platser där fåglar hålls, uppföds eller hanteras, inbegripet inhägnade områden där djur hålls för jakt eller något motsvarande ändamål, samt med
riskområde de i bilaga I uppräknade kommuner där vilda vattenfåglar uppträder i stort antal under vårflyttningen eller där fjäderfä hålls i stort antal och där risken för att eventuell smitta av aviär influensa hos vilda vattenfåglar skall överföras till fjäderfä som hålls utomhus därmed är större än annanstans.
2 kap.Tidig upptäckt av aviär influensa
3 §Undersökning av sjuka och döda vilda fåglar
Om en kommunalveterinär mottar en anmälan om att förhöjd dödlighet eller massinsjuknande bland vilda fåglar, särskilt vattenfåglar, har observerats skall han eller hon se till att behövliga prov med avseende på aviär influensa tas på fåglarna, om ingen annan uppenbar orsak till insjuknandet eller dödligheten kan fastställas. Proverna skall utan dröjsmål lämnas in till Forskningsanstalten för veterinärmedicin och livsmedel (EELA) för undersökning.
4 §Åtgärder med anledning av misstanke om aviär influensa
Enligt 9 § i lagen om djursjukdomar (55/1980) skall ägaren eller innehavaren av en djurhållningsplats för fjäderfä göra en anmälan till kommunal- eller länsveterinären, om han eller hon misstänker att fjäderfä har dött eller insjuknat i aviär influensa. Utöver sjukdomssymtom kan följande förändringar tyda på aviär influensa hos fjäderfä:
foder- och vattenintaget minskar med mer än 20 procent,
äggproduktionen minskar med mer än fem procent under mer än två dagar, eller
dödligheten stiger till mer än tre procent under en vecka.
Efter att ha mottagit anmälan skall kommunal- eller länsveterinären handla i enlighet med punkt 3 i jord- och skogsbruksministeriets beslut om bekämpning av Newcastlesjuka och aviär influensa (3/VLA/96) om det inte finns en uppenbar annan anledning till förändringarna.
3 kap.Förhindrande av kontakter mellan fjäderfä och vilda fåglar
5 §Krav som gäller skötseln av fjäderfä
Fjäderfäna skall ha tillgång till foder och dricksvatten inomhus eller i något annat täckt utrymme som är skyddat från vilda vattenfåglar. Fjäderfä som hålls utomhus får inte hållas på betesmark där flockar av vilda vattenfåglar iakttas eller upprepade gånger tidigare har iakttagits under vårflyttningen.
Om det på djurhållningsplatsen finns dammar som är avsedda för djurens välbefinnande skall de vara tillräckligt avskärmade mot vilda vattenfåglar.
6 §Krav som gäller dricksvatten för fjäderfä
Vatten som ges till fjäderfä får inte härröra från ytvatten som vilda vattenfåglar kan komma i kontakt med, om inte vattnet innan det ges till fjäderfäna har behandlats genom upphettning eller desinficerats så att eventuella virus av aviär influensa inaktiveras under behandlingen.
4 kap.Särskilda krav som gäller riskområden
7 §Förbud mot att hålla fjäderfä utomhus i riskområden
I riskområdena är det förbjudet att hålla fjäderfä ute. Förbudet gäller också djurhållningsplatser som bedriver ekologisk produktion. Förbudet gäller emellertid inte djurparker som avses i 20 § i djurskyddslagen (247/1996).
8 §Undantag från förbudet mot att hålla fjäderfä utomhus
Länsveterinären kan på ansökan av den som äger eller innehar en fjäderfäbesättning bevilja tillstånd att oavbrutet eller tidvis hålla fjäderfä ute också i riskområden, om hållandet av fjäderfäna inomhus skulle medföra avsevärd olägenhet för djurens välbefinnande eller av annat välgrundat skäl. Beviljandet av tillstånd förutsätter att det i djurhållningsplatsens närhet inte finns några viktiga rast- eller uppehållsplatser för vilda fåglar, särskilt vattenfåglar, och att vilda vattenfåglar inte kommer i kontakt med fjäderfä som hålls utomhus på djurhållningsplatsen. Tillstånd kan inte beviljas, om både vattenfåglar som föds upp i hägn och fjäderfä för kommersiell kött- eller äggproduktion hålls på en och samma djurhållningsplats.
Till ansökan om tillstånd skall fogas en redogörelse för uppfyllandet av villkoren för beviljande av tillstånd. I syfte att bedöma förutsättningarna kan länsveterinären vid behov förrätta eller be kommunalveterinären förrätta inspektion på djurhållningsplatsen för fjäderfä.
9 §Förande av fjäderfä och andra fåglar till djurutställningar och motsvarande evenemang
Fjäderfä och andra fåglar får inte föras till djurutställningar och motsvarande evenemang som arrangeras i riskområdena. Från riskområdena får fåglar inte föras till evenemang som arrangeras utanför riskområdena.
Länsveterinären kan bevilja tillstånd att avvika från det i 1 mom. avsedda förbudet. Beviljandet av tillstånd förutsätter att de fåglar som förs till ett evenemang inte kan komma i direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar under evenemanget och att fåglar som härrör från riskområdena inte heller har kunnat komma i sådan kontakt under de senaste 21 dygnen före evenemanget. Före transporten skall de fåglar som förs till evenemanget från ett riskområde undersökas av kommunalveterinären med avseende på symtom på aviär influensa.
5 kap.Ikraftträdandebestämmelser
10 §Giltighetstid
Denna förordning träder i kraft den 3 mars 2006 och gäller till och med den 31 maj 2006.
Kommissionens beslut 2005/731/EG (32005D0731); EUT nr L 274, 20.10.2005, s. 93
Kommissionens beslut 2005/734/EG (32005D0734); EUT nr L 274, 20.10.2005, s. 105
Kommissionens beslut 2005/745/EG (32005D0745); EUT nr L 279, 22.10.2005, s. 79
Kommissionens beslut 2005/855/EG (32005D0855); EUT nr L 316, 2.12.2005, s. 21
Helsingfors den 28 februari 2006
Jord- och skogsbruksminister Juha KorkeaojaVeterinäröverinspektör Taina Aaltonen
Bilaga 1
Alla kommuner i Ålands län
Följande kommuner i södra Finlands län
Anjalankoski
Artsjö
Asikkala
Borgå
Ekenäs
Esbo
Fredrikshamn
Hangö
Helsingfors
Hollola
Hyvinge
Iitti
Ingå
Jockis
Joutseno
Karis
Kervo
Kyrkslätt
Kotka
Lahtis
Lojo
Lovisa
Nummi-Pusula
Orimattila
Parikkala
Pernå
Pojo
Pukkila
Pyttis
Rautjärvi
Sibbo
Sjundeå
Strömfors
Taipalsaari
Tammela
Träskända
Tusby
Vanda
Vichtis
Villmanstrand
Virolahti
Ylämaa
Alla kommuner i västra Finlands län
Följande kommuner i östra Finlands län
Ilomants
Juva
Kuopio
Lapinlahti
Lieksa
Liperi
Maaninka
Nyslott
Outokumpu
Polvijärvi
Punkaharju
Puumala
Siilinjärvi
S:t Michel
Tohmajärvi
Följande kommuner i Uleåborgs län
Brahestad
Haapavesi
Haukipudas
Ii
Kalajoki
Karlö
Kempele
Kuivaniemi
Limingo
Lumijoki
Muhos
Oulunsalo
Pyhäjoki
Siikajoki
Tyrnävä
Vaala
Vuolijoki
Uleåborg
Följande kommuner i Lapplands län
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Pelkosenniemi
Ranua
Salla
Savukoski
Simo
Tervola
Torneå