Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1385/2006

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Inrikesministeriets förordning om skyddsrum av skyddsklass S1 och K av armerad betong

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
1385/2006
Ursprunglig publikation
Häfte 208/2006 (Publicerad 29.12.2006)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 65 § i räddningslagen av den 13 juni 2003 (468/2003):

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning gäller konstruktionsmässiga krav på i 17 § i statsrådets förordning om räddningsväsendet (787/2003) avsedda skyddsrum av skyddsklass S1 av armerad betong och skyddsrum av skyddsklass K.

Om tillståndsplikt för byggande, krav på byggandet, uppgörande av projekt- och specialbeskrivningar samt övervakning av byggnadsarbetet bestäms i markanvändnings- och bygglagen (132/1999) och i de författningar som utfärdats med stöd av den.

2 kap.Utrymmen i skyddsrum

2 §Skyddsutrymme

Rumshöjden i skyddsutrymmet skall vara minst 2,3 m. Vid bjälkar och kanaler skall den fria höjden i skyddsrummet vara minst 2,0 m.

3 §Slussutrymme

I skyddsrummet skall finnas ett slussrum eller skyddsrummet skall förses med ett slusstält. För dem skall reserveras en golvyta på minst 2,5 m 2 .

4 §Toaletter

Skyddsrummet skall planeras så att det finns en toalett för varje påbörjad 20 m 2 av det egentliga skyddsrummet.

5 §Utrymningsvägar

I skyddsrummet skall utöver en ingångsväg finnas minst en nödutrymningsväg.

3 kap.Konstruktioner

6 §Konstruktionernas tjocklek

I skyddsrum av skyddsklass S1 skall begränsningsväggarna och taket bestå av minst 300 mm tjock armerad betong.

I skyddsrum av skyddsklass K skall begränsningsväggarna och taket bestå av minst 200 mm tjock armerad betong.

Golv, bärande mellanväggar och pelare av armerad betong i skyddsrum samt mellanbjälklag av armerad betong i skyddsrum i två våningar skall vara minst 150 mm tjocka.

7 §Skydd mot strålning

Ett skyddsrum av skyddsklass S1 och de konstruktioner som omger det skall ha en massa på minst 960 kg/m 2 per vägg- och takyta i skyddet.

Ett skyddsrum av skyddsklass K och de konstruktioner som omger det skall ha en massa på minst 720 kg/m 2 per vägg- och takyta i skyddet.

8 §Skydd mot splitter

Dörrar, luckor och ventiler i skyddsrummets yttre begränsningar skall placeras så att de är skyddade mot splitterverkningar av sedvanliga vapen eller också skall de motsvara de krav som uppställs i 2 eller 3 mom.

I skyddsrum av skyddsklass S1 skall den sammanlagda tjockleken av konstruktioner som skyddar mot splitter vara minst 200 mm armerad betong eller 30 mm stål.

I skyddsrum av skyddsklass K skall den sammanlagda tjockleken av konstruktioner som skyddar mot splitter vara minst 150 mm armerad betong eller 20 mm stål.

9 §Belastningar

I underjordiska eller därmed jämförbara skyddsrum av skyddsklass S1 skall taket, begränsningsväggarna och golv som gränsar mot luft dimensioneras så att de utöver sedvanliga belastningar motstår tryckvågslaster av 100 kN/m 2 .

I skyddsrum ovan markytan eller därmed jämförbara skyddsrum av skyddsklass S1 skall begränsningsväggarna dimensioneras så att de motstår tryckvågslaster av 200 kN/m 2 .

I skyddsrum av skyddsklass K skall taket, begränsningsväggarna och golv som gränsar mot luft dimensioneras så att de utöver sedvanliga belastningar motstår rasbelastningar av 25 kN/m 2 .

Konstruktionerna i nödutrymningskorridoren och de konstruktioner som skyddar öppnandet av dörren till skyddsrummet och taket i nödutrymningsvägen skall dimensioneras så att de utöver sedvanliga belastningar motstår rasbelastningar av 25 kN/m 2 .

De tryckbelastningar som skyddets yttre begränsningar utsätts för av skyddsdörrar, skyddsluckor, reglar och av ventiler som tar emot tryckbelastningar beaktas 1,5-faldigt.

10 §Skakningsbelastningar

Alla konstruktioner i skyddsrummet skall dimensioneras för skakningslaster från godtyckliga riktningar, vilka är minst dubbelt så stora som massan av skyddsrummets konstruktion.

11 §Dimensionering av grundkonstruktioner

Vid dimensioneringen av skyddsrummets grundkonstruktion beaktas hälften av de vertikala tryck- och rasbelastningarna. Om ett skyddsrum byggs på ett pål- eller jordfast fundament, får dessa ha en dubbel bärighet jämfört med normal dimensionering.

12 §Dimensionering av konstruktioner

Vid dimensioneringen av konstruktionernas tryck- eller rasbelastningar, deras motsvarande tillbakasvängningslaster, skakningslaster eller de belastningskombinationer som innehåller nyttolaster och som fogats till dem kan partialsäkerhetskoefficienten 1 användas så att belastningen behandlas som en statisk last.

Vid dimensioneringen kan de specifika hållfastheterna för betong och stål höjas med högst 20 procent. I skyddsrum av armerad betong kan stålens specifika hållfastheter höjas med högst 20 procent.

13 §Klassificering och armering av konstruktioner

Armerade betongkonstruktioner i skyddsrum skall uppfylla kraven för konstruktionsklass 2 och tillverkas i betong av minst klass K25. Armeringen skall uppfylla kravet på minst 12 procents brottöjning.

Som huvud- och fördelningsarmering skall användas stänger med en diameter av minst 8 mm och högst 20 mm. I konstruktioner som dimensioneras för tryck- och rasbelastningar samt i golv som vilar mot jord får centrumavståndet mellan armeringsstängerna i bägge riktningar vara högst 150 mm på konstruktionens inre yta och högst 300 mm på konstruktionens yttre yta.

I böjda konstruktioner skall armeringens tvärsnittsyta vara minst 0,17 procent av tvärsnittsytan av statiskt samverkande betong, i båda riktningarna och särskilt för vardera ytan.

I jordfasta plattor är det tillåtet att använda ett enda centralt nät.

I den nedre ytan i taket i skyddsrum av skyddsklass S 1 skall förutom armering finnas ett nät av stål fastsatt i huvudarmeringen eller profilerad tunnplåt som fäster i betong.

4 kap.Ventilation

14 §Ventilationssystem

Den tekniska beredskapen för skyddsrummets ventilation skall planeras så att giftiga ämnen kan konstateras och identifieras i samt filtreras ur luft som tas in i skyddet och så att övertrycket i skyddsrummet kan hållas på minst 50 Pa. Till skyddsrummet skall fås via tryckventilen förfiltrerad luft minst 2,7 dm 3 /s per kvadratmeter i det egentliga skyddsutrymmet och medan filtrering pågår minst 0,9 dm 3 /s så, att luften fördelas jämnt i skyddsrummet.

Skyddsrummet skall planeras så att för ventilationsutrustningen reserveras en golvyta på minst 1,5 m 2 utöver det egentliga skyddsutrymmet.

5 kap.Vatten, avlopps och elektricitet samt tele- och radiokommunikationsutrustning

15 §Vatten och avloppsreglering

Skyddsrummet skall anslutas till ett allmänt vatten- och avloppsnät. I skyddet skall vatten kunna förvaras så att minst 40 liter rent och friskt vatten står till förfogande per kvadratmeter i det egentliga skyddsutrymmet.

Vid vattenposten i skyddsutrymmet och slussutrymmet skall det finnas ett tvättställ och en golvbrunn.

Avfallshanteringen skall ordnas på lämpligt sätt.

16 §Elinstallationer

Skyddsrummet skall anslutas till ett eldistributionsnät. I skyddsrummet skall installeras en egen gruppcentral, som skall anslutas till el- eller stigarcentralen via en egen stigarledning.

17 §Tele- och radiokommunikationsutrustning

I skyddsrummet skall finnas en telefonpunkt som har kopplats till telefonnätet, antingen som en särskild anslutning eller som parallelltelefon till en telefon i byggnaden. Det skall vara möjligt att använda mobilterminaler.

Om det finns centralantennutrustning i den byggnad där skyddsrummet inrättas, skall ett antennuttag installeras i skyddsrummet.

6 kap.Särskilda bestämmelser

18 §Genomföringar i skyddsrum

Luckor i och rör som går igenom yttre begränsningar skall ha en hållbarhet och täthet som motsvarar de krav som uppställs för skyddsrum och de skall kunna stängas inifrån skyddsrummet.

19 §Undantag

Med avvikelse från vad som bestäms i denna förordning får skyddsrum av skyddsklass K med en egentlig skyddsyta på högst 20 m 2 byggas utan slussutrymme, utan en rasbeständig betongplatta utanför skyddsdörren samt utan vattenledning och avloppsreglering och förses med yttre begränsningar av minst 4 mm tjockt stål.

20 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2007.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Helsingfors den 20 december 2006

Inrikesminister Kari RajamäkiByråingenjör Pekka Rajajärvi

Till början av sidan