Lag om ändring av lagen om särskilt stöd till invandrare
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 198/2006 (Publicerad 29.12.2006)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 20 december 2002 om särskilt stöd till invandrare ( 1192/2002 ) 27 § 1 och 2 mom. samt 29 och 30 §, av dem 30 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 1320/2003, som följer:
27 §Ändringssökande
Den som är missnöjd med Folkpensionsanstaltens beslut i ett ärende som gäller särskilt stöd får söka ändring i beslutet genom skriftliga besvär hos besvärsnämnden för social trygget. Angående besvärsnämnden för social trygghet föreskrivs i lagen om besvärsnämnden för social trygghet (1299/2006).
Den som är missnöjd med ett beslut av besvärsnämnden för social trygghet får söka ändring i beslutet genom skriftliga besvär hos försäkringsdomstolen. I försäkringsdomstolens beslut får ändring inte sökas genom besvär.
29 §Besvär som inkommit för sent
Har besvär som anförs hos besvärsnämnden för social trygghet eller försäkringsdomstolen inkommit efter utgången av den tid som föreskrivs i 27 §, kan besvärsinstansen ifråga trots detta ta upp besvären till prövning, om det finns vägande skäl till förseningen.
30 §Undanröjande av beslut och rättelse av sakfel
Om ett lagakraftvunnet beslut av Folkpensionsanstalten grundar sig på en felaktig eller bristfällig utredning eller uppenbart står i strid med lag, kan besvärsnämnden för social trygghet på yrkande av den som saken gäller eller Folkpensionsanstalten undanröja beslutet och bestämma att ärendet skall behandlas på nytt. Besvärsnämnden för social trygghet skall bereda parterna tillfälle att bli hörda innan ärendet avgörs. I beslutet kan ändring sökas enligt 27 §.
Om ett lagakraftvunnet beslut av besvärsnämnden för social trygghet eller försäkringsdomstolen grundar sig på en felaktig eller bristfällig utredning eller uppenbart står i strid med lag, kan försäkringsdomstolen på yrkande av den som saken gäller eller Folkpensionsanstalten undanröja beslutet och bestämma att ärendet skall behandlas på nytt. Försäkringsdomstolen skall bereda parterna tillfälle att bli hörda innan ärendet avgörs.
Om Folkpensionsanstalten yrkar på att ett beslut skall undanröjas, kan den avbryta utbetalningen av en förmån eller betala ut förmånen i enlighet med sitt yrkande till dess ärendet har avgjorts på nytt.
Ansökan om att ett beslut skall undanröjas skall lämnas in inom fem år från det att beslutet vann laga kraft. Av särskilt vägande skäl kan ett beslut undanröjas även på ansökan som gjorts efter utgången av den föreskrivna tiden.
Om ny utredning framkommer i ett ärende som gäller beviljande av en förvägrad förmån eller utökande av en redan beviljad förmån, skall Folkpensionsanstalten pröva ärendet på nytt. Folkpensionsanstalten kan utan hinder av ett tidigare lagakraftvunnet beslut bevilja en förvägrad förmån eller utöka en redan beviljad förmån. Även besvärsnämnden för social trygghet och försäkringsdomstolen kan tillämpa motsvarande förfarande när de behandlar ärenden som gäller ändringssökande. I beslutet kan ändring sökas enligt 27 §.
Om ett beslut av Folkpensionsanstalten grundar sig på en klart felaktig eller bristfällig utredning eller på uppenbart oriktig tillämpning av lag eller om det har skett ett fel i förfarandet då beslutet fattades, kan Folkpensionsanstalten undanröja sitt felaktiga beslut och avgöra ärendet på nytt.
Ett beslut får rättas till en parts fördel eller nackdel. Rättelse av ett beslut till en parts nackdel förutsätter att parten samtycker till att beslutet rättas.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2007.
RP 167/2006
ShUB 34/2006
RSv 168/2006
Helsingfors den 22 december 2006
Republikens President TARJA HALONENSocial- och hälsovårdsminister Tuula Haatainen