Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

101/2006

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets förordning om provtagnings- och mätmetoder som används vid övervakningen av djupfrysta livsmedel

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 17/2006 (Publicerad 13.2.2006)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med handels- och industriministeriets beslut bestäms med stöd av 48 § i livsmedelslagen (361/1995) av den 17 mars 1995:

1 §Förordningens syfte

Genom denna förordning verkställs kommissionens direktiv 92/2/EEG av den 13 januari 1992 om fastställande av stickprovsförfarande och gemenskapens analysmetod för den offentliga kontrollen av djupfrysta livsmedels temperatur.

2 §Tillämpningsområde

Denna förordning gäller övervakningen av djupfrysta livsmedels inre temperatur samt de provtagnings- och mätmetoder som då används.

När det gäller övervakningen av luftens temperatur i utrymmen där djupfrysta livsmedel förvaras tillämpas det som den 12 januari 2005 utfärdats i kommissionens förordning (EG) Nr 37/2005 om övervakning av temperatur i utrymmen för transport, förvaring och lagring av djupfrysta livsmedel.

3 §Mätning av temperaturen i djupfrysta livs- medel

Utöver mätningen av förvaringsluftens temperatur och kontrollen av registreringar kan vid övervakningen av djupfrysta livsmedel också mätning av djupfrysta livsmedels inre temperatur tillämpas om det finns motiverade skäl att misstänka att bestämmelserna i förordningen om djupfrysta livsmedel (165/1994) inte iakttas.

De prov som behövs för mätning av temperaturen i ett djupfryst livsmedel skall tas enligt bilaga 1.

Vid mätning av temperaturen i ett djupfryst livsmedel används då en mätmetod som beskrivs i bilaga 2.

4 §Användning av andra provtagnings- och mätmetoder

Vid övervakning av djupfrysta livsmedel kan i stället för de metoder som föreskrivs i bilagorna 1 och 2 också någon annan vetenskapligt grundad metod användas, förutsatt att detta inte utgör ett hinder för handeln med djupfrysta livsmedel i ett annat av Europeiska Unionens medlemsstater, i en EFTA-stat som är part i EES-avtalet eller i Turkiet.

Om ett resultat som fås med en sådan annan metod avviker från det resultat som fås med en metod som bestäms i bilagorna 1 och 2 i denna förordning, är det resultat avgörande som fås med den metod som bestäms i denna förordning.

5 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2006.

Med denna förordning upphävs handels- och industriministeriets beslut om övervakningen av förordningen om djupfrysta livsmedel samt om övervakningsmetoderna (340/1994) av den 5 maj 1994.

Kommissionens direktiv 92/2/EEG (31992L0002); EGT nr 34, 11.2.1992, s. 30

Helsingfors den 2 februari 2006

Handels- och industriminister Mauri PekkarinenKonsultativ tjänsteman Anne Haikonen

Bilaga 1

PROVTAGNING FÖR ATT MÄTA TEMPERATUREN I DJUPFRYSTA LIVSMEDEL

Val av förpackningar för inspektion

De förpackningar som väljs för en inspektion skall vara av sådan typ och så många att deras temperatur är representativ för det inspekterade varupartiets varmaste temperatur.

Kyllagring

Proven skall väljas från flera kritiska ställen i lagret, till exempel nära dörrarna (på den högsta och lägsta nivån), nära lagrets mitt (på den högsta och lägsta nivån) och nära kylaggregatets returluftintag. Lagringstiden för alla djupfrysta livsmedel skall beaktas med hänsyn till att temperaturen skall ha hunnit jämnas ut.

Transport

Om det är skäl att ta prov under transport, skall de tas överst och underst i varupartiet intill den sida av varje dörr eller dörrpar som öppnas.

När ett varuparti lossas skall fyra prov väljas från följande kritiska ställen:

- överst och underst i partiet intill den sida av dörrarna som öppnas;

- de övre hörnen av partiets bakre del på en punkt som ligger så långt som möjligt från kylaggregatet;

- mitten av partiet;

- mitten av partiets främre del så nära kylaggregatet som möjligt;

- de övre och nedre hörnen av partiets främre del så nära kylaggregatets returluftintag som möjligt.

Minutförsäljning

Proven skall tas från de tre varmaste ställena i frysdisken.

Bilaga 2

MÄTNING AV TEMPERATUREN I DJUPFRYSTA LIVSMEDEL

Tillämpningsområde

Enligt definitionen i 2 § förordningen om djupfrysta livsmedel (165/1994) skall ett djupfryst livsmedels temperatur efter att den jämnats ut hållas vid –18 °C eller kallare i alla delar av livsmedlet, dock så att en sådan variation som avses i 9 § är tillåten.

Princip

Temperaturen i ett djupfryst livsmedel mäts noggrant med lämplig utrustning i ett prov som tagits i enlighet med bilaga 1, på det sätt som bestäms nedan.

Definition på temperatur

Med temperatur avses den temperatur som uppmätts vid den angivna punkten i ett livsmedel, med den temperaturkänsliga delen av termometern (nedan mätsondern).

Instrument

Termometer

Instrument för inträngning i produkten

Ett metallinstrument med vass spets, såsom en ispigg, borrspets eller navare, som är lätt att rengöra.

Allmänna kvalitetskrav för termometern

Termometern skall uppfylla följande kvalitetskrav:

- svarstiden skall vara så kort att instrumentet inom tre minuter visar minst 90 % av skillnaden mellan utgångsvärdet och det slutliga värdet;

- mätprecisionen skall vara +/-0,5 °C inom intervallet –20 °C ... + 30 °C;

- mätprecisionen får inte förändras med mer än 0,3 °C under mätningen då omgivningens temperatur är –20 °C ... + 30 °C;

- termometerns visarprecision skall vara minst 0,1 °C;

- mätprecisionen skall kontrolleras med jämna mellanrum;

- termometern skall vara försedd med ett giltigt kalibreringscertifikat;

- termometern skall vara lätt att rengöra;

- mätsonden skall vara utformad så, att den ger god termisk kontakt med produkten;

- den elektriska utrustningen skall vara skyddad mot den skadliga verkan av kondens.

Mätning

Nedkylning av instrumenten på förhand

Mätsonden och instrumentet för inträngning i det djupfrysta livsmedlet skall kylas ned innan temperaturen i livsmedlet mäts. Genom nedkylningen säkerställs att instrumentens temperatur så nära som möjligt överensstämmer med temperaturen i det livsmedel som skall mätas.

Förberedande av provet för mätningen

Om mätsonden inte kan trängas in i livsmedlet, är det nödvändigt att göra ett hål i det, som sonden förs in i. Hålet görs med ett på förhand nedkylt stickinstrument. Hålets diameter får vara endast något större än sondens diameter, och dess djup beror på det livsmedel som skall inspekteras.

Mätning av temperaturen i provet

Provet skall förberedas och temperaturen mätas utan att provet avlägsnas från den valda kylda omgivningen.

Temperaturen mäts på följande sätt:

- om provets storlek tillåter detta, förs mätsonden in till ett djup av 2,5 cm under provets yta;

- om provets storlek inte tillåter det förfarande som beskrivs ovan, förs sonden in till ett djup som motsvarar tre till fyra gånger sondens diameter;

- i fråga om livsmedel vilkas inre temperatur inte kan mätas enligt den metod som beskrivs ovan på grund av deras storlek eller samansättning (t.ex. ärter), bestäms den inre temperaturen som avses i förordningen om djupfrysta livsmedel (165/1994) genom att en lämplig, på förhand nedkyd sond förs in till förpackningens mitt för att där mäta det djupfrysta livsmedlets beröringstemperatur;

- temperaturen avläses när värdet har stabiliserat sig.

Till början av sidan