Statsrådets förordning om arbetarskyddsnämnderna
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 480/2004
- Ursprunglig publikation
- Häfte 75/2004 (Publicerad 16.6.2004)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från social- och hälsovårdsministeriet, föreskrivs med stöd av 5 § i lagen av den 8 januari 1993 om arbetarskyddsförvaltningen (16/1993):
1 §Arbetarskyddsnämndens uppgift
Bestämmelser om arbetarskyddsnämndernas uppgifter finns i 4 § i lagen om arbetarskyddsförvaltningen (16/1993).
Arbetarskyddsnämnden är en förbindelselänk och ett konsultativt sakkunnigorgan inom arbetarskyddsbyråns verksamhetsområde i arbetarskyddsdistriktet.
2 §Nämndens sammansättning och mandatperiod
Ordförande för nämnden är distriktschefen i arbetarskyddsdistriktet eller en av distriktschefen förordnad tjänsteman inom arbetarskyddsdistriktet.
Utöver ordföranden har nämnden högst 11 andra medlemmar, vilka i likhet med de personliga suppleanterna förordnas av distriktschefen för tre år åt gången bland representanter för de mest representativa arbetsmarknadsorganisationerna och representanter för andra sektorer som är betydande med tanke på utvecklandet av arbetarskyddet.
De ärenden som skall behandlas i nämnden bereds i arbetarskyddsbyrån. Sekreterare i nämnden är en av distriktschefen förordnad tjänsteman. Nämnden kan höra utomstående sakkunniga.
3 §Sammanträden
Nämnden sammanträder på kallelse av ordföranden. Nämnden är beslutför när ordföranden och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande.
4 §Arvoden och ersättningar
Till nämndens ordförande, medlemmar och sekreterare samt sakkunniga kan utbetalas sammanträdesarvoden och ersättningar för resekostnader i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut.
5 §Protokoll
Vid nämndens sammanträden skall föras protokoll, i vilket antecknas de närvarande och de beslut som fattats. En medlem som inte förenar sig om i ett beslut har rätt att få sin avvikande mening antecknad i protokollet.
6 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2004.
Genom denna förordning upphävs förordningen av den 19 februari 1993 om arbetarskyddsnämnderna och arbetarskyddsnämndernas dispenssektioner (200/1993).
Helsingfors den 10 juni 2004
Social- och hälsovårdsminister Sinikka MönkäreÄldre regeringssekreterare Antti Posio