Lag om ändring av lagen om temporärt avbrytande av en depositionsbanks verksamhet
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 64/2004 (Publicerad 27.5.2004)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
fogas till lagen den 28 december 2001 om temporärt avbrytande av en depositionsbanks verksamhet ( 1509/2001 ) en ny 1 a §, till 4 § ett nytt 3 mom., varvid det nuvarande 3 mom. blir 4 mom., till 5 §, sådan den lyder delvis ändrad i lag 593/2003, ett nytt 3 mom., till 14 § ett nytt 4 mom., varvid det nuvarande 4 mom. blir 5 mom., samt till lagen nya 14 a och 14 b § samt ett nytt 5 a kap. som följer:
1 a §Bestämmelser om behörighet och tillämplig lag inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet
Behörig att besluta om avbrytande av en banks verksamhet är finansministeriet på det sätt som föreskrivs i denna lag. Behörig att besluta om inledande av saneringsförfarande i fråga om en bank är en finsk domstol på det sätt som föreskrivs i denna lag och i lagen om företagssanering (47/1993). Förfarandet gäller också en banks filialer i andra stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet ( EES-stat ).
Beträffande tillämplig lag i fråga om avbrytande av en banks verksamhet och i fråga om saneringsförfarande angående en bank inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet gäller bestämmelserna i 24 a―24 k § lagen om affärsbanker och andra kreditinstitut i aktiebolagsform (1501/2001).
4 §Avbrottsbeslut
Över finansministeriets avbrottsbeslut får besvär anföras hos högsta förvaltningsdomstolen inom 30 dagar från den dag då beslutet har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning. Beträffande sökande av ändring gäller i övrigt bestämmelserna i förvaltningsprocesslagen (586/1996).
5 §Tillsättande av ombud
Finansinspektionen skall ge ombudet ett intyg över tillsättandet.
4 kap.Sanering av verksamheten
14 §Särskilda bestämmelser som skall tillämpas på företagssanering
Domstolen skall ge utredaren ett intyg över förordnandet till uppdraget.
14 a §Delgivning till borgenärer
I de delgivningar till borgenärerna som avses i 10 kap. lagen om företagssanering skall, utöver vad som föreskrivs i lagen om företagssanering, nämnas om borgenärerna skall anmäla fordringar med förmånsrätt eller fordringar som är säkrade i sakrätt.
Delgivningen skall ske på åtminstone finska och svenska. Delgivningen skall på de officiella språken i alla EES-stater vara rubricerat "Anmodan att anmäla fordran - tidsfrister att beakta" respektive "Anmodan att inkomma med synpunkter angående en fordran - tidsfrister att beakta".
14 b §Anmälan av fordringar
En borgenär som har sitt hemvist, sitt säte eller sin stadgeenliga hemort i en annan EES-stat än Finland får vid saneringsförfarande anmäla sin fordran eller inkomma med synpunkter angående sin fordran också på den andra EES-statens officiella språk. I detta fall skall dock anmälan av fordran eller framförandet av synpunkter angående fordran vara rubricerad "Anmälan av fordran" respektive "Synpunkter angående fordringar" på finska eller svenska.
I fråga om en bank företagssaneringsförfarande jämställs en offentlig myndighet i en annan EES-stat med en i 1 mom. avsedd borgenär.
5 a kap.Underrättelse om beslut inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet
16 a §Anmälan till tillsynsmyndigheterna i andra EES-stater
Finansministeriet skall utan dröjsmål i fråga om avbrott i en banks verksamhet och inledande av saneringsförfarande, inklusive de följder förfarandet kan få, informera tillsynsmyndigheterna i de andra EES-stater där banken har en filial eller där den tillhandahåller tjänster som avses i kreditinstitutslagen.
Anmälan enligt 1 mom. skall göras på motsvarande sätt när avbrytandet av verksamheten och saneringsförfarandet upphört.
16 b §Offentliggörande av beslut inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet
Ombudet skall utan dröjsmål informera om avbrytande av en banks verksamhet i Europeiska unionens officiella tidning och i två nationella dagstidningar på det officiella språket i de berörda staterna i de EES-stater där banken har en filial eller där den tillhandahåller tjänster som avses i kreditinstitutslagen. En anmälan skall på motsvarande sätt göras när avbrytandet av verksamheten upphört av annan orsak än till följd av att den tidsfrist som anges i avbrottsbeslutet har löpt ut. Detsamma gäller utredarens skyldighet att anmäla att saneringsförfarande har inletts och upphört.
I den anmälan om inledande av förfarande som avses i 1 mom. skall samtidigt anges syftet med förfarandet, den tillämpliga lagstiftningen, tidsfristerna för att överklaga och den myndighet som är behörig att pröva ett överklagande.
Avbrytandet av verksamheten och saneringsförfarandet är i kraft oberoende av om den i 1 mom. avsedda informationen har offentliggjorts.
16 c §Anteckning i register som förs i andra EES-stater
Ombudet skall begära att avbrytandet av en banks verksamhet registreras i ett fastighetsregister, handelsregister eller något annat offentligt register som förs i en annan EES-stat, ifall en registeranteckning om inledande av sådant förfarande förutsätts i lagstiftningen i staten i fråga. Utredaren skall begära att motsvarande registeranteckning görs om inledande av saneringsförfarande.
Denna lag träder i kraft den 31 maj 2004.
På avbrytande av verksamheten och saneringsförfarande som inletts före denna lags ikraftträdande tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.
RP 23/2004
EkUB 7/2004
RSv 40/2004
Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG (32001L0024); EGT nr L 125, 5.5.2001, s. 15
Helsingfors den 19 maj 2004
Republikens President TARJA HALONENAndra finansminister Ulla-Maj Wideroos