Statsrådets förordning om tillämpning av konventionen om ömsesidig rättslig hjälp i brottmål mellan Europeiska unionens medlemsstater och av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i konventionen och tillämpning av konventionen innan konventionen trätt i kraft internationellt
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 58/2004 (Publicerad 14.5.2004)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från justitieministeriet, föreskrivs:
1 §
Innan den i Bryssel den 29 maj 2000 ingångna konventionen, upprättad av rådet på grundval av artikel 34 i Fördraget om Europeiska unionen, om ömsesidig rättslig hjälp i brottmål mellan Europeiska unionens medlemsstater har trätt i kraft internationellt, tillämpas den temporärt från den 25 maj 2004 mellan Finland och de medlemsstater som har lämnat en sådan förklaring som avses i artikel 27.5 i konventionen, så som därom har avtalats. Konventionen har godkänts av riksdagen den 9 december 2003 och av statsrådet den 19 februari 2004. Godkännandet har anmälts till generalsekreteraren för Europeiska unionens råd den 25 februari 2004.
2 §
Lagen den 20 februari 2004 om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i konventionen om ömsesidig rättslig hjälp i brottmål mellan Europeiska unionens medlemsstater och tillämpning av konventionen (148/2004) tillämpas före konventionens internationella ikraftträdande på ett sätt som motsvarar vad som föreskrivs om konventionen i 1 § i denna förordning.
3 §
Finland har lämnat följande förklaringar gällande konventionen:
Artikel 9.6 i konventionen
En överenskommelse enligt artikel 9.1 kräver samtycke enligt artikel 9.3 om den person som skall överföras är finsk medborgare.
Artikel 24 i konventionen
Justitieministeriet är central myndighet för tillämpningen av artikel 6, inbegripet artikel 6.8.
Behöriga polis- och tullmyndigheter i fråga om artikel 6.5 är polisen, tullen och gränsbevakningsväsendets tjänstemän när de med stöd av förundersökningslagen är förundersökningsmyndighet i brottmål.
Behöriga myndigheter i fråga om artiklarna 18, 19 och 20 är polisen och, inom ramen för sin behörighet, tullen när de med stöd av förundersökningslagen är förundersökningsmyndighet i brottmål. För polisens del mottas och sänds framställningar enligt artiklarna 18, 19 och 20 genom centralkriminalpolisen. Centralkriminalpolisen är även kontaktpunkt enligt artikel 20.4 d.
Artikel 27.5 i konventionen
Före det internationella ikraftträdandet gäller konventionen Finlands förbindelser med de medlemsstater som har lämnat samma förklaring.
4 §
Denna förordning träder i kraft den 25 maj 2004.
Helsingfors den 6 maj 2004
Justitieminister Johannes KoskinenLagstiftningsdirektör Jan Törnqvist