Handels- och industriministeriets förordning om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1078/2004
- Ursprunglig publikation
- Häfte 159/2004 (Publicerad 13.12.2004)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med handels- och industriministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 § i livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995):
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning gäller krav på renhet hos ett tillsatsämne för livsmedel och vissa krav som gäller identifikation.
Till denna förordnings tillämpningsområde hör inte ett tillsatsämne som har framställts med andra metoder eller av andra råämnen än ett tillsatsämne som omfattas av dess bedömning. Ett sådant tillsatsämne bör inges till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet för en fullständig bedömning med särskild tonvikt på renhetskrav.
2 §Tillsatsämnets egenskaper
Ett tillsatsämne för livsmedel skall uppfylla de krav rörande identifikation, renhet och bestämningsmetoder som har fastställts i följande EG-regelverk:
Sötningsmedel: Kommissionens direktiv 95/31/EG om särskilda renhetskriterier för sötningsmedel som används i livsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 98/66/EG, 2000/51/EG, 2001/52/EG och 2004/46/EG.
Färgämnen: Kommissionens direktiv 95/45/EG om särskilda renhetskriterier för färgämnen som används i livsmedel, ändrat genom kommissionens direktiv 1999/75/EG, 2001/50/EG och 2004/47/EG.
Andra tillsatsämnen för livsmedel än sötningsmedel och färgämnen: Kommissionens direktiv 96/77/EG om särskilda renhetskriterier för andra livsmedelstillsatser än färgämnen och sötningsmedel, kompletterat genom kommissionens direktiv 98/86/EG, 2000/63/EG, 2001/30/EG, 2002/82/EG, 2003/95/EG och 2004/45/EG.
3 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 10 december 2004.
Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets förordning av den 5 februari 2002 om renhetskrav för tillsatsämnen för livsmedel och vissa bestämningsmetoder (168/2002).
Kommissionens direktiv: 95/31/EG (31995L0031); EGT nr L 178, 28.7.1995, s. 1, 95/45/EG (31995L0045); EGT nr L 226, 22.9.1995, s. 1. 96/77/EG (31996L0077); EGT nr L 339, 30.12.1996, s. 1, 98/66/EG (31998L0066); EGT nr L 257, 19.9.1998, s. 35, 98/86/EG (31998L0086); EGT nr L 334, 9.12.1998, s. 1, 1999/75/EG (31999L0075); EGT nr L 206, 5.8.1999, s. 19, 2000/51/EG (32000L0051); EGT nr L 198, 4.8.2000, s. 41, 2000/63/EG (32000L0063); EGT nr L 277, 30.10.2000, s. 1, 2001/30/EG (32001L0030); EGT nr L 146, 31.5.2001, s. 1, 2001/50/EG (32001L0050); EGT nr L 190, 12.7.2001, s. 14, 2001/52/EG (32001L0052); EGT nr L 190, 12.7.2001, s. 18, 2003/95/EG (32003L0095), EGT nr L 283, 31.10.2003, s. 71, 2004/45/EG (32004L0045), EGT nr L 113, 20.4.2004, s. 19, 2004/46/EG (32004L0046), EGT nr L 114, 21.4.2004, s. 15 och 2004/47/EG (32004L0047), EGT nr L 113, 20.4.2004, s. 24
Helsingfors den 30 november 2004
Handels- och industriminister Mauri PekkarinenÖverinspektör Liisa Rajakangas