Undervisningsministeriets beslut om anteckning av religionssamfundet Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland) i registret över religionssamfund
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 284/2003
- Ursprunglig publikation
- Häfte 43/2003 (Publicerad 10.4.2003)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I en skrivelse till undervisningsministeriet har chefredaktör Valtter Luoto och 19 andra personer, som uppgivit boningsort och yrke, i enlighet med 13 § religionsfrihetslagen (267/1922) anmält att de bildat religionssamfundet Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland), vars hemort är Helsingfors. Till anmälan har fogats en redogörelse för samfundets trosbekännelse och formen för dess offentliga religionsutövning samt den godkända samfundsordningen. Dessa lyder:
Trosbekännelse
Trosbekännelsen i Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland) är grundad på Guds heliga ord, Bibeln. Det centrala innehållet i trosbekännelsen uttrycks i huvudpunkterna i pingstförsamlingens tro och i den apostoliska trosbekännelsen.
Huvudpunkterna i pingstförsamlingens tro
1. Bibeln är grunden för vår tro och lära. Den är Guds ord och inspirerad av den Helige Ande.
2. Gud är en enda, evig Gud i tre personer: Fadern, Sonen och den Helige Ande. Gud Fadern, den Allsmäktige, är himlens och jordens skapare.
3. Jesus Kristus är Guds Son, avlad av den Helige Ande, född till människa av jungfru Maria. Han levde syndfri, undervisade, gjorde tecken och under. Genom sin död och uppståndelse försonade han världens synd inför Gud. Han uppfor till himlen och sitter på Guds, den Allsmäktiges, högra sida.
4. Gud skapade människan till sin avbild och till gemenskap med sig. Syndafallet skilde människan från Gud. Genom tron på Jesus Kristus blir människan rättfärdig och genom pånyttfödelsen blir hon ett Guds barn.
5. Den Helige Ande väcker människans ande så att hon kan ta emot den frälsning Gud har berett åt henne. Den Helige Ande tar då sin boning i människan. Jesus Kristus döper den troende i Helig Ande och Anden ger gåvor till församlingens uppbyggelse såsom under apostlarnas tid. Den troende är kallad att leva ett liv i Andens fullhet och att bära Andens frukt.
6. Församlingen, de troendes gemenskap, är uppbyggd på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Jesus Kristus själv. Alla troende, överallt och i alla tider, tillhör en och samma församling, som på ett synligt sätt manifesteras i lokalförsamlingen. Jesus Kristus befallde sin församling att göra alla folk till hans lärjungar, döpa dem och lära dem att hålla allt som han befallt. Församlingen är ett heligt prästerskap vars uppgift är att tjäna Herren och visa kristlig kärlek mot alla människor.
7. Dopet är instiftat av Jesus Kristus och hör till Guds frälsningsplan. Den som kommit till tro skall, på Jesu Kristi befallning, döpas genom nedsänkning i vatten i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. Den döpte upptas i den lokala församlingen.
8. Brödsbrytelsen, instiftad av Jesus Kristus, är en gemenskapsmåltid för de troende. I brödsbrytelsen finns Jesus Kristus på ett påtagligt sätt mitt ibland de sina. Genom den förkunnar vi Herrens död tills han kommer.
9. Alla människor har del i kroppens uppståndelse. De rättfärdiga skall genom försoningen uppstå till liv och de orättfärdiga skall uppstå till dom.
10. Enligt sitt löfte kommer Jesus Kristus att rycka upp sin församling till sig. Därefter kommer han att som kung regera över hela världen. Sedan skapar Gud nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor. Detta är de rättfärdigas eviga hopp.
Formen för den offentliga religionsutövningen
Samfundet utövar andlig verksamhet i enlighet med sin bekännelse via lokalförsamlingarna. Medlem i församlingen blir de som omvänt sig och döpts som troende.
Samfundsordning
1 kap.
Allmänna bestämmelser om samfundet
1 §
Namn och hemort
Samfundets namn är Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland). Dess hemort är Helsingfors.
2 §
Verksamhetsformer
Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland) är ett religionssamfund, som består av de församlingar som tillhör samfundet samt medlemmarna i församlingarna. Samfundet är organiserat så att personmedlemmarna hör till någon församling inom samfundet.
Samfundet och dess församlingar kan ordna gudstjänster och andra tillställningar såsom fester, möten, konserter och kurser. Samfundet och församlingarna kan utöva utbildnings- och publikationsverksamhet, sprida tryckalster, inspelningar och elektronisk information, utöva radio- och TV-verksamhet, utöva social biståndsverksamhet, missions- och utvecklingsbiståndsarbete samt annan ideell verksamhet för att sprida sitt budskap.
Samfundet och församlingarna kan i syfte att främja sitt budskap utöva affärsverksamhet i den utsträckning dess verksamhetsorgan särskilt godkänner det. De kan äga och förvalta fast och lös egendom enligt vad som närmare bestäms i lag samt ta emot donationer och idka penninginsamlingar efter att ha beviljats tillstånd till detta.
Fördelningen av uppgifterna mellan samfundet och församlingarna sker enligt den principen, att den egentliga andliga verksamheten sker i församlingarna och att samfundets uppgift i första hand är att representera pingstförsamlingarna i deras gemensamma frågor i hemlandet och internationella sammanhang samt även i övrigt fungera som församlingarnas samarbetsorgan.
3 §
Församlingarnas ställning
De församlingar som hör till samfundet är självständiga. De beslutar själva om sin verksamhet, förvaltning, egendom och medelsförvaltning. Varje församling har sina egna tillgångar och egendom och samfundet sina egna.
Församlingarna ansvarar inte för samfundets skulder eller förpliktelser och samfundet ansvarar inte heller för församlingarnas förpliktelser. Församlingarna är inte skyldiga att betala obligatoriska medlemsavgifter till samfundet.
2 kap.
Samfundets förvaltning
4 §
Samfundets årsmöte
Beslut som gäller samfundet fattas på årsmötet, som hålls årligen före utgången av maj. På årsmötet behandlas följande ärenden:
1) väljs ordförande för mötet, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare,
2) presenteras samfundets verksamhetsberättelse, kommittéernas verksamhetsberättelser och föregående kalenderårs bokslut,
3) presenteras revisorernas utlåtande över föregående års räkenskaper och förvaltning,
4) fattas beslut om fastställande av bokslutet,
5) fattas beslut om beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga,
6) fattas beslut om antalet styrelsemedlemmar samt väljs styrelsemedlemmar och deras suppleanter,
7) väljs revisorer och revisorssuppleant,
8) godkänns verksamhetsplanen och budgeten för det följande verksamhetsåret,
9) väljs medlemmar i samfundets kommittéer,
10) presenteras de församlingar som antagits i församlingen och besluts om uteslutning av församling,
11) fattas beslut om tidpunkt och plats för följande årsmöte,
12) behandlas övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.
Om årsmötet så beslutar, kan ovannämnda ärenden behandlas på ett annat ordinarie möte, vars tidpunkt fastställs av årsmötet. I fråga om ett sådant möte gäller i övrigt vad som bestäms om årsmöte.
5 §
Mötesrepresentanter
Varje församling har rätt att till årsmötet sända ett (1) ombud för varje påbörjat antal av trehundra (300) medlemmar. Som beräkningsgrund används det antal medlemmar som fanns i församlingens medlemsregister vid utgången av året före valåret.
Samfundets styrelsemedlemmar kan inte fungera som församlingarnas representanter vid årsmötet.
Samfundets styrelsemedlemmar och revisorer samt representanterna för de gemensamma föreningar som anges i 14 § har närvaro- och yttranderätt vid årsmötet.
6 §
Beslutsfattande
Vid årsmötet har varje församlingsrepresentant en röst. Ärendena avgörs med enkel röstmajoritet, om inte något annat bestäms i denna samfundsordning i fråga om något visst ärende. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst, vid val och vid omröstning med slutna röstsedlar avgör lotten.
Över samfundets möte förs protokoll, som undertecknas av mötets ordförande och sekreterare samt justeras av två vid mötet valda protokolljusterare.
7 §
Extra möte
Vid behov hålls ett extra möte, om styrelsen så besluter, eller om minst tio (10) församlingar framställer en skriftlig begäran till styrelsen.
I fråga om extra möte gäller i övrigt vad som bestäms ovan i 4―6 §.
8 §
Möteskallelse
Styrelsen sammankallar samfundets möte genom en skriftlig möteskallelse, som skall sändas till alla församlingar eller publiceras i en av styrelsen bestämd tidning. Kallelse till årsmöte eller något annat ordinarie möte sänds minst 30 dagar före mötet och till extra möte minst 14 dagar före mötet. I möteskallelsen skall de ärenden som behandlas på mötet nämnas.
9 §
Samfundets styrelse
Styrelsen representerar samfundet och handlägger dess ärenden. Till styrelsen hör minst nio (9) medlemmar. En personlig suppleant väljs för varje styrelsemedlem. Styrelsemedlemmarna skall väljas så att olika landsdelar och de svenskspråkiga medlemsförsamlingarna i mån av möjlighet är jämlikt representerade.
Styrelsemedlemmarnas mandatperiod omfattar två år så, att hälften av medlemmarna är i tur att avgå varje år. Första gången avgör lotten vilka medlemmar som är i tur att avgå.
En styrelsemedlem kan väljas för högst tre på varandra följande tvåårsperioder.
10 §
Styrelsens sammanträden och beslutsfattande
Styrelsen väljer inom sig en ordförande och en vice ordförande.
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller, då ordföranden är förhindrad, på kallelse av vice ordföranden. Kallelse skall sändas minst två (2) veckor före mötet. I möteskallelsen skall de ärenden som behandlas på mötet nämnas.
Styrelsen är beslutför när mer än hälften av medlemmarna är närvarande.
Ärendena avgörs med enkel röstmajoritet. Vid lika röstetal avgör ordförandens röst, vid val och vid omröstning med slutna röstsedlar avgör lotten.
11 §
Styrelsens uppgifter
Styrelsen skall representera samfundet, ordna samfundets möten och bereda de ärenden som behandlas vid dessa samt följa upp verkställigheten av besluten, sköta samfundets ekonomi och årligen göra upp en budget, en verksamhetsplan och en verksamhetsberättelse, besluta om antagning av församling i samfundet, behandla till styrelsen riktade besvär samt sköta övriga uppgifter som samfundets möten givit styrelsen.
12 §
Samfundets ekonomi
Samfundets ekonomi sköts enligt den godkända verksamhetsplanen och budgeten. Samfundets räkenskapsperiod är ett kalenderår.
Årsmötet väljer två revisorer och en revisorssuppleant för att sköta granskning av medelsförvaltning, bokföring och förvaltning.
13 §
Rätt att teckna samfundets namn
Samfundets namn tecknas av styrelsens ordförande och vice ordförande gemensamt eller någon av dem tillsammans med en person som styrelsen har utsett för detta ändamål. Styrelsen kan i vissa av den angivna ärenden befullmäktiga också någon annan att teckna samfundets namn.
14 §
Kommittéer, föreningar och andra sammanslutningar
Ett samfundsmöte kan tillsätta kommittéer för olika uppdrag. Kommittéernas uppgift är att sköta uppdragen inom sitt ansvarsområde enligt de principer som mötet fastställt. Kommittéerna skall årligen eller då ett tidsbestämt uppdrag avslutas lämna en redogörelse för sin verksamhet till årsmötet.
Församlingarna kan sinsemellan grunda föreningar för att sköta gemensamma uppgifter och sinsemellan bedriva samarbete baserat på avtal. Samfundets årsmöte kan godkänna en förening eller någon annan sammanslutning som sköter gemensamma uppgifter som en för samfundet gemensam sammanslutning.
15 §
Förvaltningsstadga
Närmare bestämmelser om samfundets förvaltning, skötseln av dess ekonomi, revision och behandlingen av besvär kan utfärdas i en förvaltningsstadga som fastställts av samfundets möte.
3 kap.
Församlingarna
16 §
Grundande av församling
En församling grundas på följande sätt:
1) minst 10 personer kommer överens om att grunda en församling genom att underteckna en stiftelseurkund, i vilken de uppger att de godkänner denna samfundsordning,
2) i stiftelseurkunden nämns församlingens namn och den kommun i Finland som är dess hemort,
3) vid det stiftande mötet väljs medlemmar till församlingens äldste.
17 §
Antagning av församling i samfundet
En församling kan ansöka om medlemskap i samfundet genom att göra en skriftlig ansökan hos samfundets styrelse. Till ansökan fogas en kopia av stiftelseurkunden, uppgifter om äldstemedlemmarna och andra uppgifter som samfundet kräver.
Beslut om antagning av en församling i samfundet fattas av samfundets styrelse. Styrelsen skall underrätta samfundets möte om sitt beslut.
18 §
Utträde eller uteslutning ur samfundet
En församling kan utträda ur samfundet genom att besluta om utträde vid ett församlingsmöte och genom att skriftligen meddela samfundets styrelse detta. För att ett ärende om utträde skall träda i kraft skall det behandlas vid två på varandra följande församlingsmöten, som hålls med minst en månads mellanrum. För ett beslut om utträde krävs vid båda mötena 3/4 majoritet av de avgivna rösterna. Till meddelandet om utträde skall fogas kopior av mötesprotokollen.
En församling kan uteslutas ur samfundet om församlingen i sin förkunnelse eller verksamhet väsentligt avviker från samfundets verksamhetsprinciper eller med sin verksamhet skadar samfundet. Beslut om uteslutning fattas av samfundsmötet. För ett beslut om uteslutning krävs 3/4 majoritet av de avgivna rösterna. Den församling som uteslutits har rätt att få beslutet om uteslutning behandlat på nytt (rättelseyrkande) av samfundsmötet genom att skriftligen meddela styrelsen detta inom tre (3) månader efter det att beslutet om uteslutning mottagits.
4 kap.
Församlingarnas medlemmar
19 §
Intagning och uteslutning av medlemmar
Till församlingens ordinarie medlemmar kan godkännas en person som är troende och troendedöpt.
En medlem som flyttar från en församling till en annan intas på basis av ett flyttningsbetyg utfärdat av församlingen. Intagning av medlem skall utan dröjsmål meddelas den församling som utfärdat flyttningsbetyget. Medlemskapet i denna församling upphör då personen blir medlem i en annan församling.
En medlem kan uteslutas ur en församling om han eller hon anses ha övergivit tron eller de kristliga levnadsregler som församlingen undervisat om eller om han eller hon genom sin verksamhet skadar församlingen eller samfundet. Innan ett beslut fattas skall medlemmen beredas tillfälle att bli hörd.
Beslut om intagning och uteslutning av medlem fattas vid församlingsmötet på förslag av de äldste. I församlingens instruktion kan bestämmas att beslutanderätten i dessa ärenden överförs på de äldste.
Den som är missnöjd med ett beslut om intagning eller uteslutning av medlem kan inom 30 dagar från delgivningen av beslutet framställa ett rättelseyrkande i ärendet hos det organ som fattat beslutet.
20 §
Minderåriga barn
De minderåriga barnen i församlingen antecknas i församlingens register. Om ett barn inte har anslutit sig till församlingen före 18 års ålder avförs barnet från församlingens medlemsregister.
21 §
Medlemmarnas rättigheter och skyldigheter
De rättigheter och skyldigheter som anges i denna samfundsordning gäller församlingens ordinarie medlemmar.
Endast ordinarie medlemmar har rätt att besluta i samfundets ärenden och representera församlingen vid samfundets möten. Endast ordinarie medlemmar av församlingen kan väljas till medlemmar av samfundets styrelse eller församlingens äldste.
Församlingens äldste kan besluta i vilken utsträckning andra personer än församlingens ordinarie medlemmar kan delta i församlingens verksamhet och församlingsgemenskap samt närvara vid församlingsmötena.
22 §
Medlemsavgifter
Samfundets medlemmar är inte skyldiga att betala medlemsavgifter till samfundet eller församlingen.
5 kap.
Församlingens förvaltning
23 §
Församlingsmötet
Den högsta beslutanderätten i en församling utövas av församlingsmötet.
Församlingens årsmöte hålls årligen i januari-mars vid den tidpunkt de äldste fastställer. Vid årsmötet behandlas följande ärenden:
1) väjs mötets funktionärer och konstateras mötets beslutförhet,
2) presenteras verksamhetsberättelsen och bokslutet för det föregående kalenderåret,
3) presenteras revisorernas utlåtande över föregående års räkenskaper och förvaltning,
4) fattas beslut om fastställande av bokslutet,
5) fattas beslut om beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga,
6) väljs eventuella nya äldste,
7) väljs revisorer och revisorssuppleant,
8) godkänns eventuell verksamhetsplan och budget för det följande verksamhetsåret,
9) behandlas övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.
Ovan nämnda ärenden, med undantag av dem som nämns i 2―5 punkten, kan behandlas vid något annat ordinarie möte vid en tidpunkt som de äldste fastställer.
24 §
Möteskallelse
De äldste kallar samman församlingen till det ordinarie församlingsmötet genom annonsering på församlingslokalens anslagstavla eller genom en möteskallelse i en lokal tidning. Kallelsen skall publiceras minst en vecka före mötet.
Kallelse till något annat församlingsmöte kan ske på det sätt som de äldste bestämmer.
25 §
Beslutsfattande
Vid församlingsmötet har varje ordinarie medlem en röst. Ärendena avgörs med enkel röstmajoritet med de undantag som nämns i denna samfundsordning. Om rösterna faller lika avgör lotten i fråga om val och omröstning med slutna röstsedlar, i andra ärenden avgör ordförandens röst.
Över församlingsmötet förs protokoll, som undertecknas av mötets ordförande och sekreterare samt justeras av två vid mötet valda protokolljusterare.
26 §
Äldste
Församlingen leds av de äldste som utgör församlingens styrelse. Till de äldste hör minst tre medlemmar som väljs enligt Nya testamentets kriterier. Församlingsmötet kan av särskilda skäl för bestämd tid besluta att äldstemedlemmarna är färre än tre till antalet.
De äldste väljs till sitt uppdrag tills vidare.
De äldste har till uppgift att
1) planera, leda och övervaka församlingens verksamhet, undervisning och själavård,
2) i egenskap av församlingens styrelse sköta församlingens förvaltning, ekonomi och bokföring,
3) sammankalla församlingsmötena och bereda de ärenden som skall behandlas där,
4) föra medlemsregister och göra de i lag föreskrivna anmälningarna till registermyndigheterna,
5) välja församlingens representanter till samfundets årsmöte,
6) sköta de övriga uppgifter som hör till de äldste antingen enligt denna samfundsordning eller enligt församlingens instruktion.
I församlingens instruktion kan bestämmas att de äldste uppdelas på sektioner. I instruktionen kan också bestämmas att extra medlemmar kan utnämnas till sektionerna. När beslut om sektioner eller extra medlemmar i sektionerna fattas skall samtidigt bestämmas om val av de extra medlemmarna, deras antal och de ärenden som ankommer på de äldste och som avgörs i sektionerna samt om antalet medlemmar i sektionerna, valsättet och mandatperioden.
27 §
Val och avsättande av äldstemedlemmar
Val av äldstemedlemmar sker på det ordinarie församlingsmötet på förslag av de äldste. Om den kandidat som de äldste föreslår inte blir godkänd, återförs ärendet till de äldste för ny behandling.
En äldstemedlem kan avsättas från sitt uppdrag om medlemmen på grund av sin livsstil eller verksamhet som äldste anses olämplig eller inte längre åtnjuter församlingens förtroende. En äldstemedlem kan också befrias från sitt uppdrag om ålder, hälsotillstånd eller någon annan motsvarande orsak gör att medlemmen inte klarar av sin uppgift. Det ordinarie församlingsmötet beslutar om avsättande eller befrielse.
28 §
De äldstes sammankomster och beslutsfattande
Bestämmelser om ordförande, sammankomster och beslutsfattande i fråga om de äldste och äldstesektionerna finns i församlingens instruktion.
29 §
Församlingens ekonomi
Församlingens ekonomi skall skötas enligt god ekonomihushållning. Räkenskapsperioden är ett kalenderår.
Församlingens årsmöte väljer två revisorer och en revisorssuppleant för att granska förvaltning, ekonomi och bokföring.
Närmare bestämmelser om församlingens förvaltning, skötseln av dess ekonomi samt revision kan utfärdas i församlingens instruktion.
30 §
Rätt att teckna församlingens namn
Församlingens namn tecknas av de äldstes ordförande och vice ordförande gemensamt eller någon av dem tillsammans med en person som de äldste har utsett för detta ändamål. De äldste kan i vissa av dem angivna ärenden befullmäktiga också någon annan att teckna församlingens namn.
31 §
Församlingens instruktion
Församlingsmötet fastställer en instruktion för församlingen. I instruktionen utfärdas närmare bestämmelser om församlingsmötet, de äldste, äldstesektionerna samt eventuella andra funktionärer eller organ. I instruktionen kan också ingå bestämmelser om församlingens verksamhetsformer och sätt att arbeta. I instruktionen får inte intas bestämmelser som strider mot denna samfundsordning.
32 §
Samarbete mellan församlingarna
Församlingarna kan med stöd av ett avtal sköta gemensamma uppgifter eller så kan ett församlingsförbund inrättas för dessa uppgifter. Ett församlingsförbund är en sådan oregistrerad eller registrerad förening som anges i föreningslagen.
Ett församlingsförbund inrättas genom ett förbundsavtal som godkänns av de äldste i de församlingar som deltar i samarbetet. I avtalet nämns församlingsförbundets namn, hemort, medlemsförsamlingarna och förbundets uppdrag. Förbundsavtalet skall innehålla bestämmelser om antagning och uteslutning av medlemsförsamlingar, församlingsförbundets förvaltning och ekonomi samt granskningen av dem, upplösning av församlingsförbundet och slutredovisning.
Samfundets styrelse skall informeras om att ett församlingsförbund har inrättats.
33 §
Meningsskiljaktigheter i förbundssamarbetet
I förbundsavtalet kan avtalas att meningsskiljaktigheter i samarbetet skall föras till samfundets styrelse för avgörande.
6 kap.
Ändringssökande
34 §
Rättelseyrkande
Den som är missnöjd med ett beslut av samfundsmötet, samfundsstyrelsen, församlingsmötet eller de äldste kan skriftligen yrka rättelse hos det organ som fattat beslutet.
Ett rättelseyrkande som gäller ett beslut som fattats av ett utskott som underlyder styrelsen eller av något annat organ som delegerats beslutanderätt skall riktas till de äldste.
Ett rättelseyrkande skall behandlas utan dröjsmål.
35 §
Besvär
Den som är missnöjd med ett beslut av församlingsmötet eller de äldste med anledning av ett rättelseyrkande kan skriftligen anföra besvär över beslutet hos samfundets styrelse.
36 §
Beslutets överklagbarhet och anvisningar för sökande av ändring
Rättelse får inte yrkas i och besvär får inte anföras över beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.
Till ett beslut över vilket rättelseyrkande får framställas eller besvär anföras skall fogas anvisning om hur ändring i beslutet söks (anvisningar för sökande av ändring).
37 §
Rätt att yrka rättelse och anföra besvär
Rättelseyrkande får framställas och besvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part).
38 §
Delgivning och verkställighet av beslut
Parterna får ett protokollsutdrag jämte anvisning om sökande av ändring per brev. En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes.
39 §
Rättelseyrkande och besvärstid
Ett rättelseyrkande skall framställas inom 14 dagar och besvär anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet, om i denna samfundsordning inte bestämts en längre tid för något ärende.
7 kap.
Övriga bestämmelser
40 §
Anmälningar till registermyndigheterna
Samfundets styrelse skall till registermyndigheterna göra de i lag föreskrivna anmälningarna om grundande av en församling och antagning av en församling i samfundet eller om utträde eller uteslutning av en församling ur samfundet.
Församlingens äldste skall föra förteckning över församlingens medlemmar och göra de i lag föreskrivna anmälningarna till registermyndigheterna.
41 §
Tystnadsplikt
En person som är i samfundets eller i en församlings tjänst eller innehar något förtroendeuppdrag där får inte utnyttja eller olovligen för andra röja vad han eller hon på grund av sin ställning har fått veta om någon omständighet om vilken särskilt föreskrivits eller bestämts att den skall hemlighållas eller som gäller någon annans hälsotillstånd eller som på grund av sakens natur annars uppenbart inte får röjas.
42 §
Bikthemligheten
En äldstemedlem eller en person i församlingens tjänst som utför andligt arbete får inte röja det som har anförtrotts honom eller henne i enskild bikt eller annars vid själavård, inte heller den person som har anförtrott sig, om inte något annat bestäms i lag.
42 §
Ändring av samfundsordningen
Beslut om ändring av samfundsordningen fattas av samfundsmötet. För beslut krävs 2/3 majoritet av de avgivna rösterna. Ändringsförslaget skall bifogas kallelsen till det möte som tar upp frågan.
44 §
Upplösning av samfundet eller en församling
För ett beslut om upplösning av samfundet krävs vid samfundsmötet 3/4 majoritet av de avgivna rösterna.
Beslut om upplösning av en församling fattas av församlingsmötet. För att ett ärende som gäller upplösning skall träda i kraft skall det behandlas vid två församlingsmöten som hålls med minst tre månaders mellanrum. För ett beslut om upplösning fordras vid båda mötena 3/4 majoritet av de avgivna rösterna.
Det möte som fattar beslut om att upplösa samfundet eller en församling beslutar samtidigt om hur tillgångarna skall användas i enlighet med pingstväckelsens syften. Tillgångarna får dock inte delas mellan personmedlemmarna.
Undervisningsministeriet har prövat ärendet.
Samfundsordningen för religionssamfundet Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland) har utarbetats i enlighet med religionsfrihetslagen och varken samfundets trosbekännelse eller formen för dess religionsutövning strider mot lag eller god sed.
Samfundets styrelse uppfyller de villkor som anges i 15 § religionsfrihetslagen.
På basis av detta har undervisningsministeriet godkänt religionssamfundet Suomen Helluntaikirkko (Pingstkyrkan i Finland) för anteckning i registret över religionssamfund.
Helsingfors den 25 mars 2003
Kulturminister Kaarina DrombergÖverinspektör Joni Hiitola