Handels- och industriministeriets förordning om förpackningspåskrifterna för kött som används som ingrediens i livsmedel
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 142/2002 (Publicerad 29.11.2002)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med handels- och industriministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995):
1 §Förordningens syfte
Genom denna förordning genomförs kommissionens direktiv 2001/101/EG av den 26 november 2001 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/13/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om märkning och presentation av livsmedel samt om reklam för livsmedel.
2 §Tillämpningsområde
Denna förordning gäller förpackningspåskrifterna för kött som används som ingrediens i livsmedel. Förordningen tillämpas inte på förpackningspåskrifterna för styckat kött eller båldelar som saluhålls som sådana.
Om sammansättningen hos och påskrifterna för korv bestäms särskilt.
3 §Definitioner
I denna förordning avses med
kött däggdjurs och fåglars skelettmuskulatur samt kött från mellangärde och tuggmuskler som godkänns som livsmedel. Den totala mängden fett och bindväv som utgör en naturlig del av det kött som används som ingrediens får inte överskrida den mängd som föreskrivs nedan, och
maskinurbenat kött som erhålls genom att det kött som blivit kvar sedan skelettmuskulaturen skurits bort avskiljs mekaniskt.
4 §Maximala mängder av fett och bindväv i kött som anges som ingrediens
Den totala fetthalten hos köttet från andra däggdjur än svin och kaniner får vara högst 25 procent och mängden bindväv högst 25 procent.
Den totala fetthalten hos svinkött får vara högst 30 procent och mängden bindväv högst 25 procent.
Den totala fetthalten hos kött från kanin och fågel får vara högst 15 procent och mängden bindväv högst 10 procent.
5 §Kalkylmässig beräkning av kötthalten
Om fetthalten eller mängden bindväv i det kött som används som ingrediens i livsmedel överskrider de värden som anges i 4 §, skall den angivna kötthalten minskas på motsvarande sätt och fettet och/eller bindvävnaden anges skilt i förteckningen över ingredienser.
6 §Uppgift om djurart
För kött som används som ingrediens skall alltid anges den djurart eller de djurarter från vilken eller vilka köttet eller de köttsorter som används i blandningen härstammar från.
7 §Uppgift om andra animaliska ingredienser
Maskinurbenat kött, organ och andra animaliska ingredienser vilka inte omfattas av definitionen på kött skall anges med deras egna beteckningar i förteckningen över ingredienser. Då skall också den djurart från vilken köttet härstammar anges.
8 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2003.
Livsmedel som inte stämmer överens med bestämmelserna i denna förordning får inte hållas till salu från och med den 1 juli 2003. Livsmedel som har tillverkats och förpackats före nämnt datum får dock säljas slut under förutsättning att de uppfyller de krav som gällde innan denna förordning trädde i kraft.
Kommissionens direktiv 2001/101/EG (CELEX 32001L0101); EGT nr L 310; 28.11.2002, s. 19 och 2002/86/EG (CELEX 32002L0086); EGT nr L 305; 7.11.2002, s. 19
Helsingfors den 21 november 2002
Minister Jari VilénÖverinspektör Anne Haikonen