Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

237/2002

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Handels- och industriministeriets förordning om högsta tillåtna halter av vissa främmande ämnen i livsmedel

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 38/2002 (Publicerad 5.4.2002)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med handels- och industriministeriets beslut föreskrivs med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995):

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning gäller högsta tillåtna halt för vissa främmande ämnen i livsmedel.

2 §Högsta tillåtna halter av främmande ämnen i livsmedel

De högsta tillåtna halterna av vissa främmande ämnen i livsmedel anges i den förteckning som utgör bilaga till denna förordning.

3 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 5 april 2002.

Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets beslut av den 1 mars 1996 om högsta halter av vissa av de vanligaste kontaminanterna i livsmedel (134/1996).

Helsingfors den 22 mars 2002

Handels- och industriminister Sinikka MönkäreÖverinspektör Liisa Rajakangas

Bilaga

HÖGSTA TILLÅTNA HALTER AV DE VANLIGASTE TUNGMETALLERNA OCH VISSA ANDRA FRÄMMANDE ÄMNEN I LIVSMEDEL

Ämne

Högsta halt * )

- livsmedel

mg/kg

Aflatoxiner

B 1 B 2 G 1 G 2 summa

- andra livsmedel än de som nämns i kommissionens förordning (EG) nr 1529/98 (jordnötter, nötter och torkad frukt samt produkter som tillverkats av dessa, spannmål och bearbetade spannmålsprodukter samt rå mjölk, mjölk avsedd för tillverkning av mjölkbaserade produkter och värmebehandlad mjölk)

0,005

- kryddor

0,01

Akrylnitril

0,02

Erukasyra

- livsmedelsfetter, -oljor och blandningar därav samt livsmedel som innehåller mer än 5 % fett; högsta halt beräknas av den sammanlagda mängden fettsyra i fettdelen

50 000

Glykoalkaloider (solaninglykocider, såsom α-solanin och β-cakonin)

- potatis

200

Indol

- kräftdjur samt beredningar därav

0,25

Koppar

- frukter

10

- matoljor

0,4

- grönsaker

10

Patulin

0,05

Pentakloranisol

0,05

Tenn (12.6.2000/578)

- beredningar förpackade i bleckhölje, utom barnmat och drycker

150

- barnmat

50

- drycker

50

Vinylklorid

0,01

* ) i den ätbara delen

Till början av sidan