Justitieministeriets förordning om marknadsdomstolen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 144/2002
- Ursprunglig publikation
- Häfte 22/2002 (Publicerad 27.2.2002)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med justitieministeriets beslut föreskrivs med stöd av 4 §, 7 § 2 mom. och 17 § 1 mom. marknadsdomstolslagen (1527/2001) den 28 december 2001:
1 §Övrig personal vid marknadsdomstolen
Vid marknadsdomstolen kan utöver de tjänster som nämns i 2 och 7 § marknadsdomstolslagen (1527/2001) också finnas andra tjänster samt personal i arbetsavtalsförhållande. Den personal som avses här utnämns eller anställs av överdomaren.
2 §Utnämningsärenden i plenum
Marknadsrättssekreterarna utnämns av plenum.
Plenum avgör även ärenden som gäller utnämning av marknadsrättsdomare för viss tid som överstiger två månader.
3 §Tjänstledighet för överdomaren
Överdomaren kan ta ut tjänstledighet högst 30 dagar om året. Tjänstledighet utöver detta beviljas av högsta förvaltningsdomstolen.
Vid förhinder för överdomaren sköts hans eller hennes uppgifter av den enligt tjänsteår äldsta marknadsrättsdomaren som är i tjänst.
4 §Tjänstledighet för marknadsrättsdomare, marknadsrättssekreterare och annan tjänsteman samt skötsel av tjänst
Marknadsrättsdomare beviljas tjänstledighet för kortare tid än ett år av överdomaren. Tjänstledighet för ett år eller en längre tid beviljas av högsta förvaltningsdomstolen.
Beslut om hur en tjänst som marknadsrättsdomare skall skötas när tjänsten tillsätts eller under tjänstledighet fattas enligt vad som bestäms i lagen om utnämning av domare (205/2000).
Överdomaren beslutar om beviljande av tjänstledighet för marknadsrättssekreterare och annan tjänsteman vid marknadsdomstolen och om skötseln av tjänst under tjänstledighet. Överdomaren beslutar dessutom hur en sådan tjänst eller uppgift skall skötas så länge tjänsten eller uppgiften inte har tillsatts.
5 §Överdomarens uppgifter
När överdomaren leder marknadsdomstolens verksamhet skall han eller hon
dra försorg om och utveckla domstolens funktionsduglighet samt se till att resultatmålen uppnås,
övervaka att tillämpningen av rättsgrundsatser och tolkningen av lag är enhetlig i marknadsdomstolens avgöranden,
ställa upp resultatmål för marknadsdomstolen efter att ha hört alla personalgrupper,
ge utlåtande om marknadsrättsdomarens ansökan om tjänstledighet då högsta förvaltningsdomstolen har beslutanderätt i ärendet,
vid behov göra en framställning till högsta förvaltningsdomstolen om skötseln av en tjänst som marknadsrättsdomare.
6 §Behörighet att avgöra förvaltningsärenden
Överdomaren avgör de förvaltningsärenden om vilka det inte stadgats eller föreskrivits att de skall avgöras i plenum eller av någon annan tjänsteman vid marknadsdomstolen. Överdomaren kan förbehålla sig rätten att avgöra ett förvaltningsärende som annars skall avgöras av någon annan tjänsteman vid marknadsdomstolen.
Överdomaren kan överföra sin beslutanderätt i ett förvaltningsärende på plenum.
7 §Förordnande av förvaltningschef och förvaltningschefens uppgifter
Överdomaren kan förordna någon av marknadsdomstolens tjänstemän att vara förvaltningschef. Överdomaren kan överföra sin beslutanderätt i ett förvaltningsärende på den tjänsteman som är förvaltningschef. Ärenden som gäller skötsel av en tjänst som marknadsrättsdomare eller ärenden som avses ovan i 5 § får dock inte överföras.
Marknadsdomstolens förvaltningschef har till uppgift att
avgöra de förvaltningsärenden som överdomaren har överfört på honom eller henne,
leda och övervaka kansliarbetet vid marknadsdomstolen,
sköta den interna informationen och informationen till allmänheten om marknadsdomstolens verksamhet,
sköta planeringen och ordnandet av utbildningen,
för plenum och för överdomaren bereda och föredra de ärenden som gäller marknadsdomstolens förvaltning.
8 §Ledningsgrupp
Marknadsdomstolen skall ha en ledningsgrupp. Ledningsgruppen biträder överdomaren i arbetet att leda och utveckla domstolen.
Till ledningsgruppen hör överdomaren som ordförande samt den tjänsteman som är förvaltningschef, om en sådan har förordnats. Till ledningsgruppen hör också annan personal vid marknadsdomstolen enligt vad som närmare bestäms i arbetsordningen för marknadsdomstolen. I arbetsordningen bestäms också om val av dessa personer till ledningsgruppen samt om deras mandattid.
9 §Ärenden som behandlas i ledningsgruppen
I ledningsgruppen behandlas
förslag till arbetsordning för marknadsdomstolen,
förslag till resultatmål för marknadsdomstolen,
uppföljning av hur resultatmålen för marknadsdomstolen har nåtts,
förslag till marknadsdomstolens budget,
utbildningsplanen för personalen,
andra ärenden som bestäms i arbetsordningen,
andra ärenden som överdomaren bestämmer.
10 §Sakkunnigledamöternas arbetsmängd
Mängden av arbete för sakkunnigledamöterna i bisyssla fördelas jämnt med hjälp av ett alterneringssystem som baserar sig på en på förhand fastställd sammanträdesplan eller på andra arrangemang. Systemet kan preciseras genom föreskrifter i arbetsordningen.
11 §Principer för olika grupper av konkurrensärenden
I de ärenden om vilka föreskrivs i lagen om konkurrensbegränsningar (480/1992) förordnas sakkunnigledamöterna i bisyssla på basis av ärendets rättsliga och övriga natur med beaktande av följande omständigheter så att i mån av möjlighet i sammansättningen finns företrädda:
de sakkunnigledamöter som företräder sakkunskap inom antingen konkurrensrätt, ekonomiska vetenskaper eller näringslivet i ärenden som gäller förbjuden eller skadlig konkurrensbegränsning,
de sakkunnigledamöter som företräder sakkunskap inom konkurrensrätt, ekonomiska vetenskaper eller näringslivet i ärenden som gäller ändringssökande och i ärenden som gäller utdömande av ett vite som konkurrensverket har förelagt,
de sakkunnigledamöter som företräder sakkunskap inom konkurrensrätt, näringslivet, ekonomiska vetenskaper eller ekonomiska frågor i ärenden som gäller tillsyn över företagsförvärv.
12 §Principer för olika grupper av upphandlingsärenden
I de ärenden om vilka föreskrivs i lagen om offentlig upphandling (1505/1992) förordnas sakkunnigledamöterna i bisyssla på basis av ärendets rättsliga och övriga natur med beaktande av följande omständigheter:
i ansökningsärenden förordnas sakkunnigledamöterna bland de sakkunnigledamöter som företräder sakkunskap inom upphandling, konkurrensrätt eller ekonomiska frågor,
i ärenden för vilka marknadsdomstolen utfärdar ett temporärt åläggande för den tid marknadsdomstolen behandlar ärendet förordnas sakkunnigledamöterna bland de ledamöter som är förtrogna med upphandling eller konkurrensrätt.
13 §Principer för olika grupper av marknadsrättsliga ärenden
I de ärenden om vilka föreskrivs i lagen om behandling av vissa marknadsrättsliga ärenden (1528/2001) förordnas sakkunnigledamöterna i bisyssla på basis av ärendets rättsliga och övriga natur med beaktande av följande omständigheter:
i ärenden som gäller konsumentskydd i första hand bland de sakkunnigledamöter som är förtrogna med konsumentskydd och marknadsföring och utöver detta skall en sakkunnigledamot som känner näringslivet eller är insatt i ekonomiska frågor i mån av möjlighet förordnas till sammansättningen,
i ärenden mellan två näringsidkare förordnas sakkunnigledamöterna i första hand bland de sakkunnigledamöter som är förtrogna med marknadsföring, näringslivet eller ekonomiska frågor,
i ärenden som gäller indrivnings-, placerings- eller försäkringsverksamhet förordnas sakkunnigledamöterna i första hand bland de ledamöter som är förtrogna med konsumentskydd och marknadsföring och utöver detta skall en sakkunnigledamot som känner näringslivet eller är insatt i ekonomiska frågor i mån av möjlighet förordnas till sammansättningen,
i ärenden som avses i alkohollagen (1143/1994) och lagen om åtgärder för inskränkande av tobaksrökning (693/1976) förordnas sakkunnigledamöterna i första hand bland de sakkunnigledamöter som är förtrogna med marknadsföring.
14 §Arbetsordning
De principer för förordnande av sakkunnigledamöter som avses ovan kan preciseras i domstolens arbetsordning.
15 §Sändande av arbetsordningen för kännedom
Marknadsdomstolen skall sända sin arbetsordning till justitieministeriet, högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen för kännedom.
16 §Arvoden till sakkunnigledamöter
Justitieministeriet fastställer grunderna för arvoden till sakkunnigledamöter.
17 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2002.
Helsingfors den 21 februari 2002
Justitieminister Johannes KoskinenLagstiftningsrådet Eija Siitari-Vanne