Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1530/2001

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om offentlig upphandling

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 207/2001 (Publicerad 31.12.2001)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 23 december 1992 om offentlig upphandling ( 1505/1992 ) rubriken för 9 § och 9 § 1 mom., 9 a §, rubriken för 9 b § och 9 b § 1 och 2 mom., 10 §, 11 § 2 och 3 mom. samt 12 §, av dessa rubriken för 9 § och 9 § 1 mom. sådana de lyder i lag 1247/1997 samt 9 a § och rubriken för 9 b § samt 9 b § 1 och 2 mom. sådana de lyder i lag 1009/2001, som följer:

9 §Påföljder som bestäms av marknads- domstolen

Om det vid en upphandling har förfarits i strid med denna lag eller med stöd av den utfärdade bestämmelser eller i strid med Europeiska gemenskapens lagstiftning eller Världshandelsorganisationens avtal om offentlig upphandling, kan marknadsdomstolen på ansökan

1)

helt eller delvis undanröja ett beslut av en upphandlingsenhet,

2)

förbjuda upphandlingsenheten att tillämpa en punkt i ett dokument som gäller upphandlingen och att annars följa ett oriktigt förfarande,

3)

ålägga upphandlingsenheten att korrigera sitt oriktiga förfarande, eller

4)

ålägga upphandlingsenheten att betala gottgörelse till en part som skulle ha haft ett reellt tillfälle att vinna anbudstävlan om förfarandet hade varit felfritt.


9 a §Parter och marknadsdomstolens behörighet

I ett ärende som avses i 9 § kan ansökningen anhängiggöras och talan föras av den som saken gäller, av handels- och industriministeriet och i ärenden som gäller upplåtande på entreprenad även av finansministeriet eller i ärenden som nämns i 5 § 4 mom. av den statliga myndighet som har beviljat projektbundet stöd för genomförande av byggnadsprojektet i fråga.

Marknadsdomstolen upptar inte till behandling en ansökan rörande ett upphandlingsförfarande som iakttagits av en enhet som avses i 2 § 1 mom. 3 punkten, om upphandlingen anknyter till den basserviceverksamhet som definieras i förordning och det uppskattade värdet av upphandlingen understiger det tröskelvärde om vilket det bestäms genom förordning.

I ett ärende som hör till marknadsdomstolens behörighet får ändring inte sökas genom besvär med stöd av kommunallagen (365/1995) eller förvaltningsprocesslagen (586/1996) på den grund att beslutet strider mot denna lag.

Om inte något annat föreskrivs i denna lag skall på behandlingen av ärenden i marknadsdomstolen i övrigt tillämpas förvaltningsprocesslagen.

9 b §Anhängiggörande av ärenden vid marknadsdomstolen

Ansökan skall göras skriftligen. Sökanden skall innan ansökan ges in till marknadsdomstolen skriftligen meddela upphandlingsenheten sin avsikt att anhängiggöra ärendet i marknadsdomstolen.

Ansökan skall göras inom 14 dagar från det att en kandidat eller anbudsgivare skriftligen har fått del av sin uteslutning ur anbudstävlan och om grunderna för uteslutningen eller av anbudstävlans utgång och om grunderna för denna samt en skriftlig anvisning om hur ärendet kan anhängiggöras i marknadsdomstolen ( anvisning om ansökan ). I fråga om anvisning om ansökan iakttas i tillämpliga delar det som i 3 kap. förvaltningsprocesslagen bestäms om besvärsanvisning. Ett upphandlingsavtal utgör inget hinder för att ansökan prövas.


10 §Vite och temporära åtgärder

Marknadsdomstolen kan förena ett förbud som avses i 9 § 1 mom. 2 punkten och ett åläggande som avses i 9 § 1 mom. 3 punkten med vite, med iakttagande av viteslagen (1113/1990).

Efter att en ansökan har anhängiggjorts kan marknadsdomstolen temporärt förbjuda eller avbryta verkställigheten av ett beslut eller i övrigt bestämma att upphandlingen temporärt skall avbrytas för den tid ärendet behandlas i marknadsdomstolen, varvid i det senare fallet på motsvarande sätt skall iakttas vad som föreskrivs i 1 mom. Ett i 9 § 1 mom. 2 punkten nämnt förbud och ett i 3 punkten nämnt åläggande kan även utfärdas temporärt för den tid ärendet behandlas i marknadsdomstolen, varvid på motsvarande sätt skall iakttas 1 mom.

Vid beslut om en sådan åtgärd som avses i 2 mom. skall marknadsdomstolen fästa uppmärksamhet vid att åtgärden inte orsakar större skada för motparten eller andra personers rättigheter, och inte heller för det allmänna intresset, än de fördelar som åtgärden medför.

Marknadsdomstolens överdomare eller en marknadsrättsdomare kan i brådskande fall besluta om temporära åtgärder enligt 2 mom.

11 §Hörande och annat förfarande


Marknadsdomstolen kan ålägga en part att infinna sig till ett sammanträde och att lägga fram handlingar som klarlägger det anhängiga ärendet.

Om skyldigheten att lägga fram handlingar enligt 2 mom. inte fullgörs eller om parten utan laga förfall uteblir från marknadsdomstolens sammanträde, kan parten vid vite åläggas att lägga fram handlingarna eller att infinna sig till ett sammanträde.

12 §Sökande av ändring i marknadsdomstolens beslut

Ändring i sådana beslut av marknadsdomstolen som avses i 9 och 10 § får sökas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen i den ordning som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen. Marknadsdomstolens beslut skall trots besvär iakttas, om inte högsta förvaltningsdomstolen bestämmer något annat.

I beslut om föreläggande av vite som marknadsdomstolen har fattat med stöd av 10 § 1 eller 2 mom. får ändring inte sökas särskilt genom besvär.


Denna lag träder i kraft den 1 mars 2002.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 105/2001

LaUB 23/2001

RSv 191/2001

Helsingfors den 28 december 2001

Republikens President TARJA HALONENJustitieminister Johannes Koskinen

Till början av sidan