Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

69/2000

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om Räddningsinstitutet

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 11/2000 (Publicerad 2.2.2000)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 8 december 1994 om Räddningsinstitutet ( 1165/1994 ) 2 § 1 mom. och 6 § samt

fogas till lagen nya 2 a, 7 a och 7 b § samt en ny 4 §, i stället för den 4 § som upphävts genom lag 946/1997, som följer:

2 §Uppgifter

Räddningsinstitutet skall

1)

sköta den yrkesinriktade grundutbildningen och tilläggsutbildningen för räddningsväsendets befäl, underbefäl och manskap samt jourhavande vid nödcentraler dock så att utbildningen för befälet skall skötas enligt vad som bestäms nedan,

2)

ordna utbildning för undantagsförhållanden för ledande myndigheter och specialpersonal, samt

3)

vid behov även ordna annan utbildning inom räddningsväsendet.


2 a §Utbildning som leder till yrkeshögskoleexamen

Den utbildning för räddningsväsendets befäl som leder till yrkeshögskoleexamen ordnas av Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu i samarbete med Räddningsinstitutet. I denna utbildning iakttas i tillämpliga delar vad som bestäms i lagen om yrkeshögskolestudier (255/1995) och med stöd av den. De studerande är studerande vid yrkeshögskolan. Utbildningen handhas av vardera läroanstalten enligt vad som bestäms genom förordning och enligt vad yrkeshögskolan och institutet närmare kommer överens om.

4 §Finansiering av yrkeshögskoleutbildningen

Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu erhåller finansiering för driftskostnaderna för den utbildning som leder till yrkeshögskoleexamen enligt vad som bestäms i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (635/1998). Yrkeshögskolan ersätter Räddningsinstitutet för den undervisning institutet tillhandahåller. Yrkeshögskolan och institutet kommer årligen överens om ersättningens storlek före ingången av finansåret. Ersättningen bestäms på basis av det beräknade priset per enhet för yrkeshögskoleexamen samt antalet studerande. Antalet studerande på statistikdagen anger antalet studerande.

Yrkeshögskolan betalar ersättningen till institutet månatligen från ingången av finansåret i lika stora poster och senast den 15 varje månad.

6 §Studiesociala förmåner och ersättningar

Undervisning, kost och logi är avgiftsfria för studerande på kurser som hör till den yrkesinriktade grundutbildningen samt på sådana kurser vid Räddningsinstitutet som hör till den utbildning som leder till yrkeshögskoleexamen.

Om förmåner för och ersättningar till dem som deltar i befolkningsskyddsutbildning enligt 53 § lagen om räddningsväsendet (561/1999) och utbildning enligt 40 § beredskapslagen (1080/1991) bestäms genom förordning.

7 a §Studerandes rättsskydd och disciplinärt förfarande

Den som ansökt om att bli intagen som studerande kan söka rättelse i intagningsbeslutet och en studerande i bedömningen av studieprestationer enligt vad som närmare bestäms genom förordning.

En studerande som bryter mot ordningen, gör sig skyldig till fusk i studierna eller annars uppför sig olämpligt kan bestraffas disciplinärt med en varning. Om förseelsen upprepas eller är grov, kan den studerande fråntas sin studierätt för viss tid, dock högst ett år. Den studerande kan också fråntas rätten att bo på läroanstaltens elevhem för viss tid eller helt och hållet. Det disciplinära förfarandet regleras närmare genom förordning.

7 b §Ändringssökande

Ändring i ett beslut av Räddningsinstitutet söks genom besvär enligt vad som bestäms i förvaltningsprocesslagen (586/1996). I ett beslut i vilket rättelse får sökas enligt 7 a § 1 mom. och i ett beslut som gäller läroplanen eller andra undervisningsarrangemang får ändring inte sökas genom besvär.

Ändring i ett beslut som givits vid rättelseförfarande söks genom besvär hos förvaltningsdomstolen. I ett beslut som givits vid rättelseförfarande och som gäller bedömning av studieprestationer får ändring dock inte sökas genom besvär.

I ett beslut av förvaltningsdomstolen som gäller intagning av studerande eller disciplinärt förfarande som avser en studerande får ändring inte sökas genom besvär.


Denna lag träder i kraft den 1 mars 2000.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 70/1999

FvUB 5/1999

RSv 77/1999

Helsingfors den 28 januari 2000

Republikens President MARTTI AHTISAARIInrikesminister Kari Häkämies

Till början av sidan