Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

166/2000

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Finansministeriets beslut om hypoteksbankers bedömning av säkerheter i fastigheter

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
166/2000
Ursprunglig publikation
Häfte 20/2000 (Publicerad 23.2.2000)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Finansministeriet har med stöd av 8 § lagen den 23 december 1999 om hypoteksbanker (1240/1999) beslutat:

1 §Tillämpningsområde

En hypoteksbank skall före det slutliga beviljandet av en fastighetskredit enligt 2 § 1 punkten lagen om hypoteksbanker i enlighet med detta beslut bedöma det gängse värdet på den fastighet som används som säkerhet för krediten.

2 §Definitioner

I detta beslut avses med

1)

fastighetskredit en kredit vars säkerhet består av en i 1 eller 2 § lagen om bostadsaktiebolag (809/1991) avsedd aktie i ett bostadsaktiebolag eller fastighetsaktiebolag, en bostadsrätt enligt lagen om bostadsrättsbostäder (650/1990) eller ett i 16 kap. 1 § eller 19 kap. 1 § jordabalken (540/1995) avsett objekt som kan intecknas eller en med dessa jämförbar bostad eller fastighet som är belägen i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

2)

fastighetsvärderare en utomstående fysisk person eller sammanslutning som är oberoende av hypoteksbanken och som har till uppgift att enligt uppdrag omsorgsfullt och objektivt värdera det gängse värdet på det objekt som nämns i uppdraget; det som i 4 och 5 § bestäms om fastighetsvärderare tillämpas dessutom på dem som gör en bedömning för en sammanslutning som fått ett bedömningsuppdrag.

Vad som i detta beslut sägs om fastigheter tillämpas också på en i 1 eller 2 § lagen om bostadsaktiebolag (809/1991) avsedd aktie i ett bostadsaktiebolag eller fastighetsaktiebolag samt på en bostadsrätt enligt lagen om bostadsrättsbostäder (650/1990), om de används som säkerhet för en fastighetskredit och om inte något annat följer av 8 §.

3 §Bedömning av gängse värde

En fastighetsvärderare skall på uppdrag av hypoteksbanken bedöma det gängse värdet på ett objekt som används som säkerhet för en fastighetskredit, om inte något annat följer av 8 §. Om värdet på den fastighetskredit som skall beviljas överstiger 2 000 000 euro, skall två utomstående och oberoende värderare bedöma det gängse värdet oberoende av varandra. Som gängse värde räknas medelvärdet av bedömningarna.

En fastighetsvärderare skall på nytt bedöma det gängse värdet på ett objekt som avses i 1 mom. minst vart tredje år eller om förändringar i den ekonomiska situationen eller i fastighetens skick avsevärt påverkar fastighetens värde.

4 §Fastighetsvärderares behörighet

Fastighetsvärderare skall ha sådana insikter i och erfarenheter av fastighetsvärdering samt ekonomiska och juridiska frågor som behövs för skötseln av uppgiften.

5 §Fastighetsvärderares oberoende ställning

Till fastighetsvärderare får inte väljas en person som är

1)

styrelsemedlem eller medlem av förvaltningsrådet, verkställande direktör eller en person med motsvarande ställning i hypoteksbanken eller i en sammanslutning som enligt bokföringslagen hör till samma koncern eller är ett intressebolag enligt nämnda lag, eller är den som har i uppgift att sköta hypoteksbankens bokföring eller medelsförvaltning eller tillsynen över dessa,

2)

anställd vid en hypoteksbank eller en sammanslutning som nämns i 1 punkten, eller

3)

är gift med eller sammanlever under äktenskapsliknande förhållanden med eller är syskon eller släkting i rätt upp- eller nedstigande led till en i 1 punkten nämnd person eller i svågerlag med denna person eller i sådant svågerlag att den ena är gift med den andras syskon.

En fastighetsvärderare får inte ha penninglån eller någon annan motsvarande förbindelse hos hypoteksbanken.

6 §Uppdrag

Bedömningsuppdraget skall ges skriftligen innan utlåtandet om bedömningen görs upp. I uppdragsavtalet skall nämnas alla villkor samt grunderna för avtalet, och det skall undertecknas av båda parter.

7 §Fastighetsvärderingsutlåtanden

Fastighetsvärderaren skall över bedömningen göra upp ett fastighetsvärderingsutlåtande, som dateras och undertecknas. Utlåtandet skall utöver en bedömning av objektets gängse värde dessutom åtminstone innehålla uppgifter om

1)

vem som gjort bedömningen,

2)

utlåtandets användningsändamål,

3)

vem som beställt utlåtandet,

4)

objektet och dess omgivning,

5)

de viktigaste grunderna för värderingen,

6)

de informationskällor som använts och hållande av eventuell syn,

7)

de värderingsmetoder som använts, samt

8)

faktorer som inverkar på objektets värde samt marknadsläget.

8 §Undantag

Bestämmelserna i 3―7 § tillämpas inte på

1)

säkerheter för fastighetskrediter, om säkerheten är en fastighet som används eller är avsedd för bostadsändamål, aktier i ett bostadsaktiebolag eller en bostadsrätt, eller

2)

någon annan säkerhet för en fastighetskredit till ett belopp som understiger 300 000 euro.

Om 1 mom. skall tillämpas på en fastighetskredit, skall av de kredithandlingar som gäller fastighetskrediten utöver bedömningen av objektets gängse värde dessutom åtminstone framgå uppgifter om

1)

vem som gjort bedömningen samt tidpunkten för den,

2)

de viktigaste grunderna för värderingen, samt

3)

exceptionella faktorer som inverkar på objektets värde.

9 §Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 1 mars 2000.

Helsingfors den 17 februari 2000

Minister Suvi-Anne SiimesLagstiftningsråd Erkki Sarsa

Till början av sidan