Finansministeriets förordning om bokslut och koncernbokslut i kreditinstitut och värdepappersföretag
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1259/2000
- Ursprunglig publikation
- Häfte 179/2000 (Publicerad 29.12.2000)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Finansministeriet har med stöd av 31 § 1 mom. kreditinstitutslagen av den 30 december 1993 (1607/1993), sådant det lyder i lag 1340/1997, beslutat:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning gäller bokslut för kreditinstitut, värdepappersföretag och finansiella institut som hör till deras konsolideringsgrupper (nedan bokföringsskyldiga) samt koncernbokslut för kreditinstitut, värdepappersföretag och holdingsammanslutningar.
2 §Utfärdande av närmare bestämmelser och beviljande av undantag
Finansinspektionen meddelar med stöd av 31 § 2 mom. kreditinstitutslagen (1607/1993) närmare föreskrifter om lämnandet av de uppgifter som avses i denna förordning.
Finansinspektionen kan på ansökan av en bokföringsskyldig och i enlighet med 31 § 4 mom. kreditinstitutslagen bevilja tillstånd att avvika från denna förordning, om det är nödvändigt för att ge en rättvisande bild av resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och ekonomiska ställning.
2 kap.Resultaträkning och balansräkning
3 §Resultaträkning
Resultaträkningen för kreditinstitut och för övriga finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver sådan verksamhet som avses i 20 § 1 mom. 3 och 4 punkten kreditinstitutslagen upprättas enligt bilaga 1.
Resultaträkningen för värdepappersföretag och för finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver värdepappershandel för egen räkning och sådan verksamhet som avses i 16 § lagen om värdepappersföretag (579/1996) upprättas enligt bilaga 2.
Från inkomstskatterna får de skatter som föranleds av extraordinära poster avskiljas och tas upp som en post efter extraordinära kostnader. Då är rubriken för punkt 17 i 1 mom. och punkt 16 i 2 mom. "VINST "FÖRLUST" EFTER EXTRAORDINÄRA POSTER". Posterna skall avskiljas enligt detta moment, om skillnaden mellan extraordinära intäkter och kostnader är betydande.
4 §Balansräkningsschema
Balansräkningen för kreditinstitut och för andra finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver sådan verksamhet som avses i 20 § 1 mom. 3 och 4 punkten kreditinstitutslagen upprättas enligt bilaga 3.
Balansräkningen för värdepappersföretag och för finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver värdepappershandel för egen räkning och sådan verksamhet som avses i 16 § lagen om värdepappersföretag upprättas enligt bilaga 4.
Egna aktier får tas upp i balansräkningen, om de är föremål för sådan offentlig handel som avses i 1 kap. 3 § värdepappersmarknadslagen (495/1989) och ett belopp som motsvarar anskaffningsutgiften tas upp i balansräkningen som en icke utdelningsbar post under fritt eget kapital.
Som på anfordran betalbara fordringar och skulder betraktas sådana fordringar och skulder som skall betalas senast ett dygn efter uppsägningen.
5 §Kontinuitet i uppställningarna
Resultaträkningarnas och balansräkningarnas uppställningsform får inte ändras, om det inte finns särskild anledning.
6 §Avvikelse från schemat för resultaträkningen och balansräkningen
Resultaträkningen och balansräkningen får i avvikelse från 3 och 4 § upprättas så som bestäms i 7―9 §, om detta är nödvändigt för att en rättvisande bild skall kunna ges av resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och ekonomiska ställning.
7 §Mer detaljerad uppställning
Resultaträkningen och balansräkningen skall upprättas mer detaljerat än vad schemat enligt 3 och 4 § utvisar, om detta är nödvändigt för att de faktorer som inverkat på räkenskapsperiodens resultatbildning eller balansräkningsposterna skall kunna klargöras.
8 §Sammanslagning av poster
I resultaträkningen skall intäkts- och kostnadsposterna redovisas var för sig utan att de dras av från varandra, om sammanslagningen av intäkten och kostnaden i en post inte är motiverad för att ge en rättvisande bild av verksamhetens resultat och den ekonomiska ställningen.
Om den bokföringsskyldige har en fordran hos den till vilken han själv står i skuld, skall fordran och skulden tas upp var för sig i balansräkningen, om inte den bokföringsskyldige har lagstadgad rätt till kvittning och avser använda denna rätt. Också de övriga balansräkningsposterna skall tas upp utan att de dras av från varandra, om avdraget inte är motiverat för att ge en rättvisande bild av verksamhetens resultat och den ekonomiska ställningen.
Avtal som ingåtts på de villkor som bestäms i 2 § 1 mom. 1 eller 3 punkten lagen om vissa villkor vid värdepappers- och valutahandel (588/1997) samt intäkter och kostnader som föranleds av dem får i resultaträkningen och balansräkningen upptas som sammanslagna poster.
Finansinspektionen kan på ansökan av den bokföringsskyldige bevilja tillstånd till sammanslagning av sådana med små bokstäver betecknade delposter i resultaträknings- och balansräkningsschemat som anges i 3 och 4 §, om deras upptagande separat har ringa betydelse när det gäller att ge en rättvisande bild av hur den bokföringsskyldiges resultat för räkenskapsperioden har uppkommit och av den ekonomiska ställningen eller om sammanslagningen leder till ett tydligare framställningssätt.
9 §Tillämpning av andra benämningar på och utelämnande av poster
Finansinspektionen kan bevilja tillstånd till att benämningar som bättre motsvarar verksamhetens art i avvikelse från 3 och 4 § används i fråga om sådana poster i resultaträknings- och balansräkningsschemat som anges i de nämnda paragraferna.
Om det under en enskild benämning inte förekommer några siffror för denna eller föregående räkenskapsperiod, får benämningen utelämnas ur resultat- eller balansräkningen.
10 §Upptagning av vissa poster i balansräkninen
Om den bokföringsskyldige medverkar i ett lån som beviljas av flera tillsammans (syndikerat lån), upptas i balansräkningen endast den bokföringsskyldiges del av hela lånet.
Medel som en bokföringsskyldig förvaltar i eget namn för en kunds räkning upptas i balansräkningen endast om den bokföringsskyldige har rätt att förfoga över tillgångarna. Medel som tagits emot för skötsel av ett uppdrag för en kunds räkning eller som en prestation som hänför sig till skötseln av ett uppdrag för en kunds räkning upptas inte som den bokföringsskyldiges tillgångar i balansräkningen, om det inte särskilt har överenskommits om att de ges till den bokföringsskyldige som ett lån. En försäljningsfordran som uppkommer genom försäljning av en kunds tillgångar för kundens räkning upptas inte som den bokföringsskyldiges tillgångar. Leverantörsskulder som uppkommer vid köp av tillgångar för en kunds räkning och skyldighet att redovisa köpeskillingen till en kund till följd av försäljning av tillgångar för kundens räkning hänförs inte till den bokföringsskyldiges skulder.
Medel som den bokföringsskyldige har överlåtit som säkerhet eller med bindande återköpsvillkor liksom även värdepapper som den bokföringsskyldige har gett som lån, upptas i balansräkningen som den bokföringsskyldiges tillgångar trots överlåtelsen. Medel som den bokföringsskyldige har tagit emot som säkerhet eller med bindande återförsäljningsvillkor liksom även värdepapper som den bokföringsskyldige har tagit emot som lån, upptas inte i balansräkningen som den bokföringsskyldiges tillgångar.
Om den bokföringsskyldige säljer värdepapper som förvärvats med bindande återförsäljningsförbindelser eller låneavtal, upptas ett belopp som motsvarar den erhållna köpeskillingen som skuld för den bokföringsskyldige i balansräkningen. Skillnaden mellan det belopp som på detta sätt bokförts som skuld och det vid bokslutstidpunkten sannolika anskaffningspriset för de värdepapper som avtalet gäller bokförs som intäkt eller kostnad för räkenskapsperioden och som ökning eller minskning av skuldens bokföringsvärde med iakttagande i tillämpliga delar av vad som bestäms i 36 § 1 mom. 2 punkten kreditinstitutslagen.
Utgifter som föranleds av emission av långfristiga lån får aktiveras och bokföras som kostnad under lånets löptid.
3 kap.Verksamhetsberättelse
11 §Allmänna uppgifter i verksamhetsberättelsen
Verksamhetsberättelsen skall innehålla uppgifter om viktiga omständigheter gällande utvecklingen av den bokföringsskyldiges affärsverksamhet. Sådana uppgifter är åtminstone
väsentliga händelser under räkenskapsperioden och efter dess utgång, samt
den förväntade framtida utvecklingen.
Verksamhetsberättelsen skall innehålla en redogörelse, om den bokföringsskyldige har blivit moderföretag eller vid en fusion har varit övertagande företag eller om den bokföringsskyldige har delats. I verksamhetsberättelsen skall eventuella utländska filialer och representationskontor uppges.
Styrelsen skall i verksamhetsberättelsen lägga fram förslag till åtgärder beträffande den bokföringsskyldiges vinst eller förlust.
12 §Uppgifter som i verksamhetsberättelsen skall ges om soliditeten och om riskhanteringen
Av verksamhetsberättelsen skall framgå den kapitaltäckning som avses i 72 § kreditinstitutslagen och den gruppbaserade kapitaltäckning som avses i 79 a § i nämnda lag vid utgången av räkenskapsperioden samt vid utgången av de fyra räkenskapsperioder som närmast föregår räkenskapsperioden. En bokföringsskyldig som hör till den sammanslutning som avses i 7 a § andelsbankslagen (1271/1990) skall ge motsvarande uppgifter om kapitaltäckningen i fråga om sammanslutningen.
I en depositionsbanks verksamhetsberättelse skall ingå en redogörelse för bankens deltagande i kapitaltäckningsstöd som via säkerhetsfonden har beviljats banker som hör till samma säkerhetsfond. En depositionsbank som hör till den sammanslutning som avses i 7 a § andelsbankslagen skall dessutom ge motsvarande uppgifter om deltagande i kapitaltäckningsstöd som har beviljats banker som hör till sammanslutningen, inbegripet uppgifter om det solidariska ansvar om vilket föreskrivs i 84 a och 84 b § andelsbankslagen.
Om en depositionsbank direkt eller genom en säkerhetsfond har erhållit offentligt bankstöd, skall en redogörelse för beloppet och de centrala villkoren ingå i verksamhetsberättelsen.
I verksamhetsberättelsen skall redogöras för de principer och metoder för behärskande av kredit- och marknadsrisker som den bokföringsskyldige tillämpar.
13 §Uppgifter som i verksamhetsberättelsen skall ges om eget kapital
Har den bokföringsskyldige under räkenskapsperioden ökat aktiekapitalet eller placeringsandelskapitalet med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt till teckning, skall i verksamhetsberättelsen redogöras för hur och på vilka villkor ökningen av kapitalet genomfördes samt hur avvikelsen från företrädesrätten inverkade på fördelningen av ägandet och rösträtten i den bokföringsskyldige. Har beslutet om ökning av aktiekapitalet fattats av styrelsen eller av en affärsbanks förvaltningsråd med stöd av ett bemyndigande som givits av bolagsstämman, skall i verksamhetsberättelsen dessutom redogöras för skälen till avvikelsen från företrädesrätten till teckning samt för teckningspriset och grunderna för bestämmande av det. Detsamma gäller konverteringslån som har upptagits och optionsrätter som har emitterats med avvikelse från företrädesrätten.
I verksamhetsberättelsen för en bokföringsskyldig i aktiebolagsform skall dessutom i enlighet med 11 kap. 9 a § lagen om aktiebolag (734/1978) ges de uppgifter om egna aktier och moderföretagets aktier som den bokföringsskyldige har i sin besittning.
4 kap.Noter
14 §Noter angående upprättandet av bokslutet
Noterna skall innehålla
uppgift om de värderingsprinciper och värderingsmetoder samt periodiseringsprinciper och periodiseringsmetoder som har följts vid upprättandet av bokslutet,
motivering, om sättet att ställa upp resultaträkningen eller balansräkningen har ändrats, samt effekterna av ändringen,
uppgift om rättelser som på grund av ändring av specifikationerna till resultaträkningen eller balansräkningen har gjorts i de uppgifter som ges om den föregående räkenskapsperioden,
redogörelse, om uppgifterna beträffande den föregående räkenskapsperioden inte är jämförbara med uppgifterna för den räkenskapsperiod som gått ut, samt en redogörelse för sådana i räkenskapsperiodens resultat ingående intäkts- och kostnadsposter som avsevärt inverkar på möjligheten att jämföra resultatet med närmast föregående bokslut eller annars är av avsevärd betydelse,
uppgift om intäkter och kostnader som hänför sig till tidigare räkenskapsperioder samt rättelser av fel, om dessa inte är av ringa betydelse,
uppgift om sådana delar av en enskild balansräkningspost som gäller flera balansräkningsposter, om denna uppgift är väsentlig, samt
om vid upprättandet av bokslutet avvikelser har gjorts från bestämmelserna i bokföringslagen (1336/1997), kreditinstitutslagen eller denna förordning eller från Finansinspektionens föreskrifter, uppgift om orsaken till och effekterna av avvikelsen samt, om avvikelsen grundar sig på ett tillstånd av Finansinspektionen, uppgift om detta.
15 §Noter till resultaträkningen
Noterna till resultaträkningen skall innehålla
specifikation av ränteintäkter och räntekostnader enligt balansräkningspost,
fördelningen av de totala intäkterna per bransch och geografiskt marknadsområde liksom även uppgifter om fördelningen av rörelsevinst eller förlust per bransch eller geografiskt område, om dessa uppgifter är viktiga på grund av en särskild risk som hänför sig till staten eller området i fråga,
uppgift om poster redovisade som extraordinära intäkter och kostnader,
redogörelse för grunderna för avskrivningar enligt plan och ändringarna i dem samt uppdelningen av resultaträkningsposten "Avskrivningar och nedskrivningar av materiella och immateriella tillgångar" på avskrivningar enligt plan och nedskrivningar, om inte beloppet av nedskrivningar är av ringa betydelse,
redogörelse för de ändringar i avsättningar som ingår i intäkterna och kostnaderna, om de inte är av ringa betydelse,
specifikation av poster som har sammanslagits på basis av 8 § 4 mom.,
leasingnetto, specificerat,
övriga rörelseintäkter och övriga rörelsekostnader, specificerade,
kredit- och garantiförluster samt nedskrivningar av värdepapper bland bestående aktiva, specificerade,
de sammanräknade beloppen av värdepapper bland rörliga aktiva som köpts och sålts under räkenskapsperioden, skilt för fordringsbevis och aktier,
resultatet av värdepappershandel, specificerat i resultatet av handel med fordringsbevis, resultatet av handel med aktier och andelar samt resultatet av övrig handel med värdepapper, samt
bokslutsdispositioner specificerade enligt förändring av avskrivningsdifferens, förändring av allmän förlustreserv och förändring av övriga reserver.
En sådan bokföringsskyldig som avses i 3 § 2 mom. behöver inte lämna de uppgifter som avses i 1 mom. 1 och 9 punkten.
16 §Noter till balansräkningens aktiva
Noterna skall innehålla
principerna för uppskrivningar och metoderna för värdering av tillgångarna i fråga,
uppgift per balansräkningspost om skillnaden mellan de sannolika värdena och de aktiverade anskaffningsutgifterna för värdepapper bland rörliga aktiva,
i punkt 2 avsedda uppgifter om värdepapper bland bestående aktiva,
specifikation av poster bland aktiva som har sammanslagits med stöd av 8 § 4 mom.,
specifikation av fordringsbevis enligt tillgångsslag,
fordringarnas maturitetsfördelning enligt balansräkningspost,
specifikation av balansräkningsposterna enligt poster i finska mark och utländsk valuta,
utlåningen sektorfördelad och till krediterna riktade kreditförlustreserveringar,
det sammanräknade beloppet av skillnader mellan det nominella värdet och bokföringsvärdet för fordringsbevis som hänförs till bestående aktiva och för övriga fordringar, om det inte är av ringa betydelse,
efterställda fordringar,
leasingobjekt, specificerade,
beloppet av fordringar på centralbanker under posten "Fordringar på kreditinstitut",
värdepappren enligt tillgångsslag och uppdelade i offentligt noterade och övriga värdepapper samt värdepapper som är föremål för aktielån, specificerade enligt balansräkningspost; aktier och andelar i kreditinstitut och andra företag uppges särskilt, uppdelade enligt balansräkningspost,
fastigheter samt aktier och andelar i fastighetssammanslutningar, specificerade enligt mark- och vattenområden, byggnader samt aktier och andelar i fastighetssammanslutningar och enligt sådana som är i eget bruk och övriga,
egendom som varit säkerhet för en fordran som lämnats obetald och egendom som förvärvats för sanering av en kunds affärsrörelse, specificerad enligt balansräkningspost,
beloppet av oreglerade fordringar och övriga nollräntefordringar,
i fråga om egna aktier eller moderföretagets aktier som den bokföringsskyldige har i sin besittning, antal, sammanräknat nominellt värde och anskaffningsutgift enligt aktieslag,
balansräkningsposten "Hos centralbank belåningsbara fordringsbevis", specificerad enligt statsskuldförbindelser och övriga,
immateriella tillgångar specificerade enligt grundläggningsutgifter, goodwill och övriga utgifter med lång verkningstid,
övriga tillgångar, specificerade, samt
resultatregleringar (aktiva) och förskottsbetalningar, specificerade enligt räntor och övriga.
Utöver vad som bestäms i 1 mom. skall uppgifter lämnas om aktier och andelar samt materiella tillgångar som tagits upp bland bestående aktiva, särskilt för anskaffningsutgiften och uppskrivningen per balansräkningspost och omfattande
beloppet i början av räkenskapsperioden,
ökningar och minskningar under räkenskapsperioden samt överföringar mellan poster,
ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar i början av räkenskapsperioden,
ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar i början av räkenskapsperioden vilka hänför sig till avdrag och överföringar,
räkenskapsperiodens avskrivningar enligt plan, samt
nedskrivningar och deras återföringar.
En bokföringsskyldig som avses i 3 § 2 mom. behöver inte lämna de uppgifter som avses i 1 mom. 6, 8, 12, 15, 16 och 18 punkten.
17 §Noter till balansräkningens passiva
Noterna skall innehålla
en specifikation per balansräkningspost om ökningar och minskningar av posterna i det egna kapitalet under räkenskapsperioden,
specifikation av poster bland passiva som har sammanslagits med stöd av 8 § 4 mom.,
specifikation av emitterade skuldebrev enligt tillgångsslag,
specifikation av väsentliga poster som tagits upp bland avsättningarna, om detta är nödvändigt för att göra balansräkningsposterna klarare,
skuldernas maturitetsfördelning enligt balansräkningspost,
specifikation av balansräkningsposterna enligt poster i finska mark och utländsk valuta,
det sammanräknade beloppet av skillnader mellan skuldernas nominella värde och bokföringsvärde, specificerat enligt balansräkningspost, om inte beloppet är av ringa betydelse,
tidpunkten och villkoren för nyemission som baserar sig på optionsrätter och konvertibla skuldebrev som den bokföringsskyldige emitterat samt, i fråga om aktier som kan tecknas på grundval av dessa, aktieslag, antal aktier och det sammanlagda nominella beloppet, samt den ägar- och röstandel i den bokföringsskyldige som dessa medför,
gällande bemyndiganden för styrelsen att verkställa nyemission, emittera optionsrätter och ta upp lån mot konvertibla skuldebrev,
specifikation av efterställda skulder,
den bokföringsskyldiges aktiekapital uppdelat enligt aktieslag samt bolagsordningens huvudsakliga bestämmelser om varje aktieslag,
i fråga om kapitalinvesteringar och kapitallån de huvudsakliga lånevillkoren och ränta eller annan gottgörelse som betalas för lånet och som inte bokförs som kostnad,
uppgifter om sådana aktieemissioner och emissioner av optionsrätter och konvertibla skuldebrev om vilka beslut fattats under räkenskapsperioden,
övriga skulder, specificerade,
resultatregleringar (passiva) och erhållna förskott, specificerade enligt räntor och övriga, samt
beloppet av icke utdelningsbara poster bland fritt eget kapital.
En bokföringsskyldig som avses i 3 § 2 mom. behöver inte lämna de uppgifter som avses i 1 mom. 3 och 5 punkten.
En bokföringsskyldig på vilken tillämpas finansministeriets beslut om regelbunden informationsskyldighet för värdepappersemittenter (879/1995) skall dessutom ge de uppgifter som avses i 2 § 1 mom. 7 och 8 punkten i nämnda beslut.
18 §Noter som beskriver den ekonomiska utvecklingen
Noterna skall innehålla följande nyckeltal som beskriver den ekonomiska utvecklingen för räkenskapsperioden och de fyra närmast föregående räkenskapsperioderna eller, om den bokföringsskyldige inte har verkat under fem hela räkenskapsperioder, för den tid den bokföringsskyldige varit verksam:
omsättning,
rörelsevinst eller -förlust och dess andel av omsättningen,
vinst eller förlust före bokslutsdispositioner och skatter samt dess andel av omsättningen,
avkastning på eget kapital,
avkastning på totalt kapital,
soliditet, samt
intäkts-kostnadsrelation, I/K-tal.
En bokföringsskyldig på vilken tillämpas finansministeriets beslut om regelbunden informationsskyldighet för värdepappersemittenter skall dessutom, i enlighet med 2 § 4 mom. i nämnda beslut uppge nyckeltalen per aktie för räkenskapsperioden och de fyra närmast föregående räkenskapsperioderna eller, om den bokföringsskyldige inte har verkat under fem hela räkenskapsperioder, för den tid den bokföringsskyldige varit verksam.
Med omsättning avses i 1 mom. det sammanlagda beloppet av posterna 1, 2, 5, 6, 8 och 9 i resultaträkningsschemat enligt 3 § 1 mom. samt beloppet under post 6 i resultaträkningsschemat enligt 2 mom.
19 §Noter angående inkomstskatten
Noterna skall innehålla
uppgift om de latenta skatteskulder och skattefordringar som avses i 5 kap. 18 § bokföringslagen, om dessa är väsentliga och inte har tagits upp i balansräkningen,
information om uppdelningen av inkomstskatter i skatter på inkomst av den normala verksamheten och skatter hänförliga till extraordinära poster, om denna uppdelning inte görs i resultaträkningen, och
redogörelse för uppskrivningarnas eventuella inverkan på inkomstbeskattningen.
20 §Noter angående säkerheter och ansvarsförbindelser samt derivatkontrakt
Noterna angående säkerheter skall innehålla
uppgift om skulder för vilka den bokföringsskyldige har pantsatt, intecknat eller på annat sätt som säkerhet givit egendom, specificerade per säkerhetsslag för varje post som redovisas bland balansräkningens passiva,
det sammanlagda värdet av de i 1 punkten avsedda säkerheterna, specificerat enligt nämnda punkt,
i fråga om säkerheter som kreditinstitutet ställt för egen del på annat sätt än vad som avses i 1 punkten, det sammanlagda värdet specificerat per säkerhetsslag,
säkerheter som den bokföringsskyldige ställt för ett företag i samma koncern, samt
det sammanlagda värdet av andra säkerheter ställda av den bokföringsskyldige än sådana som avses i 1-4 punkten, specificerat per slag.
Noterna angående ansvarsförbindelser och ansvar skall innehålla
uppgift om den bokföringsskyldiges pensionsansvar,
de nominella beloppen av hyror enligt leasinghyresavtal uppdelade i sådana som betalas under innevarande och följande räkenskapsperioder, samt de väsentliga uppsägnings- och inlösningsvillkoren i dessa avtal,
förbindelser utanför balansräkningen givna av den bokföringsskyldige till förmån för företag i samma koncern, specificerade enligt 4 §,
förbindelser enligt 3 punkten som givits till förmån för intresseföretag,
övriga i 4 § avsedda förbindelser utanför balansräkningen, specificerade,
i fråga om derivatkontrakt, de sammanräknade värdena av de underliggande tillgångarna, specificerade enligt typen av kontrakt i skyddande kontrakt och icke skyddande kontrakt, samt det kreditmotvärde som avses i 77 § kreditinstitutslagen, samt
de sammanräknade beloppen av försäljningsfordringar som uppkommer vid försäljning av tillgångar för en kunds räkning och av leverantörsskulder som uppkommer vid köp av tillgångar för en kunds räkning.
Utöver vad som föreskrivs ovan i denna paragraf skall i noterna under den övergångstid som bestäms i bokföringslagen uppges det belopp av pensionsansvars underskott som inte är täckt till den del det inte upptagits som skuld i balansräkningen.
21 §Noter angående personalen och medlemmar av förvaltningsorgan
Noterna skall innehålla uppgift om det genomsnittliga antalet anställda under räkenskapsperioden, specificerat per grupp.
I fråga om verkställande direktören och vice verkställande direktören, medlemmarna i förvaltningsrådet samt medlemmarna och suppleanterna i styrelsen samt personer som hör till motsvarande organ skall anges
de sammanlagda beloppen av löner och arvoden, pensionskostnader och övriga lönebikostnader under räkenskapsperioden; beloppet av tantiem skall uppges särskilt,
det sammanlagda beloppet av beviljade penninglån samt de huvudsakliga räntevillkoren och övriga villkor,
det sammanlagda beloppet av garantier och andra förbindelser utanför balansräkningen som givits till förmån för dem,
det sammanlagda beloppet av pensionsförpliktelser som gäller dem, samt
den sammanlagda ägarandelen av den bokföringsskyldiges aktier eller andelar och av de optionsrätter och konvertibla skuldebrev som den bokföringsskyldige emitterat samt deras sammanlagda andel av av de röster som alla den bokföringsskyldiges aktier eller andelar medför, samt den röstandel, det antal aktier eller andelar och den ägarandel av aktierna eller andelarna som de kan få med stöd av de optionsrätter eller konvertibla skuldebrev som den bokföringsskyldige emitterat.
De uppgifter som avses i 2 mom. 4 punkten skall även ges beträffande personer som tidigare hört till nämnda förvaltningsorgan.
22 §Innehav i andra företag
Noterna skall innehålla
i fråga om den bokföringsskyldige tillhöriga aktier samt medlems- och bolagsandelar i samfund, varje samfunds namn, hemort, verksamhetsområde, ägarandelen i förhållande till samtliga aktier eller andelar, det sammanlagda bokföringsvärdet samt det egna kapitalet och räkenskapsperiodens vinst eller förlust enligt det senast uppgjorda bokslutet, samt
i fråga om ett företag för vilket den bokföringsskyldige har obegränsat ansvar, de uppgifter som avses i 1 punkten samt uppgift om företagsform.
Om de aktier eller andelar som avses i 1 mom. 1 punkten hör till rörliga aktiva, behöver om dem inte ges de uppgifter som avses i nämnda punkt. Uppgifterna enligt nämnda punkt behöver inte heller ges om andra samfund än dottersamfund och sådana ägarintresseföretag som avses i bokföringslagen, om det sammanlagda nominella beloppet och bokföringsvärdet av samfundets aktier eller andelar understiger en miljon mark och fem procent av kapitalet enligt balansräkningen eller koncernbalansräkningen för det samfund som äger aktierna eller andelarna. Finansinspektionen kan av särskilda skäl också i andra fall på ansökan av den bokföringsskyldige för viss tid tillåta att de aktier och andelar som avses i 1 mom. 1 punkten registeras utan att de uppgifter som avses i nämnda punkt ges om dem.
De uppgifter som avses i 1 mom. behöver inte ges beträffande sådana bostads- och fastighetssammanslutningar som inte skall tas upp som dotterföretag i koncernbokslutet.
I den ägarandel som avses i 1 mom. 1 punkten inräknas även en sådan persons innehav som handlar i eget namn men på den bokföringsskyldiges vägnar.
Upplysning som avses i 1 mom. behöver inte lämnas, om
upplysningen skulle orsaka betydande olägenhet för den bokföringsskyldige eller det företag som är föremål för innehavet, och grunderna till avvikelsen anges, eller
upplysningen är av ringa betydelse när det gäller att ge en rättvisande bild av resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och den ekonomiska ställningen.
Utöver vad som bestäms i 2 mom. behöver i 1 mom. 1 punkten avsedd information om eget kapital och räkenskapsperiodens vinst eller förlust inte lämnas, om
företaget tas upp som dotter- eller intresseföretag i den bokföringsskyldiges eller dess moderföretags koncernbokslut, eller
den bokföringsskyldige innehar mindre än hälften av aktierna eller andelarna i företaget och företaget inte är skyldigt att meddela sin balansräkning för registrering.
23 §Övriga noter
Noterna skall innehålla
arten och omfattningen av notariatverksamhet som den bokföringsskyldige bedriver,
det sammanlagda beloppet av obetalda andelsavgifter för andelsbanker och andra kreditinstitut som har formen av andelslag,
i fråga om andelsbanker och andra kreditinstitut som har formen av andelslag, beloppet av uppsagt andelskapital samt villkoren och tidpunkten för återbetalning av uppsagt andelskapital, samt
antalet medlemmar av andelsbanken.
24 §Noter angående en bokföringsskyldig som hör till en koncern
Utöver vad som bestäms ovan i detta kapitel skall i noter till resultaträkningen eller balansräkningen för en bokföringsskyldig som hör till en inhemsk eller därmed jämförbar utländsk koncern anges
namn och hemort för det moderföretag till vars koncern hör det största antalet företag och för vilket koncernbokslut upprättas,
namn och hemort för det moderföretag till vars koncern hör det minsta antalet företag och för vilket koncernbokslut upprättas,
uppgift om var en kopia av de bokslut som avses i 1 och 2 punkten kan erhållas,
ränte- och dividendintäkter från och räntebetalningar till övriga koncernföretag, samt
fordringar på övriga koncernföretag liksom även skulder och kapitallån till dem, specificerade enligt balansräkningspost.
Om man med stöd av 6 kap. 1 § 4 mom. bokföringslagen har låtit bli att upprätta koncernbokslut, skall detta samt namnet och hemorten för det företag i vars koncernbokslut moderföretagets och dotterföretagens bokslut tas in nämnas i en not till moderföretagets resultaträkning eller balansräkning.
25 §Ordningen för angivande av noterna
Uppgifterna i noterna skall numreras i löpande följd och antecknas i den ordning som anges av Finansinspektionen. Vid respektive not eller som en särskild not efter de ovan nämnda noterna skall dessutom eventuella andra upplysningar ges som är nödvändiga för att ge en rättvisande bild av resultatet av den bokföringsskyldiges verksamhet och den ekonomiska ställningen.
5 kap.Resultaträkning och balansräkning för koncerner
26 §Koncernresultaträkning
Koncernresultaträkningen för kreditinstitut och för andra finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver sådan verksamhet som avses i 20 § 1 mom. 3 och 4 punkten kreditinstitutslagen samt koncernresultaträkningen för kreditinstituts holdingsammanslutningar upprättas enligt bilaga 5.
Resultaträkningen för värdepappersföretag och för finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver värdepappershandel för egen räkning och sådan verksamhet som avses i 16 § lagen om värdepappersföretag samt koncernresultaträkningen för värdepappersföretags holdingsammanslutningar upprättas enligt bilaga 6.
Koncernresultaträkningen för kreditinstitut och för andra finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver sådan verksamhet som avses i 20 § 1 mom. 3 och 4 punkten kreditinstitutslagen eller för deras holdingsammanslutningar till vilkas koncern hör ett försäkringsbolag upprättas enligt bilaga 7.
På koncernresultaträkningen tillämpas dessutom vad som bestäms i 3 § 3 mom.
27 §Koncernbalansräkning
Koncernbalansräkningen för kreditinstitut och för andra finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver sådan verksamhet som avses i 20 § 1 mom. 3 och 4 punkten kreditinstitutslagen samt koncernbalansräkningen för kreditinstituts holdingsammanslutningar upprättas enligt bilaga 8.
Koncernbalansräkningen för värdepappersföretag och för finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver värdepappershandel för egen räkning och sådan verksamhet som avses i 16 § lagen om värdepappersföretag samt koncernbalansräkningen för värdepappersföretags holdingsammanslutningar upprättas enligt bilaga 9.
Koncernbalansräkningen för kreditinstitut och för andra finansiella institut vilka som sin huvudsakliga verksamhet bedriver sådan verksamhet som avses i 20 § 1 mom. 3 och 4 punkten kreditinstitutslagen eller för deras holdingsammanslutningar till vilkas koncern hör ett försäkringsbolag upprättas enligt bilaga 10.
På koncernbalansräkningen tillämpas dessutom vad som bestäms i 4 § 3―4 mom.
28 §Sammanställning av försäkringsbolags bokslut med koncernbokslutet
Försäkringsbolag som är dotterföretag upptas i koncernbokslutet med iakttagande av denna förordning. Förfarandet enligt 6 kap. 17 § 1 mom. bokföringslagen gällande sammanställning av dotterföretags bokslut på samma sätt som intresseföretags bokslut tillämpas på sammanställningen av försäkringsbolags bokslut med koncernbokslutet bara om försäkringsbolagets verksamhet inte är av väsentlig storlek med hänsyn till koncernens hela verksamhet och förutsatt att koncernbokslutet då ger rättvisande uppgifter om koncernens resultat och ekonomiska ställning (en rättvisande bild).
6 kap.Verksamhetsberättelse för koncerner
29 §Uppgifter som skall lämnas i verksamhetsberättelsen för koncerner
I verksamhetsberättelsen för moderföretag skall de uppgifter som avses i 12 och 13 § i tillämpliga delar också lämnas beträffande en koncern. I berättelsen skall dessutom anges det belopp av koncernens fria egna kapital som de till koncernen hörande företagen enligt bolagsordningen eller stadgarna skall överföra till det bundna egna kapitalet.
I verksamhetsberättelsen för dotterföretag skall anges namnet på moderföretaget och det till koncernen hörande försäkringsbolaget.
Om ett försäkringsbolag hör till kreditinstitutets eller dess holdingsammanslutnings koncern skall i verksamhetsberättelsen i tillämpliga delar lämnas de uppgifter som avses i 3 kap. 6 § social- och hälsovårdsministeriets förordning om försäkringsbolags bokslut och koncernbokslut (1263/2000).
7 kap.Noter angående koncerner
30 §Noter som motsvarar ett enskilt företags noter
I noterna till koncernresultaträkningen eller koncernbalansräkningen skall i tillämpliga delar anges de i 14―24 § avsedda uppgifterna om koncernen. I specifikationen av ränteintäkterna skall särskilt upptas skillnaden mellan leasinghyror och planenliga avskrivningar på leasingobjekten (leasingnetto).
Om ett försäkringsbolag hör till kreditinstitutets eller dess holdingsammanslutnings koncern skall som bilaga till koncernresultaträkningen eller koncernbalansräkningen i tillämpliga delar lämnas de uppgifter som avses i 4 kap. 18 § social- och hälsovårdsministeriets förordning om försäkringsbolags bokslut och koncernbokslut.
Beträffande angivandet av noter till koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen tillämpas vad som bestäms i 25 §.
31 §Noter angående upprättande
Noterna till koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen skall innehålla
principerna för upprättandet av koncernbokslutet,
redogörelse för de ändringar som skett i principerna och metoderna vid upprättandet av koncernbokslutet samt för inverkan av ändringarna på koncernens resultat och ekonomiska ställning,
motivering, om man i ett intresseföretags bokslut som sammanställts med i koncernbokslutet har tillämpat principer som avviker från koncernens värderings- och periodiseringsprinciper,
redogörelse för sådana förändringar i koncernstrukturen som på ett väsentligt sätt påverkar möjligheterna att jämföra koncernbokslutet med koncernbokslutet för den föregående räkenskapsperioden,
de principer enligt vilka ett utländskt dotterföretags eller intresseföretags bokslutsposter har omräknats till finsk valuta och uppgift om hur de omräkningsdifferenser som uppstått till följd av omräkningen av dylika poster till finsk valuta har behandlats i koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen,
en redovisning av principerna för bokföringen av differenser som uppkommit vid elimineringen av koncerninterna innehav samt principerna för avskrivning av koncerngoodwill liksom även en motiverad redogörelse, om avskrivningstiden för koncerngoodwill är längre än fem år, samt
en not om sådan av Finansinspektionen beviljad dispens som avses i 39 § 3 mom. kreditinstitutslagen.
Om ett försäkringsbolag hör till koncernen skall utöver vad som föreskrivs ovan i denna förordning lämnas de uppgifter som avses i 4 kap. 19 § social- och hälsovårdsministeriets förordning om försäkringsbolags bokslut och koncernbokslut.
32 §Noter angående dotter- och intresseföretag
Noterna till koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen skall innehålla
i fråga om ett dotterföretag som har tagits upp i koncernbokslutet, namn, hemort samt den ägarandel som koncernföretagen samt de personer som handlar i eget namn men på koncernföretagens vägnar har i detta företag,
i fråga om ett dotterföretag som inte har tagits upp i koncernbokslutet, med undantag av bostads- och fastighetsaktiebolag, resultaträkningen och balansräkningen eller ett sammandrag av dem,
de uppgifter som avses i 1 punkten i fråga om ett intresseföretag som har tagits upp i koncernbokslutet samt information om den sammanställningsmetod som har använts,
de uppgifter som avses i 1 punkten i fråga om ett intresseföretag som inte har tagits upp i koncernbokslutet samt information om detta intresseföretags eget kapital och vinst eller förlust i det senast upprättade bokslutet,
i fråga om ett dotterföretag som har tagits upp i koncernbokslutet enligt 6 kap. 9 § bokföringslagen, namn och hemort samt uppgift om hur sammanställningen inverkar på varje enskild post av eget kapital,
redogörelse för vad det gemensamma inflytandet baserar sig på, om ett intresseföretags bokslut har sammanställts med koncernbokslutet enligt 6 kap. 15 § bokföringslagen,
i det fall att dotterföretaget har tagits upp i koncernbokslutet på basis av ett bokslut som har upprättats för en räkenskapsperiod som har utgått före moderföretagets räkenskapsperiod, redogörelse för väsentliga händelser som har påverkat dotterföretagets resultat och ekonomiska ställning och som har ägt rum under tiden mellan utgången av dotterföretagets och moderföretagets räkenskapsperioder, samt
information som är nödvändig för att bedöma relationen mellan ett i koncernbokslutet upptaget företag som inte är ett kreditinstitut eller finansiellt institut eller tjänsteföretag och andra koncernföretag.
I det egna kapital som avses i 1 mom. 2 och 4 punkten inräknas även de ackumulerade bokslutsdispositionerna, från vilka den latenta skatteskulden dras av.
Om ett försäkringsbolag hör till kreditinstitutets eller dess holdingsammanslutnings koncern, skall noterna till koncernresultaträkningen och koncerbalansräkningen innehålla de uppgifter som avses i 4 kap. 3 § bokföringsförordningen (1339/1997).
33 §Övriga noter
Utöver vad som bestäms 30―32 § skall noterna till koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen innehålla
specifikation av avskrivningen av koncerngoodwill och minskningen av koncernreserven, om dessa har slagits samman i koncernresultaträkningen,
specifikation av koncerngoodwill och koncernreserv, om dessa har dragits av från varandra i koncernbalansräkningen,
specifikation av latenta skatteskulder och deras förändringar, med uppdelning i sådana som baserar sig på bokslutsdispositioner, sådana som baserar sig på sammanställningsåtgärder och sådana som ingår i koncernföretagens egna balansräkningar, om dessa har tagits upp som sammanslagna i koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen,
koncerngoodwill och koncernreserv som beror på intresseföretag, samt
det genomsnittliga antalet anställda i samföretag som har tagits upp i koncernbokslutet på det sätt som bestäms i 6 kap. 15 § bokföringslagen.
Om ett försäkringsbolag hör till kreditinstitutets eller dess holdingsammanslutnings koncern skall noterna till koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen innehålla de uppgifter som avses i 4 kap. 20 § social- och hälsovårdsministeriets förordning om försäkringsbolags bokslut och koncernbokslut.
34 §Undantag från skyldigheten att lämna uppgifter i noter angående koncerner
Uppgifter som avses i 32 § behöver inte lämnas, om ett dotter- eller intresseföretag inte behöver tas upp i koncernbokslutet utan att tillstånd av Finansinspektionen krävs därtill på det sätt som bestäms i 39 § 3 mom. kreditinstitutslagen. Härvid skall dock uppges antalet dotterföretag som inte har tagits upp i bokslutet samt det sammanräknade beloppet av deras balansomslutningar, specificerat enligt bostads- och fastighetssammanslutningar samt övriga.
8 kap.Specifikationer till balansräkningen och specifikationer av noter
35 §Balansspecifikationer
I balansspecifikationen skall i detalj per grupp förtecknas i den bokföringsskyldiges balansräkning vid räkenskapsperiodens utgång upptagna
materiella och immateriella tillgångar,
värdepapper som hör till rörliga aktiva,
värdepapper som hör till bestående aktiva,
övriga fordringar,
skulder samt
avsättningar.
De i 1 mom. avsedda balansspecifikationerna får alternativt upprättas så att de innehåller enbart ökningar och minskningar under räkenskapsperioden.
36 §Specifikationer av noter
De i 20 § avsedda noter som den bokföringsskyldige har fogat till sitt bokslut utan specifikation skall förtecknas per grupp. Över förändringarna skall föras en förteckning eller särskild bokföring under räkenskapsperioden, om uppgifterna inte framgår av huvudbokföringen.
37 §Maskinläsbart datamedium
Balansspecifikationerna och specifikationerna av noter får upprättas i ett maskinläsbart datamedium ur vilket data vid behov kan tas fram i vanlig läsbar form på det sätt som föreskrivs i 2 kap. 8 § bokföringslagen eller med stöd av den.
38 §Bekräftande
De i 34 och 35 § avsedda specifikationerna skall dateras och skrivas under av de personer som har avfattat dem. En specifikation i ett maskinläsbart datamedium bekräftas med en kod som anger den som har gjort upp den samt tidpunkten för upprättandet.
39 §Tillämpning av bokslutsbestämmelserna inom koncerner till vilka hör ett försäkringsbolag
På koncerner till vilka hör ett försäkringsbolag vars koncernresultaträkning upprättas enligt 26 § och koncernbalansräkning enligt 27 § skall bestämmelser om försäkringsbolag tillämpas vid uppgörandet av resultaträkningens kalkyl över försäkringsbolaget (I) enligt bilaga 7 och i fråga om de poster bland koncernbalansräkningens aktiva som gäller försäkringsbolagets medel (I) samt passiva som gäller försäkringsbolagets skulder (II) enligt bilaga 10.
40 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 29 december 2000.
Genom denna förordning upphävs finansministeriets beslut av den 30 december 1997 om bokslut och koncernbokslut i kreditinstitut och värdepappersföretag (1376/1997).
Denna förordning tillämpas första gången på bokslutet för den räkenskapsperiod som börjar den 1 januari 2001 eller därefter.
Denna förordning får dock tillämpas under den räkenskapsperiod som pågår eller börjar efter ikraftträdandet.
Helsingfors den 21 december 2000
Minister Suvi-Anne SiimesÖverinspektör Arttu Ahola