Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

59/1999

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
59/1999
Ursprunglig publikation
Häfte 8/1999 (Publicerad 1.2.1999)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av handels- och industriministern föreskrivs med stöd av lagen den 19 juni 1953 om explosionsfarliga ämnen (263/1953) och kemikalielagen av den 14 augusti 1989 (744/1989):

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 §Tillämpningsområde

I denna förordning bestäms om tillämpningen av lagen om explosionsfarliga ämnen (263/1953) och kemikalielagen (744/1989) på industriell hantering och upplagring av brand- och explosionsfarliga samt hälso- och miljöfarliga kemikalier. Bestämmelserna om brand- och explosionsfarliga kemikalier tillämpas också på brännbara vätskor med en flampunkt högre än 55 °C.

I denna förordning bestäms även om tillämpningen av lagen om explosionsfarliga ämnen på sådan förvaring och hantering av brännbara vätskor och brännbara gaser som inte har samband med industriell hantering och upplagring samt på tillverkning av cisterner och rörsystem avsedda för brännbara vätskor och brännbara gaser.

2 §Tillämpning inom försvarsmakten

Denna förordning tillämpas inte på industriell hantering eller upplagring av farliga kemikalier inom försvarsmakten till den del om detta bestäms särskilt.

3 §Begränsning av tillämpningsområdet

Bestämmelserna i 6―13, 17―20, 31―33, 40―60, 64―68 och 70―72 § tillämpas inte på

1)

upplagring eller teknisk förbrukning av naturgas och inte heller på rörsystem och utrustning vilka är avsedda för överföring, distribution eller förbrukning av naturgas och om vilka bestäms i naturgasförordningen (1058/1993),

2)

teknisk användning, hantering, upplagring eller förvaring av flytgas, om inte något annat bestäms i flytgasförordningen (711/1993), och inte heller på

3)

oljeeldningsaggregat, om inte något annat bestäms i förordningen om oljeeldningsaggregat (1211/1995).

De bestämmelser i denna förordning som gäller oxiderande kemikalier tillämpas inte på industriell hantering, upplagring eller förvaring av ammoniumnitrat till den del om dessa bestäms i förordningen om ammoniumnitrat (171/1984).

Denna förordning tillämpas inte på tillverkning, användning, överlåtelse, upplagring, hantering i hamn, import och förstöring av samt handel med explosiva varor som avses i förordningen om explosiva varor (473/1993). Förordningen tillämpas dock på industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier i samband med tillverkningen av explosiva varor på så sätt att övervakningen sköts av säkerhetsteknikcentralen i samband med övervakningen av explosiva varor.

De bestämmelser i denna förordning som gäller brännbara vätskor tillämpas inte på

1)

sådana vattenlösningar och vattenemulsioner av brännbara vätskor som blandar sig med vatten i alla mängdproportioner, om flampunkten är högre än 55 °C och brännpunkten högre än 100 °C eller på

2)

vattenlösningar av etylalkohol med en flampunkt högre än 55 °C.

Denna förordning tillämpas inte på radioaktiva ämnen eller produkter som innehåller radioaktiva ämnen.

Denna förordning tillämpas inte på farliga kemikalier som för vidaretransport tillfälligt förvaras på hamnområden eller bangårdar i transportanordningar såsom containrar, tankcontainrar, fordon och järnvägsvagnar.

4 §Definitioner

I denna förordning avses med

1)

brand- och explosionsfarlig kemikalie samt hälso- och miljöfarlig kemikalie en kemikalie som har definierats som sådan i kemikalielagen och kemikalieförordningen (675/1993) och i bestämmelser som utfärdats med stöd av dem,

2)

brännbar vätska en flytande kemikalie med en flampunkt om högst 100 °C,

3)

industriell hantering tillverkning och användning samt annan motsvarande hantering av en kemikalie,

4)

upplagring innehav av en kemikalie inom en produktionsanläggning i en fast lagerbehållare eller lagersilo, en löscistern, ett emballage eller en transportanordning eller förvarade på något annat sätt,

5)

produktionsanläggning ett område som innehas av en verksamhetsidkare och där farliga kemikalier hanteras eller upplagras i en eller flera anläggningar,

6)

anläggning en teknisk enhet inne i en produktionsanläggning där farliga kemikalier tillverkas, används, hanteras eller upplagras, inklusive utrustning, rörsystem, maskiner, lager, lastnings- och lossningsplatser, järnvägar och kajer samt konstruktioner och anordningar i anknytning till dessa på produktionsanläggningens område,

7)

distributionsstation en plats där brännbar vätska distribueras huvudsakligen till bränsletanken i ett motorfordon eller en motorbåt,

8)

storolycka betydande utsläpp, brand, explosion eller en annan betydande händelse, som orsakas av okontrollerade händelseförlopp i samband med driften i en produktionsanläggning som hanterar eller upplagrar farliga kemikalier, som medför allvarlig, omedelbar eller fördröjd fara för människors hälsa eller för miljön, inne i eller utanför anläggningen, samt där en eller flera farliga kemikalier ingår.

5 §Utredning av en kemikalies egenskaper

För att kunna fullgöra sina förpliktelser enligt denna förordning skall en verksamhetsidkare känna till de fysikaliska och kemiska, brand- och explosionsfarliga samt hälso- och miljöfarliga egenskaperna hos de kemikalier verksamhetsidkaren hanterar och upplagrar samt hur de klassificeras.

2 kap.Säkerhetskrav vid industriell hantering och upplagring

6 §Allmänna krav

En verksamhetsidkare skall på ett sätt som är tillräckligt effektivt med hänsyn till produktionsanläggningens verksamhet och dess omfattning sörja för att kemikalierna i produktionsanläggningen hanteras och upplagras så, att verksamheten inte medför person-, miljö- eller egendomsskador.

Verksamhetsidkaren skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att förebygga storolyckor och begränsa följderna av dem.

Verksamhetsidkaren skall se till att de i produktionsanläggningen ingående tillverknings- och hanteringsanordningarna, cisternerna, rörsystemen och de anordningar som ansluter sig till dessa stämmer överens med de bestämmelser som gäller dem.

7 §Produktionsanläggningarnas förläggningsplats

En produktionsanläggning skall förläggas på ett sådant avstånd från bosättningsområden, områden som är i allmän användning, skolor, vårdinrättningar, industrianläggningar, upplag, trafikleder och annan verksamhet utanför anläggningen samt från områden som är särskilt viktiga och särskilt känsliga med tanke på naturen och andra objekt som är viktiga med tanke på miljövården att de kemikalier som hanteras eller upplagras inte medför en uppenbar risk för person-, miljö- eller egendomsskador vid olyckor eller störningar.

Vid förläggningen av en produktionsanläggning skall beaktas förläggningsplatsens och omgivningens nuvarande och kommande användningssyfte samt det användningssyfte som har anvisats i en plan enligt byggnadslagen (370/1958) och de planläggningsbestämmelser som eventuellt gäller området. Produktionsanläggningen får inte heller förläggas i strid med en stadsplan.

En produktionsanläggning får inte utan särskild, grundad anledning förläggas till ett viktigt grundvattenområde eller ett annat grundvattenområde som lämpar sig för vattenförsörjning. Om en produktionsanläggning där kemikalier lagras eller hanteras industriellt dock förläggs till ett sådant grundvattenområde, måste det genom särskilda åtgärder i fråga om konstruktion och driftteknik ses till att verksamheten vid anläggningen inte medför fara för att grundvattnet förorenas.

När platsen för produktionsanläggningen väljs skall dessutom beaktas att verksamhet utanför anläggningen inte leder till ökad risk för olyckor vid denna.

8 §Planering, dimensionering och byggande

Byggnader och anordningar på en produktionsanläggning skall planeras, dimensioneras och byggas så att olycksriskerna avvärjs och följderna av en olycka begränsas tillräckligt effektivt med hänsyn till kemikaliernas egenskaper samt hanterings- och upplagringsförhållandena.

Tillverknings- och hanteringsanordningarna, cisternerna, rörsystemen och anordningarna i anslutning till dem skall planeras, dimensioneras, byggas och placeras så, samt utrustas med sådana skydds- och styrningssystem samt kontroll- och säkerhetsanordningar, att

1)

anordningarnas drift inte medför omedelbara person-, miljö- eller egendomsskador,

2)

den kemikaliemängd som släpps ut i samband med en skada på anläggningarna, en driftsstörning eller en felfunktion blir så liten som möjligt och att kemikalien kan ledas till en sådan plats eller behandlas så att den medför så liten skada som möjligt,

3)

en anordning vid störningar kan göras säker med egen eller yttre hjälp,

4)

en så liten skada som möjligt uppstår när trycket frigörs vid störningar samt att

5)

kemikalier inte blandas med varandra på ett sätt som kan medföra risk vid senare upplagring eller hantering av en kemikalie eller en produkt i vilken kemikalien ingår.

Med konstruktiva åtgärder eller på något annat sätt som är tillräckligt effektivt med hänsyn till verksamhetens art skall det sörjas för att obehöriga inte får tillträde till produktionsanläggningens område och kommer åt kemikalierna.

9 §Varnings- och säkerhetspåskrifter

Anordningarna, cisternerna och förvaringsutrymmena för kemikalier vid en produktionsanläggning skall förses med sådana varnings- och säkerhetspåskrifter som är tillräckliga med hänsyn till verksamheten vid anläggningen och omfattningen av den och som behövs för att anordningarnas drift skall vara säker och för att beredskap skall finnas vid olyckor.

Övriga varnings- och säkerhetspåskrifter skall göras på det sätt som bestäms särskilt om sådana.

10 §Drift och underhåll

Service och underhåll av konstruktioner, anordningar och utrustningar vid en produktionsanläggning skall ordnas på ett sätt som är tillräckligt effektivt med hänsyn till verksamheten vid anläggningen och dess omfattning.

De som arbetar i drifts-, underhålls- och installationsuppgifter skall ges en med hänsyn till verksamheten och dess omfattning tillräcklig utbildning, orientering och handledning som siktar till en säker verksamhet.

3 kap.Bestämmande av de förpliktelser som gäller tillståndsplikt och anmälningsskyldighet samt avvärjande av risken för storolycka

11 §Avgränsning av objekten

När tillståndsplikten eller anmälningsskyldigheten och andra förpliktelser bestäms i fråga om industriell hantering eller upplagring av kemikalier beaktas samtliga hälso- och miljöfarliga samt brand- och explosionsfarliga kemikalier som hanteras och upplagras i en produktionsanläggning som innehas av en enda verksamhetsidkare.

Om flera verksamhetsidkare är verksamma på samma plats och en del av dem bedriver omfattande industriell hantering och upplagring och en del liten industriell hantering och upplagring, och om verksamhetsidkarnas verksamhet bildar en funktionell helhet, beviljas tillstånden, behandlas anmälningarna och utförs besiktningarna av säkerhetsteknikcentralen.

I ett sådant fall som avses i 2 mom. kan var och en av verksamhetsidkarna, eller den som har fått fullmakt till detta av de verksamhetsidkare som är verksamma på platsen, ansöka om tillstånd och göra anmälan.

12 §Omfattande industriell hantering och upplagring

Industriell hantering och upplagring av kemikalier är omfattande, om

1)

det i produktionsanläggningen finns minst en sådan minimimängd av en farlig kemikalie som anges i kolumn 2 i del 1 i bilaga I eller minst en sådan minimimängd av flera sinsemellan till samma klass hörande kemikalier, som anges i kolumn 2 i del 2 i bilaga I,

2)

summan av relationstalen för de hälso- och miljöfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1, eller om

3)

summan av relationstalen för de brand- och explosionsfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1.

Summan s av relationstalen bestäms enligt följande:

s=q 1 /Q 1 +q 2 /Q 2 ...q n /Q n , där

q avser den mängd av en farlig kemikalie som finns i anläggningen och som avses i 1 mom. 2 eller 3 punkten och Q avser motsvarande minimimängd som anges i kolumn 2 i del 1 eller 2 i bilaga I.

För omfattande industriell hantering och upplagring krävs tillstånd.

13 §Liten industriell hantering och upplagring

Annan industriell hantering och upplagring av kemikalier än sådan som avses i 12 § är liten.

Liten industriell hantering och upplagring skall anmälas, om

1)

det i produktionsanläggningen finns minst en sådan minimimängd av en farlig kemikalie som anges i kolumn 1 i del 1 i bilaga I eller minst en sådan minimimängd av flera sinsemellan till samma klass hörande kemikalier, som anges i kolumn 1 i del 2 i bilaga I,

2)

summan av relationstalen för de hälso- och miljöfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1, eller om

3)

summan av relationstalen för de brand- och explosionsfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1.

Summan av relationstalen bestäms i enlighet med 12 § 2 mom., dock så att Q avser den motsvarande minimimängd som anges i kolumn 1 i del 1 eller 2 i bilaga I.

En distributionsstation anses bedriva liten upplagring av kemikalier.

14 §Förpliktelsen att upprätta en handling över säkerhetsprinciperna för verksamheten

En verksamhetsidkare skall upprätta en handling där det redogörs för säkerhetsprinciperna för förebyggande av storolyckor (handling över säkerhetsprinciperna), om

1)

det i produktionsanläggningen finns minst en sådan minimimängd av en farlig kemikalie som anges i kolumn 3 i del 1 i bilaga I eller minst en sådan minimimängd av flera sinsemellan till samma klass hörande kemikalier, som anges i kolumn 3 i del 2 i bilaga I,

2)

summan av relationstalen för hälso- och miljöfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1, eller om

3)

summan av relationstalen för brand- och explosionsfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1.

Summan av relationstalen bestäms i enlighet med 12 § 2 mom., dock så att Q avser den motsvarande minimimängd som anges i kolumn 3 i del 1 eller 2 i bilaga I.

I de produktionsanläggningar som avses i 15 § ingår handlingen över säkerhets-principerna i säkerhetsrapporten.

15 §Förpliktelse att utarbeta en säkerhetsrapport

En verksamhetsidkare skall utarbeta en säkerhetsrapport, om

1)

det i produktionsanläggningen finns minst en sådan minimimängd av en farlig kemikalie som anges i kolumn 4 i del 1 i bilaga I eller minst en sådan minimimängd av flera sinsemellan till samma klass hörande kemikalier, som anges i kolumn 4 i del 2 i bilaga I,

2)

summan av relationstalen för hälso- och miljöfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1, eller om

3)

summan av relationstalen för brand- och explosionsfarliga kemikalierna i produktionsanläggningen är lika stor som eller större än 1.

Summan av relationstalen bestäms i enlighet med 12 § 2 mom., dock så att Q avser den motsvarande minimimängd som anges i kolumn 4 i del 1 eller 2 i bilaga I.

16 §Förpliktelse att göra upp en räddningsplan

En verksamhetsidkare skall göra upp en intern räddningsplan för produktionsanläggningen, om den industriella hanteringen och upplagringen är omfattande.

4 kap.Omfattande industriell hantering och upplagring

Tillståndsförfarande

17 §Ansökan om tillstånd till industriell hantering och upplagring

Tillstånd till omfattande industriell hantering och upplagring av kemikalier skall innan byggnadsarbetena på produktionsanläggningen inleds sökas med en skriftlig ansökan som riktas till säkerhetsteknikcentralen. I ansökan skall anges

1)

verksamhetsidkarens namn eller firma samt produktionsanläggningens läge och fullständiga adress,

2)

verksamhetsidkarens fullständiga adress och hemort,

3)

produktionsanläggningens ansvariga persons namn och ställning,

4)

den verksamhet som kommer att bedrivas i produktionsanläggningen.

Till ansökan skall fogas de utredningar som avses i bilaga II. Tillståndsansökan kan behandlas även om alla de uppgifter som avses i bilaga II inte finns tillgängliga för produktionsanläggningen i fråga. Då krävs emellertid att tillräckliga uppgifter som behövs för att tillstånd skall kunna beviljas framgår av ansökan med beaktande av produktionsanläggningens verksamhet och omfattning.

Ansökan kan vid behov kompletteras medan den behandlas.

Ansökan jämte bilagor skall tillställas säkerhetsteknikcentralen i tre exemplar.

18 §Behandlingen av tillståndsansökan

När säkerhetsteknikcentralen behandlar en tillståndsansökan som avses i 17 § skall centralen inhämta utlåtanden av arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen, brandchefen samt vid behov av den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten.

Till övriga delar följs lagen om förvaltningsförfarande (598/1982) vid behandlingen av tillståndsansökan.

19 §Tillståndsbeslut

En förutsättning för att tillstånd till omfattande industriell hantering eller upplagring skall beviljas är att verksamheten uppfyller de krav som ställts i kemikalielagen och lagen om explosionsfarliga ämnen samt i denna förordning och de bestämmelser som utfärdas med stöd av den.

I tillståndsbeslutet skall anges

1)

vilket slags industriell hantering eller upplagring tillståndet gäller,

2)

var produktionsanläggningen är belägen,

3)

uppgifter om de farliga kemikalier som beslutet gäller,

4)

de maximimängder kemikalier som får finnas i produktionsanordningen och lagret,

5)

villkoren för tillståndet.

Till tillståndsbeslutet skall fogas behövliga utredningar försedda med anteckning om godkännande.

20 §Informerande om tillståndsbeslut

Säkerhetsteknikcentralen skall underrätta arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen, brandchefen samt den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten och byggnadstillsynsmyndigheten om tillståndsbeslutet.

Säkerhetsprinciper för förebyggande av olyckor

21 §Säkerhetsprinciper för förebyggande av olyckor

I handlingen över säkerhetsprinciperna skall verksamhetsidkaren redogöra för sina säkerhetsprinciper för förebyggande av storolyckor och andra olyckor. När handlingen utarbetas skall de principer som anges i bilaga III följas med beaktande av den risk för storolyckor och andra olyckor som föreligger i produktionsanläggningen.

Handlingen över säkerhetsprinciperna eller ett sammandrag av den fogas till den ansökan om tillstånd som avses i 17 §. I samband med en besiktning skall verksamhetsidkaren visa upp handlingen och visa på vilket sätt det har sörjts för att de säkerhetsprinciper som presenteras i den följs.

Om en verksamhetsidkare som bedriver omfattande industriell hantering och upplagring inte är skyldig att upprätta en sådan handling som avses i 1 mom. och en sådan handling inte har upprättats av något annat skäl, skall verksamhetsidkaren på något annat sätt sörja för att principerna för förebyggande av olyckor förorsakade av kemikalier beaktas i verksamheten.

Verksamhetsidkaren skall utse en person som ansvarar för att de principer som avses i 1 och 3 mom. iakttas. Denna person ansvarar också för att det i produktionsanläggningen finns en person som känner till bestämmelserna om de kemikalier som hanteras och upplagras (driftsövervakare). En produktionsanläggning kan ha flera driftsövervakare.

Driftsövervakaren skall visa sin kompetens vid ett prov som ordnas av säkerhetsteknikcentralen eller av en sakkunnig inrättning som har godkänts av centralen.

Av handlingen över säkerhetsprinciperna skall de personer som avses i 4 mom. framgå. Om en sådan handling inte har upprättats, skall verksamhetsidkaren ha en aktuell förteckning över driftsövervakarna.

Den person som svarar för säkerhetsprinciperna och driftsövervakaren sörjer för att verksamheten i produktionsanläggningen följer bestämmelserna om kemikalier och tillståndsvillkoren.

Säkerhetsrapport

22 §Säkerhetsrapport

Säkerhetsrapporten skall tillställas säkerhetsteknikcentralen i tillräckligt god tid innan verksamheten inleds.

I säkerhetsrapporten skall verksamhetsidkaren

1)

presentera sina säkerhetsprinciper för förebyggande av storolyckor och andra olyckor samt nödvändiga uppgifter om den organisation och det säkerhetsledningssystem som behövs för att dessa principer skall kunna följas i enlighet med bilaga III,

2)

visa att riskerna för storolyckor i produktionsanläggningen har identifierats samt att nödvändiga åtgärder har vidtagits för att förebygga dessa och begränsa följderna av dem för människor, miljö och egendom,

3)

visa att säkerhetskraven i 2 kap. har beaktats,

4)

visa att en intern räddningsplan har gjorts upp,

5)

lämna tillräckliga uppgifter för uppgörande av en extern räddningsplan,

6)

lämna tillräckliga uppgifter för förläggningen av produktionsanläggningen och planeringen av hur den omgivande marken skall användas.

Säkerhetsrapporten skall omfatta de uppgifter som räknas upp i bilaga IV och en förteckning över de farliga kemikalier som finns i produktionsanläggningen.

Säkerhetsrapporten kan vid behov kompletteras i samband med behandlingen. Säkerhetsteknikcentralen kan vid behov begära kompletterande uppgifter till säkerhetsrapporten.

Säkerhetsrapporten skall tillställas säkerhetsteknikcentralen i tre exemplar.

23 §Behandlingen av säkerhetsrapporten

Säkerhetsteknikcentralen skall inom en skälig tid meddela verksamhetsidkaren sina slutsatser om säkerhetsrapporten. Slutsatserna kan presenteras i det tillståndsbeslut som avses i 19 §.

Innan de slutsatser som avses i 1 mom. meddelas skall säkerhetsteknikcentralen ge arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen och brandchefen tillfälle att framföra sina åsikter om säkerhetsrapporten.

24 §Revidering av säkerhetsrapporten

Verksamhetsidkaren skall se över och uppdatera säkerhetsrapporten i följande fall:

1)

om det i verksamheten har skett en förändring som ökar risken för storolyckor,

2)

om en revidering är nödvändig för att utvecklingen inom och den ökande kunskapen om säkerhetstekniken, riskbedömningen och den tekniska sakkunskapen skall kunna beaktas,

3)

om det vid utredningen av olycks- och farosituationer har kommit fram omständigheter som måste beaktas,

4)

på begäran av säkerhetsteknikcentralen.

Säkerhetsrapporten skall dock ses över och uppdateras minst vart femte år. Den reviderade rapporten skall tillställas säkerhetsteknikcentralen.

Vid behandlingen av den reviderade säkerhetsrapporten iakttas i tillämpliga delar vad som bestäms i 23 §.

25 §Undantag från innehållet i säkerhetsrapporten

Säkerhetsteknikcentralen kan på ansökan begränsa de uppgifter som krävs i säkerhetsrapporten och som anges i bilaga IV, om vissa av kemikalierna i produktionsanläggningen inte kan medföra risk för storolycka.

Verksamhetsidkaren skall i ansökan på ett sätt som tillfredsställer säkerhetsteknikcentralen visa att kemikalierna i fråga inte kan medföra risk för storolycka. Som grund för undantag kan något av följande godkännas:

1)

kemikaliens fysiska form: sådana kemikalier i fast form från vilka i sedvanliga förhållanden och i osedvanliga förhållanden som skäligen kan förutses inte kan frigöras ett sådant ämne eller sådan energi som kan förorsaka risk för storolycka,

2)

förvaringssätt och mängd: kemikalier som har förpackats eller som förvaras på sådant sätt och i sådana mängder att den största möjliga mängd som kan frigöras av dem inte i några som helst förhållanden kan förorsaka risk för storolycka,

3)

läge och mängd: kemikalier som finns i sådana mängder på ett sådant avstånd från övriga farliga kemikalier antingen i anläggningen eller på någon annan plats, att de inte själva kan medföra risk för storolycka och inte heller tillsammans med övriga farliga kemikalier kan åstadkomma en storolycka, eller

4)

klassificering: kemikalier som utgående från klassificeringen i del 2 i bilaga I har definierats som farliga kemikalier, men som inte kan medföra risk för storolycka, vilket gör att det inte är lämpligt att använda klassificeringen i detta sammanhang.

Om undantag skall ansökas hos säkerhetsteknikcentralen i tillräckligt god tid innan tiden för inlämnandet av säkerhetsrapporten går ut. Till ansökan skall fogas de utredningar som anges i bilaga V.

Ansökan jämte bilagor skall tillställas säkerhetsteknikcentralen i tre exemplar.

Innan undantag beviljas skall säkerhetsteknikcentralen vid behov ge arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen och brandchefen tillfälle att framföra sina åsikter om ansökan.

26 §Framläggande av säkerhetsrapporten

Verksamhetsidkaren skall hålla produktionsanläggningens säkerhetsrapport och den förteckning över farliga kemikalier som anknyter till den framlagd för allmänheten.

Med säkerhetsteknikcentralens samtycke kan verksamhetsidkaren begränsa de uppgifter som i säkerhetsrapporten lämnas till allmänheten och vilka verksamhetsidkaren anser vara affärs- eller yrkeshemligheter eller annars med fog konfidentiella.

Räddningsplaner

27 §Intern räddningsplan

En intern räddningsplan, som verksamhetsidkaren har gjort upp för produktionsanläggningen, skall tillställas säkerhetsteknikcen-tralen i tillräckligt god tid innan verksamheten inleds.

Planen skall göras upp med beaktande av följande mål:

1)

olyckor begränsas och kontrolleras för att följderna av dem skall kunna minimeras samt för att skador på människor, miljö och egendom skall kunna begränsas,

2)

nödvändiga åtgärder vidtas för att människorna och miljön skall kunna skyddas mot följderna av storolyckor,

3)

förberedelser görs för att spåren efter en olycka skall kunna undanröjas och miljön rengöras.

I planen skall ingå en bedömning av vilka effekter olyckorna har utanför produktionsanläggningen, och de uppgifter som avses i bilaga VI.

När planen görs upp skall den personal som arbetar vid produktionsanläggningen höras och kommunens arrangemang för räddningsväsendet beaktas.

Innan säkerhetsteknikcentralen meddelar sina slutsatser gällande räddningsplanen skall den inhämta utlåtande av brandchefen. Slutsatserna kan presenteras i det tillståndsbeslut som avses i 19 §.

Verksamhetsidkaren skall granska planen åtminstone med tre års intervaller och alltid när det är nödvändigt justera och uppdatera den. Vid granskningen skall ändringar i produktionsanläggningen och arrangemangen inom räddningsväsendet, den ökande tekniska sakkunskapen och den ökande kännedomen om åtgärder som skall vidtas för att förebygga storolyckor beaktas.

Den uppdaterade planen skall tillställas brandchefen.

Verksamhetsidkaren och brandkåren skall tillräckligt ofta, åtminstone med tre års intervaller, hålla övningar för att försäkra sig om att räddningsplanen fungerar.

28 §Extern räddningsplan

Om kommunens skyldighet att göra upp en extern räddningsplan bestäms särskilt.

För utarbetandet av den externa räddningsplanen tillställer säkerhetsteknikcentralen brandchefen de uppgifter som har getts i samband med säkerhetsrapporten tillsammans med sitt eget utlåtande.

Andra förpliktelser

29 §Informationsskyldighet

Den som bedriver sådan verksamhet för vilken en säkerhetsrapport krävs skall informera de personer och sammanslutningar som kan påverkas av en sådan storolycka som har fått sin början i produktionsanläggningen om säkerhetsåtgärderna och om förhållningsreglerna för den händelse att en olycka inträffar.

Av informationsmeddelandet skall framgå åtminstone de uppgifter som avses i bilaga VII.

Meddelandet skall ses över vart tredje år och vid behov uppdateras. Informationen skall upprepas, om det har skett ändringar i produktionsanläggningen, vilka i betydande grad inverkar på risken för en storolycka. I annat fall skall informationen upprepas åtminstone med fem års intervaller.

30 §Hur en olycka sprider sig

Säkerhetsteknikcentralen skall, utgående från de uppgifter som den har fått i tillståndsansökan och säkerhetsrapporten, ange de områden där sannolikheten för en storolycka kan öka till följd av produktionsanläggningens läge och närheten till andra produktionsanläggningar.

De produktionsanläggningar som är belägna på områden som har angetts i enlighet med 1 mom. skall

1)

ge de andra produktionsanläggningarna på området uppgifter om de risker för storolyckor och andra olyckor som föreligger i produktionsanläggningen,

2)

i sina säkerhetsprinciper, sitt säkerhetsledningssystem, sin säkerhetsrapport, sin interna räddningsplan och sina övriga utredningar beakta de risker för storolyckor och andra olyckor som de övriga produktionsanläggningarna förorsakar,

3)

samarbeta vid informerandet av allmänheten och vid lämnandet av uppgifter till säkerhetsteknikcentralen för uppgörandet av den externa räddningsplanen.

Det som bestäms i 2 mom. gäller också sådana platser där flera verksamhetsidkare är verksamma och deras verksamhet utgör en funktionell helhet.

31 §Fastställande av upplagsområde

För ett upplagsområde där två eller flera verksamhetsidkare som bedriver omfattande upplagring av farliga kemikalier är verksamma, skall hos säkerhetsteknikcentralen ansökas om att det fastställs att området skall vara upplagsområde för farliga kemikalier, om

1)

upplagen använder gemensamma anordningar, trafikområden, lastnings- och lossningskajer eller med dessa jämförbara arrangemang eller om

2)

det har planerats att brandbekämpningen vid upplagen och övrig beredskap för olyckor helt eller delvis skall skötas med gemensamma anordningar och utrustningar.

32 §Ansökan om fastställande av upplagsområde

Kommunen, upplagsområdets ägare eller innehavare eller den som verksamhetsidkarna på upplagsområdet har befullmäktigat till detta i ett inbördes avtal, kan ansöka om att det fastställs att upplagsområdet skall vara upplagsområde för farliga kemikalier.

Ansökan om fastställande görs skriftligen hos säkerhetsteknikcentralen och i den skall utredas:

1)

planläggningen av och trafikarrangemangen på upplagsområdet och i dess närmaste omgivning,

2)

ägarförhållandena i fråga om de anordningar och utrustningar som finns på upplagsområdet och är avsedda för sambruk,

3)

vilka kemikalier som enligt planerna skall upplagras på upplagsområdet och deras maximimängder klassvis,

4)

hur väl jordmånen i området lämpar sig som upplagsområde för kemikalier,

5)

genomförandet av och konstruktionen hos de påfyllnads- och tömningsaggregat, transportrörsystem och andra anordningar och utrustningar som är i sambruk samt hur driften, underhållet och servicen av dem har ordnats,

6)

hur brandbekämpningen och annan skadebekämpning samt räddningsverksamheten har organiserats på området.

33 §Behandlingen av ansökan

I samband med att ett område fastställs att vara upplagsområde skall det klarläggas hur områdets läge, trafikarrangemang, jordmån, de transportrörsystem samt tömnings- och påfyllnadsanordningar som är i sambruk och deras driftsarrangemang liksom även service- och underhållsåtgärderna i fråga om dem lämpar sig för verksamheten på upplagsområdet samt om passagekontrollen, brandbekämpningen och beredskapen inför olyckor är tillräcklig med beaktande av den verksamhet som har planerats på området och dess omfattning.

I beslutet om fastställande av upplagsområdet kan uppställas villkor som är nödvändiga med tanke på säkerheten på upplagsområdet.

Innan ett område fastställs att vara upplagsområde skall säkerhetsteknikcentralen inhämta utlåtande av arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen, brandchefen samt vid behov av den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten.

34 §Industriolyckor som överskrider landets gränser

Säkerhetsteknikcentralen kan av de produktionsanläggningar som hör till till-lämpningsområdet för den konvention av Förenta Nationernas ekonomiska kommission för Europa som gäller gränsöverskridande effekter av industriolyckor kräva tilläggsutredningar enligt denna konvention, om storolyckor som eventuellt sker i dessa produktionsanläggningar kan ha effekter som överskrider landets gränser.

Säkerhetsteknikcentralen bör sörja för att de förfaranden för hörande av grannländerna som är förenliga med konventionen utförs, om en produktionsanläggning på finskt territorium hör till tillämpningsområdet för konventionen och en storolycka som eventuellt sker i anläggningen kan ha effekter som överskrider landets gränser.

På motsvarande sätt bör säkerhetsteknikcentralen sörja för att förfaranden för hörande enligt konventionen verkställs i Finland, om en produktionsanläggning som befinner sig på en annan konventionsparts territorium hör till tillämpningsområdet för konventionen och en storolycka som eventuellt sker i anläggningen kan ha effekter som når Finland.

Inspektioner

35 §Inspektionsskyldighet

Säkerhetsteknikcentralen skall systematiskt inspektera det tekniska genomförandet, säkerhetsprinciperna och ledningssystemen samt deras funktionsduglighet i en produktionsanläggning som bedriver omfattande industriell hantering och upplagring, om centralen inte har godkänt andra metoder som lämpar sig för övervakningen av produktionsanläggningen, med hjälp av vilka centralen kan försäkra sig om de ovan avsedda faktorerna.

36 §Inspektionsprogram

Säkerhetsteknikcentralen skall utarbeta ett inspektionsprogram i enlighet med denna paragraf för produktionsanläggningar som bedriver omfattande industriell hantering och upplagring.

Säkerhetsteknikcentralen inspekterar produktionsanläggningarna med följande tidsfrister:

1)

produktionsanläggningar för vilka krävs en säkerhetsrapport minst en gång per år,

2)

produktionsanläggningar för vilka krävs en handling över säkerhetsprinciperna minst en gång vart tredje år, samt

3)

övriga produktionsanläggningar där omfattande industriell hantering och upplagring bedrivs samt upplagsområden minst en gång vart femte år.

Tidsfristerna i 2 mom. kan förlängas, om en produktionsanläggning använder sådana påvisade systematiska förfaranden, utgående från vilka säkerhetsteknikcentralen kan försäkra sig om produktionsanläggningens tekniska säkerhet, säkerhetsprinciper och ledningssystem samt deras funktionsduglighet, eller om något annat program har utarbetats för produktionsanläggningen utgående från en systematisk bedömning av riskerna för storolyckor och andra olyckor i produktionsanläggningen.

På motsvarande sätt kan tidsfristerna i 2 mom. förkortas, om detta är nödvändigt för att säkerheten skall kunna garanteras.

Säkerhetsteknikcentralen utarbetar inspektionsprogrammet i samarbete med arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen och brandchefen.

37 §Inspektionens innehåll

Säkerhetsteknikcentralen skall regelbundet i enlighet med inspektionsprogrammet besikta det tekniska genomförandet, säkerhetsprinciperna och ledningssystemen i en produktionsanläggning som bedriver omfattande industriell hantering och upplagring.

Vid inspektionen skall verksamhetsidkaren visa åtminstone att

1)

de uppgifter som tas upp i säkerhetsrapporten, ansökan, anmälan eller i någon annan utredning som har tillställts säkerhetsteknikcentralen motsvarar den rådande situationen i produktionsanläggningen,

2)

de villkor som har ställts för produktionsanläggningen i tillståndsbeslutet uppfylls,

3)

de ändringar som har gjorts i produktionsanläggningen har genomförts i enlighet med gällande bestämmelser,

4)

säkerhetsprinciperna för att förebygga olyckor följs,

5)

verksamhetsidkaren med beaktande av de verksamheter som bedrivs i produktionsanläggningen har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga olyckor,

6)

verksamhetsidkaren med tillräckliga åtgärder har förberett sig på att begränsa följderna av olyckor på produktionsanläggningens område och utanför det,

7)

befolkningen har getts de uppgifter som avses i 29 §,

8)

produktionsanläggningen också uppfyller övriga krav i denna förordning och i de bestämmelser som har utfärdats med stöd av den.

När säkerhetsteknikcentralen bedömer om kraven enligt 2 mom. har uppfyllts, kan centralen också beakta resultaten från en inspektion som har utförts av en annan myndighet.

38 §Inspektionstidpunkten

Säkerhetsteknikcentralen skall inspektera produktionsanläggningen eller en del av den efter att tillstånd har beviljats, innan den tas i bruk.

Inför den inspektion som avses i 1 mom. skall verksamhetsidkaren skriftligen meddela säkerhetsteknikcentralen om ibruktagandet av produktionsanläggningen eller en del av den senast en månad innan den tas i bruk.

Övriga inspektioner utförs i enlighet med inspektionsprogrammet.

Säkerhetsteknikcentralen skall vid behov underrätta arbetarskyddsdistriktet, den regionala miljöcentralen, brandchefen samt den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten om en inspektion.

39 §Inspektionsberättelse

Säkerhetsteknikcentralen skall efter varje inspektion avfatta en inspektionsberättelse i vilken de inspekterade objekten samt upptäckta brister antecknas.

Inspektionsberättelsen sänds till verksamhetsidkaren och till de myndigheter som avses i 38 § och som har deltagit i inspektionen.

Verksamhetsidkaren skall inom uppställd tidsfrist lämna en utredning om avhjälpandet av de brister som upptäcktes vid inspektionen.

5 kap.Liten industriell hantering och upplagring

40 §Anmälan till den lokala myndigheten

Om liten industriell hantering eller upplagring av kemikalier enligt 13 § 2 mom. skall en anmälan göras till brandchefen eller den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten.

I anmälan skall anges

1)

verksamhetsidkarens firma och hemort samt kontaktinformation,

2)

var produktionsanläggningen är belägen,

3)

områdets vattentäkter, viktiga grundvattenområden och andra grundvattenområden som lämpar sig för vattenförsörjning samt jordmånens art,

4)

de brand- och explosionsfarliga kemikalier samt hälso- och miljöfarliga kemikalier, vilka skall hanteras och upplagras i produktionsanläggningen,

5)

de största mängder av kemikalier som avses i 4 punkten vilka samtidigt kommer att finnas i driftsanordningarna och lagren,

6)

när verksamheten skall inledas.

Till anmälan skall fogas

1)

skyddsinformationsblad eller motsvarande uppgifter om de huvudsakliga kemikalier som skall hanteras och upplagras,

2)

en redogörelse i stora drag för hur den industriella hanteringen eller upplagringen är planerad att ske,

3)

en utredning om brandbekämpningsarrangemangen, om hur eventuella läckor skall fås under kontroll och om andra åtgärder som har planerats med tanke på olyckor.

Anmälan skall göras i två exemplar i god tid innan den industriella hanteringen eller upplagringen inleds.

41 §

Samarbetet mellan de lokala myndigheterna

Brandchefen skall sända den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten det andra exemplaret av en anmälan som han har fått enligt 40 §. På motsvarande sätt skall den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten sända brandchefen det andra exemplaret av en anmälan som tillsynsmyndigheten har fått enligt 40 §.

42 §Inspektioner

Brandchefen eller en av honom förordnad tjänsteinnehavare inom brandväsendet skall inom tre månader från det verksamheten inleddes inspektera en sådan i 40 § avsedd produktionsanläggning som bedriver liten industriell hantering eller upplagring av brand- och explosionsfarliga kemikalier. En tjänsteinnehavare som har förordnats av den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten skall på motsvarande sätt inom tre månader från det verksamheten inleddes inspektera en sådan i 40 § avsedd produktionsanläggning som bedriver liten industriell hantering eller upplagring av hälso- eller miljöfarliga kemikalier.

Om såväl brand- och explosionsfarliga kemikalier som hälso- och miljöfarliga kemikalier hanteras eller upplagras vid en produktionsanläggning som bedriver liten industriell hantering eller upplagring, skall de inspektioner som avses i 1 mom. utföras samtidigt. Om brand- och explosionsfarliga kemikalier emellertid hanteras eller upplagras i ytterst små mängder, behöver brandchefen eller den av honom förordnade tjänsteinnehavaren inom brandväsendet inte delta i inspektionen. På motsvarande sätt behöver en tjänsteinnehavare som den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten har förordnat inte delta i inspektionen, om hälso- eller miljöfarliga kemikalier hanteras eller upplagras i ytterst små mängder.

Vid inspektionerna skall särskild uppmärksamhet fästas vid en trygg användning av produktionsanläggningen, vid service och underhåll av anläggningens konstruktioner, anordningar och utrustningar, vid utbildningen och handledningen av personalen samt vid förebyggandet av olyckor och organiserandet av räddningsverksamheten.

Över en inspektion som avses i 1 och 2 mom. skall sättas upp ett protokoll, av vilket framgår de brister som eventuellt har observerats vid produktionsanläggningen och de åtgärder som inspektörerna föreslår för avhjälpande av bristerna. Inspektionsprotokollet överlämnas till verksamhetsidkaren.

Verksamhetsidkaren skall inom utsatt tidsfrist lämna en utredning om avhjälpandet av de brister som upptäcktes vid inspektionen.

43 §Beslut om åtgärder

Framgår det vid en inspektion enligt 42 § att produktionsanläggningen inte uppfyller kraven i denna förordning eller i de bestämmelser som har utfärdats med stöd av den, fattas beslutet om de åtgärder som behövs för att avhjälpa bristerna och om tidsfristerna för dessa av brandchefen, om det gäller brand- och explosionsfarliga kemikalier, och av den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten, om det gäller hälso- eller miljöfarliga kemikalier.

För undvikande av motstridiga krav skall brandchefen och den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten samverka i tillräckligt hög grad när de utfärdar föreskrifter.

44 §Anmälan för tillståndsregistret

Brandchefen skall till säkerhetsteknikcentralen sända de uppgifter centralen behöver om de produktionsanläggningar som bedriver liten industriell hantering och upplagring av brand- och explosionsfarliga kemikalier och om vilka anmälan enligt 40 § har gjorts, och om de inspektioner som har utförts i dessa, för införande i det tillståndsregister som nämns i kemikalieförordningen. Detsamma gäller för den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten i fråga om produktionsanläggningar som bedriver liten industriell hantering av hälso- eller miljöfarliga kemikalier. Är det fråga om en produktionsanläggning som avses i 42 § 2 mom., skall uppgifterna för kemikalieregistret sändas av den myndighet till vilken anmälan enligt 40 § har gjorts.

Det som bestäms i 1 mom. gäller också sådana ändringsanmälningar som avses i 6 kap.

6 kap.Ändringar

45 §Ändringar i produktionsanläggningen

Verksamhetsidkaren skall se till att ändringar i produktionsanläggningen görs utan att säkerhetsnivån sänks och i enlighet med de säkerhetsprinciper som skall följas i produktionsanläggningen.

46 §Tillstånd att göra ändringar samt inspektioner

En verksamhetsidkare som bedriver omfattande industriell hantering eller upplagring skall utverka tillstånd för en ändring av produktionsanläggningen, om ändringen är en utvidgning eller annan sådan ändring som kan jämställas med grundandet av en produktionsanläggning. Om tillståndsförfarandet och inspektionerna gäller i tillämpliga delar vad som bestäms i 4 kap.

47 §Ändringsanmälningar

En verksamhetsidkare som bedriver omfattande industriell hantering eller upplagring skall göra en skriftlig anmälan till säkerhetsteknikcentralen om betydande utvidgningar och andra sådana ändringar som görs i produktionsanläggningen, såsom

1)

en betydande ökning av mängden farliga kemikalier i produktionsanläggningen,

2)

betydande ändringar i farliga kemikaliers fysiska form, egenskaper eller klassificeringen av hur farlig en kemikalie är, eller

3)

en betydande ändring i tillverkningsmetoden.

Om betydande utvidgningar och andra sådana ändringar av sådan liten industriell hantering och upplagring som avses i 40 § skall göras en skriftlig anmälan i två exemplar till brandchefen eller den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten. Beträffande myndigheternas samarbete och inspektioner gäller vad som bestäms i 41 och 42 §.

Till anmälan skall fogas de utredningar som behövs beträffande utvidgingen eller ändringen.

48 §Ändring som gäller verksamhetsidkaren

Om en produktionsanläggning där omfattande industriell hantering eller upplagring bedrivs övergår till en ny verksamhetsidkare, skall den nya verksamhetsidkaren utan dröjsmål anmäla detta till säkerhetsteknikcentralen.

I fråga om en ändring som gäller verksamhetsidkaren vid en produktionsanläggning där liten industriell hantering eller upplagring bedrivs, skall på motsvarande sätt en skriftlig anmälan i två exemplar lämnas till brandchefen eller den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten. Beträffande myndigheternas samarbete gäller vad som bestäms i 41 §.

49 §Meddelande av föreskrifter och villkor

Säkerhetsteknikcentralen kan i samband med behandlingen av de ändringsanmälningar som avses i detta kapitel meddela föreskrifter eller villkor i fråga om verksamheten för att kraven i bestämmelserna skall uppfyllas.

På motsvarande sätt kan brandchefen och den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten i samband med behandlingen av ändringsanmälningar meddela föreskrifter eller villkor som de anser nödvändiga för att kraven i bestämmelserna skall uppfyllas.

50 §Nedläggning av industriell hantering och upplagring

Om den industriella hanteringen eller upplagringen upphör helt eller om någon del av produktionsanläggningen tas ur bruk, skall anläggningens ägare och innehavare se till att anläggningens konstruktioner och områden eller den del av dem som tagits ur bruk efter nedläggningen av verksamheten vid behov rengörs så att de inte medför person-, miljö- eller egendomsskador.

Om verksamheten vid en produktionsanläggning där det bedrivs omfattande industriell hantering eller upplagring upphör eller avbryts för en längre tid än ett år, skall detta anmälas till säkerhetsteknikcentralen. Upphör eller avbryts liten industriell hantering eller upplagring, skall detta på motsvarande sätt anmälas till brandchefen eller den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten, som skall underrätta varandra om de anmälningar som de har fått.

7 kap.Förvaring

51 §Förvaring av brännbara vätskor och gaser i bostads-, kontors-, inkvarterings-, dagvårds- och samlingslokaler

I bostads-, kontors-, inkvarterings-, dagvårds- och samlingslokaler samt i med dessa jämförbara lokaliteter får extremt brandfarliga, mycket brandfarliga och brandfarliga brännbara vätskor samt aerosoler som innehåller brännbara vätskor eller brännbara gaser förvaras i en mängd av totalt högst 25 liter. Andra brännbara gaser får inte förvaras i dessa lokaliteter. Brännbara vätskor med en flampunkt högre än 55 °C får förvaras i en mängd av högst 50 liter.

I ett separat lagerutrymme eller service- eller arbetsrum i en byggnad som omfattar sådana lägenheter som avses i 1 mom. får dock brännbara gaser, extremt brandfarliga, mycket brandfarliga och brandfarliga brännbara vätskor förvaras i en mängd av totalt högst 100 liter. Brännbara vätskor med en flampunkt högre än 55 °C får förvaras i en mängd av totalt högst 200 liter.

I sjukhus, läroinrättningar och andra därmed jämförbara inrättningar får dessutom finnas för deras verksamhet nödvändiga separata lager av brännbara vätskor om dessa utgör en egen brandteknisk sektion.

Brännbara gaser och brännbara vätskor får inte förvaras i sådana gemensamma källar- eller vindsutrymmen i en byggnad med flera än en bostadslägenhet som är avsedda för förvaring av bostädernas hushållslösöre.

När de maximimängder som nämns i 1 och 2 mom. beräknas, skall inte alkoholdrycker samt sådana brännbara vätskor och brännbara gaser beaktas om vilkas hantering, upplagring och förvaring bestäms i förordningen om oljeeldningsaggregat, i flytgasförordningen eller i naturgasförordningen.

52 §Förvaring av brännbara vätskor och gaser i garage för motorfordon

I ett garage för motorfordon får brännbar vätska och brännbar gas förvaras i en fast bränslecistern, som hör till ett fordon, en arbetsmaskin eller en med dem jämförbar anordning och som är ansluten till motorn, i så stor mängd som cisternens kapacitet medger. Utöver detta får extremt brandfarliga, mycket brandfarliga och brandfarliga brännbara vätskor samt aerosoler som innehåller brännbara vätskor eller brännbara gaser förvaras i en mängd av totalt högst 60 liter samt brännbara vätskor med en flampunkt över 55 °C, i en mängd av högst 200 liter.

När de maximimängder som nämns i 1 mom. beräknas, skall inte sådana brännbara vätskor och brännbara gaser beaktas om vilkas hantering, upplagring och förvaring bestäms i förordningen om oljeeldningsaggregat, i flytgasförordningen eller i naturgasförordningen.

53 §Förvaring av brännbara vätskor i en butikslokal

I en brandteknisk sektion, som används som butiksrum, får brännbara vätskor förvaras i kärl som rymmer högst 25 liter och den totala mängden får vara högst 1 000 liter. Av denna mängd får aerosoler, som innehåller brännbara gaser och brännbara vätskor, och extremt brandfarliga brännbara vätskor utgöra totalt högst 200 liter, förpackade i kärl som rymmer högst 2 liter.

I en butikslokal får dessutom finnas sådana lager av aerosoler och brännbara vätskor som är avskilda från butiksrummet och utgör en egen brandteknisk sektion.

Aerosoler och brännbara vätskor skall i butikslokalen placeras på platser som särskilt har reserverats för dem åtskilt från antändningskällor och andra lättantändliga brännbara ämnen så att de vid eldsvåda inte utgör ett hinder för utrymning av butikslokalen. Spridning av en brännbar vätska i butikslokalen utanför den plats som har reserverats för förvaring av den brännbara vätskan skall förhindras.

I butikslokalen skall finnas tillräckligt med primärsläckningsredskap.

54 §Förvaring av hälso- och miljöfarliga kemikalier

Hälso- och miljöfarliga kemikalier skall förvaras i emballage som uppfyller de krav som föreskrivs i kemikalielagen på platser som har reserverats för dem åtskilt från livsmedel och foder.

Giftiga och synnerligen giftiga kemikalier skall förvaras i ett låst utrymme eller på något annat sätt så att obehöriga inte kan komma åt dem.

Kemikalier som reagerar starkt sinsemellan skall förvaras åtskilda från varandra så att de i olycks- eller skadefall inte kan förorsaka hälso- eller miljöskada.

I utrymmen där hälso- och miljöfarliga kemikalier förvaras skall dessutom iakttas behörig ordning och sörjas för ventilation samt för att kemikalier kan samlas upp eller oskadliggöras när en olycka har skett.

55 §Avvikelse från begränsningarna gällande förvaring och begränsningarna

Tillsynsmyndigheten kan tillåta att farliga kemikalier förvaras i utrymmen som avses i 51―53 § i större mängder än vad som bestäms i nämnda paragrafer, om detta är möjligt utan att säkerheten äventyras.

Tillsynsmyndigheten kan i enskilda fall begränsa de mängder farliga kemikalier som får förvaras i utrymmen som avses i 51―53 § eller i fråga om förvaringen ställa andra begränsningar eller villkor, som ansetts nödvändiga med tanke på säkerheten.

8 kap.Upplagringscisterner och rörsystem

Upplagringscisterner

56 §Konstruktionsbesiktning

Tillverkaren eller importören får inte överlåta en cistern som är avsedd som fast cistern för upplagring av brännbar gas eller brännbar vätska förrän det vid en besiktning som har utförts av besiktningsorganet har konstaterats att cisternen till sin konstruktion motsvarar bestämmelserna (konstruktionsbesiktning).

En cistern med en volym av 1 000 m 3 eller mer skall utöver en konstruktionsbesiktning underkastas besiktning under byggnadstiden, i det inledande skedet av installations- och svetsningsarbetena. Besiktningen utförs av besiktningsorganet.

Över konstruktionsbesiktningen skall sättas upp ett protokoll som skall ges den tillverkare eller importör som har beställt besiktningen. Tillverkaren eller importören skall sända protokollet till beställaren.

Besiktningsorganet kan i fråga om en importerad upplagringscistern som konstruktionsbesiktning i dess helhet eller delvis godkänna åtgärder som på behörigt sätt har vidtagits utomlands i syfte att besikta konstruktionen, om ett godtagbart intyg över dessa visas upp.

En konstruktionsbesiktning behöver inte utföras på cisterner som avses i tryckkärlsförfattningarna och i fråga om vilka det i enlighet med tryckkärlsförfattningarna har visats att de uppfyller kraven.

57 §Konstruktionsbesiktning av serietillverkade cisterner

Om cisterner för upplagring av brännbar gas eller brännbar vätska med en volym om högst 100 m 3 som tillverkas eller importeras är identiska till sin konstruktion och ytbeläggning, kan konstruktionsbesiktningen utföras serievis. Vid seriebesiktning granskar besiktningsorganet den första cisternen i serien och därefter en cistern av tjugo.

Tillverkaren av cisterner som avses i 1 mom. skall utse en tillverkningsövervakare som skall ha tillsyn över tillverkningen av cisternerna och se till att cisternerna konstrueras enligt bestämmelserna. Tillverkningsövervakaren skall dessutom se till att tillverkaren eller importören utför konstruktionsbesiktning av de exemplar i en serie som inte besiktas enligt 1 mom. Övervakaren skall vara anställd hos cisterntillverkaren.

På de cisterner som konstateras stämma överens med föreskrifterna fästs under tillverkningsövervakarens tillsyn en skylt som utöver uppgifterna om cisternen förses med besiktningsorganets märkning.

Bestämmelserna i denna paragraf gäller inte cisterner som stämmer överens med bestämmelserna om tryckkärl.

58 §Tillsyn över tillverkning

Tillverkaren av en cistern med en volym om mer än 100 m 3 för upplagring av brännbar gas eller brännbar vätska skall utse en särskild ansvarsperson, som

1)

innan byggandet av cisternen inleds skall försäkra sig om att grunden till cisternen har byggts och besiktats enligt bestämmelserna,

2)

skall övervaka byggarbetet och se till att cisternen byggs och besiktas enligt gällande bestämmelser,

3)

skall se till att cisternens konstruktionsmaterial och de materialintyg som gäller dessa kan kopplas till varandra på ett tillförlitligt sätt även efter att cisternen har byggts.

Den ansvarsperson som avses i 1 mom. skall ha den sakkunskap och erfarenhet som behövs för att sköta uppgifterna samt nödvändiga befogenheter.

Tillverkaren av cisternen skall ge den som beställt cisternen ett skriftligt intyg över att cisternen har byggts och besiktats enligt gällande bestämmelser. Intyget undertecknas av den ansvarsperson som avses i 1 mom. Ansvarspersonen skall dessutom se till att beställaren får konstruktionsritningarna för cisternen, byggnads- och besiktningshandlingarna, de handlingar som gäller grunden och besiktningen av denna samt en underhålls- och besiktningsplan som har gjorts upp för cisternen i samarbete med beställaren.

I fråga om reparationsarbeten och väsentliga konstruktionsändringar på en cistern med en volym om mer än 100 m 3 för upplagring av brännbar vätska och brännbar gas gäller i tillämpliga delar vad som bestäms i denna paragraf.

59 §Närmare bestämmelser

Genom handels- och industriministeriets beslut kan i fråga om cisterner för upplagring av brännbar gas och brännbar vätska föreskrivas att

1)

grunden till en upplagringscistern skall besiktas innan installationsarbetet inleds,

2)

en tillverkare av upplagringscisterner i sin tjänst skall ha en tillverkningsövervakare som har tillsyn över tillverkningen och besiktningen av cisternerna, samt

3)

för cisterner av en bestämd typ skall ansökas om typgodkännande hos besiktningsorganet innan tillverkningen inleds.

Rörsystem

60 §Tillverkning av rörsystem

Vad som bestäms i tryckkärlsförfattningarna gäller i fråga om konstruktionskraven och påvisandet av kraven för de rörsystem vars drifttryck är minst 0,5 bar (övertryck) och som används vid en produktionsanläggning som bedriver omfattande industriell hantering eller upplagring av brännbar gas eller brännbar vätska. Dessutom skall i fråga om rörsystemen iakttas vad som bestäms närmare i handels- och industriministeriets beslut.

9 kap.Olyckor vid industriell hantering och upplagring

61 §Anmälan av olyckor till övervakningsmyndigheten

Om en olycka i en produktionsanläggning, där omfattande industriell hantering eller upplagring bedrivs, leder till döden, svåra personskador eller sådan skada på egendom eller miljö som inte är ringa, skall verksamhetsidkaren omedelbart meddela detta till säkerhetsteknikcentralen.

Verksamhetsidkaren skall när en olycka har inträffat tillställa säkerhetsteknikcentralen en utredning, i vilken

1)

olyckssituationen och förhållandena då olyckan inträffade beskrivs,

2)

uppgifter om de kemikalier som medverkat till olyckan och om mängden eventuella utsläpp lämnas,

3)

de effekter olyckan har eller förväntas ha på människor, miljö och egendom utreds,

4)

de räddnings- och bekämpningsåtgärder som har vidtagits till följd av olyckan beskrivs,

5)

de åtgärder verksamhetsidkaren har för avsikt att vidta för att förebygga långtidsverkningar av olyckan och för att förebygga motsvarande olyckor i framtiden utreds.

Om det i en undersökning som verksamhetsidkaren gör senare kommer fram nya omständigheter i fråga om de sakförhållanden som uppges i den utredning som avses i 2 mom. eller de slutsatser som har dragits i fråga om dem, skall verksamhetsidkaren uppdatera sin utredning.

Säkerhetsteknikcentralen har dessutom rätt att få de tilläggsuppgifter som behövs för att orsakerna till olyckan skall kunna utredas och motsvarande olyckor förebyggas.

På motsvarande sätt skall en olycka som har skett vid liten industriell hantering eller upplagring anmälas till brandchefen och den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten, som skall anmäla olyckan vidare till säkerhetsteknikcentralen. Om utredningen av en olycka gäller i tillämpliga delar vad som bestäms i 2―4 mom.

62 §Olycksundersökningar

Säkerhetsteknikcentralen skall undersöka en olycka, som har skett vid omfattande industriell hantering eller upplagring, om detta är nödvändigt för utredande av orsaken till olyckan eller med tanke på den tekniska säkerheten vid produktionsanläggningen i fråga eller för förebyggande av olyckor.

På motsvarande sätt kan den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten och brandchefen undersöka en olycka som har skett vid liten industriell hantering eller upplagring. Säkerhetsteknikcentralen kan vid behov också undersöka en olycka som har skett vid liten industriell hantering eller upplagring.

63 §Ibruktagande efter en olycka

Om en olycka sker i samband med omfattande industriell hantering eller upplagring, kan säkerhetsteknikcentralen

1)

bestämma att den produktionsanläggning där olyckan har skett skall inspekteras för att verksamhetsbetingelserna skall kunna säkerställas,

2)

ställa begränsningar och villkor för att verksamheten skall få inledas efter olyckan, eller

3)

bestämma att för en produktionsanläggning eller en del av en sådan anläggning skall ansökas om nytt tillstånd.

10 kap.Särskilda bestämmelser

64 §Besiktningsorgan

I denna förordning samt i de bestämmelser som utfärdats med stöd av den avses med besiktningsorgan ett av säkerhetsteknikcen-tralen godkänt besiktningsorgan.

Vid godkännandet av ett besiktningsorgan iakttas i tillämpliga delar vad som bestäms om godkännande av besiktningsorgan i 3 a―3 e § naturgasförordningen.

65 §Beviljande av undantag

Säkerhetsteknikcentralen får i enskilda fall, på de villkor som den anser nödvändiga, bevilja en produktionsanläggning där omfattande industriell hantering eller upplagring bedrivs undantag från bestämmelserna i denna förordning och från bestämmelser som har utfärdats med stöd av den, om det skulle medföra oskäliga kostnader eller avsevärda olägenheter att iaktta dessa och om den åsyftade säkerheten kan uppnås på något annat sätt.

Beträffande en produktionsanläggning där liten industriell hantering eller upplagring bedrivs skall den rätt som avses i 1 mom. ankomma på brandchefen, om det gäller brand- och explosionsfarliga kemikalier, och på den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten, om det gäller hälso- eller miljöfarliga kemikalier.

Undantag får dock inte beviljas från förpliktelserna enligt rådets direktiv 96/82/EG om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga olyckshändelser där farliga ämnen ingår.

66 §Tillsyn

Den högsta tillsynen över att denna förordning och de bestämmelser som utfärdas med stöd av den blir iakttagna utövas av säkerhetsteknikcentralen.

Säkerhetsteknikcentralen skall dessutom utöva tillsyn över att bestämmelserna i denna förordning och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den följs vid produktionsanläggningar där omfattande industriell hantering eller upplagring bedrivs.

På den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten ankommer att se till att denna förordning och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den vilka gäller hälso- eller miljöfarliga kemikalier iakttas vid liten industriell hantering och upplagring, vid behov genom inspektioner.

På brandchefen ankommer att se till att denna förordning och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den vilka gäller brand- och explosionsfarliga kemikalier iakttas vid liten industriell hantering och upplagring, vid behov genom inspektioner.

67 §Närmare bestämmelser och anvisningar

Handels- och industriministeriet meddelar närmare bestämmelser och anvisningar om industriell hantering och upplagring av brand- och explosionsfarliga samt hälso- och miljöfarliga kemikalier samt om annan tillämpning av denna förordning.

Genom handels- och industriministeriets beslut kan bestämmas att de anordningar som används vid industriell hantering eller upplagring skall besiktas med jämna mellanrum samt utfärdas närmare bestämmelser om periodiska besiktningar och om godkännandet av samt behörighetsvillkoren för de rörelser som utför dessa.

11 kap.Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

68 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 februari 1999.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 3 augusti 1990 om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (682/1990) jämte ändringar. Handels- och industriministeriets beslut av den 30 mars 1983 om periodisk besiktning av underjordiska cisterner (344/1983), handels- och industriministeriets beslut av den 15 april 1985 om brännbara vätskor (313/1985) samt handels- och industriministeriets beslut av den 9 juni 1998 om hantering och upplagring av farliga kemikalier på distributionsstation (415/1998) förblir dock alltjämt i kraft.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

69 §Tidigare tillstånd och anmälningar

Tillstånd till industriell hantering eller upplagring som avses i denna förordning behöver inte sökas eller anmälan därom gö-ras av en verksamhetsidkare som har sådant tillstånd till industriell hantering eller upplagring av en farlig kemikalie eller flytgas som avses i de bestämmelser som gäller när denna förordning träder i kraft och som avser denna verksamhet eller som har gjort en anmälan om verksamheten på det sätt som anges i de bestämmelser som gäller när denna förordning träder i kraft eller som annars har rätt att bedriva industriell hantering och upplagring när denna förordning träder i kraft med stöd av de bestämmelser som gäller när denna förordning träder i kraft.

70 §Anmälningar om verksamhet som inletts före ikraftträdandet

Om en produktionsanläggning inte har ett tillstånd eller godkännande som avses i 69 §, skall verksamhetsidkaren senast den 1 februari 2000 lämna en anmälan om industriell hantering och upplagring som har inletts innan denna förordning träder i kraft till säkerhetsteknikcentralen, brandchefen eller till den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten enligt vad som bestäms om krav på tillstånd eller anmälan i 3 kap.

Av en anmälan skall framgå

1)

verksamhetsidkarens namn eller firma samt var produktionsanläggningen i fråga är belägen och dess fullständiga adress,

2)

verksamhetsidkarens hemort och fullständiga adress,

3)

produktionsanläggningens ansvariga persons namn och ställning,

4)

den verksamhet som bedrivs i produktionsanläggningen eller upplaget,

5)

mängd, klassificering och fysisk form för de hälso- och miljöfarliga samt brand- och explosionsfarliga kemikalierna,

6)

produktionsanläggningens närmaste omgivning.

Den som tar emot en anmälan kan kräva att verksamhetsidkaren skall komplettera denna med de uppgifter som behövs för att kraven i kemikalielagen, lagen om explosionsfarliga ämnen och i denna förordning skall uppfyllas, om tillsynen över iakttagandet av denna förordning och de bestämmelser som utfärdats med stöd av den förutsätter detta.

Säkerhetsteknikcentralen kan i samband med behandlingen av de anmälningar som avses i detta kapitel meddela föreskrifter eller villkor som gäller verksamheten för att kraven i bestämmelserna skall uppfyllas.

På motsvarande sätt kan brandchefen och den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten i samband med behandlingen av de anmälningar de har tagit emot meddela föreskrifter eller villkor som gäller verksamheten för att kraven i bestämmelserna skall uppfyllas.

Uppgifterna i anmälningarna skall i enlighet med säkerhetsteknikcentralens anvisningar föras in i det tillståndsregister som avses i kemikalieförordningen.

71 §Förändringar i verksamhet som inletts före ikraftträdandet

I fråga om en anmälan och tillståndsansökan för förändringar i en sådan verksamhet som avses i 69 eller 70 § gäller 45―50 §.

72 §Tiden för tillståndsansökan eller anmälan i vissa fall

Klassificeras en kemikalie som farlig eller ändras en kemikalies klassificering sedan verksamheten har inletts, skall en verksamhetsidkare som bedriver industriell hantering eller upplagring av kemikalien inom ett år från det beslutet om klassificering har trätt i kraft ansöka om tillstånd eller göra anmälan i enlighet med vad som i denna förordning bestäms om i vilken mån verksamheten är beroende av tillstånd och anmälan samt bestäms om ansökan om tillstånd och anmälan, om han inte har tillstånd eller godkännande enligt 17 eller 69 § för verksamheten eller inte har gjort anmälan om den enligt 40 eller 70 § eller om något annat inte bestäms genom ett beslut av handels- och industriministeriet.

En verksamhetsidkare som bedriver omfattande industriell hantering och upplagring och som avses i 1 mom. skall också presentera sådana säkerhetsprinciper som avses i 21 § inom ett år från det beslutet om klassificering har trätt i kraft, om något annat inte bestäms genom ett beslut av handels- och industriministeriet.

73 §Säkerhetsprinciperna för industriell hantering och upplagring som inletts före ikraftträdandet

En verksamhetsidkare som avses i 14 § skall utarbeta en handling över säkerhetsprinciperna senast den 1 juli 2000, om något annat inte bestäms genom ett beslut av handels- och industriministeriet.

74 §Övervakare av hantering och upplagring som utsetts före ikraftträdandet

En övervakare av hantering och upplagring, som utsetts innan denna förordning har trätt i kraft, kan vara verksam som sådan driftsövervakare som avses i 21 §. Den kompetens som avses i 21 § skall dock visas innan en övervakare kan utses till driftsövervakare vid en ny produktionsanläggning.

75 §Säkerhetsrapporter och skyldighet att informera om verksamhet som inletts före ikraftträdandet

I enlighet med vad som bestäms om säkerhetsrapporter i 3 kap., skall en säkerhetsrapport utarbetas om industriell hantering och upplagring, som har inletts innan denna förordning träder i kraft, och tillställas säkerhetsteknikcentralen med följande tidsfrister:

1)

i fråga om de produktionsanläggningar på vilka de bestämmelser om uppgörandet av en säkerhetsutredning som gäller när denna förordning träder i kraft tillämpades, senast den 1 februari 2001,

2)

i fråga om de produktionsanläggningar på vilka de bestämmelser om uppgörandet av en säkerhetsutredning som gäller när denna förordning träder i kraft inte tillämpades, senast den 1 februari 2002.

På motsvarande sätt skall det informerande som avses i 29 § göras inom de tidsfrister som nämns i 1 mom. 1 och 2 punkten.

76 §Interna räddningsplaner som gäller industriell hantering och upplagring som inletts före ikraftträdandet

En verksamhetsidkare skall göra upp en intern räddningsplan för omfattande industriell hantering och upplagring, som inletts innan denna förordning trätt i kraft, med följande tidsfrister:

1)

i fråga om de produktionsanläggningar på vilka de bestämmelser om uppgörandet av en säkerhetsutredning som gäller när denna förordning träder i kraft tillämpades, senast den 1 februari 2001,

2)

i fråga om de produktionsanläggningar på vilka de bestämmelser om uppgörandet av en säkerhetsutredning som gäller när denna förordning träder i kraft inte tillämpades, men på vilka bestämmelserna om utarbetandet av en säkerhetsrapport i denna förordning tillämpas, senast den 1 februari 2002,

3)

andra omfattande produktionsanläggningar än de som avses i 1 eller 2 punkten och som idkar industriell hantering och upplagring, senast den 1 juli 2002.

Räddningsplanen i fråga om de produktionsanläggningar som avses i 1 mom. 1 och 2 punkten skall tillställas säkerhetsteknikcentralen inom nämnda tidsfrist. På motsvarande sätt skall räddningsplanen i fråga om en produktionsanläggning som avses i 3 punkten tillställas brandchefen.

77 §Fastställande av upplagsområde som gäller industriell hantering och upplagring som inletts före ikraftträdandet

För ett upplagsområde som avses i 31 § och vars verksamhet har inletts innan denna förordning trätt i kraft men som inte har fått sådant fastställande av upplagsområde som avses i 47 eller 74 § i den förordning som upphävts genom denna förordning, skall ansökas om att det fastställs att området skall vara upplagsområde senast den 1 februari 2001 så som bestäms i 32 §.

78 §Behandling av anhängiga ärenden

Ett ärende som när denna förordning träder i kraft har anhängiggjorts med stöd av de bestämmelser som gäller när denna förordning träder i kraft och behandlas av säkerhetsteknikcentralen, brandchefen eller den kommunala kemikalietillsynsmyndigheten skall behandlas och avgöras i enlighet med de bestämmelser som gäller vid ikraftträdandet. Avgörandet träffas dock av den myndighet på vilken ärendet med stöd av denna förordning ankommer, varför ansöknings- eller anmälningshandlingarna utan dröjsmål skall sändas till myndigheten i fråga.

Rådets direktiv 96/82/EG; EGT nr L 10, 14.1.1997, s.13

Helsingfors den 29 januari 1999

Republikens President MARTTI AHTISAARIHandels- och industriminister Antti Kalliomäki

Bilaga I

Bilaga II

Bilaga III

Bilaga IV

Bilaga V

Bilaga VI

Bilaga VII

Till början av sidan