Lag om revisorer inom den offentliga förvaltningen och ekonomin
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 467/1999
- Ursprunglig publikation
- Häfte 46/1999 (Publicerad 9.4.1999)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:
1 §Lagens tillämpningsområde
Denna lag tillämpas på godkännande av och tillsyn över revisorer inom den offentliga förvaltningen och ekonomin ( OFR-revisor ), nedan revisor , och revisionssammanslutningar inom den offentliga förvaltningen och ekonomin ( OFR-sammanslutning ), nedan revisionssammanslutning . Denna lag tillämpas på revision inom den offentliga förvaltningen och ekonomin till de delar något annat inte bestäms i någon annan lag.
När en revisor är verksam i någon annan uppgift än ett lagstadgat revisionsuppdrag inom den offentliga förvaltningen och ekonomin skall 4, 5 och 24 § i denna lag inte tillämpas på honom.
Bestämmelserna i 4, 5, 23 och 24 § tillämpas inte, om något annat bestäms i någon annan lag.
2 §Revisionsnämnden för den offentliga förvaltningen och ekonomin
I samband med det ministerium som behandlar revisionen inom den offentliga förvaltningen finns revisionsnämnden för den offentliga förvaltningen och ekonomin ( OFR-nämnden ), nedan nämnden .
3 §Allmän behörighet för revisor
En revisor får inte vara omyndig, vara försatt i konkurs eller ha meddelats näringsförbud och han får inte genom sin verksamhet ha visat sig vara olämplig för revision.
4 §Revisors och revisionssammanslutnings oberoende ställning
En revisor och en revisionssammanslutning skall ha förutsättningar för oberoende revision. Om det inte finns sådana förutsättningar, skall revisorn eller revisionssammanslutningen vägra att ta emot uppdraget eller avstå från det.
5 §Jäv för revisor
Om jäv för revisor gäller 10 och 11 § lagen om förvaltningsförfarande (598/1982).
6 §God revisionssed
Vid utförande av ett revisionsuppdrag skall en revisor och revisionssammanslutning iaktta god revisionssed inom den offentliga förvaltningen.
7 §Godkännande av revisor
Nämnden godkänner på ansökan en sådan person som revisor som uppfyller den allmänna behörigheten för revisorer och som har avlagt examen för revisor inom den offentliga förvaltningen och ekonomin ( OFR-examen ), nedan examen .
Innan sökanden godkänns som revisor skall han ge nämnden följande skriftliga försäkran:
"Jag N. N. lovar på heder och samvete att redligt, oavhängigt och samvetsgrant fullgöra alla de uppgifter som åligger mig i egenskap av revisor inom den offentliga förvaltningen och ekonomin. Likaså lovar jag att inte för utomstående röja någon sådan omständighet som jag har fått vetskap om i mitt uppdrag och som skall hållas hemlig."
8 §Examen
För enhetligt konstaterande av den yrkesberedskap som revisorerna inom den offentliga förvaltningen och ekonomin skall ha finns en examen.
Om examen bestäms närmare genom ministeriebeslut.
9 §Rätt att delta i examen
Rätt att delta i examen har den som
har avlagt en högre högskoleexamen som lämpar sig för revisionsuppgifter och de studier som krävs och om vilka närmare bestäms genom ministeriebeslut,
har varit verksam i huvudsyssla i uppgifter inom den offentliga förvaltningen och ekonomin minst fem år så som närmare bestäms genom ministeriebeslut, och
under en revisors handledning eller på motsvarande sätt har varit verksam i revisionsuppgifter minst fyra år så som närmare bestäms genom ministeriebeslut.
Med avvikelse från de krav som anges i 1 mom. 1 och 3 punkten har också den rätt att delta i examen som har avlagt högskoleexamen och som har minst sju års erfarenhet av krävande uppgifter inom det offentliga räkenskapsväsendet, den offentliga finansieringen eller krävande rättsliga uppgifter samt minst fyra års praktisk erfarenhet av revision, eller som i minst 15 år har yrkesarbetat i revisionsuppgifter eller därmed jämförbara uppgifter inom den offentliga förvaltningen och ekonomin så som närmare bestäms genom ministeriebeslut.
Om den tid examensrätten är i kraft bestäms genom förordning.
10 §Godkännande av revisionssammanslutning
Nämnden godkänner på ansökan som revisionssammanslutning ett aktiebolag, kommanditbolag eller öppet bolag som inte är försatt i konkurs och uppfyller följande förutsättningar:
bolagets i handelsregistret antecknade verksamhetsområde är revision och därtill hörande verksamhet,
över två tredjedelar av ett öppet bolags bolagsmän eller av ett kommanditbolags ansvariga bolagsmän skall vara revisorer eller revisionssammanslutningar som arbetar i bolaget samt i ett aktiebolag skall över två tredjedelar av aktierna och det röstetal de medför innehas av revisorer som arbetar i bolaget, av revisionssammanslutningar, offentliga samfund eller föreningar vars medlemmar endast är offentliga samfund,
över två tredjedelar av medlemmarna i aktiebolagets styrelse skall vara revisorer eller personer som annars är väl insatta i revision av den offentliga förvaltningen och ekonomin.
11 §En revisionssammanslutnings huvudansvariga revisor
Om en revisionssammanslutning har valts för revisionen, skall den meddela det samfund som skall granskas vem som bär huvudansvaret för revisionen. Till huvudansvarig vid revisionen skall förordnas en revisor som är anställd hos revisionssammanslutningen i fråga.
12 §Nämndens sammansättning och personal
Nämnden har en ordförande och en vice ordförande samt minst sju och högst nio andra medlemmar och varje medlem med undantag för ordföranden och vice ordföranden har en personlig suppleant. Statsrådet förordnar ordföranden och vice ordföranden samt övriga medlemmar och deras suppleanter för tre år i sänder. Av medlemmarna skall tre förordnas på framställning av kommunernas centralorganisation. Två av medlemmarna skall företräda högskolorna. Minst en medlem skall företräda revisorerna. En medlem skall dessutom ha avlagt juris kandidatexamen.
Nämnden kan ha en eller flera sekreterare samt annan behövlig personal.
Nämndens medlemmar, suppleanter och sekreterare skall vara väl insatta i revision av den offentliga förvaltningen och ekonomin.
13 §Nämndens uppgifter
Nämnden har till uppgift att
sörja för den allmänna ledningen av och tillsynen över den revision som revisorerna och revisionssammanslutningarna verkställer,
avgöra ansökningar om deltagande i examen och fastställa tidpunkten för examen,
ordna examen och besluta om godkännande i den,
besluta om godkännande av revisionssammanslutning,
föra register över revisorer och revisionssammanslutningar så som särskilt bestäms därom,
göra förslag och framställningar om utvecklande av revisionen inom den offentliga förvaltningen och ekonomin,
sörja för tillgång till revisionsutbildning inom den offentliga förvaltningen och ekonomin,
handha övriga för den bestämda uppgifter.
14 §Register över revisorer och revisionssammanslutningar
Nämnden för ett register över revisorerna och revisionssammanslutningarna ( OFR-registret ), nedan registret .
I registret införs revisorns namn, födelsetid och den dag han införts i det. För en revisionssammanslutning införs i registret firma och dagen för införande i registret. I registret införs också uppgifter om varningar och anmärkningar som meddelats med stöd av 21 § efter det att beslutet har vunnit laga kraft.
Registret är offentligt. Ur det ges på begäran intyg och utdrag.
Endast revisorer och revisionssammanslutningar som är införda i registret har rätt att använda benämningen Revisor inom den offentliga förvaltningen och ekonomin ( OFR-revisor ) eller Revisionssammanslutning inom den offentliga förvaltningen och ekonomin ( OFR-sammanslutning ).
15 §Tillsyn
Nämnden utövar tillsyn över att revisorerna behåller sin yrkesskicklighet och att revisorerna och revisionssammanslutningarna alltjämt uppfyller förutsättningarna för godkännande enligt denna lag samt är verksamma enligt denna lag och andra bestämmelser som meddelats om revision. Nämnden vidtar behövliga åtgärder om det framkommer brister i ovan nämnda omständigheter.
16 §Skyldighet att lämna information
Nämnden har rätt att av en revisor eller en revisionssammanslutning för granskning få alla de handlingar och andra upptagningar som den anser behövas för tillsynen över verksamheten. Tillsynsobjektet skall dessutom utan obefogat dröjsmål ge nämnden de upplysningar och redogörelser som nämnden begär och som behövs för tillsynen. Det som i 18 § eller någon annanstans i lag bestäms om revisors tystnadsplikt gäller inte överlämnande av handlingar och andra upptagningar, uppgifter och utredningar för tillsynen.
17 §Tystnadsplikt för nämndens medlemmar och personal
Nämndens ordförande, vice ordförande, medlem, suppleant, sekreterare eller någon som hör till nämndens personal får inte privat utnyttja eller för utomstående röja vad han på grund av sin uppgift har fått veta om en revisors eller revisionssammanslutnings eller någon annans ekonomiska ställning, affärs- eller yrkeshemlighet eller en enskilds personliga omständigheter, om inte den till vars förmån tystnadsplikten är bestämd samtycker till att uppgifterna ges.
Det som bestäms i 1 mom. hindrar inte att behövliga uppgifter och handlingar ges
statliga, kommunala eller andra myndigheter för utförande av en lagstadgad tillsynsuppgift eller annan uppgift,
polis- eller andra förundersökningsmyndigheter, tull- eller åklagarmyndigheter eller domstolar för utredande av ett brott,
organ eller andra behöriga myndigheter inom Europeiska gemenskapen, om detta förutsätts i gemenskapslagstiftningen, eller
om det förutsätts i ett internationellt avtal som är bindande för Finland.
18 §Tystnadsplikt för en revisor och anställd hos revisionssammanslutning
En revisor eller en anställd hos en revisionssammanslutning får inte privat utnyttja eller för utomstående röja vad han på grund av sin uppgift har fått veta om en revisors eller revisionssammanslutnings eller någon annans ekonomiska ställning, affärs- eller yrkeshemlighet eller en enskilds personliga omständigheter, om inte den till vars förmån tystnadsplikten är bestämd samtycker till att uppgifterna ges.
Det som bestäms i 1 mom. hindrar inte att behövliga uppgifter och handlingar ges
statliga, kommunala eller andra myndigheter för utförande av en lagstadgad tillsynsuppgift eller annan uppgift,
polis- eller andra förundersökningsmyndigheter, tull- eller åklagarmyndigheter eller domstolar för utredande av ett brott,
organ eller andra behöriga myndigheter inom Europeiska gemenskapen, om detta förutsätts i gemenskapslagstiftningen, eller
om det förutsätts i ett internationellt avtal som är bindande för Finland.
19 §Avförande ur registret
Ur registret avförs vid slutet av kalenderåret uppgifterna om den som under kalenderåret har fyllt 65 år.
Ur registret kan också permanent avföras uppgifterna om en revisor eller revisionssammanslutning på revisorns eller revisionssammanslutningens egen begäran.
En uppgift om varning eller anmärkning i registret avförs sedan fem år förflutit från att den infördes i registret.
20 §Återkallande av godkännande
Nämnden skall återkalla sitt godkännande av en revisor eller revisionssammanslutning, om
en revisor eller revisionssammanslutning uppsåtligen eller av grov oaktsamhet handlat i strid med bestämmelserna eller anvisningarna om revisorsverksamheten inom den offentliga förvaltningen och ekonomin,
en revisor eller revisionssammanslutning trots varning upprepade gånger uppsåtligen eller av grov oaktsamhet brutit mot sina skyldigheter som revisor eller revisionssammanslutning,
en revisor inte längre är yrkeskunnig eller uppfyller villkoren för godkännande enligt denna lag,
en revisionssammanslutning inte längre verkställer revision eller uppfyller villkoren för godkännande enligt denna lag.
Ett godkännande av en revisor eller revisionssammanslutning kan också återkallas på viss tid, som kan vara högst två år.
Av synnerligen vägande skäl kan det utan hinder av besvär bestämmas att ett beslut som gäller återkallande av godkännande skall verkställas.
Nämnden skall ge den revisor eller revisionssammanslutning som återkallande av godkännande gäller tillfälle att bli hörd.
21 §Varning och anmärkning
Nämnden skall tilldela en revisor eller revisionssammanslutning varning, om revisorn eller revisionssammanslutningen av oaktsamhet eller ovarsamhet har handlat i strid med bestämmelserna eller anvisningarna om revisorsverksamheten inom den offentliga förvaltningen och ekonomin eller upprepade gånger brutit mot sina skyldigheter som revisor eller revisionssammanslutning.
Om det finns förmildrande omständigheter i en revisors eller revisionssammanslutnings förfarande enligt 1 mom., skall nämnden i stället för varning tilldela revisorn eller sammanslutningen anmärkning.
22 §Ändringssökande
Den som är missnöjd med nämndens beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande till nämnden. Rättelseyrkandet skall framställas inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. I beslutet får ändring inte sökas genom besvär.
I nämndens beslut med anledning av ett rättelseyrkande söks ändring genom besvär hos länsrätten i Nylands län.
Rättelseyrkande får framställas eller besvär anföras av den
vars ansökan om att få delta i examen har avslagits,
som blivit underkänd i examen,
vars ansökan om att bli godkänd som revisionssammanslutning har avslagits,
som tilldelats varning eller anmärkning, eller
vars godkännande har återkallats.
På besvär tillämpas förvaltningsprocesslagen (586/1996).
23 §Straffbestämmelser
Den som i strid med 14 § 4 mom. använder benämningen revisor eller revisionssammanslutning eller någon annan benämning som kan leda till att någon felaktigt antar att han är en sådan revisor som avses i denna lag, skall för olovlig användning av yrkestiteln OFR-revisor dömas till böter.
Till straff för brott mot tystnadsplikten enligt 17 § 1 mom. eller 18 § 1 mom. döms enligt 38 kap. 1 eller 2 § strafflagen, om inte gärningen skall bestraffas enligt 40 kap. 5 § strafflagen eller strängare straff för den bestäms någon annanstans i lag.
24 §Skadeståndsskyldighet
En revisor är skyldig att ersätta skada som han uppsåtligen eller av oaktsamhet har vållat det samfund eller den stiftelse där han verkställt revision. Detsamma gäller skada som vållats en delägare eller medlem eller någon annan person i det samfund eller den stiftelse där revisionen verkställts genom överträdelse av denna lag eller av bestämmelserna eller reglerna för samfundet eller stiftelsen. En revisor svarar också för skada som hans biträde vållat uppsåtligen eller genom oaktsamhet.
Om en revisionssammanslutning har valts för revisionen, svarar revisionssammanslutningen och den som bär det huvudsakliga ansvaret för revisionen för skadan.
Om jämkning av skadestånd och fördelning av skadeståndsansvaret mellan två eller flera skadeståndsskyldiga gäller 2 och 6 kap. skadeståndslagen (412/1974).
25 §Närmare bestämmelser
Närmare bestämmelser om nämndens sammansättning, personal och uppgifter samt om annan verkställighet av denna lag utfärdas genom förordning.
26 §Ikraftträdande
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1999.
Genom denna lag upphävs förordningen den 14 juni 1991 om examen för revisorer inom den offentliga förvaltningen och ekonomin samt om OFR-samfund (926/1991) med senare ändringar. Finansministeriets beslut av den 17 maj 1994 om innehållet i examen för revisorer inom den offentliga förvaltningen och ekonomin (357/1994), som utfärdats med stöd av den upphävda förordningen, förblir dock fortfarande i kraft.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
27 §Övergångsbestämmelser
OFR-revisorer och OFR-sammanslutningar som enligt den förordning som upphävs har införts i OFR-registret införs utan särskild ansökan i registret enligt denna lag såsom godkända revisorer och revisionssammanslutningar. Rätten för sådana personer som OFR-nämnden före lagens ikraftträdande godkänt för OFR-examen att delta i examen består enligt nämndens beslut. Rätten upphör likväl att vara i kraft senast den 31 december 2001.
En OFR-revisor som enligt den förordning som upphävs införts i OFR-registret skall inge utredning om sin verksamhet till OFR-nämnden sedan fem år förflutit från det att han med stöd av förordningen införts i OFR-registret. Utredningen skall likväl ges senast inom den tidsfrist som bestäms i den förordning som utfärdas med stöd av denna lag.
Med avvikelse från kraven enligt 9 § 1 mom. har fram till den 31 december 2003 också den rätt att delta i examen som har avlagt lägre högskoleexamen som lämpar sig för revisionsuppgifter.
Kravet enligt 9 § 1 mom. 3 punkten på arbete under handledning av en revisor tillämpas på revisionserfarenhet som har förvärvats räknat från den tidpunkt som börjar när fem år förflutit från denna lags ikraftträdande.
Den OFR-nämnd som förordnats med stöd av den förordning som upphävs fortsätter sin verksamhet som i denna lag avsedd nämnd till utgången av sin mandatperiod.
När det någon annanstans i lagstiftningen finns en hänvisning till den förordning som upphävs genom denna lag innebär hänvisningen efter denna lags ikraftträdande en hänvisning till denna lag.
RP 242/1998
StaUB 65/1998
RSv 254/1998
Helsingfors den 1 april 1999
Republikens President MARTTI AHTISAARIMinister Jouko Skinnari