Lag om ändring av förvaltningsprocesslagen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 44/1999 (Publicerad 1.4.1999)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i förvaltningsprocesslagen av den 26 juli 1996 ( 586/1996 ) 7 § 2 mom., 9 och 12 §, 38 § 1 mom., 48 § 1 mom. samt 69 och 70 § som följer:
7 §Besvär över statlig förvaltningsmyndighets beslut
Över beslut av en myndighet som är underställd statsrådet kan besvär anföras hos förvaltningsdomstolen.
9 §Besvär över förvaltningsdomstolens beslut
Över beslut av en förvaltningsdomstol kan besvär anföras hos högsta förvaltningsdomstolen.
12 §Behörig förvaltningsdomstol
Besvär skall anföras hos den förvaltningsdomstol inom vars domkrets den myndighet vars beslut överklagas har sitt verksamhetsområde. Kan denna grund inte användas, skall besvär anföras hos den förvaltningsdomstol inom vars domkrets den myndighet som har fattat beslutet har sitt huvudsakliga verksamhetsställe eller, om inte heller denna grund kan användas, hos den förvaltningsdomstol inom vars domkrets beslutet har fattats.
Med avvikelse från vad som bestäms i 1 mom. skall besvär över beslut av en sådan myndighet vars verksamhetsområde omfattar hela landet anföras hos den förvaltningsdomstol vars domkrets beslutet huvudsakligen hänför sig till på grund av att största delen av ett område eller en fastighet som avses i beslutet ligger inom domkretsen eller att den person eller sammanslutning som beslutet huvudsakligen gäller har hemkommun respektive hemort där.
Om det inte finns någon förvaltningsdomstol som med stöd av 1 och 2 mom. är behörig i saken, skall besvär anföras hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
38 §Muntlig förhandling på begäran av part
Förvaltningsdomstolen skall hålla muntlig förhandling om en enskild part begär det. Detsamma gäller för högsta förvaltningsdomstolen då den handlägger besvär över en förvaltningsmyndighets beslut. En parts begäran om muntlig förhandling kan avslås, om yrkandet lämnas utan prövning eller omedelbart förkastas eller om muntlig förhandling med hänsyn till ärendets art eller av någon annan orsak är uppenbart onödig.
48 §Handräckning vid hörande
Besvärsmyndigheten kan av särskilda skäl besluta att vittnesförhör eller hörande av part enligt 39 § skall ske vid den förvaltningsdomstol eller tingsrätt där detta lämpligast kan ske.
69 §Förvaltningstvistemål
Tvister i vilka ett myndighetsavgörande söks på annat sätt än i fullföljdsväg och som gäller offentligrättslig betalningsskyldighet eller någon annan skyldighet eller rättighet som har sin grund i ett offentligrättsligt rättsförhållande ( förvaltningstvistemål ) behandlas av förvaltningsdomstolarna.
Ansökan genom vilken ett förvaltningstvistemål anhängiggörs skall tillställas förvaltningsdomstolen. I ansökningsskriften skall anges den åtgärd som yrkas samt grunderna för yrkandet.
70 §Behörig förvaltningsdomstol i förvaltningstvistemål
Ett förvaltningstvistemål behandlas av den förvaltningsdomstol inom vars domkrets den part mot vilken yrkandet riktas har sin hemort. Om yrkandet riktas mot staten, en kommun eller någon annan offentligrättslig juridisk person, skall målet behandlas av den förvaltningsdomstol inom vars domkrets den myndighet eller det organ som för den juridiska personens talan har sitt verksamhetsställe.
Då en enskild person riktar ett yrkande mot staten får målet även behandlas vid den förvaltningsdomstol inom vars domkrets personen har sin hemort.
Om ingen förvaltningsdomstol enligt 1 och 2 mom. är behörig i ett förvaltningstvistemål, skall målet behandlas av Helsingfors förvaltningsdomstol.
Denna lag träder i kraft den 1 november 1999.
Lagens 12 § tillämpas inte på besvär som anförs över beslut som har fattats före ikraftträdandet.
RP 114/1998
LaUB 19/1998
RSv 217/1998
Helsingfors den 26 mars 1999
Republikens President MARTTI AHTISAARIJustitieminister Jussi Järventaus