Förordning om ändring av förordningen om beräkning av solvensgränsen för försäkringsbolag som bedriver lagstadgad pensionsförsäkringsrörelse
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 29/1999 (Publicerad 12.3.1999)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av social- och hälsovårdsministern
ändras i förordningen den 30 december 1996 om beräkning av solvensgränsen för försäkringsbolag som bedriver lagstadgad pensionsförsäkringsrörelse ( 1299/1996 ) 1 § 1 mom. 2 och 4 punkten, i 2 § det inledande stycket, I gruppen 3 punkten, II gruppen 3 punkten och III gruppen 2 punkten, 3 § 2 och 3 mom. samt 4 §, av dessa det inledande stycket i 2 § sådant det lyder i förordning 362/1997, som följer:
1 §Definitioner
I denna förordning avses med
reglerade marknader i en EES-stat en fondbörs som står under offentlig tillsyn i en EES-stat samt andra sådana i en EES-stat fungerande system för omsättning som enligt Försäkringsinspektionens föreskrifter likställs med en sådan fondbörs,
reglerade marknader i en OECD-stat en fondbörs som står under offentlig tillsyn i en OECD-stat samt andra sådana i en OECD-stat fungerande system för omsättning som enligt Försäkringsinspektionens föreskrifter likställs med en sådan fondbörs,
2 §Indelningen av placeringar i grupper
För beräkningen av den solvensgräns som avses i 7 kap. 17 § 1 mom. lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag (354/1997) skall de placeringar som ett arbetspensionsförsäkringsbolag har indelas i grupper enligt följande, med undantag för poster som vederbörande ministerium bestämmer av särskilda skäl.
Grupp I
3) Kortfristiga skuldförbindelser i vilka gäldenären eller borgensmannen är en depositionsbank eller ett försäkringsbolag som erhållit koncession i en EES-stat och står under offentlig tillsyn eller en annan sammanslutning som Försäkringsinspektionen jämställer med en depositionsbank eller ett försäkringsbolag av ovan nämnd art.
Grupp II
3) Skuldförbindelser i vilka borgensmannen eller gäldenären är en depositionsbank eller ett försäkringsbolag som erhållit koncession i en EES-stat och står under offentlig tillsyn eller en annan sammanslutning som Försäkringsinspektionen jämställer med en depositionsbank eller ett försäkringsbolag av ovan nämnd art.
Grupp III
2) Masskuldebrevslån i vilka gäldenären eller borgensmannen är en depositionsbank eller ett försäkringsbolag som erhållit koncession i en EES-stat och står under offentlig tillsyn eller en annan sammanslutning som Försäkringsinspektionen jämställer med en depositionsbank eller ett försäkringsbolag av ovan nämnd art.
3 §Solvensgräns
I formeln är storheten p den andel som placeringar som hör till respektive placeringsgrupp utgör av de sammanlagda placeringar som avses i denna förordning. Placeringarna värderas till gängse värde enligt grunder som bestäms av Försäkringsinspektionen, om inte vederbörande ministerium av särskilda skäl bestämmer annat.
Till ansvarsskuld som avses i 1 mom. räknas ansvarsskuld för försäkring enligt lagen om pension för arbetstagare (468/1969), ansvarsskuld för försäkring enligt 11 § lagen om pension för företagare samt andra av vederbörande ministerium bestämda med ansvarsskulden jämställbara poster, och från denna avdras arbetspensionsförsäkringsbolagets ofördelade tilläggsförsäkringsansvar som nämns i 6 kap. 14 § 2 mom. lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag (354/1997) samt andra poster som vederbörande ministerium bestämmer på grund av den lagstadgade pensionsförsäkringens särskilda karaktär.
4 §Bemyndigande att meddela föreskrifter och beviljande av undantagslov i fråga om hänförande av placeringar till andra grupper
Försäkringsinspektionen kan av särskilda skäl på ansökan ge ett försäkringsbolag tillstånd att under en viss tid hänföra en placering till en annan i 2 § avsedd grupp.
Försäkringsinspektionen meddelar närmare föreskrifter om placeringarna, deras indelning i olika grupper samt om verkställigheten av denna förordning i övrigt.
Denna förordning träder i kraft den 1 april 1999.
Helsingfors den 5 mars 1999
Republikens President MARTTI AHTISAARISocial- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre