Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

92/1998

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lotsningsförordning

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
92/1998

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av trafikministern föreskrivs med stöd av lotsningslagen av den 6 februari 1998 (90/1998):

1 kap.Skyldighet att anlita lots samt definitioner

1 §

På Finlands inre territorialvatten skall följande fartyg anlita lots:

1)

fartyg eller fartygskombinationer vars största längd är mer än 60 meter eller största bredd över 10 meter eller vars största tillåtna sommardjupgående vid förande av last i saltvatten är över 4,5 meter,

2)

fartyg som transporterar farligt eller havsförorenande gods i bulk, och

3)

utländska statsfartyg som inte används för bedrivande av kommersiell verksamhet.

Befriade från ovan nämnda skyldighet att anlita lots är dock fartyg som ägs av finska staten och som inte används för bedrivande av kommersiell verksamhet samt i 1 mom. 1 punkten avsedda fartyg vars befälhavare innehar av sjöfartsverket beviljat linjelotsbrev för den farled fartyget använder.

Befriade från skyldighet att anlita lots är dessutom isbrytare, färjor som hör till en allmän väg samt sådana fartyg som enbart går i förbindelsefartygstrafik som avses i lagen om främjande av skärgårdens utveckling (494/1981) eller motsvarande trafik inom landskapet Åland.

Sjöfartsverket kan av säkerhets- eller miljövårdsskäl föreskriva att en namngiven befälhavare eller ett visst fartyg skall anlita lots.

2 §

Fartyg skall anlita lots på Saimens vattenområde och Saima kanal mellan Brusnitjnoe sluss och Mälkiä sluss.

Befriade från skyldigheten enligt 1 mom. att anlita lots är dock följande fartyg, om de inte transporterar farligt eller havsförorenande gods i bulk:

1)

fartyg som ägs av finska staten och som inte används för bedrivande av kommersiell verksamhet,

2)

fartyg med en längd under 25 meter samt skjutbogserenheter med en längd under 25 meter,

3)

fartyg i inrikestrafik på Saimens vattenområde, samt

4)

fartyg vilkas befälhavare innehar linjelotsbrev.

Skyldigheten att anlita lots gäller inte heller ryska fartyg när de trafikerar endast den ryska delen av Saima kanal.

Utan hinder av vad som bestäms i 2 mom. kan sjöfartsverket av säkerhets- eller miljövårdsskäl föreskriva att en namngiven befälhavare eller ett visst fartyg skall anlita lots.

3 §

I denna förordning avses med

1)

farligt gods ämnen som klassificeras enligt 17 kap. IBC-koden och 19 kap. IGC-koden,

2)

havsförorenande gods sådana oljor som definieras i bilaga I till Marpol 73/78-konventionen, sådana skadliga flytande ämnen som anges i bilaga II till Marpol 73/78-konventionen och sådana skadliga ämnen som anges i bilaga III till Marpol 73/78-konventionen,

3)

MARPOL 73/78-konventionen protokollet av år 1978 till 1973 års internationella konvention till förhindrande av förorening från fartyg (FördrS 51/1983) jämte ändringar,

4)

IBC-koden Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) internationella regler om byggande och utrustande av fartyg som transporterar farliga kemikalier i bulk, samt

5)

IGC-koden Internationella sjöfartsorganisationens internationella regler om byggande och utrustande av fartyg som transporterar kondenserad gas i bulk.

2 kap.Lotsens rättigheter och skyldigheter

4 §

En lots är berättigad att utföra lotsningar på de vattenområden för vilka han med stöd av en av sjöfartsverket utfärdad styrningssedel har fått lotsningsrätt. En styrningssedel som berättigar till lotsning beviljas för viss tid, dock för högst fem år, och den kan förnyas.

5 §

En lots har rätt att på en lotsningsfärd ta med sig ett biträde, om det är nödvändigt med tanke på lotsningen eller återfärden. En person som utbildas till lots kan också tas med.

Om för en lotsning anlitas flera lotsar, skall fartygets befälhavare innan lotsningen inleds underrättas om vem av lotsarna som är ansvarig för lotsningen.

6 §

Lotsen skall i enlighet med sjöfartsverkets anvisningar anmäla alla observationer som är av betydelse för sjöövervakningen, tullkontrollen, sjöfarten, säkerheten för fartyget eller de ombordvarande eller för miljövården.

Lotsen skall också rapportera alla skador på det fartyg som lotsas eller skador som fartyget förorsakat samt vid behov lämna tilläggsuppgifter om dem.

3 kap.Styrningssedel för lotsar och linjelotsbrev

7 §

Sjöfartsverket utfärdar styrningssedel för lotsar. En förutsättning för beviljande av styrningssedel är att lotsen innehar sjökaptensbrev och dessutom har en sådan hälsa och kondition som krävs av den som är i däckstjänstgöring på ett handelsfartyg. Dessutom skall lotsen ha avlagt lotsexamen som ordnats av sjöfartsdistriktet.

Sjöfartsverket meddelar närmare föreskrifter om utfärdande, giltighet och återkallande av styrningssedel.

8 §

Sjöfartsverket kan på ansökan bevilja ett fartygs befälhavare eller styrman linjelotsbrev för en viss farled, om denne uppfyller kraven i fråga om det av sjöfartsverket fastställda minimiantalet utförda resor såsom befälhavare eller styrman för fartyget på ifrågavarande farled och i den examen som avläggs i respektive sjöfartsdistrikt och vid en provlotsning har ådagalagt kännedom om farleden i fråga. Sökanden skall dessutom i behövlig mån behärska finska eller svenska.

Sjöfartsverket meddelar närmare föreskrifter om kraven för erhållande av linjelotsbrev och om giltigheten för och återkallande av ett sådant.

4 kap.Särskilda bestämmelser

9 §

Sjöfartsverket kan i enskilda fall eller på grund av särskilda väder- eller isförhållanden bevilja undantag från bestämmelserna om skyldigheten att anlita lots, om tillämpningen av bestämmelserna är uppenbart oändamålsenlig eller oskälig.

10 §

Sjöfartsverket meddelar närmare lotsningsanvisningar och föreskrifter om behörighetskraven för lotsar och tiderna för beställning av lots, fartygets anmälningsplikt, begränsning av lotsning och om andra frågor som är nära förknippade med lotsning.

5 kap.Ikraftträdande

11 §

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1998.

Sådana fartyg i inrikestrafik som inte transporterar farligt eller havsförorenande gods i bulk är till den 1 mars 1999 befriade från skyldighet att anlita lots.

Ett finskt eller svenskt passagerarfartyg som går i reguljär passagerartrafik mellan Finland och Sverige och som har en av sjöfartsverket godkänd linjelots är till den 1 mars 1999 befriat från skyldighet att anlita lots på sin reguljära rutt.

Helsingfors den 6 februari 1998

Republikens President MARTTI AHTISAARITrafikminister Matti Aura

Till början av sidan