Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

794/1998

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om företagssanering

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 105/1998 (Publicerad 11.11.1998)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 25 januari 1993 om företagssanering ( 47/1993 ) 8 § 4 mom., 10 § 4 mom., 25 § 1 mom., 27 § 1 mom., 32 § 2 mom., 53 § 2 mom. 3 punkten, 63 § 1 och 3 mom., 71 § 3 mom., 78 och 79 §, 87 § 5 mom. och 100 a §, av dessa lagrum 100 a § sådan den lyder i lag 1029/1993, samt

fogas till 18 § 2 mom. en ny 2 a-punkt, som följer:

8 §Utredare


Utredarens uppdrag pågår tills saneringsförfarandet upphör och även därefter i den omfattning det är nödvändigt för att utredaren skall kunna handha delgivningar och meddelanden i anslutning till att saneringsförfarandet upphör samt slutföra de uppgifter som föreskrivs i 1 mom. 4 och 5 punkten.

10 §Borgenärsdelegation


Om gäldenären i sin tjänst regelbundet har minst 50 personer i arbetsförhållande, har arbetskrafts- och näringscentralen på gäldenärens hemort rätt att till borgenärsdelegationen utse en företrädare för arbetskraftsförvaltningen, som får delta i delegationens arbete utan rösträtt.

18 §Undantag från betalningsförbudet


Utan hinder av förbudet i 17 §


2 a)

skall av en arbetstagares fordran som grundar sig på arbetsgivarens intressekontorsverksamhet betalas ett belopp som motsvarar de medel vilka under tre månader före inledandet av förfarandet har avskilts från lön eller pension som betalas med anledning av arbetsförhållandet,


25 §Borgenärens rätt att driva in en fordran hos tredje man

Inledande av ett saneringsförfarande hindrar inte borgenären att driva in en saneringsskuld av en borgensman eller ur värdet av en säkerhet som har ställts av tredje man eller att säga upp skulden eller på något annat sätt åstadkomma att skulden förfaller till betalning i fråga om borgensmannen eller den som har ställt en ovan avsedd säkerhet, om borgensförbindelsen har givits eller säkerheten har ställts i affärsverksamhet eller därmed jämförbar verksamhet. Vad som ovan sagts om borgensman gäller även medgäldenärer. Mot gäldenären behöver inte riktas åtgärder i syfte att åstadkomma att skulden förfaller till betalning för att prestation skall kunna krävas av borgensmannen.


27 §Vissa avtals ställning

Ett hyres- eller leasingavtal där gäldenären är hyrestagare kan, sedan förfarandet har inletts, sägas upp av gäldenären med iakttagande av 29 och 30 §, så att avtalet upphör två månader efter uppsägningen utan hinder av de villkor som gäller avtalets varaktighet eller uppsägning av det. Ersättningen för att avtalet upphör i förtid omfattar de direkta kostnaderna för återställande av besittningen av egendom samt skälig ersättning för annan skada som enligt vad uthyraren visar drabbar honom. I fråga om leasingavtal iakttas dessutom bestämmelserna i 26 § om hur de kreditkostnader som hänför sig till den icke utnyttjade kredittiden skall räknas gäldenären till godo.


32 §Skuld som uppkommit under förfarandet


Om gäldenären försätts i konkurs innan saneringsprogrammet upphör eller inom tre månader från det att saneringsförfarandet har upphört utan att ett saneringsprogram fastställts, har de fordringar som uppkommit efter det förfarandet inleddes till dess det upphörde samt räntan på dessa fordringar till den tidpunkt då medlen redovisas bästa förmånsrätt till betalning vid konkurs efter de fordringar som avses i 3 § lagen om den ordning i vilken borgenärer skall få betalning (1578/1992). Utredarens och övervakarens obetalda arvoden och ersättningar samt räntan på dessa till den tidpunkt då medlen redovisas skall dock betalas först.

53 §Hinder för fastställande


Finns det inte särskilda motskäl, får programmet inte heller fastställas, om


3)

gäldenären, en personligt ansvarig bolagsman i gäldenärsbolaget eller någon som hör till gäldenärsbolagets ledning har gjort sig skyldig eller med fog kan misstänkas ha gjort sig skyldig till ett förfarande för vilket han kan meddelas näringsförbud.

63 §Ändring av programmet

Angående rättelse av skriv- eller räknefel eller därmed jämförbara klara fel i ett fastställt program gäller vad som bestäms om rättelse av dom. Detsamma gäller om skuldens belopp till följd av amortering eller av annan därmed jämförbar orsak har antecknats felaktigt i betalningsprogrammet. Domstolen kan även rätta andra slags fel i programmet, om de vilkas ställning påverkas av saken samtycker till det.


Om beloppet av en saneringsskuld eller en borgenärs rätt fastställs annorlunda än vad som med stöd av 47 § 1 mom. har beaktats i saneringsprogrammet, skall programmet på yrkande av borgenären eller gäldenären ändras i den mån det avgörande som gäller borgenärens rätt påverkar innehållet i skuldreglering enligt programmet eller betalningsprogrammets innehåll. Detsamma gäller på motsvarande sätt om för borgenären på grund av återvinning av betalning uppkommer en fordran som avses i 38 §.


71 §Beslut om att inleda förfarandet


Utredaren skall utan dröjsmål delge beslutet de borgenärer som framgår av gäldenärens ansökan eller utredning samt borgensmän, medgäldenärer och ställare av säkerhet. Om det är fråga om en gäldenär som avses i 10 § 4 mom., skall beslutet även delges arbetskrafts- och näringscentralen.

78 §Beslut om att förfarandet skall upphöra utan att saneringsprogram fastställs

Om det yrkas att förfarandet skall avbrytas eller om en borgenär i ett saneringsskuldförhållande yrkar att gäldenären skall försättas i konkurs, skall domstolen ge gäldenären, utredaren, borgenärer som på grundval av storleken av sina fordringar anses vara betydande samt även andra borgenärer om domstolen anser att de behöver höras om ansökan tillfälle att inom en utsatt tid avge ett skriftligt yttrande eller kalla den som är delaktig i saken för att höras vid sammanträdet. Utredaren svarar för delgivningen av uppmaningar, kallelser och yrkanden till gäldenären och borgenärerna.

Beslut som innebär att saneringsförfarandet upphör skall utan dröjsmål av utredaren delges alla dem som är delaktiga i saken.

79 §Beslut om att skuldreglering eller saneringsprogram skall förfalla

Innan det med stöd av 64 eller 65 § bestäms att en skuldreglering eller ett saneringsprogram skall förfalla, skall domstolen ge gäldenären, övervakaren, borgenärer som på grundval av storleken av sina fordringar anses vara betydande samt även andra borgenärer om domstolen anser att de behöver höras om ansökan tillfälle att avge ett skriftligt yttrande eller kalla den som är delaktig i saken för att höras vid sammanträdet.

Gäldenären och övervakaren samt, till den del domstolen anser det nödvändigt, även borgenärerna skall utan dröjsmål meddelas om att en skuldreglering har förfallit. Gäldenären, samtliga borgenärer och övervakaren skall meddelas om att saneringsprogrammet har förfallit.

87 §Utredarens arvode och ersättningar för kostnader


Om gäldenären försätts i konkurs, har utestående arvoden och ersättningar som avses i denna paragraf samt räntan på dessa belopp till den tidpunkt då medlen redovisas bästa förmånsrätt till betalning vid konkurs efter de fordringar som avses i 3 § lagen om den ordning i vilken borgenärer skall få betalning och före de fordringar som avses i 32 § 2 mom. Vid utmätning har utestående arvoden och ersättningar samma förmånsrätt som en fordran som avses i 4 § lagen om den ordning i vilken borgenärer skall få betalning.

100 a §Företagssaneringsregister

För uppdatering av registeruppgifter om gäldenärer, för domstolarna, för verkställighet, kreditövervakning samt statistikföring och undersökningar skall rättsregistercentralen så som närmare bestäms genom förordning föra ett register över ärenden som gäller saneringförfarande. Var och en har rätt att få utdrag om uppgifter som förts in i registret. Om lämnande av uppgifter med hjälp av teknisk anslutning bestäms genom förordning.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1999.

Bestämmelserna i 27 § 1 mom. tillämpas inte på fordringar som härrör från tiden före lagens ikraftträdande.

Om beslutet att inleda saneringsförfarande har fattats innan denna lag träder i kraft, tillämpas inte 18 § 2 mom. 2 a-punkten, 32 § 2 mom. eller 87 § 5 mom.

RP 68/1998

LaUB 8/1998

RSv 105/1998

Helsingfors den 6 november 1998

Republikens President MARTTI AHTISAARIJustitieminister Jussi Järventaus

Till början av sidan