Handels- och industriministeriets beslut om högsta tillåtna halt för nitrat i vissa grönsaker
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 688/1998
- Ursprunglig publikation
- Häfte 88/1998 (Publicerad 21.9.1998)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 48 § livsmedelslagen av den 17 mars 1995 (361/1995) beslutat:
1 §Tillämpningsområde
Genom detta beslut bestäms om ett interimistiskt tillstånd enligt artikel 2 punkt 2 i kommissionens förordning (EG) nr 194/97 av den 31 januari 1997 om fastställande av högsta tillåtna halt för vissa främmande ämnen i livsmedel.
2 §Högsta tillåtna halter
I fråga om spenat som produceras och avses att konsumeras i Finland är den högsta tillåtna halten av nitrat i färsk spenat 5 000 mg/kg under förutsättning att god produktionspraxis och andra förfaranden följs för att gränsvärden stegvis skall kunna nås.
3 §God produktionspraxis och andra förfaranden
Rekommendationer, närmare anvisningar och upplysningar om god produktionspraxis och förfaranden som syftar till att sänka nitrathalten lämnas av Livsmedelsverket och Lantbrukets forskningscentral.
4 §Tillsyn
Livsmedelsverket sköter undersökningen av proverna på sallat och spenat enligt överenskommelsen inom Europeiska gemenskapen.
5 §Beslutets giltighetstid
Detta beslut gäller fram till slutet av april 1999, varefter handeln får sälja ut de produkter som avses i detta beslut och som levererats till den före nämnd tidpunkt.
6 §Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 21 september 1998.
Kommissionens förordning 194/97/EG, EGT nr L 31, 1.2.1997, s. 48.
Helsingfors den 10 september 1998
Handels- och industriminister Antti KalliomäkiÖverinspektör Liisa Rajakangas