Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

683/1998

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om ändring av förordningen om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 87/1998 (Publicerad 15.9.1998)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av jord- och skogsbruksministern

ändras i förordningen den 30 december 1996 om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel ( 1336/1996 ) 2―4 §, 6 § 11, 13, 15 och 16 punkten, 11 och 15 § samt

fogas till 6 § en ny 17 och en ny 18 punkt, till 14 § en ny 3 mom. varvid nuvarande 3 mom. blir 4 mom. samt till förordningen en ny 17 a § som följer:

2 §Allmänna begränsningar av tillämpningsområdet för hygienlagen

Hygienlagen tillämpas inte på animaliska livsmedel som härrör från djur som en producent, fiskare eller jägare själv har producerat, fiskat eller fångat, om livsmedlen används i producentens, fiskarens eller jägarens privata hushåll eller vid en privat tillställning som ordnas av jägarna.

Hygienlagen tillämpas inte heller på hantering som en enskild person låter ett livsmedel som han äger undergå, om livsmedlet återställs för att användas i dennes privata hushåll.

En anläggning som godkänts enligt hygienlagen får inte motta obesiktigat kött för hantering.

3 §Begränsningar av tillämpningsområdet för hygienlagen i fråga om kött

Hygienlagen tillämpas inte på

1)

sådant fjäderfäkött som en konsument skaffar för eget bruk direkt från en sådan produktionsenhet som producerar högst 10 000 fåglar om året,

2)

sådant renkött eller torkat renkött som en konsument skaffar för eget bruk på ett renskötselområde direkt från en produktionsenhet eller den plats där renen har slaktats,

3)

sådant kött av hägnade fåglar eller kanin som en konsument skaffar för eget bruk direkt från en produktionsenhet,

4)

sådant kött av frilevande vilt som en konsument skaffar för eget bruk direkt av jägaren eller av polisen, eller vid ett försäljningstillfälle som en viltvårdsförening anordnar på uppdrag av polisen,

5)

kött av sådana vilda hardjur och fåglar som får jagas och som levereras direkt till minuthandeln eller storhushåll.

De undantag som nämns i 1 mom. gäller dock inte kött som överlåts till konsumenten från ett slakteri eller från en sådan slaktplats som avses i 12 § och inte heller produkter som tillverkats av sådant kött som avses i 1 moment.

4 §Begränsningar av tillämpningsområdet för hygienlagen i fråga om fiskerivaror, sniglar och grodor

Hygienlagen tillämpas inte på

1)

sådana fiskerivaror eller produkter som härrör från dem som fiskaren eller fiskodlaren själv levererar direkt till konsumenten, minuthandeln eller storhushåll, om den sammanlagda mängden på detta sätt levererade fiskerivaror och produkter som härrör från dem inte överstiger 10 000 kilogram om året och minst två tredjedelar av fiskerivarorna har fiskats eller odlats av fiskaren eller fiskodlaren själv,

2)

hantering av beredda produkter som härrör från fiskerivaror, grodor och sniglar om dessa används som råvara för andra livsmedel,

3)

hantering av fiskerivaror eller produkter som härrör från dem när hantering sker i sådana fiskefartyg, frysfartyg eller flytande förädlingsanläggningar som seglar under ett sådant lands flagg som inte hör till Europeiska gemenskapen. Om import och transitering av från dessa fartyg och förädlingsanläggningar utgående fiskerivaror och produkter som härrör från dem stadgas i lagen om veterinär gränskontroll (1192/1996).

6 §Definitioner

I denna förordning avses med


11)

fiskare eller fiskodlare enskilda personer som bedriver fiske eller fiskodling samt de hushåll till vilka personerna i fråga hör,


13)

kolostrum mjölk som ett djur producerar inom fyra dygn efter en födsel,


15)

första ankomstplats sådana anläggningar som godkänts med stöd av hygienlagen eller sådana livsmedelslokaler som avses i hälsoskyddslagen (763/1994) och vilka i Finland först tar emot ett parti animaliska livsmedel från någon annan medlemsstat,

16)

produktionsenhet enheter som idkar primärproduktion av animaliska livsmedel,

17)

köttproducent en sådan ägare eller innehavare till slaktdjur från vars produktionsenhet djuret sänds till slakt,

18)

äggprodukt produkter som närmare anges av vederbörande ministerium och som är avsedda att användas som livsmedel och som antingen helt eller delvis tillverkats av fågelägg.

11 §Besiktning av sådant kött av frilevande vilt som är avsett för inhemsk konsumtion

I fråga om sådant frilevande vilt som är avsett att konsumeras i hemlandet kan med tillstånd av en veterinär som är anställd hos kommunen eller samkommunen slaktningen slutföras och köttet av viltet besiktigas även annanstans än i ett slakteri eller på en slaktplats. En förutsättning för att tillstånd beviljas är att slakten kan utföras hygieniskt. Köttbesiktningen på platsen utförs av den ovan nämnda veterinären.

14 §Anmälnings- och bokföringsskyldighet för första ankomstplatser


De första ankomstplatserna skall omedelbart underrätta den statliga tjänsteinnehavaren eller den kommunala övervakningsmyndigheten som svarar för övervakning av den om sådana betydande livsmedelshygieniska missförhållanden som konstaterats vid egenkontrollen.


15 §Anmälnings- och bokföringsskyldighet på en produktionsenhet

När en produktionsenhet lämnar levande djur till ett slakteri, en slaktplats eller någon annan anläggning skall den skriftligen tillställa anläggningen:

1)

uppgifter om sjukdom hos djuren och andra omständigheter som eventuellt kan inverka skadligt på kvaliteten hos animaliska livsmedel,

2)

i fråga om djur som fått medicinsk behandling de uppgifter om behandlingen och om de djurskyddsskäl som ledde till slakt som nämns i 18 § lagen om medicinsk behandling av djur (617/1997),

3)

uppgifter om främmande ämnen som under de tre närmaste åren vid köttbesiktningen eller vid någon annan undersökning tidigare har påträffats hos något annat djur från samma produktionsenhet.

En produktionsenhet skall också då den levererar mjölk, ägg eller honung till en anläggning lämna sådana uppgifter om djur som fått medicinsk behandling som avses i 18 § lagen om medicinsk behandling av djur samt uppgifter om resultaten av den undersökning som avses i 14 § i nämnda lag.

Anläggningen skall vidare förmedla de uppgifter som avses i 1 mom. till den myndighet som utövar tillsyn över anläggningen. Om ett djur besiktigas levande någon annanstans än i ett slakteri eller på en slaktplats, skall produktionsenheten lämna nämnda uppgifter till den veterinär som utför besiktningen.

17 a §Övergångstid i fråga om slaktning och besiktning av renar

Utan hinder av 17 § kan i Uleåborgs län renar som är avsedda att konsumeras i hemlandet slaktas och köttet besiktigas även annanstans än i ett renslakteri eller på en slaktplats för renar till den 1 juni 2000.


Denna förordning träder i kraft den 15 september 1998.

Helsingfors den 11 september 1998

Republikens President MARTTI AHTISAARIJord- och skogsbruksminister Kalevi Hemilä

Till början av sidan