Förordning om specialläkarexamen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 678/1998
- Ursprunglig publikation
- Häfte 86/1998 (Publicerad 10.9.1998)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Sedan konsistoriet vid Helsingfors universitet avgett utlåtande för universitetets del föreskrivs på föredragning av undervisningsministern med stöd av 7 § 3 mom. universitetslagen av den 27 juni 1997 (645/1997):
1 §Utbildningsansvar
Specialläkarexamen kan avläggas vid Helsingfors universitet, Kuopio universitet, Tammerfors universitet, Uleåborgs universitet och Åbo universitet.
2 §Antagning till utbildning
Specialläkarexamen kan avläggas av den som i Finland har fått rätt eller tillstånd att utöva läkaryrket.
3 §Målet för utbildningen
Målet för specialläkarutbildningen är att göra läkaren förtrogen med den vetenskapliga kunskapen inom det egna specialområdet samt ge färdigheter för specialläkares uppgifter inom området, för upprätthållandet av yrkesskickligheten och utvecklandet av det egna specialområdet samt för verksamhet som specialläkare inom social- och hälsovårdens servicesystem. Förutom specialområdet fördjupar sig läkaren under utbildningen också i planeringen och förvaltningen av hälsovården och det yrkesövergripande samarbetet inom hälsovården.
4 §Ordnande av utbildningen
Den utbildning som leder till specialläkarexamen ordnas i form av utbildningsprogram, som i form av handledda studier på heltid tar fem eller sex år i anspråk.
Av de gemensamma avsnitten av studierna inom två eller flera utbildningsprogram bildas en gemensam stomme, när detta är motiverat på grund av det gemensamma stoffets omfattning och de färdigheter som behövs i en specialläkares uppgifter.
5 §Utbildningsprogram
De utbildningsprogram som tar fem år i anspråk är barnneurologi, cancersjukdomar, foniatri, fysiatri, geriatri, hälsovård, idrottsmedicin, klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk neurofysiologi, medicinsk genetik, patologi, radiologi, rättsmedicin, ögonsjukdomar samt öron-, näs- och halssjukdomar.
De utbildningsprogram som tar sex år i anspråk är allmän kirurgi, allmän medicin, anestesiologi och intensivvård, barnkirurgi, barnpsykiatri, barnsjukdomar, endokrinologi, företagshälsovård, gastroenterologi, gastroenterologisk kirurgi, handkirurgi, hjärt- och thoraxkirurgi, hudsjukdomar och allergologi, infektionssjukdomar, inre medicin, kardiologi, klinisk farmakologi och läkemedelsbehandling, klinisk fysiologi och nukleärmedicin, klinisk hematologi, kvinnosjukdomar och förlossningar, kärlkirurgi, lungsjukdomar och allergologi, nefrologi, neurokirurgi, neurologi, oral och maxillofacial kirurgi, ortopedi och traumatologi, plastikkirurgi, psykiatri, reumatologi, rättspsykiatri, ungdomspsykiatri samt urologi.
Undervisningsministeriet beslutar efter att ha hört social- och hälsovårdsministeriet vilka utbildningsprogram som leder till specialläkarexamen universiteten skall ha.
6 §Avläggande av examen
För avläggande av specialläkarexamen skall läkaren
under en utbildares handledning arbeta fem år i en sådan av universitetet godkänd tjänst, befattning eller uppgift som är avsedd för specialområdesutbildning inom ett sådant utbildningsprogram som nämns i 5 § 1 mom. och sex år inom ett sådant utbildningsprogram som nämns i 5 § 2 mom. samt under denna tid, på ett sätt som universitetet godkänner, delta i regelbunden utbildning på arbetsplatsen,
slutföra av universitetet godkänd kursformad, teoretisk utbildning som omfattar minst 80 timmar,
delta i utvecklandet och utvärderingen av den egna inlärningen och det sätt på vilket utbildningen fungerar, samt
genomgå ett riksomfattande förhör som universiteten ordnar i samarbete för vart och ett specialområde.
Minst ett halvt år av den utbildningstid som avses i 1 mom. 1 punkten skall fullgöras inom primärvården.
Universitetet kan godkänna den utbildning som avses i förordningen om tilläggsutbildning för läkare inom primärvården (1435/1993) eller en del av den som lämpar sig för utbildningsprogrammet som sådan utbildning som avses i 1 mom. 1 punkten. samt godkänna studier eller tjänstgöring som den studerande har genomfört innan den utbildning som leder till examen inleds och tjänstgöring under utbildningens gång i någon annan tjänst, befattning eller uppgift än den universitetet godkänt som sådan utbildning som ingår i specialläkarexamen.
7 §Anvisningar om utbildningen
Undervisningsministeriet utfärdar vid behov närmare anvisningar om ordnandet av utbildningen och om det riksomfattandet förhöret.
8 §Samarbetsorgan
I frågor som gäller specialläkarutbildningen fungerar den delegation som avses i 41 § lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) eller en sektion av delegationen som riksomfattande samarbetsorgan och de regionala delegationer för specialläkarutbildningen som finns i samband med universiteten som regionala samarbetsorgan.
9 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1999.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 26 juli 1985 om specialläkarexamen (691/1985) jämte ändringar. Den upphävda förordningens 3 a § 3 mom. tillämpas dock till den 31 december 2002.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
10 §Övergångsbestämmelse om studerandenas ställning
De som när denna förordning träder i kraft studerar för specialläkarexamen enligt den förordning som upphävts har rätt att övergå till att studera enligt denna förordning eller fortsätta sina studier enligt den upphävda förordningen. En studerande övergår dock till att studera enligt denna förordning om han inte har avlagt examen enligt den upphävda förordningen före utgången av 2005. Universiteten beslutar om övergångsarrangemangen.
En studerande kan för en examen enligt denna förordning räkna sig till godo studieprestationer som har ingått i studier enligt den förordning som upphävts.
På studerande som fortsätter sina studier enligt 1 mom. för specialläkarexamen enligt den upphävda förordningen tillämpas i tillämpliga delar bestämmelserna i den upphävda förordningen.
Helsingfors den 4 september 1998
Republikens President MARTTI AHTISAARIUndervisningsminister Olli-Pekka Heinonen