Förordning om en riksomfattande etisk delegation inom hälso- och sjukvården
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 494/1998
- Ursprunglig publikation
- Häfte 67/1998 (Publicerad 8.7.1998)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till social- och hälsovårdsministeriets verksamhetsområde föreskrivs med stöd av 2 a § 2 mom. lagen den 17 augusti 1992 om patientens ställning och rättigheter (785/1992), sådant detta lagrum lyder i lag 333/1998:
1 §Delegationen
I anslutning till social- och hälsovårdsministeriet finns en riksomfattande etisk delegation inom hälso- och sjukvården.
2 §Uppgifter
Förutom de uppgifter som anges i 2 a § 1 mom. lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992) skall delegationen
ta initiativ samt ge utlåtanden och rekommendationer angående etiska frågor inom hälso- och sjukvården, inklusive vårdetiska frågor, liksom även väcka en samhällsdebatt om dessa frågor,
bistå med sakkunnighjälp vid utvecklandet av hälso- och sjukvården samt lagstiftningen på detta område,
insamla och förmedla information om etiska frågor inom hälso- och sjukvården och om den etiska diskussion som förs i andra länder angående hälso- och sjukvården, bland annat med hjälp av olika publikationer,
följa utvecklingen inom hälso- och sjukvården och teknologins utveckling inom vården ur etisk synvinkel,
sköta de andra uppgifter gällande etiska frågor inom hälso- och sjukvården som social- och hälsovårdsministeriet har bestämt.
3 §Sammansättning
Delegationen har en ordförande och en vice ordförande samt högst 18 andra medlemmar. Var och en av de sistnämnda medlemmarna har en personlig suppleant. Statsrådet förordnar ordföranden och vice ordföranden samt medlemmarna och suppleanterna för fyra år i sänder.
Medlemmarna skall vara insatta i etiska frågor inom hälso- och sjukvården. Medlemmarna skall representera åtminstone de uppfattningar som råder bland dem som anlitar och dem som ordnar service, hos yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården samt inom juridiken, hälsovetenskapen samt den etiska forskning som berör människan och samhället. Av delegationens medlemmar skall minst fyra utses bland riksdagsmännen.
Om delegationens ordförande, vice ordförande eller någon annan medlem eller suppleant avgår eller avlider under en mandatperiod förordnar social- och hälsovårdsministeriet i stället för honom en representant för den återstående mandatperioden.
Delegationen har en generalsekreterare, som utses av social- och hälsovårdsministeriet.
Delegationen kan kalla permanenta eller tillfälliga sakkunniga.
4 §Medicinsk forskningsetisk sektion
Delegationen skall ha en medicinsk forskningsetisk sektion, som tillsätts av socialoch hälsovårdsministeriet. Sektionen skall
stödja de regionala etiska kommissionerna i etiska frågor av principiell natur vilka gäller medicinsk och annan forskning inom hälso- och sjukvården samt hjälpa till med att ordna utbildning som gäller dessa,
ge, efter att ha hört de ifrågavarande regionala etiska kommissionerna, det nationella utlåtandet om medicinska forskningsetiska frågor som förutsätts då man utför internationella multicenterundersökningar, om sektionen inte gett detta någon regional etisk kommission i uppdrag.
I fråga om den medicinska forskningsetiska sektionen gäller i övrigt vad som bestäms i 5 § 2 och 3 mom.
5 §Sektioner
Delegationen kan vid behov tillsätta andra sektioner.
Delegationen väljer inom sig ordförande och vice ordförande för sektionerna.
Sektionerna kan också ha medlemmar som inte hör till delegationen.
6 §Tillämpning av bestämmelserna om kommittéer
Om delegationen gäller i övrigt vad som bestäms om statliga kommittéer.
7 §Närmare föreskrifter
Vid behov meddelar social- och hälsovårdsministeriet närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning.
8 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 september 1998.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
Nådendal den 26 juni 1998
Republikens President MARTTI AHTISAARIMinister Terttu Huttu-Juntunen