Förordning om ändring av förordningen om fordons konstruktion och utrustning
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av trafikministern
ändras i förordningen den 4 december 1992 om fordons konstruktion och utrustning ( 1256/1992 ) 2, 4, 5 och 11 §, 7 och 8 kap. samt 204 och 271 §, av dessa lagrum 5 § sådan den lyder i förordning 143/1996 samt 7 och 8 kap. sådana de lyder jämte ändringar, som följer:
2 §Motorfordon
Motorfordon är ett motordrivet fordon som är avsett huvudsakligen för transport av personer eller gods eller för annan färd på väg och som inte skall anses vara en traktor, ett motorredskap eller ett terrängfordon. Motorfordon är bilar och bussar (kategori M och N), motorcyklar (kategori L 3 och L 4 ) och mopeder (kategori L 1 och L 2 ) samt andra fordon i kategori L, som inte hör till dessa kategorier.
4 § Motorcykel och fordon i kategori L
1. Med motorcykel (kategori L 3 och L 4 ) avses ett tvåhjuligt motorfordon (kategori L 3 ) eller ett sådant fordon försett med sidvagn (kategori L 4 ). En motorcykel har en förbränningsmotor som är större än 50 cm 3 eller dess största konstruktiva hastighet oavsett framdrivningsmetod är högre än 45 km/h.
2. Till kategori L 5 anses höra ett för vägtrafik avsett trehjuligt fordon
med en förbränningsmotor som är större än 50 cm 3 eller vars största konstruktiva hastighet oavsett framdrivningsmetod är högre än 45 km/h,
vars hjul är symmetriskt placerade i förhållande till fordonets mittaxel, och
vars olastade massa är högst 1 000 kg; vid fastställande av den olastade massan tas ingen hänsyn till massan hos drivbatterier till elfordon.
3. Till kategori L 5 anses även höra ett för vägtrafik avsett fyrhjuligt fordon
som har en ottomotor vars slagvolym är större än 50 cm 3 eller någon annan motor än en ottomotor vars effekt är större än 4 kW eller vars största konstruktiva hastighet är högre än 45 km/h,
vars olastade massa då fordonet är avsett för persontransporter är högst 400 kg eller, då fordonet är avsett för godstransporter, högst 550 kg, i fråga om elfordon i vartdera fallet utan hänsyn till massan hos drivbatterierna, och
vars motoreffekt inte överskrider 15 kW.
5 §Moped och lätt fyrhjuling
1. Moped (kategori L 1 och L 2 ) är ett tvåhjuligt (kategori L 1 ) eller trehjuligt (kategori L 2 ) motorfordon med en högst 50 cm 3 :s förbränningsmotor, vars största konstruktiva hastighet är högst 45 km/h. Ett två- eller trehjuligt fordon med någon annan motor än en förbränningsmotor och vars största konstruktiva hastighet är högst 45 km/h anses också höra till denna kategori.
2. Moped med låg effekt är en tvåhjulig moped försett med pedaler, vars största konstruktiva hastighet är 25 km/h och vars maximala motoreffekt är 1 kW.
3. Till mopeder hänförs dock inte cyklar försedda med en högst 250 W:s elmotor som fungerar endast vid trampning och som kopplas ur funktion när hastigheten stiger till 25 km/h. I fråga om dylika fordon tillämpas vad som i 11 kap. föreskrivs om cyklar.
4. Lätt fyrhjuling är ett fyrhjuligt fordon som uppfyller följande krav:
fordonets olastade massa är mindre än 350 kg, i fråga om eldrivna fordon utan hänsyn till massan hos drivbatterierna,
fordonets största konstruktiva hastighet är högst 45 km/h, och
slagvolymen hos en ottomotor är högst 50 cm 3 , eller motoreffekten i fråga om någon annan motor än en ottomotor överstiger inte 4 kW.
11 §Fordon utan motor
1. Cykel är ett för transport av en eller flera personer eller gods konstruerat fordon som har minst två hjul, samt pedaler eller vevanordningar och som saknar motor. En cykel kan vara försedd även med en elektrisk hjälpmotor, förutsatt att dess funktion är bunden till att cykeln samtidigt trampas och att motorns funktion är begränsad med avseende på hastighet och effekt.
2. Hästfordon är en hästdragen vagn eller släde.
7 kap. Motorcykel och fordon i kategori L
105 §Däck
1. Däck på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara e-godkända i enlighet med de bestämmelser om däck för två- eller trehjuliga motorfordon och inpassning av dem vilka ingår i kapitel 1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 97/24/EG om vissa komponenter och karakteristiska egenskaper hos två- eller trehjuliga motorfordon eller E-godkända enligt reglementet nr 75.
2. På fordon i kategori L 4 och L 5 får användas även sådana däck som godkänts för bilar i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 36 § 1 mom.
3. Spåren i motorcykeldäckets slitbana får inte fördjupas.
105 a §Dubbar
I fråga om dubbdäck på motorcyklar och fordon i kategori L 5 gäller vad som i 37 och 38 § bestäms om utstick, dubbkraft, massa och godkännande av dubbar på personbilsdäck. Motorcykeldäck får dock ha dubbar även på slitbanans mittersta tredjedel.
106 §Passagerarhandtag
Passagerarhandtagen på tvåhjuliga motorcyklar (kategori L 3 ) skall vara EG-godkända i enlighet med rådets direktiv 93/32/EEG om passagerarhandtag på tvåhjuliga motorfordon. Passagerarhandtagen krävs dock inte i ett fordon som är inte avsett för transport av en person.
107 §Anordning som förhindrar olovlig användning
Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara försedda med en fastmonterad anordning som låser styret eller någon annan anordning som förhindrar olovlig användning av fordonet. Låsanordningen skall vara EG-godkänd i enlighet med rådets direktiv 93/33/EEG om skyddsanordningar för att förhindra obehörigt nyttjande av två- och trehjuliga motorfordon eller E-godkänd enligt reglementet nr 62.
108 §Stöd
Tvåhjuliga motorcyklar (kategori L 3 ) skall vara försedda med ett stöd. Stödet skall vara EG-godkänt i enlighet med rådets direktiv 93/31/EEG om stöd för tvåhjuliga motorfordon.
109 §Bromsar
1. Bromsarna på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara EG-godkända i enlighet med rådets direktiv 93/14/EEG om bromsar på två- och trehjuliga motorfordon eller E-godkända enligt reglementet nr 78/02.
2. I bromsarna får användas endast sådana reglerings- och säkerhetsanordningar som tillverkaren ursprungligen har installerat eller som till sin funktion motsvarar de ursprungliga anordningarna eller sådana som tillverkaren godkänt för senare installation på tillverkarens villkor.
110 §Draganordningar
Draganordningen för en släpvagn till motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara EG-godkänd i enlighet med de bestämmelser om kopplingsanordningar för två- eller trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 10 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
111 §Bränslesystem
Bränsletanken på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara EG-godkänd och installerad i enlighet med de bestämmelser om bränsletankar för två- eller trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 6 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
111 a §Avgasutsläpp
Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall med avseende på avgasutsläpp vara EG-godkända i enlighet med de bestämmelser om åtgärder som bör vidtas mot luftföroreningar orsakade av två- och trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 5 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
112 §Effekt, vridmoment och maxhastighet
1. Om i reklam eller motsvarande som riktar sig till konsumenter och avser med förbränningsmotor försedda motorcyklar och fordon i kategori L 5 eller i tekniska uppgifter om motorcykeln meddelas fordonets motoreffekt, vridmoment eller maxhastighet, skall dessa anges uppmätta enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 95/1/EG om teknisk maxhastighet, högsta vridmoment och högsta nettomotoreffekt hos två- och trehjuliga motorfordon.
2. En motorcyckel vars slagvolym är högst 125 cm 3 och effekt högst 11 kW skall vara EG-godkändt i enlighet med de bestämmelser om åtgärder mot otillåten förändring av tvåhjuliga mopeder och motorcyklar vilka ingår i kapitel 7 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
3. Följande delar eller en helhet bestående av delar som avviker från den ursprungliga sammansättningen på ett fordon som avses i 2 mom. får inte bytas ut mellan fordonet och vilket som helst annat fordon av samma tillverkare, om effekten för fordonet ökar med mer än 10 % eller överskrider 11 kW:
i tvåtaktsmotorer: enheten cylinder/kolv, förgasare, insugningsrör och avgassystem, och
i fyrtaktsmotorer, utöver punkt a: topplock och kamaxel. Den största nettoeffekten hos en motorcykel får dock inte överskridas genom ändring av fordonets konstruktion.
113 §Bullerbegränsning
1. Motorcyklar med förbränningsmotor skall ha sådana ljuddämpare att insugningseller avloppsljudet inte i störande grad överröstar något annat ljud som motorcyklar i normal drift förorsakar.
2. Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall med avseende på bullernivå vara EG-godkända i enlighet med de bestämmelser om godtagbar bullernivå och avgassystem hos två- och trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 9 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
3. Ett fordon i kategori L 3 anses uppfylla kraven i 2 mom., om fordonet är E-godkändt enligt reglementet nr 41/02.
4. Ett fordon i kategori L 5 anses uppfylla kraven i 2 mom., om fordonet är E-godkända enligt reglementet nr 9/06.
114 §Elektromagnetisk kompatibilitet av elektriska eller elektroniska enheter
Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall med avseende på elektromagnetisk kompatibilitet vara EG-godkända i enlighet med de bestämmelser om elektromagnetisk kompabilitet av två- eller trehjuliga motorfordon och elektriska eller elektroniska separata tekniska enheter vilka ingår i kapitel 8 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet. Detta gäller även sådana elektriska eller elektroniska separata enheter som installeras särskilt och som är uteslutande konstruerade för två- eller trehjuliga motorfordon.
115 §Säkerhetsbälten och deras förankringar
1. Sådan fordon i kategori L 5 med karosseri vars egenmassa är över 250 kg skall vara försedda med säkerhetsbälten.
2. Fordon i kategori L 5 med karosseri skall med avseende på säkerhetsbälten och deras förankringar vara EG-godkända i enlighet med de bestämmelser om säkerhetsbältens förankringar och säkerhetsbälten för trehjuliga mopeder, trehjulingar och fyrhjulingar med karosseri vilka ingår i kapitel 11 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet. Detta gäller även säkerhetsbälten och förankringar av säkerhetsbälten som installeras i andra än i 1 mom. nämda fordon i kategori L 5 .
3. Den typ av säkerhetsbälte som används i fordon i kategori L 5 med karosseri skall vara e- eller E-godkänd i enlighet med det direktiv om bilbälten i fordon i kategori M 1 eller det E-reglemente som nämns i 64 § 2 mom.
116 §Vindrutan
1. Fordon i kategori L 5 med karosseri skall vara försedda med vindruta.
2. Fordon i kategori L 5 med karosseri skall med avseende på vindrutor och synfält vara EG-godkända i enlighet med de bestämmelser om glasrutor, vindrutetorkare, spolare, avisare och defrostrar för trehjuliga mopeder, trehjulingar och fyrhjulingar med karosseri vilka ingår i kapitel 12 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
116 a §Vindrutans anordningar
1. Fordon i kategori L 5 med karosseri skall vara försedda med vindrutetorkare och vindrutespolare samt avfrostnings- och avimningsanordningar.
2. Vindrutetorkarna och vindrutespolaren samt avfrostnings- och avimningsanordningen i fordon i kategori L 5 med karosseri skall vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som avses i 116 § 2 mom.
3. Vindrutespolarens spolvätskebehållare skall rymma minst en liter vätska.
117 §Obligatoriska och tillåtna strålkastare, lyktor och reflektorer
1. Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara försedda med följande strålkastare, lyktor och reflektorer:
helljus- och halvljusstrålkastare,
körriktningsvisare,
bromslykta eller bromslyktor,
lykta för bakre registreringsskylt,
främre och bakre positionslykta eller positionslyktor,
röd reflektor eller röda reflektorer baktill,
anordning för omkoppling av körriktningsvisare till varningsblinker när det är fråga om fordon i kategori L 5 , och
blinkande blå varningslykta när det är fråga om en polismotorcykel.
2. Utöver vad som bestäms i 1 mom. får motorcyklar och fordon i kategori L 5 vara försedda med följande strålkastare, lyktor och reflektorer:
extra helljusstrålkastare,
främre dimstålkastare,
dimbaklykta eller dimbaklyktor,
anordning för omkoppling av körriktningsvisare till varningsblinker när det är fråga om övriga fordon än fordon i kategori L 5 ,
backningsstrålkastare när det är fråga om fordon i kategori L 5 ,
sidoreflektorer, och
högst en framåtriktad blinkande röd stoppsignallykta när det är fråga om en polismotorcykel.
3. De strålkastare, lyktor och reflektorer på motorcyklar och fordon i kategori L 5 som avses i 1 och 2 mom. skall vara e- eller E-godkända i enlighet med något av de direktiv eller E-reglementen som anges i 118―123, 123 a, 124 eller 125 § eller vara godkända för fyrhjuliga fordon i kategori M 1 eller N 1 i enlighet med något av de direktiv eller E-reglementen som anges i 72―75, 77―79 eller 84 §.
4. Strålkastare, lyktor och reflektorer skall i fråga om färg, typ, antal, placering, synbarhet, inriktning, kopplingar och funktionskontrollanordning uppfylla kraven i rådets direktiv 93/92/EEG om montering av belysningsoch ljudsignalanordningar på två- eller trehjuliga motorfordon eller kraven enligt E-reglementet nr 53. Dessa krav gäller dock inte sådana i 1 mom. h-punkten och 2 mom. g-punkten definierade strålkastare och lyktor som monteras på en polismotorcykel.
5. Lamporna i strålkastare eller lyktor på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara avsedda för respektive strålkastare eller lykta och e- eller E-godkända i enlighet med det direktiv som gäller strålkastaren eller lyktan i fråga, enligt E-reglementet nr 37/03 eller enligt de i 3 mom. avsedda kraven gällande lamporna i typgodkända strålkastare eller lyktor på fordon i kategori M 1 och N 1 .
118 §Helljus- och halvljusstrålkastare
Helljus- och halvljusstrålkastare på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara e-godkända i enlighet med de bestämmelser om belysnings- och ljussignalanordningar för två- eller trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 2 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet eller E-godkända enligt reglementet 57/01 eller 72.
119 §Körriktningsvisare
1. Körriktningsvisare på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara e-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 118 § eller E-godkända enligt reglementet nr 50.
2. Anordningen för omkoppling av körriktningsvisare till varningsblinker skall motsvara kraven i det direktiv eller E-reglemente som nämns i 117 § 4 mom.
120 §Bromslyktor samt främre och bakre positionslyktor
Bromslyktor samt främre och bakre positionslyktor på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara e-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som avses i 118 § eller E-godkända enligt E-reglemente som nämns i 119 § 1 mom.
121 §Lykta för bakre registreringsskylt
Lyktan för den bakre registreringsskylten på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara e-godkänd i enlighet med det kapitel i direktivet som avses i 118 § eller E-godkänd enligt E-reglemente som nämns i 119 § 1 mom.
122 §Reflektorer
1. Reflektorer på motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall vara e- eller E-godkända i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 77 §.
2. Den framåtriktade reflektorn skall vara vit, de sidoriktade reflektorerna orangegula och den bakåtriktade reflektorn röd. Reflektorerna får inte vara triangelformade.
123 §Främre dimstrålkastare
En främre dimstrålkastare på en motorcykel och ett fordon i kategori L 5 skall vara eeller E-godkänd i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 84 §.
123 a §Dimbaklyktor
En dimbaklykta på en motorcykel och ett fordon i kategori L 5 skall vara e- eller E-godkänd i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 78 §.
124 §Backningsstrålkastare
En backningsstrålkastare på ett fordon i kategori L 5 skall vara e- eller E-godkänd i enlighet med det direktiv eller det E-reglemente som nämns i 79 §.
125 §Blinkande varningslyktor
1. En blå varningslykta på en polismotorcykel skall vara E-godkänd i enlighet med reglementet nr 65 eller godkänd av fordonsförvaltningscentralen.
2. Flera sådana lyktor får monteras, om det är nödvändigt för att varningslyktorna skall synas från olika håll.
125 a §Polisens stoppsignallykta
Stoppsignallyktan skall tändas och slockna 1―2 gånger i sekunden. Stoppsignallyktans ljusstyrka i referensaxelns riktning och i en riktning som avviker minst 5° från referensaxeln skall vara minst 500 candela.
126 §Hastighetsmätare
1. Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall ha en hastighetsmätare som är monterad så att hastigheten tydligt kan avläsas av föraren.
2. En hastighetsmätare skall vara försedd med belyst km/h-skala.
3. En hastighetsmätare får inte visa en hastighet som är mindre än den verkliga. Den indikerade hastigheten får vara högst 10 procent jämte ytterligare 4 km/h högre än den verkliga hastigheten.
4. En hastighetsmätare anses utan särskild granskning uppfylla kravet i 3 mom., om den är e- eller E-godkänd i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 93 § 2 mom.
126 a §Symboler för manöverorgan, kontrollampor och visare
Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall med avseende på symbolerna för manöverorgan, kontrollampor och visare vara EG-godkända i enlighet med rådets direktiv om identifiering av manöverorgan, kontrollampor och visare för två- och trehjuliga motorfordon 93/29/EEG eller E-godkända enligt E-reglementet nr 60.
126 b §Ljudsignalanordning
1. Motorcyklar och fordon i kategori L 5 skall ha en ljudsignalanordning. Motorcyklar och fordon i kategori L 5 eller den ljudsignalanordning som monterats på dem skall vara EG- eller E-godkända i enlighet med rådets direktiv 93/30/EEG om ljudsignalanordningar på två- och trehjuliga motorfordon eller enligt E-reglemente som nämns i 96 §.
2. En polismotorcykel som används som utryckningsfordon skall ha en ljudsignalanordning som avger ett varierande eller periodiskt ljud och som är starkare än den ljudsignalanordning som nämns i 1 mom. En sådan anordning får inte monteras på andra motorcyklar.
127 §Backspeglar
1. På vänstra och högra sida av en motorcykel och ett fordon i kategori L 5 skall det finnas en yttre backspegel. På ett fordon i kategori L 5 med karosseri skall det finnas en backspegel på fordonets vänstra sida och därtill en backspegel inne i förarhytten. En backspegel inne i förarhytten krävs dock inte i ett fordon där det inte finns sikt bakåt, och då skall backspegeln inne i förarhytten ersättas med en backspegel på fordonets högra sida.
2. Backspeglarna skall vara EG- eller E-godkända samt monterade i enlighet med de bestämmelser om backspeglar för två- eller trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 4 i det direktiv som nämns i 105 § 1 mom. eller enligt E-reglementet nr 81.
3. I motorcyklar och fordon i kategori L 5 kan användas även sådana e- eller E-godkända backspeglar som överensstämmer med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 97 § och vilka är avsedda för fordon vilkas största i registrering och bruk tillåtna massa inte överstiger 3 500 kg.
127 a §Utskjutande delar
1. På motorcyklar och fordon i kategori L 5 får inte finnas sådana spetsiga, vassa eller utskjutande delar, vilkas form, mått, riktning eller hårdhet ökar risken för eller graden av kroppsskada i samband med en eventuell olycka.
2. Motorcyklar och trehjuliga fordon i kategori L 5 skall med avseende på utskjutande delar vara EG-godkända i enlighet med de bestämmelser om utskjutande delar av tvåeller trehjuliga motorfordon vilka ingår i kapitel 3 i det i 105 § 1 mom. nämnda direktivet.
128 § Särskilda krav för motorcyklar i kategori L
1. En sidvagn får kopplas endast till en tvåhjulig motorcykel vars egenmassa är minst 100 kg. Sidvagnen skall kopplas till motorcykelns högra sida.
2. Om sidvagnen är avsedd för godstransport eller transport av flera än en person, skall sidvagnen förses med en bromsanordning.
3. En sidvagn som är avsedd för persontransport får ha högst två sittplatser.
4. Körriktningsvisarna på motorcykelns högra sida skall övertäckas eller sättas ur funktion. På sidvagnens högra sida skall monteras körriktningsvisare som motsvarar de körriktningsvisare som har övertäckts eller satts ur funktion.
129 §Skyddshjälm för motorcyklist
En sådan skyddshjälm för motorcyklist om är godkänd i enlighet med E-reglementet nr 22/04 och en skyddshjälm som uppfyller kraven i standarden FMVSS 218 anses vara av godkänd modell enligt 89 § vägtrafiklagen.
130 § Överensstämmelse i fråga om EG-typgodkänd motorcykel och fordon i kategori L
En motorcykel och ett fordon i kategori L 5 anses uppfylla kraven i detta kapitel, om fordonet typgodkänts enligt rådets direktiv 92/61/EEG om typgodkännande av två- och trehjuliga motorfordon och om fordonstillverkaren för fordonet fyllt i ett intyg om överensstämmelse som avses i artikel 7 i nämnda direktiv.
130 a §Överensstämmelse i fråga om motorcyklar som motsvarar Förenta Staternas standarder
1. En motorcykel som har införts till landet som flyttgods, som innehas av en främmande stats beskickning eller en medlem av diplomatkåren, som erhållits genom arv eller testamente eller som skaffats på en tullauktion eller någon annan av staten ordnad auktion anses uppfylla de krav på överensstämmelse med EG- och E-godkännande som anges i detta kapitel, om den uppfyller kraven i alla FMVSS-standarder gällande motorcykelns modellår och kraven i Förenta Staternas bestämmelser om avgasutsläpp.
2. I fråga om motorcyklar som avses i denna paragraf skall då det gäller antalet strålkastare och lyktor eller färgen av den främre positionslyktan iakttas kraven i 117 § 4 mom.
8 kap.Moped och lätt fyrhjuling
131 §Däck
1. Däck på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara e- eller E-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet eller det E-reglemente som nämns i 105 § 1 mom. På fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar får användas även sådana däck som godkänts för bilar i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 36 § 1 mom.
2. I fråga om mopeder och lätta fyrhjulingar får spåren i däckets slitbana inte fördjupas.
131 a §Dubbar
I fråga om dubbdäck på mopeder och lätta fyrhjulingar gäller vad som i 37 och 38 § bestäms om utstick, dubbkraft, massa och godkännande av dubbar på personbilsdäck. En mopeds däck får dock ha dubbar även på slitbanans mittersta tredjedel.
132 §Passagerarhandtag
Passagerarhandtagen på fordon i kategori L 1 skall vara EG-godkända i enlighet med det direktiv som nämns i 106 §. Passagerarhandtag krävs dock inte i ett fordon som är inte avsett för transport av en person.
133 §Anordning som förhindrar olovlig användning
Om en moped eller en lätt fyrhjuling har en fastmonterad anordning som låser styret eller någon annan anordning som förhindrar olovlig användning av fordonet, skall anordningen vara EG- eller E-godkänd i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 107 §.
134 §Stöd
Fordon i kategori L 1 skall vara försedda med ett stöd. Stödet skall vara EG-godkänt i enlighet med det direktiv som nämns i 108 §.
135 §Bromsar
1. Bromsarna på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara EG- eller E-godkända i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 109 §.
2. I bromsarna får användas endast sådana reglerings- och säkerhetsanordningar som tillverkaren ursprungligen har installerat eller som till sin funktion motsvarar de ursprungliga anordningarna eller sådana som tillverkaren godkänt för senare installation på tillverkarens villkor.
136 §Draganordningar
Draganordningen för en släpvagn till mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara EG-godkänd i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 110 §.
137 §Bränslesystem
Mopeder och lätta fyrhjulingar som är försedda med förbränningsmotor skall med avseende på bränsletanken vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som avses i 111 §.
137 a §Avgasutsläpp
1. Mopeder och lätta fyrhjulingar skall med avseende på avgasutsläpp vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som avses i 111 a §.
138 §Effekt, vridmoment och maxhastighet
1. Om i reklam eller motsvarande som riktar sig till konsumenter och avser med förbränningsmotor försedda mopeder eller lätta fyrhjulingar eller i tekniska uppgifter om mopeden eller den lätta fyrhjulingen meddelas motoreffekt, vridmoment eller maxhastighet, skall dessa anges uppmätta enligt det direktiv nämns i 112 § 1 mom.
2. Mot otillåten förändring skall en moped eller en lätt fyrhjuling vara EG-godkänd i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 112 § 2 mom.
3. Följande delar eller en helhet bestående av delar som avviker från den ursprungliga sammansättningen på en moped och en lätt fyrhjuling får inte bytas ut mellan fordonet och vilket som helst annat fordon av samma tillverkare, om fordonets största konstruktiva hastighet ökar med mer än 5 km/h:
i tvåtaktsmotorer: enheten cylinder/kolv, förgasare, insugningsrör och avgassystem, samt
i fyrtaktsmotorer, utöver punkt a: topplock och kamaxel. Den största konstruktiva hastigheten hos en moped och en lätt fyrhjuling får dock inte överskridas genom ändring av fordonets konstruktion.
139 §Bullerbegränsning
1. Mopeder och lätta fyrhjulingar som är försedda med förbränningsmotor skall ha sådana ljuddämpare att insugnings- eller avloppsljudet inte i störande grad överröstar något annat ljud som mopeder i normal drift förorsakar.
2. Mopeder och lätta fyrhjulingar skall med avseende på bullernivå vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 113 § 2 mom.
3. Ett fordon i kategori L 1 anses uppfylla kraven i 2 mom., om fordonet är E-godkändt enligt reglementet nr 63/01.
4. Ett fordon i kategori L 2 och en lätt fyrhjuling anses uppfylla kraven i 2 mom., om fordonet är E-godkändt enligt det reglementet som nämns i 113 § 4 mom.
140 §Elektromagnetisk kompatibilitet av elektriska eller elektroniska enheter
Mopeder och lätta fyrhjulingar skall med avseende på elektromagnetisk kompatibilitet vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 114 §. Detta gäller även sådana elektriska eller elektroniska separata enheter som installeras särskilt och som är uteslutande konstruerade för två- eller trehjuliga motorfordon.
141 §Säkerhetsbälten och deras förankringar
1. Sådana fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med karosseri vars egenmassa är över 250 kg skall vara försedda med säkerhetsbelten.
2. Fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med karosseri skall med avseende på säkerhetsbälten och deras förankringar vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 115 § 2 mom. Detta gäller säkerhetsbälten och förankringar av säkerhetsbälten som installeras i andra än i 1 mom. nämda fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar.
3. Den typ av säkerhetsbälte som används i fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med karosseri skall vara e- eller E-godkänd i enlighet med det direktiv om bilbälten i fordon i kategori M 1 eller det E-reglemente som nämns i 64 § 4 mom.
142 §Vindrutan
1. Fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med karosseri skall vara försedda med vindruta.
2. Fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med karosseri skall med avseende på vindrutor och synfält vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 116 § 2 mom.
142 a §Vindrutans anordningar
1. Fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med vindruta skall vara försedda med vindrutetorkare och vindrutespolare samt avfrostnings- och avimningsanordningar.
2. Vindrutetorkarna och vindrutespolaren samt avfrostnings- och avimningsanordningen i fordon i kategori L 2 med karosseri eller lätta fyrhjulingar skall vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 116 § 2 mom.
3. En avfrostnings- och avimningsanordning krävs dock inte i sådana trehjuliga fordon i kategori L 2 vars motoreffekt inte överstiger 4 kW.
4. Vindrutespolarens spolvätskebehållare skall rymma minst en liter vätska.
143 §Obligatoriska och tillåtna strålkastare, lyktor och reflektorer
1. Mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara försedda med följande strålkastare, lyktor och reflektorer:
halvljusstrålkastare,
bakre positionslykta eller positionslyktor,
främre positionslykta eller positionslyktor när det är fråga om fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar,
bromslykta eller bromslyktor när det är fråga om fordon i kategori L 1 med en motoreffekt som överstiger 0,5 kW eller vilkas största konstruktiva hastighet är högre än 25 km/h, samt när det är fråga om fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar,
körriktningsvisare när det är fråga om fordon i kategori L 2 med täckt kaross och lätta fyrhjulingar,
reflektor eller reflektorer baktill,
sidoreflektor när det är fråga om fordon i kategori L 1 , och
reflektorer på pedalerna när det är fråga om fordon i kategori L 1 som är utrustade med icke infällbara pedaler.
2. Utöver vad som bestäms i 1 mom. får mopeder och lätta fyrhjulingar vara försedda med följande strålkastare, lyktor och reflektorer:
helljusstrålkastare,
främre positionslykta när det är fråga om fordon i kategori L 1 ,
bromslykta när det är fråga om fordon i kategori L 1 med en motoreffekt om högst 0,5 kW eller vilkas största konstruktiva hastighet är högst 25 km/h,
körriktningsvisare när det är fråga om andra fordon i kategori L 2 än sådana med täckt kaross och lätta fyrhjulingar,
lykta för bakre registreringsskylt,
främre reflektorer när det är fråga om fordon i kategori L 1 , och
sidoreflektorer när det är fråga om fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar.
3. De strålkastare, lyktor och reflektorer på mopeder och lätta fyrhjulingar som avses i 1 och 2 mom. skall vara e- eller E-godkända i enlighet med något av de direktiv eller E-reglementen som anges i 144―148 § eller vara godkända för motorcyklar i enlighet med något av de direktiv eller E-reglementen som avses i 118―123, 123 a, 124 eller 125 §.
4. Strålkastare, lyktor och reflektorer på mopeder och lätta fyrhjulingar skall i fråga om färg, typ, antal, placering, synbarhet, inriktning, kopplingar och funktionskontrollanordning uppfylla kraven i det direktiv som nämns i 117 § 4 mom. eller E-reglementet nr 74.
5. Lamporna i strålkastare eller lyktor på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara avsedda för respektive strålkastare eller lykta och e- eller E-godkända i enlighet med direktivet som gäller strålkastare elle lykta i fråga eller enligt E-reglementet nr 37/03, eller uppfylla någotdera av de i 3 mom. avsedda kraven gällande lampor i typgodkända strålkastare eller lyktor på motorcyklar.
144 §Helljus- och halvljusstrålkastare
Helljus- och halvljusstrålkastare på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara e-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 118 § eller E-godkända enligt reglementet nr 56 eller 82.
145 §Körriktningsvisare
Körriktningsvisare på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara e-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 118 § eller E-godkända i enlighet med det E-reglemente som nämns i 119 § 1 mom.
146 §Bromslyktor samt främre och bakre positionslyktor
Bromslyktor samt främre och bakre positionslyktor på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara e-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 118 § eller E-godkända i enlighet med det E-reglemente som nämns i 119 § 1 mom.
147 §Lykta för bakre registreringsskylt
Lyktan för den bakre registreringsskylten på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara e-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som nämns i 118 § eller E-godkända i enlighet med det E-reglemente som nämns i 119 § 1 mom.
148 §Reflektorer
1. Reflektorer på mopeder och lätta fyrhjulingar skall vara e- eller E-godkända i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 77 §.
2. Den framåtriktade reflektorn skall vara vit, de sidoriktade reflektorerna orangegula och den bakåtriktade reflektorn röd. Reflektorer på pedalerna på fordon i kategori L 1 skall dock vara orangegula. Reflektorerna får inte vara triangelformade.
3. Reflektorer på pedalerna skall dessutom vara sådana till formen att de ryms i en rektangel, där förhållandet mellan rektangelns sidor får vara högst åtta. Den reflekterande ytan på var och en av de fyra pedalreflektorerna skall vara minst 8 cm 2 .
149 §Symboler för manöverorgan, kontrollampor och visare
Mopeder och lätta fyrhjulingar skall med avseende på symbolerna för manöverorgan, kontrollampor och visare vara EG- eller E-godkända i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 126 a §.
149 a §Ljudsignalanordning
Mopeder och lätta fyrhjulingar skall ha en ljudsignalanordning. Den ljudsignalanordningen som monterats på en moped eller en lätt fyrhjuling skall vara EG- eller E-godkänt i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 126 b §.
150 §Backspeglar
1. På vänstra sidan av mopeder och lätta fyrhjulingar skall det finnas en backspegel. På fordon i kategori L 2 och lätta fyrhjulingar med karosseri skall det dessutom finnas en backspegel inne i förarhytten. I ett fordon där det inte finns sikt bakåt skall backspegeln inne i förarhytten ersättas med en backspegel på fordonets högra sida.
2. Backspeglarna skall vara e- eller E-godkända och monterade i enlighet med det direktiv eller E-reglemente som nämns i 127 § 2 mom.
3. I mopeder och lätta fyrhjulingar kan användas även sådana e- eller E-godkända backspeglar som överensstämmer med det i 97 § nämnda direktivet eller E-reglementet och som är avsedda för fordon vilkas största i registrering och bruk tillåtna massa inte överstiger 3 500 kg.
150 a §Utskjutande delar
1. På mopeder och lätta fyrhjulingar får inte finnas sådana spetsiga, vassa eller utskjutande delar, vilkas form, mått, riktning eller hårdhet ökar risken för eller graden av kroppsskada i samband med en eventuell olycka.
2. Mopeder och fordon i kategori L 2 skall med avseende på utskjutande delar vara EG-godkända i enlighet med det kapitel i direktivet som avses i 127 a §.
151 §Skyddshjälm för mopedist
Sådana skyddshjälmar av godkänd modell för mopedister som avses i 89 § vägtrafiklagen är skyddshjälmar som godkänts i enlighet med det E-reglemente som nämns i 129 § och skyddshjälmar som uppfyller kraven i den standard som anges i nämnda paragraf.
152 §Överensstämmelse i fråga om mopeder med låg effekt
En med pedaler försedd tvåhjulig moped med låg effekt vars maximieffekt är 1 kW och vars största konstruktiva hastighet inte överstiger 25 km/h, får avvika från kraven i fråga om däck, passagerarhandtag, anordning som förhindrar olovlig användning, effekt och vridmoment, strålkastare, lyktor och reflektorer samt manöverorgan, kontrollampor och visare i enlighet med vad som särskilt bestäms i de direktiv som avses i 131 § 1 mom., 132 och 133 §, 138 § 2 mom., 143 § 4 mom. och 149 §.
152 a §Överensstämmelse i fråga om EG-typgodkända mopeder
Mopeder och lätta fyrhjulingar anses uppfylla kraven i detta kapitel, om de är av typgodkänd modell i överensstämmelse med det direktiv om typgodkännande av två- och trehjuliga motorfordon som nämns i 130 § och om fordonstillverkaren för fordonet utfärdat ett intyg om överensstämmelse som avses i artikel 7 i nämnda direktiv.
204 §Tillämpning av bestämmelser om cykel
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas på cykel som definieras i 11 § 1 mom. och som har en sitshöjd på 0,635 meter eller mera i sitsens lägsta ställning. Bestämmelserna i detta kapitel skall i tillämpliga delar iakttas även i fråga om sparkcykel.
271 §Avvikelser från en motorcykels konstruktion och utrustning
1. Fordonsförvaltningscentralen kan av särskilda skäl bevilja avvikelse från kraven som bestäms i 117 § 4 mom. om placering och synbarhet av och färg på lyktor, strålkastare och reflektorer på en motorcykel som används för tävling eller något annat specialändamål.
2. Ministeriet kan bevilja avvikelse från bestämmelserna i 7 kap. till den del beviljandet inte med stöd av 1 mom. hör till fordonsförvaltningscentralen.
1. Denna förordning träder i kraft den 1 maj 1998.
2. Genom denna förordning upphävs 4 § i förordningen den 25 augusti 1994 om ändring av förordningen om fordons konstruktion och utrustning (773/1994).
3. Denna förordning gäller fordon och trafikförnödenheter som tas i bruk den dag förordningen träder i kraft eller därefter. Ett fordon som godkänts för trafik innan denna förordning träder i kraft får fortfarande användas i trafik förutsatt att det överensstäm- mer med de bestämmelser som gällde när denna förordning trädde i kraft.
4. Definitionen av ett fordon som tagits i bruk innan denna förordning träder i kraft ändras inte, om inte ägaren till fordonet kräver en sådan ändring.
5. Motorcyklar, mopeder, utan hänsyn till mopeder med låg effekt, samt trehjuliga fordon i kategori L 5 får utan hinder av 105 § 1 mom., 110, 111 och 111 a §, 112 § 2 mom., 113 § 2 mom., 114 §, 115 § 2 mom., 116 § 2 mom., 116 a § 2 mom., 118 §, 119 § 1 mom., 120 och 121 §, 127 § 2 mom., 127 a § 2 mom., 131 § 1 mom., 136, 137 och 137 a §, 138 § 2 mom., 139 § 2 mom., 140 §, 141 § 2 mom., 142 § 2 mom., 142 a § 2 mom., 144―147 § samt 150 § 2 mom. typgodkännas som hörande till en ny typ före den 17 juni 1999 och tas i bruk före den 17 juni 2003, om fordonet uppfyller de krav som gäller när denna förordning trädde i kraft.
6. Motorcyklar, mopeder, utan hänsyn till mopeder med låg effekt, samt trehjuliga fordon i kategori L 5 får utan hinder av 106―108 §, 109 § 1 mom., 112 § 1 mom., 117 § 4 mom., 126 a §, 126 b § 1 mom., 132―134 §, 135 § 1 mom., 138 § 1 mom., 143 § 4 mom. samt 149 och 149 a § tas i bruk före den 1 januari 1999, om fordonet uppfyller de krav som gäller när denna förordning trädde i kraft.
7. En skyddshjälm för motorcyklister eller mopedister får utan hinder av bestämmelserna i 129 och 151 § tillverkas, importeras eller saluhållas före den 1 januari 1999, om den uppfyller de krav som gällde när denna förordning trädde i kraft.
8. Förordningens 117 § 5 mom. och 143 § 5 mom. gäller sådana strålkastare och lyktor samt lampor som monteras i dem som har eeller E-typgodkänts och monterats för fordonet i fråga.
Rådets direktiv 92/61/EEG; EGT nr L 225, 10.8.1992, s. 154
Rådets och Europaparlamentets direktiv97/24/EG; EGT nr L 226, 18.8.1997, s. 1
Helsingfors den 24 april 1998
Republikens President MARTTI AHTISAARITrafikminister Matti Aura