Statsrådets beslut om begränsning av utsläpp i vattnen av nitrater från jordbruket
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 219/1998
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Statsrådet har vid föredragning från miljöministeriet med stöd av 1 kapitlet 21 a § vattenlagen (264/1961) av den 19 maj 1961 sådant det lyder
ändrat genom lag av den 24 mars 1995 ( 471/1995 ) beslutat:
1 §Verkställande av direktivet
Genom detta beslut verkställs Europeiska gemenskapernas råds direktiv av den 12 december 1991 om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket (91/676/EEG).
Det som föreskrivs nedan i detta beslut utgör det åtgärdsprogram som avses i nitratdirektivet.
2 §Tillämpningsområde
De åtgärder som nämns i detta beslut verkställs i hela landet.
3 §Anvisningar för god jordbrukspraxis
I jordbruk och trädgårdsskötsel iakttas det som är föreskrivet nedan. Dessutom ges rekommendationer enligt bilaga 1 för minskad avrinning av nitrater som härrör från lagring och användning av stallgödsel (bilaga 1).
4 §Lagring av stallgödsel
Från och med den 1 januari 2002 skall en gödselstad för lagring av träck och urin vara så stor att den rymmer stallgödsel som har ansamlats i 12 månader frånsett spillning som under samma betessäsong blir kvar på betesmarken vid betesgång. Jordbrukarnas gemensamma gödselstäder, överlåtelse av stallgödsel till ett företag som utnyttjar den eller till en annan jordbrukare, eller andra motsvarande faktorer som påverkar mängden stallgödsel får beaktas vid dimensioneringen av gödselstaden. Torrströbottnar av typen lösdriftsstall beaktas som lager för stallgödsel. Vid dimensionering av utrymmena följs riktvärdena i bilagan (bilaga 2).
Stallgödsel kan lagras till 1.1.2000 i en vederbörligt anlagd och täckt gödselstack bara om utsläpp i vattnen kan förhindras. Även efter detta är lagring av stallgödsel i stack möjlig i naturenlig odling samt på åkrar som vattenskyddssynpunkt ligger tillräckligt långt borta från gårdens driftcentrum. En gödselstack får inte anläggas på mark som översvämmas eller i ett grundvattenområde. Om sådan lagring skall förhandsanmälan göras till kommunens miljömyndigheter. Undantagna från detta är gårdar som hör till miljöprogrammet för jordbruket.
5 §Spridning av stallgödsel
Stallgödsel får inte spridas på frusen eller snötäckt mark. Spridning av stallgödsel på hösten skall undvikas. På hösten skall stallgödsel som har tillförts något annat än växtbestånd som anläggs alltid omedelbart myllas ned eller så skall åkern plöjas. De maximimängder som får användas på hösten är för nötboskapsoch häststallgödsel 30 tn/ha, för svinstallgödsel 20 t/ha och för stallgödsel av fjäderfä och pälsdjur 10 tn/ha.
Som gödsel får en stallgödselmängd som motsvarar högst 170 kg totalkväve per ha och år tillföras åkern. Likväl beaktas bestämmelserna i 6 §.
6 §Mängden gödselmedel
Kvävegödsling dimensioneras på basis av genomsnittlig skördenivå, odlingszon och växtföljd med målet att bevara jordens näringsbalans.
En gård får för åkergödsling använda högst följande kvävemängder, som innehåller kvävemängderna i både handelsgödsel och använd stallgödsel och organiska gödselmedel:
höstsäd högst 200 kg kväve/ha/år, av vilket 30 kg kväve/ha på hösten och 170 kg/ha på våren;
potatis 130 kg kväve/ha/år; samt
hö och betesmark, ensilage och trädgårdsväxter 250 kg kväve/ha/år;
vårsäd, sockerbetor, oljeväxter samt andra högst 170 kg kväve/ha/år.
7 §Övriga bestämmelser
Husdjursstall får inte byggas med risk för att grundvattnet förorenas på det sätt som är nämnt i 1 kapitlet 22 § vattenlagen;
Rastgårdar för husdjur skall placeras och underhållas med tillräcklig hänsyn till yt- och grundvattenskyddets behov.
Pressaft som uppkommer vid ensilering skall tas till vara och förvaras i en tät behållare. Vid spridning av pressaft på marken följs det som ovan är bestämt om gödselspridning.
8 §Kväveanalys
Kväveanalys av stallgödseln skall utföras senast år 1998 och därefter med fem års intervall. Jordbrukaren skall från början av år 1998 föra bok över de kvävegödselmängder som har använts för gödsling av åkrarna och över skördenivåerna.
9 §Övervakning
Beträffande övervakning av detta beslut gäller bestämmelserna i 21 kapitlet vattenlagen. Arbetskrafts- och näringscentralerna och de kommunala myndigheterna för landsbygdsnäringarna skall ge den myndighet som anges i 21 kapitlet vattenlagen den information som behövs för övervakningen.
10 §Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 april 1998.
Helsingfors den 19 mars 1998
Miljöminister Pekka HaavistoÖverdirektör Pekka Jalkanen