Lag om registrering av fordon
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 146/1998 (Publicerad 29.12.1998)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:
1 §Lagens syfte
Syftet med denna lag är att främja tillgången på fordonsregistreringstjänster och fordonsregistrets tidsenlighet.
2 §Registreringsverksamhet
I denna lag avses med registreringsverksamhet att ta emot registreringsanmälan som avser fordon, föra in uppgifterna i registreringsanmälan i fordonsregistret, lämna ut registreringsskyltar och registerutdrag samt andra uppgifter i anslutning till dessa.
3 §Anordnande av registreringsverksamhet
Fordonsförvaltningscentralen ordnar fordonsregistrering genom att skaffa de tjänster som behövs för verksamheten hos dem som tillhandahåller tjänsterna ( avtalsregistrerare ) och genom att vid behov sköta uppgifterna själv. Om registreringsverksamhet vid andra myndigheter kan bestämmas särskilt.
Registreringsverksamheten skall ordnas så, att det utan oskäligt besvär är möjligt att i hela landet anmäla ett fordon till registret inom utsatt tid.
4 §Allmänna förutsättningar för avtalsregistrerare
Allmänna förutsättningar för avtalsregistrerare är tillförlitlighet, sakkunskap och solvens. Avtalsregistreraren skall också kunna säkerställa att verksamheten är av tillräckligt hög kvalitet och att kunderna bemöts lika samt sörja för behörig datasekretess.
Avtalsregistreraren skall ha sådana datatrafikförbindelser som är tillräckliga med avseende på skötseln av registreringsuppgifterna och även i övrigt en tillräckligt hög nivå på datasystemet.
Avtal om registreringsverksamhet kan endast ingås med en sådan sammanslutning eller sådan inrättning som har sin hemort, centralförvaltning eller sitt huvudsakliga driftställe inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
5 §Bedömning av tillförlitligheten hos avtalsregistrerare och den som utför registreringar
En serviceproducent kan anses vara tillförlitlig, om den som utför registreringar, en avtalsregistrerare eller en medlem eller suppleant i dess styrelse eller förvaltningsråd, verkställande direktören, en bolagsman eller en person i någon annan dominerande ställning inte genom sin verksamhet har visat sig vara uppenbart olämplig att bedriva registreringsverksamhet eller utföra registreringar.
6 §Avtal om registreringsverksamhet
I ett avtal om registreringsverksamhet skall åtminstone avtalas om
omfattningen av avtalsregistrerarens registreringsverksamhet,
förfaranden som säkerställer att personer som utför registrering har tillräcklig yrkesskicklighet,
hur den datasekretess som förutsätts i registreringsuppgifter skall påvisas,
tillsynen över registreringsuppgifter och andra sätt genom vilka Fordonsförvaltningscentralen kan säkerställa att uppgifterna sköts på behörigt sätt,
uppsägning eller hävande av avtalet i allmänhet och i synnerhet när avtalsregistreraren inte längre uppfyller de allmänna förutsättningarna för avtalsregistrerare enligt 4 och 5 §, samt
den ersättning som Fordonsförvaltningscentralen betalar till avtalsregistreraren och om övriga villkor enligt vilka avtalsregistreraren sköter registreringsverksamheten.
7 §Registreringsavgift
För avtalsregistrerarens registreringsverksamhet uppbärs till Fordonsförvaltningscentralen avgifter som fastställs enligt lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992).
8 §God förvaltningssed
I avtalsregistrerarens registreringsverksamhet skall iakttas lagen om förvaltningsförfarande (598/1982). På en person som är anställd hos avtalsregistreraren och utför registreringar tillämpas dock inte 10 § 1 mom. 4 punkten lagen om förvaltningsförfarande.
I avtalsregistrerarens registreringsverksamhet gäller om handlingars offentlighet vad som bestäms om offentlighet för myndigheternas handlingar.
I avtalsregistrerarens registreringsverksamhet skall i tillämpliga delar iakttas lagen om delgivning i förvaltningsärenden (232/1966). Avtalsregistreraren och Fordonsförvaltningscentralen får sända fordonsregisterutdrag som vanlig brevförsändelse.
9 §Bestämmelserna i språklagen
Avtalsregistreraren skall i sin verksamhet i tillämpliga delar iaktta språklagen (148/1922).
10 §Tillsyn
Fordonsförvaltningscentralen utövar tillsyn över avtalsregistrerarens registreringsverksamhet. För tillsynen har Fordonsförvaltningscentralen rätt att företa inspektioner i avtalsregistrerarens lokaler och få uppgifter om handlingar som ansluter sig till registreringsverksamheten.
11 §Personregisteruppgifter
Fordonsförvaltningscentralen har rätt att få de uppgifter ur straffregistret och körkortsregistret som behövs för att tillförlitlighetskraven på avtalsregistreraren och den som utför registreringar skall kunna utredas och övervakas. Uppgifter om brott får som grund för hävande av avtal lämnas till avtalsregistreraren.
12 §Tystnadsplikt
Avtalsregistreraren och dennes anställda får inte för utomstående röja uppgifter som de med stöd av 11 § har fått ur straffregistret eller körkortsregistret om brott som har begåtts av en person som avses i 5 §.
13 §Handräckning
Polisen är skyldig att lämna handräckning vid tillsynen över att denna lag och bestämmelser som utfärdats med stöd av den iakttas.
14 §Sökande av rättelse
Rättelse i avtalsregistrerarens beslut om registrering får yrkas hos Fordonsförvaltningscentralen. Ett rättelseyrkande skall framställas inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. En anvisning om hur ett rättelseyrkande skall framställas skall bifogas beslutet.
15 §Straffbestämmelser
Den som bedriver registreringsverksamhet utan avtal med Fordonsförvaltningscentralen eller sådan rätt som bestäms i denna lag eller med stöd av den eller vidtar sådana registreringsåtgärder som nämnda avtal inte berättigar till skall för usurpation av tjänstemannabefogenhet dömas enligt 16 kap. 9 § strafflagen (39/1889).
En person som utför registreringar betraktas som tjänsteman enligt 2 kap. 12 § strafflagen.
Till straff för brott mot tystnadsplikten enligt 12 § döms enligt 38 kap. 1 eller 2 § strafflagen om inte gärningen är straffbar enligt 40 kap. 5 § strafflagen.
16 §Närmare bestämmelser och anvisningar
Närmare bestämmelser om verkställigheten av denna lag utfärdas genom förordning.
Vederbörande ministerium kan meddela närmare bestämmelser och anvisningar om omfattningen av olika avtalsregistrerares registreringstjänster, de allmänna förutsättningarna för avtalsregistrerare, behörighetsvillkoren för den som utför registreringar samt andra detaljer vid anordnandet av registreringsverksamhet.
17 §Ikraftträdande
Denna lag träder i kraft den 1 mars 1999.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
Genom denna lag upphävs 8 kap. förordningen den 18 december 1995 om registrering av fordon (1598/1995).
18 §Övergångsbestämmelser
Direktregistreringstillstånd som beviljats innan denna lag träder i kraft gäller som sådana till den 1 januari 2002, om inte något annat bestäms nedan. På koncessionshavaren och direktregistreringar tillämpas bestämmelserna i det kapitel som upphävs genom 17 § 3 mom.
Rätten för innehavare av direktregistreringstillstånd att få uppgifter ur datasystemet för vägtrafiken och att registrera uppgifter i datasystemet fastställs i enlighet med de bestämmelser i lagen om ett datasystem för vägtrafiken (819/1989) som är i kraft när denna lag träder i kraft.
Ingår innehavaren av ett direktregistreringstillstånd med Fordonsförvaltningscentralen ett avtal enligt 3 § om skötseln av registreringsuppgifter, upphör hans tillstånd att gälla när avtalet träder i kraft.
RP 113/1998
TrUB 12/1998
RSv 139/1998
Helsingfors den 23 december 1998
Republikens President MARTTI AHTISAARITrafikminister Matti Aura