Förordning om justitiekanslersämbetet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 139/1997 (Publicerad 12.11.1997)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av justitieministern föreskrivs:
Justitiekanslersämbetets uppgifter
1 §
Justitiekanslersämbetet finns i samband med statsrådet. Justitiekanslersämbetet leds av justitiekanslern och, när denne har förhinder, av justitiekanslersadjointen.
Vid justitiekanslersämbetet bereds de ärenden som det ankommer på justitiekanslern att avgöra samt utförs de övriga uppgifter som hör till justitiekanslerns verksamhetsområde och som anges nedan.
Organisation och arbetsordning
2 §
Vid justitiekanslersämbetet finns en avdelning för statsrådsärenden, en avdelning för rättsövervakning och en administrativ enhet. Vid avdelningarna kan finnas verksamhetsenheter enligt vad som bestäms i arbetsordningen för justitiekanslersämbetet.
Justitiekanslern bestämmer hur tjänstemännen skall fördelas på avdelningarna och enheterna.
3 §
I arbetsordningen bestäms, utöver vad som föreskrivs i 2 §, om ledningen av och ledningsgruppen för justitiekanslersämbetet, avdelningarnas och de övriga verksamhetsenheternas uppgifter, tjänstemännens uppgifter och vikariat samt beredningen av ärenden samt vid behov även om andra administrativa ärenden som gäller justitiekanslersämbetet.
Arbetsordningen för justitiekanslersämbetet fastställs av justitiekanslern.
Tjänstemän
4 §
Vid justitiekanslersämbetet finns en kanslichef, referendarieråd såsom avdelningschefer, konsultativa tjänstemän, referendarieråd, äldre och yngre justitiekanslerssekreterare samt föredragande.
Vid justitiekanslersämbetet kan också finnas en informationsplanerare, en personalsekreterare och avdelningssekreterare samt andra tjänstemän. Dessutom kan vid justitiekanslersämbetet finnas annan personal i tjänsteförhållande samt sakkunniga som anställts för särskilda uppgifter.
Föredragande vid justitiekanslersämbetet är de tjänstemän som nämns i 1 mom. samt de tjänstemän som av justitiekanslern särskilt förordnas till uppgiften.
5 §
Behörighetsvillkor är
för kanslichefen juris kandidatexamen, god förtrogenhet med statsförvaltning och erfarenhet av domaruppgifter samt i praktiken visad ledarförmåga och erfarenhet av ledarskap,
för referendarieråd såsom avdelningschef juris kandidatexamen, god förtrogenhet med domaruppgifter eller administration samt i praktiken visad ledarförmåga,
för konsultativ tjänsteman, referendarieråd samt äldre och yngre justitiekanslerssekreterare juris kandidatexamen samt god förtrogenhet med domaruppgifter eller administration,
för föredragande juris kandidatexamen samt
för dem som sköter övriga uppgifter för uppgifterna lämplig högskoleexamen eller annan utbildning som behövs för fullgörandet av uppgifterna.
6 §
Kanslichefen, referendarieråden såsom avdelningschefer, de konsultativa tjänstemännen, referendarieråden samt de äldre och yngre justitiekanslerssekreterarna utnämns av republikens president på framställning av justitiekanslern.
Tjänsterna som kanslichef och referendarieråd såsom avdelningschef besätts utan att de förklaras lediga.
7 §
Andra tjänstemän än de som nämns i 6 § utnämns av justitiekanslern.
En person utnämns i tjänsteförhållande för viss tid av justitiekanslern. Till tjänsteman i tjänsteförhållande för en längre tid än ett år utnämner dock statsrådet, då republikens president utnämner till motsvarande tjänst.
8 §
Tjänstemän som är föredragande vid justitiekanslersämbetet beviljas tjänstledighet av justitiekanslern. Om beviljande av tjänstledighet för kanslichefen, referendarieråden såsom avdelningschefer, de konsultativa tjänstemännen, referendarieråden samt de äldre och yngre justitiekanslerssekreterarna för längre tid än ett år gäller dock vad som i reglementet för statsrådet (1522/1995) föreskrivs om tjänstemän som utnämns av republikens president.
Övriga tjänstemän beviljas tjänstledighet för högst tre månader av kanslichefen och för längre tid av justitiekanslern.
Avgörande av ärenden
9 §
Justitiekanslern avgör ärenden i vilka beslut skall fattas vid justitiekanslersämbetet.
Tjänstemännen vid justitiekanslersämbetet avgör ärenden, i vilka beslut skall fattas vid justitiekanslersämbetet, i enlighet med vad som bestäms i arbetsordningen.
Justitiekanslern kan förbehålla sig beslutanderätten i ett ärende som en tjänsteman annars skulle få avgöra. Samma rätt har i enskilda fall kanslichefen och avdelningscheferna i fråga om ärenden som skall avgöras av tjänstemän som lyder under dem.
Om utövande av beslutanderätten i ären- den som faller inom justitiekanslerns behörighet föreskrivs i reglementet för justitiekanslern i statsrådet (1697/1992).
10 §
Ärenden som justitiekanslern skall handlägga avgörs på föredragning, om inte justitiekanslern beslutar något annat. I arbetsordningen kan vid behov bestämmas om vilka andra ärenden som skall avgöras på föredragning.
Om föredragandens åsikt i ett ärende som avgörs på föredragning avviker från justitiekanslerns beslut, har föredraganden rätt att anteckna sin åsikt i avgörandets arkivexemplar.
Särskilda bestämmelser
11 §
Tjänstemän som är föredragande vid justitiekanslersämbetet åtalas för tjänstefel vid Helsingfors hovrätt.
12 §
Närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning meddelas vid behov av justitiekanslern.
Ikraftträdande
13 §
Denna förordning träder i kraft den 1 december 1997.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 30 december 1992 om justitiekanslersämbetet (1698/1992) jämte ändringar.
Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Helsingfors den 7 november 1997
Republikens President MARTTI AHTISAARIJustitieminister Kari Häkämies