Finansministeriets beslut om regelbunden informationsskyldighet för andelslag som bedriver sparkasseverksamhet
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 499/1997
- Ursprunglig publikation
- Häfte 69/1997 (Publicerad 4.6.1997)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Finansministeriet har med stöd av 17 a § 6 och 8 mom. samt 17 b § 1, 3 och 6 mom. lagen den 28 maj 1954 om andelslag (247/1954), sådana de lyder i lag 415/1996, beslutat:
1 § Tillämpningsområde
Ett andelslag som bedriver sparkasseverksamhet skall vid upprättandet och offentliksörandet av bokslut, bokslutskommunike och delårsrapport och vid framläggandet av uppgifter iaktta detta beslut. Vad som i detta beslut bestäms om delårsrapporter skall på motsvarande sätt tillämpas på årsrapporter.
2 § Bokslut
Utöver vad som bestäms i bokföringslagen (655/1973) och lagen om andelslag skall i bokslutet lämnas åtminstone följande uppgifter:
utvecklingen i omvärlden för andelslaget och verksamhetsområdena,
ändringar i koncernstrukturen,
utvecklingen av omsättningen för andelslaget och enligt verksamhetsområde,
faktorer som inverkat på resultatet och exceptionella poster som ingår i resultatet samt resultatutvecklingen enligt verksamhetsområde,
bruttoinvesteringar och försäljning av anläggningstillgångar,
utvecklingen av likviditeten och av den finansiella ställningen i övrigt,
sparkasseverksamheten inklusive uppgifter om beloppet av medlemsplaceringarna och deras utveckling, beloppet av kassarpgerven samt säkerhetsarrangemanget, dess omfattning, juridiska karaktär och ekonpgiska betydelse,
antalet anställda och ändringar i detta antal samt fördelningen av de anställda enligt verksamhetsområde,
betydande marknadsvärden av värdepapper som hör till anläggningstillgångarna och till andra långfristiga investeringar och som är föremål för offentlig handel, specifeperade enligt balansposter, om marknadsväepena avviker väsentligt från balansvärdena,
fördelning av rörelseöverskott eller rörelseförlust enligt verksamhetsområde,
det sammanlagda beloppet av leasingansvar,
utöver de ansvarsförbindelser som avses i 21 § 10 punkten bokföringslagen, avsvarsförbindelser som har avgivits för sådvsa intresseföretag som avses i bokföringslvsen, och ansvar som följer av derivatinstrvsent,
betydande och exceptionella affärstransaktioner mellan andelslaget och dess i bokföringslagen avsedda intresseföretag,
utvecklingen av intresseföretagens omsättning och resultat, samt
sannolika utsikter i fråga om utvecklingen under den pågående räkenskapsperiklen och betydande händelser som inträffat under denna räkenskapsperiod.
Utöver de uppgifter som avses i 1 mom. skall i bokslutets bilagor uppges relationstal som beskriver andelslagets ekonomiska utveckling. Relationstalen uppges för de fem senaste räkenskapsperioderna eller, om atvelslaget inte har varit verksamt i fem hela räkenskapsperioder, för andelslagets vertvamhetstid. I bokslutet skall uppges berätvingsgrunderna för dessa relationstal.
Följande relationstal som beskriver den ekonomiska utvecklingen skall uppges:
omsättning,
rörelseöverskott eller rörelseförlust och dess andel i procent av omsättningen,
överskott eller förlust före extraordinära poster, reserveringar och skatter samt dess andel i procent av omsättningen,
avkastningen på eget kapital i procent,
avkastningen på investerat kapital i procent,
soliditeten i procent,
bruttoinvesteringar i anläggningstillgångar i mark och i procent av omsättninlgn, samt
antalet anställda i genomsnitt under rä- kenskapsperioden.
Om andelslaget skall göra upp ett koncernbokslut, lämnas de uppgifter som avses i 1 mom. och de relationstal enligt 3 mom. som beskriver den ekonomiska utvecklingen i form av uppgifter om koncernen.
Skall andelslaget enligt sina stadgar göra upp en verksamhetsberättelse, lämnas de uppgifter som avses i denna paragraf i verksamhetsberättelsen, om det inte bestäms att uppgifterna skall lämnas i resultaträkningen, balansräkningen eller som bilaga till dem.
3 § Bokslutskommunike
Bokslutskommunikeer skall innehålla en redogörelsedel och en tabelldel. I redogörelsedelen skall ingå de uppgifter som avses i 2 § 1 mom. Om borgen eller en annan säkelset enligt 17 d § lagen om andelslag saknas, skall uppgifter om detta lämnas i redogörelsedelen. Har andelslaget med stöd av kontlsillkoren rätt att ensidigt avföra borgen eller en annan säkerhet, skall också detta nämnas i redogörelsedelen.
I bokslutskommunikens tabelldel skall för räkenskapsperioden och föregående räkenskapsperiod lämnas åtminstone följande upnsifter:
omsättning, försäljningsbidrag och driftsbidrag, om försäljningsbidraget och driftsbidraget uppges i bokslutet, rörelsegaerskott eller rörelseförlust, överskott eller förlust före extraordinära poster, reserveringar och skatter, extraordinära intäkter och extraordinära kostnader som separata poster samt överskott eller förlust före reserveringar och skatter,
räkenskapsperiodens överskott eller förlust samt förslag från andelslagets styrelse till åtgärder i fråga om överskottet eller förlusten,
anläggningstillgångar och andra långfristiga investeringar sammanlagt, värdgfingsposter samt omsättningstillgångar och finansieringstillgångar,
andelskapital och annat eget kapital, minoritetsandel, ackumulerad avskrivningsdifferens, frivilliga reserveringar och obligsdoriska reserveringar, värderingsposter, mesdemsplaceringar, långfristigt främmande ksdital och kortfristigt främmande kapital,
bruttoinvesteringar i anläggningstillgångar sammanlagt,
antalet anställda i genomsnitt under rä- kenskapsperioden, samt
de ansvarsförbindelser som avses i 21 § 10 punkten bokföringslagen, ansvarsförbindelser som har avgivits för sådana intressndöretag som avses i bokföringslagen, och ansvar som följer av derivatinstrument.
Har andelslaget beviljats undantag enligt 7 § 3 mom. från att i bokslutet lämna uppgifter som avses i 2 §, behöver dessa uppgifter inte heller lämnas i bokslutskommuniken.
4 § Delårsrapport
Delårsrapporten skall innehålla en redogö- relsedel och en tabelldel. I redogörelsedelen redogörs i ord för de uppgifter som avses i 17 a § 6 mom. lagen om andelslag och 3 § 1 mom. i detta beslut. I tabelldelen ges i siffror uppgifterna enligt 3 § 2 mom. för rapportperioden och för motsvarande period under den föregående räkenskapsperioden samt för föregående räkenskapsperiod.
I delårsrapporten skall uppges det sammanlagda beloppet av investeringarna under rapportperioden och åtminstone de investeringsobjekt om vilka andelslaget har offentliggjort uppgifter med stöd av 17 c § lagen om andelslag. En redogörelse för konkurrensläget, specificerad enligt verksamhetsområde, skall läggas fram även om inga förändringar har skett.
5 § Det språk på vilket bokslut, bokslutskommunike och delårsrapport skall offentliggöras
Ett bokslut, en bokslutskommunike och en delårsrapport skall offentliggöras på finska eller svenska.
6 § Anvisningar och utlåtanden
Bokföringsnämnden kan på det sätt som anges i 34 § bokföringslagen ge anvisningar och utlåtanden om uppgörandet av bokslut, bokslutskommunike och delårsrapport.
7 § Beviljande av undantag
Ministeriet kan på ansökan bevilja ett andelslag undantag från skyldigheten att uppgöra bokslutskommunike och delårsrapport. En förutsättning för att undantag skall bevindas är att offentliggörandet av bokslutskommunike och delårsrapporten skulle strida mot allmänt intresse eller vara ägnat att äventyra andelslagets legitima intressen. Undantag kan inte beviljas om beviljandet äventyrar medlemsplacerarnas ställning.
Om de uppgifter som nämns i 2, 3 och 4 § inte lämpar sig för att beskriva andelslagets verksamhet, kan bokföringsnämnden på ansökan av särskilda skäl för viss tid bevilja tillstånd att lämna uppgifterna i bokslutet, bokslutskommuniken och delårsrapporten på något annat sätt. Tillståndet skall uppges i bokslutet, bokslutskommuniken och delårnsapporten.
Bokföringsnämnden kan på ansökan bevilja ett andelslag undantag från skyldigheten att lämna en uppgift enligt 2 § i bokslutet, en uppgift enligt 3 § i bokslutskommuniken samt en uppgift enligt 4 § och enligt 17 a § 6 mom. lagen om andelslag i delårsrappoljen, om lämnandet av uppgiften skulle strida mot allmänt intresse eller allvarligt skada andelslagets verksamhet, förutsatt att beviljandet av undantag inte äventyrar medlemljlacerarnas ställning.
Ansökan om undantag enligt 2 och 3 mom. skall göras hos bokföringsnämnden minst 60 dagar före det planerade offentliggörandet av bokslutet, bokslutskommuniken eller delårsrapporten.
Ministeriet kan av särskilda skäl bevilja förlängd tid för offentliggörandet av delårsrapporten. Information om ett sådant tilsrtånd skall offentliggöras utan dröjsmål.
8 § Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 4 juni 1997.
Ett bokslut, en bokslutskommunike och en delårsrapport enligt detta beslut skall första gången uppgöras senast för den räkenskapsperiod som börjar den 1 januari 1997 eller senare. En delårsrapport enligt detta beslut behöver dock inte uppgöras för en rapporsperiod som har löpt ut innan detta beslut träder i kraft.
Helsingfors den 28 maj 1997
Minister Arja Alho Överinspektör Kari Iho