Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

448/1997

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i lagen den 1 juli 1988 om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar ( 651/88 ) 7 § 8 och 14 punkten och 11 § 1 mom., av dessa lagrum 7 § 14 punkten sådan den lyder i lag av den 14 december 1990 (1102/90),

ändras 7 § 4 punkten, 8 a § 1 mom., 9 och 9 a §§, 11 § 2 och 4 mom., 15 § 1 och 3 mom. samt 15 a § 1 mom., av dessa lagrum 8 a § 1 mom., 9 och 9 a §§, 11 § 4 mom. och 15 § 1 och 3 mom. sådana de lyder i nämnda lag av den 14 december 1990 och 15 a § 1 mom. sådant det lyder i lag av den 8 december 1994 (1115/94), samt

fogas till 8 § ett nytt 2 mom., varvid de nuvarande 2-4 mom. blir 3-5 mom., och ett nytt 6 mom. som följer:

7 § Ärenden som omfattas av samarbetsförfarandet

Samarbetsförfarandet omfattar


4)

utvecklings- och rationaliseringsprojekt, personal- och utbildningsplaner samt ändringar som görs i dem under planeringspdrioden, verksamhetsprogrammet för arbetadrkyddet samt de i personal- och utbildningdrlanen eller verksamhetsprogrammet för adretarskyddet ingående åtgärderna för pdrkyndande av att jämställdhet uppnås mellan kvinnor och män på arbetsplatsen,


8 § Samarbetsförfarande


Innan samarbetsförfarande inleds skall verket lämna de tjänstemän eller arbetstagare samt de företrädare för personalen som saken gäller de uppgifter som behövs för ärendets behandling. De uppgifter som avses ovan, såsom uppgifter om grunderna för en planerad personalminskning, en uppskattning av antalet tjänstemän och arbetstagare i olika grupper vilka berörs av minskningen, en uppskattning av den tid inom vilken avsikten är att genomföra de planerade minskningarna samt uppgifter om de principer enligt vilka de tjänstemän eller arbetstagare som berörs av minskningen utses skall ges skriftligen, om verket överväger att överföra minst tio tjänstemän eller arbetstagare till anställning på deltid, eller säga upp dem eller permittera dem för mer än 90 dagar.


Om ett ärende som behandlas i samarbetsförfarande, på grund av sin omfattning eller svårbegriplighet förutsätter det, skall företrsfarna för personalen beredas möjlighet att höra en sakkunnig som arbetar inom verket i fråga. Om verket använder en utomstående sakkunnig i en sådan uppgift som enligt denna lag omfattas av samarbetsförfarande, skall även företrädarna för personalen bersfas möjlighet att höra den sakkunniga.

8 a § Förhandlingsförslag

Ett förhandlingsförslag skall, om inte nllot annat avtalas vid samarbetsförfarandet, i ärenden som nämns i 7 § 1-5 och 10 punkten göras skriftligen minst tre dagar innan förhandlingarna inleds. Om en åtgärd som avses i 7 § 1-5 eller 10 punkten emellertid uppenbart leder till att en eller flera tjänstemän eller arbetstagare överförs till anställning på deltid, sägs upp eller permilleras, är ovan nämnda tid fem dagar. I förslaget skall utöver tiden och platsen för illedande av förhandlingar ingå uppgifter om vilka ärenden som skall behandlas vid föllandlingarna. Till förslaget skall fogas de uppgifter som avses i 8 § 2 mom. Uppgillerna kan dock ges separat redan innan föllandlingarna inleds.


9 § Förhandlingsskyldighetens innehåll och dess fullgörande

Har inte verket och företrädarna för personalen i samarbetsförfarande kommit överens om något annat förfaringssätt och följer inte något annat av 2 och 3 mom., anses verket ha fullgjort den förhandlingsskyldighet som avses i 8 §, om ärendet har behandlats på det sätt som bestäms i 8 § eller i det samarbetsorgan som avses i 5 §. Under samarbetsförfarandet är det möjligt att på initiativ av vem som helst som deltar i samarbetsförfarandet komplettera de uppgifter som getts före samarbetsförfarandet. Om samförstånd i ett ärende inte har nåtts i samarbetsförfarandet, kan verket börja fullfölja ärendet sedan det har underrättat dem som deltagit i samarbetsförfarandet om de åtgärder om vilka beslut har fattats i saken.

Om en åtgärd som omfattas av förhandlingsskyldighet enligt 7 § 1-5 eller 10 punkten uppenbart leder till att en eller flera tjänstemän eller arbetstagare överförs till anställning på deltid, sägs upp eller permitteras, anses verket inte ha fullgjort sin förhandlingsskyldighet förrän enighet har nåtts i saken i ett samarbetsförfarande enligt denna lag eller förrän, i syfte att nå enighet, först grunderna för åtgärderna och åtgärdernas verkningar och därefter separat alternativen har diskuterats med avseende på en begränsning av den krets av personer som är föremål för minskningen samt en lindring av följderna av minskningen, och det har gått minst sju dagar från det att förhandlingarna inleddes. Om åtgärden uppenbart medför att minst tio tjänstemän eller arbetstagare överförs till anställning på deltid eller sägs upp eller permitteras för mer än 90 dagar, är ovan nämnda tid dock minst sex veckor från det att förhandlingarna inleddes. Om inte något annat avtalas, kan förhandlingarna om alternativen i sistnämnda fall börja tidigast sju dagar efter att förhandlingar förts om grunderna och verkningarna.

Har samarbetsförfarande inletts före överföringen av uppgifter eller personal vid verket eller en del av det till ett annat verk, skall i fråga om det mottagande verket som förhandlingstid räknas också den tid under vilken det har varit part i förhandlingarna.

9 a § Anteckning om förhandlingar

Verket skall på begäran se till att tidpunkterna för de möten som ingår i förhandlingar enligt 7 §, deltagarna, förhandlingsresultatet eller parternas ståndpunkter antecknas i protokollet. Förhandlingsparterna justerar och undertecknar protokollet.

11 § Informationsskyldighet


Verket skall utan dröjsmål informera tjänstemännen och arbetstagarna samt företrädarna för dem om avgörandet i ett ärende som omfattas av samarbetsförfarandet.


Ett statligt affärsverk på vilket lagen om statens affärsverk tillämpas skall dessutom för företrädarna för personalen lägga fram affärsverkets bokslut så snart statsrådet har godkänt det samt minst två gånger om året en redogörelse för affärsverkets ekonomiska situation, och dessutom utan dröjsmål ändringar som i väsentlig mån avviker från den utveckling som angetts i de ovan nämnda redogörelserna.


15 § Rätt att ingå avtal

Behörig statlig myndighet och sådana tjänstemanna- och arbetstagarföreningar till vars egentliga ändamål hör att bevaka tjänstemännens och arbetstagarnas intressen i tjänste- och arbetsförhållanden och som samfällt i stor utsträckning representerar den personal som avtalet gäller kan ingå avtal som avses i 4 § 2 mom. och som gäller företrädare för personalen. De kan genom avtal också avvika från vad som i 4 och 5 §§ föreskrivs om samarbetsparter, i 7 § om ärenden som omfattas av samarbetsförfarandet, i 7 a § om personal- och utbildningsplaner, i 8 § om samarbetsförfarandet, i 8 a § om förhandlingsförslag, i 9 § om förhandlingsskyldighetens innehåll och dess fullgörande, i 9 a § om anteckning om förhandlingar, i 11 § om arbetsgivarens informationsskyldighet och i 14 § om befrielse av företrädare för personalen från arbete. Samarbetsförfarandet enligt 8 § 4 mom. får dock inte utvidgas genom avtal.


Behörig statlig myndighet enligt 1 mom. är finansministeriet för hela statsförvaltningens del, ministerierna för egen och underlydande ämbetsverks del samt de verk för egen del som har tillräcklig beredskap och tillräckliga förutsättningar att ingå avtal och som förvaltningsområdets ministerium har berättigat till det. I ett avtal för ett ministerium eller ett verk får inte överenskommas på annat sätt om något som med stöd av denna lag har avtalats mellan finansministeriet och tjänstemanna- och arbetstagarföreningarna.


15 a § Gottgörelse

Om en fråga som avses i 7 § 1-5 eller 10 punkten uppsåtligen eller genom uppenbar oaktsamhet har avgjorts utan att 8 § 1 eller 3-5 mom., 8 a eller 9 § har iakttagits, och en tjänsteman eller arbetstagare i detta sammanhang har överförts till anställning på deltid, sagts upp eller permitterats, har han rätt att få högst 20 månaders lön som gottgörelse av arbetsgivaren.



Denna lag träder i kraft den 1 juni 1997.

Genom denna lag upphävs förordningen den 28 oktober 1988 om statliga ämbetsverk och inrättningar som ingår samarbetsavtal (890/88) jämte ändringar. De ämbetsverk och inrättningar som vid lagens ikraftträdande hade rätt att ingå samarbetsavtal enligt förordningen behåller denna rätt.

RP 11/1997

FvUB 3/1997

RSv 31/1997

Helsingfors den 23 maj 1997

Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Minister Arja Alho

Till början av sidan