Lag om ändring av 13 och 16 § lagen om utkomstskydd för arbetslösa
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 184/1997 (Publicerad 31.12.1997)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen den 24 augusti 1984 om utkomstskydd för arbetslösa ( 602/1984 ) 13 § 2 mom. och 16 § 2 mom., dessa lagrum sådana de lyder i lag 666/1996, som följer:
13 §Rätt till grunddagpenning
Arbetsvillkoret blir uppfyllt då personen under de närmast föregående 24 månaderna ( granskningsperioden ) i 43 kalenderveckor har varit i sådant arbete där arbetstiden under varje kalendervecka har uppgått till minst 18 timmar eller där den regelbundna arbetstiden enligt arbetsavtalet under en utjämningsperiod har varit åtminstone i genomsnitt minst 18 timmar per kalendervecka och lönen har betalts enligt kollektivavtal eller, om det inte finns något kollektivavtal inom branschen, lönen för heltidsarbete under en månad motsvarar minst ett 40-faldigt belopp av grunddagpenningen. Vid uppfyllandet av arbetsvillkoret kan på personens begäran också beaktas en sådan period om fyra på varandra följande kalenderveckor, under vilken arbetstiden uppgår till sammanlagt minst 80 timmar fördelad på varje vecka. Arbetet kan inräknas i arbetsvillkoret endast en gång. Vid uppfyllandet av arbetsvillkoret beaktas arbete som personen har utfört efter att ha fyllt 16 år. På arbetsvillkoret tillämpas dessutom 16 § 3―5 mom. Till den tid i arbete som avses i detta moment hänförs en tredjedel av det arbete i fråga om vilket arbetsgivaren för lönekostnaderna har fått sådant stöd som avses i 2 § 2 mom. och 2 a kap. lagen om arbetsmarknadsstöd, dock högst 16 kalenderveckor.
16 §Löntagares rätt till dagpenning avvägd enligt förtjänsten
Arbetsvillkoret blir uppfyllt då personen under de närmast föregående 24 månaderna ( granskningsperioden ) i 43 kalenderveckor har varit i sådant arbete som omfattas av försäkringen och där arbetstiden under varje kalendervecka har uppgått till minst 18 timmar eller där den regelbundna arbetstiden enligt arbetsavtalet under en utjämningsperiod har varit åtminstone i genomsnitt minst 18 timmar per kalendervecka och lönen har betalts enligt kollektivavtal eller, om det inte finns något kollektivavtal inom branschen, lönen för heltidsarbete under en månad motsvarar minst ett 40-faldigt belopp av grunddagpenningen. Vid uppfyllandet av arbetsvillkoret kan på personens begäran också beaktas en sådan period om fyra på varandra följande kalenderveckor, under vilken arbetstiden uppgår till sammanlagt minst 80 timmar fördelad på varje vecka. Arbetet kan inräknas i arbetsvillkoret endast en gång. Till den tid i arbete som avses i detta moment hänförs en tredjedel av det arbete i fråga om vilket arbetsgivaren för lönekostnaderna har fått sådant stöd som avses i 2 § 2 mom. och 2 a kap. lagen om arbetsmarknadsstöd, dock högst 16 kalenderveckor.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 1998.
Lagens 13 § 2 mom. samt 16 § 2 mom. tillämpas på personer i fråga om vilka den i maximitid för vilken arbetslöshetsdagpenning betalas enligt 26 § 1 mom. lagen om utkomstskydd för arbetslösa börjar på nytt efter att lagen har trätt i kraft.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
RP 178/1997
ApUB 14/1997
RSv 229/1997
Helsingfors den 30 december 1997
Republikens President MARTTI AHTISAARIArbetsminister Liisa Jaakonsaari