Förordning om sjöfartsverket
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1249/1997
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av trafikministern bestäms med stöd av 3 och 4 § lagen den 5 januari 1990 om sjöfartsverket (13/1990):
Sjöfartsverkets uppgifter
1 §
Sjöfartsverket producerar tjänster som gäller isbrytning, lotsning, trafikledning, farleder, sjömätning, sjökartläggning, kanaler och småbåtshamnar samt fartygstjänster och bedriver annan verksamhet som hör till dess verksamhetsområde. Dessutom för sjöfartsverket fartygsregistret och sköter inteckningar i fartyg.
Sjöfartsverket har också i uppgift att sköta fartygssäkerheten och säkerheten inom småbåtstrafiken samt tillsynen över dessa.
Sjöfartsverket sköter det internationella samarbetet i anknytning till verkets uppgifter.
Sjöfartsverkets centralförvaltning
2 §
Om indelning av sjöfartsverkets centralförvaltning i enheter och om deras uppgifter bestäms i sjöfartsverkets arbetsordning.
De myndighetsuppgifter som avses i 1 § 2 mom. sköts av den enhet som svarar för fartygssäkerheten. Enheten har regionala verksamhetsställen. Den meddelar även anvisningar och föreskrifter som anknyter till fartygssäkerheten och småbåtstrafiken samt sköter det internationella samarbetet i anknytning till enhetens uppgifter. Om enhetens uppgifter bestäms närmare i dess arbetsordning.
Regionalförvaltningen
3 §
För den regionala skötseln av sjöfartsverkets uppgifter är landet indelat i sjöfartsdistrikt. Sjöfartsdistrikten är underställda sjöfartsverkets centralförvaltning.
Statsrådet bestämmer sjöfartsdistriktens antal och gränser.
4 §
Ett sjöfartsdistrikt sköter ärenden som gäller lotsning och annan trafikledning, farleder, kanaler och småbåtshamnar samt förbindelsefartygstrafik och andra fartygstjänster inom dess verksamhetsområde enligt vad som bestäms närmare i sjöfartsverkets arbetsordning.
Sjöfartsdistrikten skall följa verksamhetsprinciperna för verket och arbeta för de mål som har uppställts för distriktet.
Sjöfartsverkets centralförvaltning kan bestämma att ett sjöfartsdistrikt skall utföra uppdrag på ett annat distrikts område.
Sjöfartsverkets direktion
5 §
Sjöfartsverkets verksamhet styrs och övervakas av en direktion som tillsätts av statsrådet för fyra år i sänder.
Direktionen består av ordföranden och en vice ordförande samt högst sex övriga medlemmar av vilka en skall utses bland dem som de mest representativa personalorganisationerna inom sjöfartsverket föreslår.
Vederbörande ministerium bestämmer direktionsmedlemmarnas arvoden.
6 §
Direktionens uppgift är att
besluta om riktlinjerna och de praktiska målsättningarna för sjöfartsverkets verksamhet med beaktande av de mål som vederbörande ministerium har uppställt för verket,
besluta om hur sjöfartsverkets förvaltning skall ordnas till den del det inte är fråga om den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden,
besluta om sjöfartsverkets budgetförslag samt verksamhets- och ekonomiplan,
genom styrning och övervakning se till att de mål som uppställts för verket uppnås,
meddela sådana föreskrifter och anvisningar som omfattas av verkets behörighet och som enligt denna förordning inte ankommer på den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden eller vars meddelande direktionen inte har uppdragit åt generaldirektören eller någon annan tjänsteman inom verket,
avgöra de utnämningsärenden som avses i 16 § 3 mom.,
inrätta och dra in tjänster som överdirektör, sjöfartsråd och distriktschef samt
sköta andra för verket betydelsefulla ärenden som skall föredras för direktionen enligt generaldirektörens beslut.
7 §
Direktionen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst tre andra medlemmar är närvarande.
Vid direktionens möte avgörs ärendena vid meningsskiljaktighet genom majoritetsbeslut. Om rösterna faller lika, gäller den åsikt som mötets ordförande har omfattat.
Sjösäkerhetsdirektören har rätt att närvara och yttra sig vid direktionens möten.
Direktionen bestämmer närmare hur ärendena skall behandlas.
Sjöfartsverkets tjänstemannaledning
8 §
Sjöfartsverket leds av och för dess verksamhet svarar generaldirektören, som biträds av en överdirektör, en sjösäkerhetsdirektör som fungerar som chef för den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden, sjöfartsråd och distriktschefer med beaktande av sjöfartsverkets uppgifter och de mål som uppställts för verket.
De som innehar en ledande uppgift inom sjöfartsverket svarar för att verksamheten på deras områden ger resultat och utvecklas.
Avgörande av ärenden inom sjöfartsverkets centralförvaltning
9 §
De ärenden som ankommer på sjöfartsverkets centralförvaltning avgörs av
direktionen,
generaldirektören,
sjösäkerhetsdirektören eller
någon annan tjänsteman som har tilldelats denna befogenhet i arbetsordningen.
Ärenden som sköts av direktionen och ärenden som den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden avgör på grundval av ett rättelseyrkande avgörs på föredragning. I arbetsordningen bestäms vilka andra ärenden som skall avgöras på föredragning.
10 §
Generaldirektören avgör ärenden som inte avgörs av direktionen eller som inte bestämts att avgöras av sjösäkerhetsdirektören eller som generaldirektören inte har uppdragit åt någon annan tjänsteman.
11 §
Sjösäkerhetsdirektören avgör de ärenden som ankommer på hans enhet och som han inte har uppdragit åt någon annan tjänsteman.
Sjösäkerhetsdirektören har rätt att vad gäller den enhet som sköter fartygssäkerhets-ärenden ge ett utlåtande om sjöfartsverkets budgetförslag.
12 §
Generaldirektören kan, med undantag för ärenden som ankommer på den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden, i enskilda fall förbehålla sig avgörandet av ett ärende som annars skulle avgöras av en tjänsteman som är underställd honom.
Samma rätt har överdirektören, sjösäkerhetsdirektören och sjöfartsråden i ärenden som ankommer på den egna enheten.
Avgörande av ärenden inom regionalförvaltningen
13 §
Distriktschefen avgör de ärenden som ankommer på ett sjöfartsdistrikt.
I arbetsordningen kan sådan beslutanderätt som distriktschefen har överföras på någon annan tjänsteman i distriktet.
14 §
Distriktschefen kan i enskilda fall förbehålla sig avgörandet i ett ärende som annars skulle avgöras av en tjänsteman som är underställd honom.
I arbetsordningen bestäms vilka ärenden som i distriktet skall avgöras på föredragning.
Behörighetsvillkor för tjänsterna
15 §
Ett allmänt behörighetsvillkor för tjänsterna vid sjöfartsverket är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsteåliggandena skall kunna skötas med framgång.
Dessutom fordras
av generaldirektören högre högskoleexamen eller sjökaptensbrev samt förtrogenhet med sjöfart och förvaltning samt erfarenhet av ledarskap,
av överdirektören högre högskoleexamen samt förtrogenhet med administrativa uppgifter och sjöfartsärenden,
av sjösäkerhetsdirektören och sjöfartsråd högre högskoleexamen eller sjökaptensbrev samt förtrogenhet med uppgifter som hör till enhetens verksamhetsområde, samt
av distriktschef högre högskoleexamen eller sjökaptensbrev samt förtrogenhet med de uppgifter som hör till området.
Av generaldirektören, överdirektören, sjösäkerhetsdirektören, sjöfartsråden och distriktscheferna fordras även i praktiken visad ledarförmåga.
Lotspersonalen skall dessutom ha sådan hälsa och kondition som krävs av personer i däckstjänstgöring på handelsfartyg och fartygspersonalen sådan hälsa och kondition som krävs för motsvarande uppgifter på handelsfartyg.
Besättande av tjänster och utnämning till tjänsteman i tjänsteförhållande
16 §
Generaldirektören utnämns av republikens president på föredragning från statsrådet.
Sjösäkerhetsdirektören utnämns av vederbörande ministerium.
Överdirektören, sjöfartsråden och distriktscheferna utnämns av direktionen.
17 §
Beslut om utnämning till tjänsteman i tjänsteförhållande för viss tid om högst ett år fattas i fråga om generaldirektören och sjösäkerhetsdirektören av vederbörande ministerium och i fråga om överdirektören, sjöfartsråden och distriktscheferna av generaldirektören.
Beslut om utnämning till tjänsteman i tjänsteförhållande för viss tid som varar över ett år fattas av statsrådet i fråga om generaldirektören, av vederbörande ministerium i fråga om sjösäkerhetsdirektören samt av sjöfartsverkets direktion i fråga om överdirektören, sjöfartsråden och distriktscheferna.
18 §
Sjösäkerhetsdirektören utnämner till en tjänst eller ett tjänsteförhållande vid den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden och anställer personal i arbetsavtalsförhållande, om inte något annat bestäms i enhetens arbetsordning.
Generaldirektören utnämner till en tjänst eller ett tjänsteförhållande som överinspektör i ett sjöfartsdistrikt efter att distriktschefen har avgett ett utlåtande i ärendet. Distriktschefen utnämner till en annan tjänst eller ett annat tjänsteförhållande i ett sjöfartsdistrikt och anställer personal i arbetsavtalsförhållande, om inte något annat bestäms i arbetsordningen.
I andra fall än de som avses ovan i denna paragraf utnämner generaldirektören till en tjänst eller ett tjänsteförhållande och anställer personal i arbetsavtalsförhållande, om inte denna rätt i arbetsordningen har överförts på överdirektören, ett sjöfartsråd eller någon annan tjänsteman.
Tjänstledighet och vikariat
19 §
Generaldirektören beviljas tjänstledighet av vederbörande ministerium. Tjänstledighet som varar längre än ett år och inte grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal beviljas dock av statsrådet.
Sjösäkerhetsdirektören beviljas tjänstledighet av vederbörande ministerium.
En tjänsteman som utnämnts av direktionen beviljas tjänstledighet av generaldirektören.
Tjänstemän inom den enhet som sköter fartygssäkerhetsärenden beviljas tjänstledighet av sjösäkerhetsdirektören eller någon annan tjänsteman som har bestämts i enhetens arbetsordning.
Andra än i 1―4 mom. nämnda tjänstemän inom sjöfartsverkets centralförvaltning beviljas tjänstledighet av verkets centralförvaltning och tjänstemän i sjöfartsdistrikten av sjöfartsdistriktet enligt vad som bestäms i arbetsordningen.
20 §
Vad som i 19 § föreskrivs om tjänstemän gäller i tillämpliga delar även personal i arbetsavtalsförhållande.
21 §
Vid förhinder för generaldirektören träder överdirektören i hans ställe. På framställning av generaldirektören kan vederbörande ministerium även förordna andra ställföreträdare för honom.
Ställföreträdare för överdirektören förordnas av generaldirektören.
Ställföreträdare för sjösäkerhetsdirektören förordnas av vederbörande ministerium.
Ställföreträdare för en distriktschef förordnas av generaldirektören på framställning av distriktschefen.
Särskilda bestämmelser
22 §
Sjöfartsverkets centralförvaltning kärar och svarar på statens vägnar och bevakar i domstolar och ämbetsverk statens rätt och fördel i alla mål och ärenden som gäller sjöfartsverket.
Sjöfartsverkets överdirektör och, i fråga om ärenden som gäller fartygssäkerhet, sjösäkerhetsdirektören har rätt att antingen själv eller genom ombud bevaka statens rätt och fördel i domstolar och andra myndigheter samt vid skiljemannaförfarande och förrättningar och därvid företräda sjöfartsverket.
Chefen för ett sjöfartsdistrikt eller ett ombud för honom får företräda staten i ärenden som gäller sjöfartsdistriktet, då någon representant för sjöfartsverkets centralförvaltning inte är på plats.
23 §
Om inte något annat bestäms eller föreskrivs särskilt, har sjöfartsverkets centralförvaltning rätt att
köpa och arrendera jord- och vattenområden,
arrendera ut jord- och vattenområden och hyra ut byggnader i dess besittning samt fastställa arrenden och hyror för dem enligt gällande bestämmelser samt
på de villkor som den finner lämpliga till andra statliga ämbetsverk eller inrättningar eller i övrigt för allmännyttiga ändamål hyra ut eller låna fordon, maskiner, anordningar och andra lagerföremål, om de inte behövs för sjöfartsverkets eget bruk.
Sjöfartsverkets centralförvaltning kan berättiga sjöfartsdistrikten att vidta de åtgärder som nämns i 1 mom.
24 §
Generaldirektören meddelar i enlighet med direktionens beslut i arbetsordningen närmare föreskrifter om den interna arbetsfördelningen och förvaltningens organisation i sjöfartsverket. Sjösäkerhetsdirektören meddelar närmare föreskrifter om sin enhets interna arbetsfördelning och förvaltningens organisation i enhetens arbetsordning.
Ikraftträdande
25 §
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1998.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 19 januari 1990 om sjöfartsverket (53/1990) jämte ändringar.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Helsingfors den 19 december 1997
Republikens President MARTTI AHTISAARITrafikminister Matti Aura